mažametis yra iki dvylikos-keturiolikos, priklausomai nuo teisės srities
+2010 02 19, 22:52-->
Tai žinoma, žinau iš mano draugės darbovietės atleidžia moteriškaitę (valstybinės įstaigos), o moteriškaitės dukrai 14 metų, tai įspėjimą gavo prieš 4 mėn. dėl atleidimo, o kur išauginusios vaikus, toje pačioje darbovietėje gavo įspėjimus prieš 2 mėn.
QUOTE(kristinukas @ 2010 02 19, 22:52)
tai 2 m. dar mažametis, kaip suprantu?
Tai žinoma, žinau iš mano draugės darbovietės atleidžia moteriškaitę (valstybinės įstaigos), o moteriškaitės dukrai 14 metų, tai įspėjimą gavo prieš 4 mėn. dėl atleidimo, o kur išauginusios vaikus, toje pačioje darbovietėje gavo įspėjimus prieš 2 mėn.
Sveikos mamytės,
Už savaitės išeinu i dekreta, ir planuoju auginti leliu iki jam sukaks 2 metukai, bet jau dabar esu nerami :ar galesiu po tu 2 metu sugrizti i savo darbo vietą? Dirbu VŠĮ ir i mano vieta laike mano atostogų bus priimtas zmogus. Ar galiu būt garantuota, kad jei siais sunkaisi laikais istaiga ir toliau dirbs, as grist turesiu kur?? ar ta nauja darbuotija kaip nors galetu užginti mano darbo vietą?? esu labai sunerimusi, nes be galo myliu savo darba ir ateityje noreciau cia sugrizti... gal kuri galite atsakyti, patarti, nuraminti....
Už savaitės išeinu i dekreta, ir planuoju auginti leliu iki jam sukaks 2 metukai, bet jau dabar esu nerami :ar galesiu po tu 2 metu sugrizti i savo darbo vietą? Dirbu VŠĮ ir i mano vieta laike mano atostogų bus priimtas zmogus. Ar galiu būt garantuota, kad jei siais sunkaisi laikais istaiga ir toliau dirbs, as grist turesiu kur?? ar ta nauja darbuotija kaip nors galetu užginti mano darbo vietą?? esu labai sunerimusi, nes be galo myliu savo darba ir ateityje noreciau cia sugrizti... gal kuri galite atsakyti, patarti, nuraminti....
QUOTE(ugnele78 @ 2010 02 20, 18:18)
Sveikos mamytės,
Aš kai atėjau dirbti į įstaigą( įstaiga valstybinė), atėjau dirbti vietoj į dekretą išėjusios moters, šiuo atveju, kaip jūsų situacijoje, bet darbdavys su manimi ir pasirašė terminuotą sutartį, kad dirbsiu iki tol, kol grįš iš mot. atost. moteriškaitė. Bet moteriškaitė savo noru negrįžo, nes išvyko dirbti į užsienį, o aš automatiškai pasilikau dirbti visam laikui. Pas savininką reikalai gali keistis, nes kiek žinau pagal įstatymą darbdavys gali atleisti moterį (visose įstaigose) po gimdymo praėjus kažkiek dienų, dabar tiksliai nepasakysiu kiek, tik būtinai motyvuodamas, kad tai buvo prastas darbuotojas ir t.t. Turi jis tokią teisę. Bet įstatymas leidžia mamai 3 metus auginti savo vaiką ir grįžti į darbą, bet pas savininkus, žinom taip nėra. Tai gražiuoju susitaria, kiek ten laiko po gymdymo mama pabus su vaikučiu ir grįš į darbą. O jei savininkas ras gerą darbuotoją ir nenorėdamas jūsų atleisti, gali jums pasiūlyti truputuką pabūti su vaikeliu ir grįžti į darbą, nes kitu atveju ir firmai blogai ir lia lia lia ir jis priverstas visam laikui priimti kitą...reikia tartis su darbdaviu ir priklauso nuodarbdavio, todėl teks laviruotis pagal situaciją konkrečią
Labas vakaras,
Labai noreciau patarimo,liepos men baigiasi 2metu dekretines ir nz ar galesiu grysti i darba,nes mano darbo vieta panaikino,bet pati imone yra gan plati ir turi kitur skyriu pvz prekybos centruose.Ar mane gali atleisti? ir traktuoti tai kad nera siuo metu kur manes idarbinti, ar gali pasiulyti toki varianta kuris man netiks ir tada atleisti (be to mano mazoji turi invaliduma). Kaip man apsisaugoti kad nelikciau be darbo...
Labai noreciau patarimo,liepos men baigiasi 2metu dekretines ir nz ar galesiu grysti i darba,nes mano darbo vieta panaikino,bet pati imone yra gan plati ir turi kitur skyriu pvz prekybos centruose.Ar mane gali atleisti? ir traktuoti tai kad nera siuo metu kur manes idarbinti, ar gali pasiulyti toki varianta kuris man netiks ir tada atleisti (be to mano mazoji turi invaliduma). Kaip man apsisaugoti kad nelikciau be darbo...
QUOTE(Uganda @ 2010 02 21, 04:59)
Labas vakaras,
Visko gali būti, kad pasiūlys jums netinkamą variantą, ir...nesinori gąsdinti, nes tiksliai nežinau, bet tikėtina, kad taip gali atsitikti ypač, jei tai ne valstybinė įmonė.
QUOTE(donna bella @ 2010 02 20, 11:08)
Pas savininką reikalai gali keistis, nes kiek žinau pagal įstatymą darbdavys gali atleisti moterį (visose įstaigose) po gimdymo praėjus kažkiek dienų, dabar tiksliai nepasakysiu kiek, tik būtinai motyvuodamas, kad tai buvo prastas darbuotojas ir t.t. Turi jis tokią teisę. Bet įstatymas leidžia mamai 3 metus auginti savo vaiką ir grįžti į darbą, bet pas savininkus, žinom taip nėra. Tai gražiuoju susitaria, kiek ten laiko po gymdymo mama pabus su vaikučiu ir grįš į darbą.
Ka cia rasot? Istatymu gal galit pasiremti? Idomu pasidare... Kaip galima atleisti moteri jau po gimdymo? Taigi jei prisidirba, tai kik gimdymo, iki dekreto. Gal jei pagimdo ne ta, ko reikejo savininkui? Istatymai visiems vienodi, neisskiria DK privatininku ir valstybininku Imones vadovas gali spausti moteriske, kad si griztu anksciau, bet priversti negali. tuo labiau siais laikais niekas nesiverzia, kad pas ji tupetu mamka su biuleteniais. Juk 2 metus ramiai viska moka sodra
QUOTE(rainiukas @ 2010 02 21, 18:59)
Ka cia rasot? Istatymu gal galit pasiremti? Idomu pasidare... Kaip galima atleisti moteri jau po gimdymo? Taigi jei prisidirba, tai kik gimdymo, iki dekreto. Gal jei pagimdo ne ta, ko reikejo savininkui? Istatymai visiems vienodi, neisskiria DK privatininku ir valstybininku Imones vadovas gali spausti moteriske, kad si griztu anksciau, bet priversti negali. tuo labiau siais laikais niekas nesiverzia, kad pas ji tupetu mamka su biuleteniais. Juk 2 metus ramiai viska moka sodra
Jūs net neįsivaizduojat, kiek pagal įstatymą daug ko negalima pažeisti, o kiek pažeidžia darbdaviai Ar gali besilaukiančią spausti ir varyti nemokamų atostogų? Ne, žinom, kad ne, o kas yra daroma darbuose???Ar galima 12 val. dirbti besilaukiančiai moteriai, jei tai gali pakenkti vaikui - vaisiui, žinom, kad ne, bet kas yra daroma???Pradėsi teisybės ieškoti, neteksi darbo, nejau nesidomit, kas vyksta aplinkui??? : Gal jūs ne Lietuvoj gyvenat?
QUOTE(rainiukas @ 2010 02 21, 18:59)
Va dar radau medžiagėlės, sakot negali nutraukti sutarties su nėščia moterim, paskaitykit:
Darbdavys savo iniciatyva nutraukti darbo sutartį su darbuotoju gali tik vadovaudamasis DK 129 straipsniu. Vadovaujantis šiuo straipsniu, darbdavys gali nutraukti neterminuotą darbo sutartį su darbuotoju tik dėl svarbių priežasčių, apie tai įspėjęs jį DK 130 straipsnyje nustatyta tvarka.
Svarbiomis gali būti pripažįstamos tik tos aplinkybės, kurios yra susijusios su darbuotojo kvalifikacija, profesiniais gebėjimais, jo elgesiu darbe. Darbo sutartis taip pat gali būti nutraukta dėl ekonominių, technologinių priežasčių ar darbovietės struktūrinių pertvarkymų ir dėl panašių svarbių priežasčių.
Labai platus straipsnis apie visą tai: www.verslosavaite.lt/index.php/Teisines-konsultacijos/Teisine-konsultacija.-Nesciosios-atleidimas-is-darbo-norint-perkelti-i-kitas-pareigas.html
Paskaičius šį straipsnį ne taip optimistiškai į viską žiūrėsit
QUOTE(donna bella @ 2010 02 21, 12:02)
Jūs net neįsivaizduojat, kiek pagal įstatymą daug ko negalima pažeisti, o kiek pažeidžia darbdaviai Ar gali besilaukiančią spausti ir varyti nemokamų atostogų? Ne, žinom, kad ne, o kas yra daroma darbuose???Ar galima 12 val. dirbti besilaukiančiai moteriai, jei tai gali pakenkti vaikui - vaisiui, žinom, kad ne, bet kas yra daroma???Pradėsi teisybės ieškoti, neteksi darbo, nejau nesidomit, kas vyksta aplinkui??? : Gal jūs ne Lietuvoj gyvenat?
Bla bla bla. jus nesinervuokit, gyvenu ten, kur reikia. man atrodo jus daug pievu priraset. daug kur nesutinku patikekit, maciau kaip elgiasi ne tik darbdaviai, bet ir darbuotojai. ir ne tik nescios kencia. Bet apie atleidima uz nusizengimus praejus kazkiek laiko po gimdymo noretusi placiau suzinoti. ka tai reiskia? juk net ir nescia galima atleisti, jei prisidirba. nereikia laukt kol pagimdys. paaiskinkit, prasau.
Donna bella, nemokamų atostogų varyti darbdavys ne tik besilaukiančios, bet aplamai jokio darbuotojo negali priversti. jeigu jis pats sutinka, tai valio. O nėščios moters atleisti iš darbo, kai yra iš gydytojo pateikta pažyma nesvarbu kokios tai aplinkybės yra NEGALI.
Pagimdžiusią moterį, kuriai pasibaigusios nėštumo ir gimdymo atostogos, galima atleisti tik parėjus mėnesiui laikui po jų.
jeigu pats darbuotojas, besilaukianti moteris sutinka dirbti viršvalandinį darbą, tai yra tik pati kalta, juk pati sutiko
Pagimdžiusią moterį, kuriai pasibaigusios nėštumo ir gimdymo atostogos, galima atleisti tik parėjus mėnesiui laikui po jų.
jeigu pats darbuotojas, besilaukianti moteris sutinka dirbti viršvalandinį darbą, tai yra tik pati kalta, juk pati sutiko
Sveiki.Noreciau info.Situacija:vaikui sueina 2 metukai,griztu i darba pusei etato,tuo pat metu stoju i birza,kaip ieskanti darbo,kad neprarasciau kai kuriu soc.garantiju,tada vaikiukui sueina 3m ir gaunu atleidimo lapeliuka.Klausimas,iseitine man skaiciuos nuo puses etato ar kaip?Iki dekreto imoneje isdirbau 4 metus ir 6 men.Neapsisprendziu ar eit lauk saliu susitarimu,paprasius man priklausancios komp.,ar prasytis pusei etato,maza vilciu,bet...Dirbt pilnu pajegumu jau negalesiu del sveikatos,tad siaip jiems esu neparankus darbuotojas,o dar mazas vaikas.