Įkraunama...
Įkraunama...

Grįžimas į darbą po motinystės atostogų

Nebūtina turėti 3 metų stažą išeitinei gauti (LR DK 140 str.). Tik priklauso nuo DS nutraukimo pagrindo.

Visų pirmą, manau, darbuotojas ne viską mato, ypač, kai yra didelė įmonė.
Darbdavius taip pat reikia suprasti, ne visi žverys.
Man pačiau sumažino laikinai iki 0,5 etato, bet viskas viko gražiai šalių susitarimu. galėjau ir nesutiki, tačiau įmonė mažą, viską žinau ir matau, kad sekasi mums sunkiai. Bet tai laikina, viskas bus gerai.

Sakyčiau, pirmą reikia pasikalbėti su darbdaviu. Nereikia iš karto tų pikčių. Po pokalbio viskas bus aiškiau. O tada jau spręsite kokiais būdais dėl savęs kovoti.
O dėl darbo paiešku, šiuo metu yra gan sunku, o ypač kai dar ir mažas vaikas yra. verysad.gif
Atsakyti
QUOTE(Marija5 @ 2009 09 28, 10:25)
Nebūtina turėti 3 metų stažą išeitinei gauti (LR DK 140 str.). Tik priklauso nuo DS nutraukimo pagrindo.

Visų pirmą, manau, darbuotojas ne viską mato, ypač, kai yra didelė įmonė.
Darbdavius taip pat reikia suprasti, ne visi žverys.
Man pačiau sumažino laikinai iki 0,5 etato, bet viskas viko gražiai šalių susitarimu. galėjau ir nesutiki, tačiau įmonė mažą, viską žinau ir matau, kad sekasi mums sunkiai. Bet tai laikina, viskas bus gerai.

Sakyčiau, pirmą reikia pasikalbėti su darbdaviu. Nereikia iš karto tų pikčių. Po pokalbio viskas bus aiškiau. O tada jau spręsite kokiais būdais dėl savęs kovoti.
O dėl darbo paiešku, šiuo metu yra gan sunku, o ypač kai dar ir mažas vaikas yra.  verysad.gif

Aš ne apie vieno mėnesio išeitinę kalbu (tai derybų objektas, jei darbdavys labai nori atsikratyti darbuotojo).
Sutinku, pyktis nereikia, tačiau, mane prajuokino man gerai žinomos įmonės pagrindinių akcininkų noras gauti tokius pat dividendus kaip 2007 metais ax.gif . To siekiama mažinant darbuotojų skaičių bei didinant krūvį (štai čia jau juokinga)
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vaival: 28 rugsėjo 2009 - 10:37
Visada galima derėtis, nesvarbu kiek esi išdirbęs. LR DK 125 str. šiuo atveju kaip tik.
O jeigu darbdavys labai nori asikratyti, tai galima ir pagal LR DK 136 str. išskristi.
Tai čia irgi reikia atsargiai.
Tik darbuotojas pažįsta savo darbdavį, mes atsakinėdami tiesiog pateikiame informaciją, siūlome kelis problemos sprendimo būdus ir tiek. Renkasi jau pats žmogus. smile.gif
O pinigų visada norisi kuo daugiau, yra tikrai nesąžiningų akcininkų, vadovų.
Atsakyti
Kai grįšiu į darbą, vaikui bus 2,5 m. Darbdavys siūlo kitas ( žemesnias ) pareigas, teigdamas, kad ta pati darbo vieta su tom pačiom pareigom motinai turi būti išsaugoma tik iki vaikui sueis 2 metai, vėliau darbdavys privalo tik išsaugoti darbo vietą darbovietėje. Ar jis teisus? Atlyginimai mažinami šiuo metu visiems, taigi ir man. verysad.gif Ačiū.
Atsakyti
QUOTE(Norna @ 2009 09 28, 16:02)
Kai grįšiu į darbą, vaikui bus 2,5 m. Darbdavys siūlo kitas ( žemesnias ) pareigas, teigdamas, kad ta pati darbo vieta su tom pačiom pareigom motinai turi būti išsaugoma tik iki vaikui sueis 2 metai, vėliau darbdavys privalo tik išsaugoti darbo vietą darbovietėje. Ar jis teisus? Atlyginimai mažinami šiuo metu visiems, taigi ir man. verysad.gif  Ačiū.

180 straipsnis. Atostogos vaikui prižiūrėti, kol jam sueis treji metai
...
3. Per šį atostogų laikotarpį paliekama darbo vieta (pareigos), išskyrus atvejus, kai įmonė visiškai likviduojama.

Atsakyti
sveiki.
esu motinystės atostogose iki vaikui sueis dveji metai. Sutartis terminuota. Grįžtu po mėnesio ir man sutarties darbdavys nenori pratęsti (nėra darbo, gamyba nevyksta). Ar galiu rašyti dar prašymą atostogoms iki trejų metų?
man aiškino, kad negaliu, nes sutartis yra terminuota. Ar tiesa?
Atsakyti
QUOTE(Rasakila @ 2009 09 29, 06:20)
sveiki.
esu motinystės atostogose iki vaikui sueis dveji metai. Sutartis terminuota. Grįžtu po mėnesio ir man sutarties darbdavys nenori pratęsti (nėra darbo, gamyba nevyksta). Ar galiu rašyti dar prašymą atostogoms iki trejų metų?

Jei dar nesibaigia sutarties terminas, tai manau gali. Cia tik mano nuomone.
Atsakyti
QUOTE(Rasakila @ 2009 09 29, 07:20)
sveiki.

Manau,kad negali, nebent pratęsti terminą sutarties 1 m. ir tuo pačiu parašyti prašymą atostogoms.
Jei terminuota sutartis baigiasi, reiškia turi nutrūkti darbo santykiai, jei jūs išeisite vaiko priežiūros atostogų, tai darbo santykiai nenutruks, o tai reikš , kad sutartis taps neterminuota.
Atsakyti
Su tom terminuotoms sutartim. doh.gif
Sakyčiau, kad ji jau patapo neterminuota, tai drąsiai galite rašyti prašymą.

Čia Aukščiausiojo teismo išaiškinimas.

Klau­si­mas. Dar­buo­to­ja, dir­ban­ti pa­gal ter­mi­nuo­tą dar­bo su­tar­tį, ku­rios ter­mi­nas nu­sta­ty­tas iki ki­tas dar­buo­to­jas grįš iš atos­to­gų, pa­tei­kė darb­da­viui me­di­ci­nos pa­žy­mą apie sa­vo nėš­tu­mą. Ar to­kiu at­ve­ju darb­da­vys DK 132 straips­nio 1 da­ly­je nu­sta­ty­tu lai­ko­tar­piu tu­ri tei­sę nu­trauk­ti ter­mi­nuo­tą dar­bo su­tar­tį su šia dar­buo­to­ja pa­gal DK 126 straips­nio 1 da­lį? Kaip tu­rė­tų bū­ti spren­džia­mas to­kios dar­buo­to­jos, at­leis­tos iš dar­bo pa­gal DK 126 straips­nio 1 da­lį, grą­ži­ni­mo į dar­bą klau­si­mas?

Kon­sul­ta­ci­ja. DK 132 straips­nio 1 da­lis, nu­sta­tan­ti ga­ran­ti­jas nėš­čioms mo­te­rims, drau­džia nu­trauk­ti dar­bo su­tar­tį su nėš­čia mo­te­ri­mi nuo tos die­nos, kai darb­da­viui bu­vo pa­teik­ta me­di­ci­nos pa­žy­ma apie nėš­tu­mą ir dar vie­ną mė­ne­sį pa­si­bai­gus nėš­tu­mo ir gim­dy­mo atos­to­goms, iš­sky­rus DK 136 straips­nio 1 ir 2 da­ly­se nu­ma­ty­tus at­ve­jus. DK 126 straips­nio 1 da­ly­je nu­sta­ty­tas dar­bo su­tar­ties nu­trau­ki­mo pa­grin­das pa­ten­ka tarp tų pa­grin­dų, pa­gal ku­riuos DK 132 straips­nio 1 da­ly­je nu­sta­ty­tu lai­ko­tar­piu darb­da­viui drau­džia­ma nu­trauk­ti dar­bo su­tar­tį su nėš­čia mo­te­ri­mi. Tai­gi DK 132 straips­nio 1 da­ly­je nu­sta­ty­tu lai­ko­tar­piu darb­da­vys ne­tu­ri tei­sės nu­trauk­ti ter­mi­nuo­tą dar­bo su­tar­tį su nėš­čia mo­te­ri­mi pa­gal DK 126 straips­nio 1 da­lį (du­ra lex, sed lex).

Kadangi DS nebuvo nutraukta, taip kaip numato LR DK 132 str. 1 d., sutartis tapo neterminuota.

Atsakyti
QUOTE(Marija5 @ 2009 09 28, 16:08)
180 straipsnis. Atostogos vaikui prižiūrėti, kol jam sueis treji metai
...
3. Per šį atostogų laikotarpį paliekama darbo vieta (pareigos), išskyrus atvejus, kai įmonė visiškai likviduojama.

Ačiū, bandysiu šnekėti dar kartą.
Atsakyti
111 straipsnis. Terminuotos darbo sutarties termino pasibaigimo pasekmės

1. Jeigu darbo sutarties terminas pasibaigė, o darbo santykiai faktiškai tęsiasi ir nė viena iš šalių iki pasibaigiant terminui nepareikalavo jos nutraukti (Kodekso 126 straipsnis), laikoma, kad sutartis pratęsta neapibrėžtam laikui.

2. Terminuota darbo sutartis tampa neterminuota, kai darbo santykių buvimo laikotarpiu išnyksta aplinkybės, dėl kurių buvo apibrėžtas sutarties terminas (darbuotojas po atostogų negrįžta į darbą ir kt.).

3. Jeigu darbo sutartis, pasibaigus jos terminui, nepratęsiama arba nutraukiama, bet nepraėjus vienam mėnesiui nuo jos nutraukimo dienos su atleistu iš darbo darbuotoju vėl sudaroma terminuota darbo sutartis tam pačiam darbui, tai darbuotojo reikalavimu tokia sutartis pripažįstama sudaryta neapibrėžtam laikui, išskyrus šio Kodekso 109 straipsnio 2 ir 3 dalyse nustatytus atvejus. Ginčus šiuo klausimu sprendžia darbo ginčus nagrinėjantys organai. Jeigu darbo sutartis pripažįstama neterminuota, pertrauka darbe įskaičiuojama į darbuotojo nepertraukiamąjį darbo stažą toje darbovietėje.

Atsakyti
Ačiū atsakiusioms.

QUOTE(Marija5 @ 2009 09 29, 11:05)
Su tom terminuotoms sutartim.  doh.gif
Sakyčiau, kad ji jau patapo neterminuota, tai drąsiai galite rašyti prašymą.

2. Terminuota darbo sutartis tampa neterminuota, kai darbo santykių buvimo laikotarpiu išnyksta aplinkybės, dėl kurių buvo apibrėžtas sutarties terminas (darbuotojas po atostogų negrįžta į darbą ir kt.).

Bet aš vistiek nesuprantu.
Mano sutartis buvo terminuota darbuotojos X nėšt atostogų metu. ji į darbą grįžo pernai rudenį. Ar nuo to laiko netapo mano sutartis neterminuota sutartimi? (DK 111 str.)

Ar 180 straipsnis galioja ir esant terminuotai darbo sutarčiai? įmonė nėra visiškai likviduojama....
Atsakyti