Ka jus darytumete mano atveju? Vaikui 2 metai, noriu grizti, bet siulo tik 0,75 etato. Turbut turesiu parasyti, kad atsisakysiu 0,25 etato. Galvoju, gal uzsispirt ir nerasyti, kad atisakau, nes tokiu atveju jie privaletu man duot pilna kruvi. Imone didele ir pasistengus tikrai galetu man rasti pilna etata darbo. Tik bijau, kad paskui neuzsisestu nat manes del tokio naglumo Ka daryti?
mėnesį laiko Jums turi suteikti buvusią darbo vietą, arba darbo vieta kuri yra lygiagreti su buvusia, (ta prasme, kad negali Jūsų žeminti pareigose) be Jūsų sutikimo etato Jums sumažinti negali.
Mamos kurios augina vaikus iki 3 metų negali būti atleistos iš darbo, jeigu nėra jų kaltės
mėnesį laiko Jums turi suteikti buvusią darbo vietą, arba darbo vieta kuri yra lygiagreti su buvusia, (ta prasme, kad negali Jūsų žeminti pareigose) be Jūsų sutikimo etato Jums sumažinti negali. Mamos kurios augina vaikus iki 3 metų negali būti atleistos iš darbo, jeigu nėra jų kaltės
Bet jei įmonės sunki būklė, tai gali Nes bendradarbė papletkino, kad direktorius ir vyr buhalterė skambinosi į darbo inspekciją dėl to, kaip būtų galima mane atleisti grįžusią iš motinystės atostogų, nes įmonė sunkiai laikosi. Ir, pasirodo galima Grįšiu, 1 dieną padirbsiu, o sekančią jau atleis
Bet jei įmonės sunki būklė, tai gali Nes bendradarbė papletkino, kad direktorius ir vyr buhalterė skambinosi į darbo inspekciją dėl to, kaip būtų galima mane atleisti grįžusią iš motinystės atostogų, nes įmonė sunkiai laikosi. Ir, pasirodo galima Grįšiu, 1 dieną padirbsiu, o sekančią jau atleis
jeigu būklė sunki, atleidžiami pirmiausia tie darbuotojai kurie turi vyresnius vaikus ir t.t. Manau kad tik gąsdina, tik jokiu būdu nepasirašinėkit jokių sutikimų, ir kur pasirašot skaitykit už ką
mėnesį laiko Jums turi suteikti buvusią darbo vietą, arba darbo vieta kuri yra lygiagreti su buvusia, (ta prasme, kad negali Jūsų žeminti pareigose) be Jūsų sutikimo etato Jums sumažinti negali.
Mamos kurios augina vaikus iki 3 metų negali būti atleistos iš darbo, jeigu nėra jų kaltės
Ta imone tikrai neatleidineja darbuotoju, tiesiog nezino kaip issprest situacija.
Tik nezinau ka man sakyti pas juos nuejus, kai lieps rasyti, kad atsisakau dalies etato Ka jus darytumete, ar naglai reikalautumete suteikti pilna etata, ar sutikti su nepilnu etatu ir laukti, kad galbut kada atsiras daugiau darbo
O kodel menesi laiko?
Ta imone tikrai neatleidineja darbuotoju, tiesiog nezino kaip issprest situacija.
Tik nezinau ka man sakyti pas juos nuejus, kai lieps rasyti, kad atsisakau dalies etato Ka jus darytumete, ar naglai reikalautumete suteikti pilna etata, ar sutikti su nepilnu etatu ir laukti, kad galbut kada atsiras daugiau darbo
Todėl kad pagal Darbo Kodeksą tiek priklasuso
Prieš kelis mėnesius buvo situacija tokia, kad mano sesei darbe liepė rašyti kad išeina iš darbo savo noru. Aš jau paaiškinau situaciją, kad jos atleisti negali jei nėra jos kaltės, nes jos vaikiukui buvo 2 m ir 4 mėn, direktorė ir grąsino kad visvien išeis, ji nerašė, nes būtų neturėjusi kur dingti, buvo vienintelė šeimos maitintoja. Pagal etatų mažinimą ji turėjo "neliečiamumą" nes buvo darbuotojų kurie turėjo 17-mečius vaikus ir t.t. Nerašė kad išeina ir viskas, aišku darbe "ant jos visi važiavo" už tai. ji dirbo ir patyliukais ieškojosi kito darbo. Po trijų mėnesių išėjo pati nes rado darbą kitur
*Todėl kad pagal Darbo Kodeksą tiek priklasuso
**Prieš kelis mėnesius buvo situacija tokia, kad mano sesei darbe liepė rašyti kad išeina iš darbo savo noru. Aš jau paaiškinau situaciją, kad jos atleisti negali jei nėra jos kaltės, nes jos vaikiukui buvo 2 m ir 4 mėn, direktorė ir grąsino kad visvien išeis, ji nerašė, nes būtų neturėjusi kur dingti, buvo vienintelė šeimos maitintoja. Pagal etatų mažinimą ji turėjo "neliečiamumą" nes buvo darbuotojų kurie turėjo 17-mečius vaikus ir t.t. Nerašė kad išeina ir viskas, aišku darbe "ant jos visi važiavo" už tai. ji dirbo ir patyliukais ieškojosi kito darbo. Po trijų mėnesių išėjo pati nes rado darbą kitur
*Neraudau kur parasyta apie 1 men laikotarpi gal zinote koks tai straipsnis
**aciu uz pavyzdi. Pas mus yra daug darbuotoju pensininku, taigi pagal istatyma gal ir neturetu pirmos atleisti, o realiai gali buti visaip, ne istaiga valstybine ir pensininkai jau labai ileide saknis. O as tik mama, kurios "vaikai pastoviai sirgs"...
132 straipsnis. Garantijos nėščioms moterims ir darbuotojams, auginantiems vaikus 1. Darbo sutartis negali būti nutraukta su nėščia moterimi nuo tos dienos, kai darbdaviui buvo pateikta medicinos pažyma apie nėštumą, ir dar vieną mėnesį pasibaigus nėštumo ir gimdymo atostogoms, išskyrus šio Kodekso 136 straipsnio 1 ir 2 dalyse nustatytus atvejus. 2. Su darbuotojais, auginančiais vaiką (vaikus) iki trejų metų, darbo sutartis negali būti nutraukta, jei nėra darbuotojo kaltės (Kodekso 129 straipsnis).
136 straipsnis. Darbo sutarties nutraukimas be įspėjimo 1. Darbo sutartis be įspėjimo turi būti nutraukiama šiais atvejais: 1) įsiteisėjusiu teismo sprendimu arba kai įsiteisėja teismo nuosprendis, pagal kurį darbuotojas nuteisiamas bausme, dėl kurios jis negali tęsti darbo; 2) kai darbuotojui įstatymų nustatyta tvarka atimamos specialios teisės dirbti tam tikrą darbą; 3) įstatymų įgaliotų organų ar pareigūnų reikalavimu; 4) kai darbuotojas pagal medicinos ar invalidumą nustatančios komisijos išvadą negali eiti šių pareigų ar dirbti šio darbo; 5) kai darbuotojas nuo keturiolikos iki šešiolikos metų, vienas iš tėvų arba vaiko atstovas pagal įstatymą, arba vaiko sveikatą prižiūrintis gydytojas, arba mokykla, kurioje vaikas mokosi, reikalauja nutraukti darbo sutartį; 6) likvidavus darbdavį, jeigu pagal įstatymus jo darbo prievoles nebuvo įpareigotas vykdyti kitas asmuo. 2. Darbdaviui mirus darbo sutartis pasibaigia, jeigu ji buvo sudaryta patarnavimo darbams asmeniškai jam atlikti, taip pat kai nėra jo teisių perėmėjo.
129 straipsnis. Darbo sutarties nutraukimas darbdavio iniciatyva, kai nėra darbuotojo kaltės 1. Darbdavys gali nutraukti neterminuotą darbo sutartį su darbuotoju tik dėl svarbių priežasčių, apie tai įspėjęs jį šio Kodekso 130 straipsnyje nustatyta tvarka. Atleisti darbuotoją iš darbo, kai nėra darbuotojo kaltės, leidžiama, jei negalima darbuotojo perkelti jo sutikimu į kitą darbą. 2. Svarbiomis gali būti pripažįstamos tik tos aplinkybės, kurios yra susijusios su darbuotojo kvalifikacija, profesiniais gebėjimais, jo elgesiu darbe. Darbo sutartis taip pat gali būti nutraukta dėl ekonominių, technologinių priežasčių ar darbovietės struktūrinių pertvarkymų ir dėl panašių svarbių priežasčių. 4. Darbo sutartis su darbuotojais, kuriems iki teisės gauti visą senatvės pensiją liko ne daugiau kaip penkeri metai, asmenimis iki aštuoniolikos metų, invalidais, darbuotojais, auginančiais vaikų iki keturiolikos metų, gali būti nutraukta tik ypatingais atvejais, jeigu darbuotojo palikimas darbe iš esmės pažeistų darbdavio interesus. 5. Darbdavys turi teisę nutraukti terminuotą darbo sutartį iki jos termino pabaigos, laikydamasis šio ir 130 straipsnio nuostatų, tik ypatingais atvejais, jei negalima darbuotojo perkelti jo sutikimu į kitą darbą, arba sumokėjęs darbuotojui už likusį darbo sutarties galiojimo laiką vidutinį darbo užmokestį.
o neterminuotai negalioja kur tai parašyta tiesiog pačiai tada naudinga tokia info
Niekur nėra apie tai parašyta, tiesiog praktikoje šis straipsnis taikomas terminuotai DS. Kai darbuotoja patiekia pažymą darbdaviui apie nėštumą, įsigalioja LR DK 132 str. 1 d. Ir DS terminas nusikelia, tai darbdavys gali atleisti tik atostogoms pasibaigus + 1 mėn. O su dirbančia pagal neterminuotą sutartį, negali būti nutraukta jeigu nėra darbuotojo kaltės ir tiek. Na nebent kai darbuotoja grįžta, o jai darbo kaip ir nėra, tai 1 mėn. negalima gal nutraukti net šaliu susitarimu DK taip parašytas, kad galvok kaip nori.
Ka jus darytumete mano atveju? Vaikui 2 metai, noriu grizti, bet siulo tik 0,75 etato. Turbut turesiu parasyti, kad atsisakysiu 0,25 etato. Galvoju, gal uzsispirt ir nerasyti, kad atisakau, nes tokiu atveju jie privaletu man duot pilna kruvi. Imone didele ir pasistengus tikrai galetu man rasti pilna etata darbo. Tik bijau, kad paskui neuzsisestu nat manes del tokio naglumo Ka daryti?
Patarčiau eiti ir kalbėtis gražiuoju, ieškoti bendrų sprendimų. Aišku, galit bandyti kovoti, kaip čia patarė, bet realybėje yra nesunku gražiai sutvarkyti, kad Jūsų etatui darbo visai nėra, padaryti prastovą jums - eisit į darbą, o mokės dar mažiau nei gautumėt dirbdama 0,75 etatu, plius pyksitės su darbdaviais, jausit emocinę įtampą... Na, bet spręsti Jums
Patarčiau eiti ir kalbėtis gražiuoju, ieškoti bendrų sprendimų. Aišku, galit bandyti kovoti, kaip čia patarė, bet realybėje yra nesunku gražiai sutvarkyti, kad Jūsų etatui darbo visai nėra, padaryti prastovą jums - eisit į darbą, o mokės dar mažiau nei gautumėt dirbdama 0,75 etatu, plius pyksitės su darbdaviais, jausit emocinę įtampą... Na, bet spręsti Jums
O aš manyčiua, kad nėra ko nusileisti ir ieškoti tyliai darbo. tuo pat metu pasikonsultuoti su darbo teise užsiimančiom teisininkėm (jei turit dar darbo stažą didesnį nei 3 metai), tai dar galite ir išeitinių išsireikalauti. Reikia ir vadovams būt žmogiškiems, o ne tik savo kišenės žiūrėti