Įkraunama...
Įkraunama...

Geoterminis šildymas - 6

QUOTE(Paliukas @ 2011 03 29, 09:13)
1-10kW - 12.300Lt, su 150l bunkeriu + 4000Lt padavimas is gretimos patalpos
arba 1-10kW - 14.100Lt, su 500l bunkeriu (populiaresnis sprendimas)
Priesingai nei geoterminiam jam reikes boilerio 1000-2000Lt

Akumuliacine talpa katilui kurio galia nuo 1kW prasideda nera butina, bet jeigu skaiciuoti tai apie 700l pridekite turi.

Toliau jau aprisimai daugmaz panasus

Geoterminis katilas pilnas komplektas apie 21000-22000 Lt, tegul būna 22000. Čia be aprišimo, taigi skirtumas 14100+2000=16100-22000 yra ~8000 Lt, atmeskime kaminą 3800 lt ir tarkim atskira katilnė apie. 6m2x1000 Lt be apdailos=6000 lt, gauname:
- 1800 lt geotermos naudai
Geotermai reikia grezinio arba horizontalaus kolektoriaus, mano atveju, tai vertikalus 8500 lt, jeigu kombinuotas, ka turbūt ir darysiu 7300 lt.
Taigi granulinis laimi 6700 lt. arba 5500 lt.
Va taip va. Neskaičiuojant kad granulėms sandėliuoti irgi reikės kažkokio pastatuko/patalpėlės, nes svarbus dalykas yra granulių drėgnis smile.gif Ar aš teisus Paliukas? Kadangi esu komforto mėgėjas, tai greičiausiai imčiau su padavimu iš atskiros patalpos, taigi skirtumas būtų apie 3500 lt.
Beje gan rimtai svarsčiau granulinio pasitrinkimą ir skaičiavimai yra pagrysti realijomis, o ne iš debesų, turiu apklausas ir pasiūlymus iš daugybės įmonių (geo ir granulinių pečių). Beje Paliukas patvirtino, kad granulinio pasiūlymai irgi realūs.
Atsakyti
QUOTE(virpas @ 2011 03 29, 09:32)
Geoterminis katilas pilnas komplektas apie 21000-22000 Lt, tegul būna 22000. Čia be aprišimo, taigi skirtumas 14100+2000=16100-22000 yra ~8000 Lt, atmeskime kaminą 3800 lt ir tarkim atskira katilnė apie. 6m2x1000 Lt be apdailos=6000 lt, gauname:
- 1800 lt geotermos naudai
Geotermai reikia grezinio arba horizontalaus kolektoriaus, mano atveju, tai vertikalus 8500 lt, jeigu kombinuotas, ka turbūt ir darysiu 7300 lt.
Taigi granulinis laimi 6700 lt. arba 5500 lt.
Va taip va. Neskaičiuojant kad granulėms sandėliuoti irgi reikės kažkokio pastatuko/patalpėlės, nes svarbus dalykas yra granulių drėgnis smile.gif Ar aš teisus Paliukas? Kadangi esu komforto mėgėjas, tai greičiausiai imčiau su padavimu iš atskiros patalpos, taigi skirtumas būtų apie 3500 lt.
Beje gan rimtai svarsčiau granulinio pasitrinkimą ir skaičiavimai yra pagrysti realijomis, o ne iš debesų, turiu apklausas ir pasiūlymus iš daugybės įmonių (geo ir granulinių pečių). Beje Paliukas patvirtino, kad granulinio pasiūlymai irgi realūs.

smile.gif
daug kur tiesos bet ir netiesos yra
1. Granuliniam katilui reikes daugiau vietos negu geo, bet maziau negu malkiniam
2. Bunkeri 500l parasiau specialiai: 6kw=1,2kg per valanda = 28.8kg per para = 864 kg per menesi (bet cia jeigu pastoviai tokio reikia, jeigu ne mazeja sanaudos) = 2,5 karto bunkerio uzpildymui per menesi, na gal tebunie 3. Dabar paskaiciuokit kas labiau apsimokes ar didesnis bunkeris ar auto padavimas is kitos patalpos.
3. Sandeliavimas - jeigu pasidarot talpa granulem (antra punkta eliminuojam), tai toje patalpoje ir laikot atsargas 1t,2t,3t - na kiek reikia

visur galima "vartytis" smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Paliukas @ 2011 03 29, 11:27)
smile.gif
daug kur tiesos bet ir netiesos yra
1. Granuliniam katilui reikes daugiau vietos negu geo, bet maziau negu malkiniam
2. Bunkeri 500l parasiau specialiai: 6kw=1,2kg per valanda = 28.8kg per para = 864 kg per menesi (bet cia jeigu pastoviai tokio reikia, jeigu ne mazeja sanaudos) = 2,5 karto bunkerio uzpildymui per menesi, na gal tebunie 3. Dabar paskaiciuokit kas labiau apsimokes ar didesnis bunkeris ar auto padavimas is kitos patalpos.
3. Sandeliavimas - jeigu pasidarot talpa granulem (antra punkta eliminuojam), tai toje patalpoje ir laikot atsargas 1t,2t,3t - na kiek reikia

visur galima "vartytis" smile.gif

Na visiškai sutinku su tavim, bet vis tik geoterminis nėra toks kosminiai daugiau brangus dalykas, kaip kartais bandoma paišyt smile.gif
Atsakyti
QUOTE(virpas @ 2011 03 29, 14:20)
Na visiškai sutinku su tavim, bet vis tik geoterminis nėra toks kosminiai daugiau brangus dalykas, kaip kartais bandoma paišyt smile.gif

Niekad nesakiau kad kosmosas - priklausomai ko nori.
Visuomet sakau:
tau smartas
man bimbalas
treciam audi

kas ka nori tas ta perka, nes kiekvienas skaiciuoja pagal savo kaili smile.gif
Atsakyti
laba,

bandau rimciau pasidometi SS oras/vanduo.
Vieni siulo siuos SS
7200lt 8400lt 9200lt (kainos be pvm)
9kw 11kw 12.7kw (silumine galia, kai oras +7/ w+35; cop 3.7)
5.7 7 8.3 (silum.galia, kai oras -7/w+35, cop 2.7)
/SS made in CH, dalys zinomu brendu, be boilerio, yra elektroninis valdiklis,
galimybe prijunti el.tenus;karsta vandeni ruosia iki 60 tik su kitais cop;dirba prie -20...+40; e-parduotuvej kainuoja $800, $1000 ir 1500$ atitinkamai, tik reikia min 5 vnt pirkti ir turbut parsivezti smile.gif /
taigi, kW pagaminimo kainos, Lt:
elektra1 0.38 (d0.45+n0.32/2)
elektra2 0.355 (d0.41+n0.30/2)
dujos 0.19 (1m3 duoda 7.5kW, 1.45 Lt/m3)
dyzelis 0.33 (2.8Lt/ltr, 8.5kw/ltr)
SSgeo 0.1 ( elektra1, cop 3.8)
malkos 0.08

tai naudojant SS oras/vanduo kai lauke -15 (cop =2) 0.18lt/kW
kai lauke -20 (cop = 1.45) gaunam 0.25lt/kW

MINUSAS: prie extremaliu lauko T rektu papildomo saltinio (planuoju el. katila/tena + burzuika) bei karsta buitini vandeni tektu ruosti prie mazesnio cop'o (apie 0.25lt/kw)
PLIUSAS: prie lauko T -7 ir auksciau, silumos savikaina smarkiai pinga
pradine inveticija gan konkurencinga dyzeliniui (mano atveju talpa, dyz.katilas, turbo kaminas ir priedai apie 13500lt), granuliniui, malkiniui

Jei namas sandarus ir siltas (teorinis silumos poreikis prie -25 apie 7kw) ir
grindinis sildymas (tikiuosi kad i grindis paduodamas Tmax bus +30, kas dar leistu
pagerinti cop reiksme) -tai silumos ir karsto vandens paruosimas per metus
nebus brangesnis nei naudojant gamtines dujas (ir investicijos labai panasios,
nors pas mane gamtiniu duju ner)

kokie butu dar pastebejimai del sio tipo SS?

p.s. idomumo deliai teorinis SSoras/vanduo cop :
8.8 (oro 0/w gryztamas +25/ w paduodamas +35)
5.6 ( -20/ w+35)
saltinis: en.wikipedia.org/wiki/Heat_pumps

Atsakyti
Seniai čia nesilankiau
Bet vis vien niekas nesikeičia, kaip kariaujama su granuliniais katilais taip ir kariaujama.
Šiaip tai kalbų apie granulinius katilus šioje temoje išvis neturėtų būti. Įkurkime temą pvz. "Koks šilumos gamybos būdas geriausias".
Čia tada galima bus suktis kaip tik norima (turiu omenį "Paliuka") ir jau apsisprendus ko tu nori pasiskaitai apie žmonių, turinčių ar suprantančių tavo pasirinktą šilumos gamybos būdą, pastebėjimus, išgyvenimus, nurodymus ir t.t.
Visgi norėtūsi kad ši tema būtų išskirtinai apie ŠS, nes kai pradeda piršti kažką kitą, tema virsta karu. Pvz. Granulinis vs ŠS (Svetimas vs grobuonis).
Be to turint šiltą namą nepasyvų bet arti to egzistuoja ir kiti šilumos gamybos šaltiniai pvz. dujos, skystas kuras. Ir nemanau kad šildymo kainą dujomis bus didelė turint gerai apšiltintą namą.
Kaip Pvz. Jei už šilumą dujiniu katilu išleidi 60LT/mėn, o ŠS 40LT/mėn nemanau kad kyla noras galvoti kokį šilumos gamybos šaltinį pasirinkti, nor ir kainų skirtumas net 33%.

O gal aš neteisingai galvoju
Atsakyti
QUOTE(Drakoša @ 2011 04 05, 10:24)
Kaip Pvz. Jei už šilumą dujiniu katilu išleidi 60LT/mėn, o ŠS 40LT/mėn nemanau kad kyla noras galvoti kokį šilumos gamybos šaltinį pasirinkti, nor ir kainų skirtumas net 33%.

O gal aš neteisingai galvoju

Aisku kad ne, nes dujinis bus pigiau:
6men x60lt = 360lt sezonui (dujom)
6men x 40lt = 240lt sezonui (geo)

skirtumas 120lt x 10 sezonu = 1200lt

Dujini vos ne kelis kart pigiau isirengti negu geo, o skirtumas siuo atveju nedidelis (komfortas gaunas tas pats) tongue.gif

O jei rimtai tai Virpas paskaiciavo kiek jam gavos, as paskaiciavau pagal save - nei vienos zinutes kazakaip kad geo blogis lyg ir neparasiau g.gif
Atsakyti
QUOTE(Paliukas @ 2011 04 05, 09:31)
O jei rimtai tai Virpas paskaiciavo kiek jam gavos, as paskaiciavau pagal save - nei vienos zinutes kazakaip kad geo blogis lyg ir neparasiau  g.gif

Aš iš principo apie naujos temos įkūrimą. O ŠS paliekam tik jos norintiems, turintiems ir galintiems patarti kaip ją parinkti-įsirengti-ekspoatuoti.

Nauja tema, kurią minėjau aukščiau, būtų labai geras išeities taškas pasirenkant šilumos gamybos būdą. Apsprendžiami visi + ir - .

Siūlau balsuoti.
Atsakyti
QUOTE(Drakoša @ 2011 04 05, 10:43)
Aš iš principo apie naujos temos įkūrimą. O ŠS paliekam tik jos norintiems, turintiems ir galintiems patarti kaip ją parinkti-įsirengti-ekspoatuoti.

Nauja tema, kurią minėjau aukščiau, būtų labai geras išeities taškas pasirenkant šilumos gamybos būdą. Apsprendžiami visi + ir - .

Siūlau balsuoti.

Galit nebalsuoti
cia kazkas panasaus http://www.supermama...?...2144&st=420
o jeigu daryti grynai sildymo iranga vs kita sildymo iranga nieko nepesit, tik liaudi sukirsinsit

yra ne viena variacija Geo - kurie greit genda, negreit, daug sunaudoja, nedaug, brangus, pigus ir t.t.
Tas pats ir su kitom irangom...
Jei noreciau pasakyt kad geo blogis, paimciau geo pavyzdi kurio sanaudos zveriskos (yra visur tokiu) ir palyginciau su "parodomuoju" granuliniu.
Jus pradetumet atvirksciai irodineti ir nieko gero is to nebutu (cia kitos temos anonsas) - mes suprantam, o tarkim maziau zinantys tikrai taip pasielgs 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Paliukas: 05 balandžio 2011 - 09:50
QUOTE(Paliukas @ 2011 04 05, 09:49)
Jei noreciau pasakyt kad geo blogis, paimciau geo pavyzdi kurio sanaudos zveriskos (yra visur tokiu) ir palyginciau su "parodomuoju" granuliniu.
Jus pradetumet atvirksciai irodineti ir nieko gero is to nebutu (cia kitos temos anonsas) - mes suprantam, o tarkim maziau zinantys tikrai taip pasielgs  4u.gif

Na va ir vėl tas pats.
Jei mano akys dar mato tai tema vadinasi "Geoterminis šildymas" o ne "Kas geriau ŠS ar granulinis".
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Drakoša: 05 balandžio 2011 - 10:05
QUOTE(Drakoša @ 2011 04 05, 10:56)
Na va ir vėl tas pats.
Jei mano akys dar mato tai tema vadinasi "Geoterminis šildymas" o ne "Kas geriau ŠS ar granulinis".
Be to nesiūlau 1 prieš 1 .  Mintis yra tame kad pagal esamą padėtį (sklypas, komunikacijos, namo išpildymas ir t.t.) žmogus galėtų pasirinkti sau tinkamą variantą, nebūtinai granules ar ŠS.

Jei neisizeisit, paskutini karta cia pasigincysiu - kiekvienas zmogus skirtingas, pvz mano pazystami gyvena mieste ir dujos jiems ranka paduot, bet vistik "isirenge malkas", nors neturi kur sandeliuoti.
Kiti - kaime dyzeli pasistate.
Aisku, vieni is giminiu - geo pasistate (vidury lauku)

Cia labiau zaidzia savo nuomones neturejimas ir pasidavimas kitu itakai negu racionalumas

O kas liecia atskira tema, matet kaip vyko diskusija kai "malkininkai" joje sudalyvavo - ten tai bus neisvengiama smile.gif
Atsakyti
Sveiki,
Isikišiu ir aš smile.gif
Tikerai nematau nieko blogo, kad Paliukas man padėjo playginti Geo su Granulėm smile.gif Tik supratau, kad buvau dar kartą teisus .
O , kad kalbėti į temą, gal kas galit pateikti savo komentarus Viessman vs Nibe- kurie geresni ir kodel, o jeigu labai jau panašūs, kurį siulytumėte rinktis?
Atsakyti