Įkraunama...
Įkraunama...

Grįžimas į darbą po motinystės atostogų

QUOTE(RasaP @ 2010 01 19, 17:43)
Atsakau tai mamai: jos atleisti is darbo NETURI TEISES. Tai reiskia, kad jei jos etatas bus panaikintas iki jai sugriztant, darbdavys tures siulyti jai nauja darba pagal issilavinima, kvalifikacija. O jei tokio pasiulyti negali gaus moketi iki vaikui sueis 3 metai kiekviena menesi jos vidutini atlyginima.

Darbdavys formindamas pravaiksta del jo kaltes, gali leisti neIti darbuotojui i darba, tada mokes tik 2/3 vdu kiekviena menesi. Jei pasiulys tinkama nauja darba, bet ji atsisakys, tokiu atveju darbdavys privales moketi 1/3 vdu kiekviena men iki vaikui sueis 3 metai. Tik kai sueis 3 metai, darbdavys igis teise atleisti pagal 129 str ir ispeti privales pries 4 men.

Gerbiama, RasaP, prašau ir man atsakyti jei galite blush2.gif
Situacija tokia: kai grįšiu į darbą po dviejų metų vaiko auginimo, mano etatas skyriuje bus naikinamas(tokie etatai palikti tik filialuose, skirtumas kelio tarp skyriaus ir filialo 120 km. taigi kasdien nesivažinėsiu). Kiek žinau, man siūlys kitas pareigas, kurių aš tikrai nenoriu, nes tektų iš naujo mokytis ir uždirbis menkas ir nepastovus. Norėčiau iš tos įmonės išeiti.
Ką įmonė dar gali man pasiųlyti? Ar galiu prašyti mokėti kas mėnesį vidutinį atlyginimą, ar man priklausytų 1/3 mano vid. at. ar pilnas ? Už kiek laiko priklauso išeitinė kol vaikui nėra trijų, dirbau apie tris metus iki atostogų?
O gal darbdavys negali mažinti atlyginimo, kad ir kitose pareigose kol vaikui nėra trijų metų g.gif Kitose pareigose darbo užmokestis priklauso nuo padaryto kiekio.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Puk: 24 sausio 2010 - 15:15
QUOTE(Marija5 @ 2010 01 20, 22:23)
O kaip DS nurodyta darbo vieta?  g.gif
O šiaip sutinku, reikia džiaugtis, kad dar darbą turite.  smile.gif

Tai bet kokis skirtumas nurodyta ta vieta DS ar ne, jeigu imone pakeite adresa, kuri ji iformino, automatiskai visi ir darbuotojai persikelia.
Bent as taip galvoju, galbut ir reiketu DS sutartyje pakeisti imones adresa, bet darbuotojam nuo to niekas nesikeicia.
Gerai, kad dar turit kur vazineti biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(RasaP @ 2010 01 19, 17:43)
Čia jūs iš džiaugsmo, ar kaip??

Atsakau tai mamai: jos atleisti is darbo NETURI TEISES. Tai reiskia, kad jei jos etatas bus panaikintas iki jai sugriztant, darbdavys tures siulyti jai nauja darba pagal issilavinima, kvalifikacija. O jei tokio pasiulyti negali gaus moketi iki vaikui sueis 3 metai kiekviena menesi jos vidutini atlyginima.

Gal galit sukonkretinti koks DK straipsnis tai numato g.gif
Kazkaip pati nerandu, kur butu parasyta, kad darbdavys turi moketi iki 3m.
Aciu
Atsakyti
nėra tokio. dk to nenumato.
Atsakyti
QUOTE(AusraR @ 2009 12 27, 22:05)
ir ka laimejo? Kompensacija ar grazinima i darba? man idomu kiek realu laimeti kompensacija? nes as isivaizdavau, kad teismas gali priteisti tik grazinti i darba....o koks bus darbas sitaip sugrizus tai jau patys galit isivaizduoti....manau mano vaikams reikia sveiko proto mamos....

Teismas gali priteisti ne tik grąžinimą į darbą, bet ir atlyginimą iki teismo sprendimo priėmimo dienos plius išlaidas advokatams.
Atsakyti
QUOTE(Enita @ 2010 01 24, 22:38)
Teismas gali priteisti ne tik grąžinimą į darbą, bet ir atlyginimą iki teismo sprendimo priėmimo dienos plius išlaidas advokatams.

vat kaip gerai smile.gif na ziuresim, kol kas ieskau kito darbo, jei nepavyks tada teisimes smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Aloka @ 2010 01 24, 18:10)
Gal galit sukonkretinti koks DK straipsnis tai numato  g.gif
Kazkaip pati nerandu, kur butu parasyta, kad darbdavys turi moketi iki 3m.
Aciu

DK 129 straipsnis:
*4. Darbo sutartis su darbuotojais, kuriems iki teisės gauti visą senatvės pensiją liko ne daugiau kaip penkeri metai (kolektyvinėje sutartyje gali būti sulygta, kad šis apribojimas taikomas darbuotojams, kuriems iki teisės gauti visą senatvės pensiją liko ne daugiau kaip treji metai), asmenimis iki aštuoniolikos metų, neįgaliaisiais, darbuotojais, auginančiais vaikų iki keturiolikos metų, gali būti nutraukiama tik ypatingais atvejais, jeigu darbuotojo palikimas darbe iš esmės pažeistų darbdavio interesus.

*5. Darbdavys turi teisę nutraukti terminuotą darbo sutartį iki jos termino pabaigos, laikydamasis šio ir 130 straipsnio nuostatų, tik ypatingais atvejais, jei negalima darbuotojo perkelti jo sutikimu į kitą darbą, arba sumokėjęs darbuotojui už likusį darbo sutarties galiojimo laiką vidutinį darbo užmokestį, arba kolektyvinėje sutartyje nustatytais atvejais sumokėjęs ne mažesnę negu darbuotojo vieno mėnesio vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinę išmoką.

Dk 132 straipsnis:
132 straipsnis. Garantijos nėščioms moterims ir darbuotojams, auginantiems vaikus

1. Darbo sutartis negali būti nutraukta su nėščia moterimi nuo tos dienos, kai darbdaviui buvo pateikta medicinos pažyma apie nėštumą, ir dar vieną mėnesį pasibaigus nėštumo ir gimdymo atostogoms, išskyrus šio Kodekso 136 straipsnio 1 ir 2 dalyse nustatytus atvejus, taip pat laikinąją darbo sutartį pasibaigus jos terminui.

2. Su darbuotojais, auginančiais vaiką (vaikus) iki trejų metų, darbo sutartis negali būti nutraukta, jei nėra darbuotojo kaltės (Kodekso 129 straipsnis).

Išvada: jei nėra jūsų kaltės - atleisti iki vaikui susei 3m. negali. Jei nenori priimti atgal į darbą - turi mokėti vidutinį atlyginimą iki vaikui sueis treji - tada gali atleisti.

QUOTE(l'eau @ 2010 01 24, 21:06)
nėra tokio. dk to nenumato.

Teisininkai sako - YRA

QUOTE(@KIMIRK@ @ 2010 01 28, 11:26)
dabar dar esu vaiko prieziuros atostogose.kaip vaikeliui sueis 2 metai-bus pavasaris.i darba negalesiu iseiti nes i darzeli nuo rudens.4 men nedirbsiu ir mums neisnes pajamos po 525lt.noriu paklausti:ar deklaruojant pajamas man sumokes vaiko pinigelius uz tuos menesius?ar atbuline data isduos tuos sausus davinius?

kol esate vaiko priežiūros atostogose, vaiko pinigai jums nepruiklauso jei motinystės išmoka yra didesnė nei 525Lt. Taigi, už tuos mėnesius kai nedirbsite vaiko pinigai jums priklausys, tik juos gausite jau gerokai vėliau. Šiuo atveju deklaravimas jums nepagelbės - reikės eiti į soc.paramos skyrių ir pildyti prašymą vaiko pinigams gauti.
Atsakyti
Sveiki,

Esu vaiko prieziuros atostogose. Ar galiu isidarbinti i kita darboviete (suprantu, kad pasalpa man nepriklausys)? Ar butina pranesti pirmajai, kad dirbu kitur?

Gal yra kokiu niuansu?

Atsiprasau, jei ne toje temoje uzklausiau.
Atsakyti
QUOTE(Muse @ 2010 01 28, 19:45)
Sveiki,

Esu vaiko prieziuros atostogose. Ar galiu isidarbinti i kita darboviete (suprantu, kad pasalpa man nepriklausys)? Ar butina pranesti pirmajai, kad dirbu kitur?

Gal yra kokiu niuansu?

Atsiprasau, jei ne toje temoje uzklausiau.

galite.
jei uzdirbsite maziau nei pasalpa, sodra mokes skirtuma.
nebutina, jei nesat valstybes tarnautoja ar pan.

Atsakyti
QUOTE(RasaP @ 2010 01 28, 18:10)
Išvada: jei nėra jūsų kaltės - atleisti iki vaikui susei 3m. negali. Jei nenori priimti atgal į darbą - turi mokėti vidutinį atlyginimą iki vaikui sueis treji - tada gali atleisti.

Cia jusu isvada, niekur taip parasyta nera schmoll.gif Jusu pacituotos vietos netinka siuo atveju, parasyta tik, kad negali atleisti. Kitas klausimas, apie koki vidutini atlyginima kalbate? Apie vidutine alga, galiojancia Lietuvoje? Net jei mamyte minimuma iki tol gavo? bigsmile.gif
Atsakyti

Sakykit, o ar galima treciais vaiko atostogų auginimo metais įsidarbinti valstybinėje įstaigoje? 4u.gif Pirma darbovietė nevalstybinė įstaiga. Ar čia būtų kokių niuansų? Ačiukas 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(VOLPEX @ 2010 01 28, 19:45)
galite.
jei uzdirbsite maziau nei pasalpa, sodra mokes skirtuma.
nebutina, jei nesat valstybes tarnautoja ar pan.

Skambinau i sodra, jie nezino, ar man reikia nutraukti VPA ar ne. Skambint i Darbo inspekcija? Domiuosi del to, kad greiciausiai pati imone, suzinojusi kad dirbu kitur, nores maner atleisti. Bet jie neturi teises, kol man nesibaige VPA? Ar taip? Ir as jas galiu prasitest iki vaikui sueis 3 metai??

Kitas klausimas -man isidarbinus kitur -tada turiu darbintis i antraeiles pareigas? Kas nors keiciasi naujai imonei/man -del mokesciu ar pan.?

Ir ar sodra mano primajai darbovietei nepranes, kad as vel dirbu kazkur?

Mano tikslas nera nuslepti -nes siaip ar taip pasakysiu pati -tik norisi tureti siotki toki atsargini varianta, kad jei nepavyktu naujam darbe, galeciau vel megauti VPA. Aciu.
Atsakyti