Įkraunama...
Įkraunama...

Grįžimas į darbą po motinystės atostogų

QUOTE(susi.rupinusi @ 2009 09 05, 15:26)
sveikos,
na kas del tu gryzimu ir prasymo rasymo likus 14d iki pabaigos atostogu motinystes, tai man nereikejo, atejau sekancia diena po vaiko 2gimtadienio ir pradejau dirbt, bet  cia turbut nuo imones priklauso unsure.gif
o pati tureciau klausima- ar gali atleist is darbo ar mazint alga, kai esu gryzus po atostogu? mano vaikui 2m.
pas mus irgi imone optimizuojasi, algas mazin, etatus naikina....
tiesa, ar man yra darbe kokiu "privilegiju"? auginu neigalu vaika (vidutine negalia), esu istekejusi....
aciu

1. Prašymą reikia rašyti, kai ketini grįžti anksčiau.
2. Darbo užmokestį be darbuotojo sutikimo mažinti negalima.
3. Dėl privilegijų: jus sunku atleisti iš darbo; suteikiama pirmenybe buti paliktam darbe, kai mažinamas darbuotojų skaičius; viršvalandinio darbo apribojimas; iki 30 k.d. nemokamų atostogų; papildoma poilsio diena per mėn.
Atsakyti
QUOTE(Marija5 @ 2009 09 05, 17:26)
3. Dėl privilegijų: jus sunku atleisti iš darbo; suteikiama pirmenybe buti paliktam darbe, kai mažinamas darbuotojų skaičius; viršvalandinio darbo apribojimas; iki 30 k.d. nemokamų atostogų; papildoma poilsio diena per mėn.

Kiek domėjausi unsure.gif
2. Darbo užmokestį mažina, jei mažinama visiems, taigi ta pačia tvarka sugrižus sumažins ir tau. ax.gif
3. Kai mažinamas darbuotojų skaičius, jei mokama išeitinė kompensacija, tai jau jokia pirmenybė negalioja, bet tik grįžus iš atostogų verysad.gif Bet nors gauni išeitinę rolleyes.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Divin: 05 rugsėjo 2009 - 18:57
QUOTE(Divin @ 2009 09 05, 19:50)
Kiek domėjausi unsure.gif
2. Darbo užmokestį mažina, jei mažinama visiems, taigi ta pačia tvarka sugrižus sumažins ir tau. ax.gif
3. Kai mažinamas darbuotojų skaičius, jei mokama išeitinė kompensacija, tai jau jokia pirmenybė negalioja. verysad.gif Bet nors gauni išeitinę rolleyes.gif

2. 120 straipsnis. Darbo sutarties sąlygų pakeitimas
3. Darbo apmokėjimo sąlygas be darbuotojo raštiško sutikimo darbdavys gali keisti tik tuo atveju, kai įstatymais, Vyriausybės nutarimais ar pagal kolektyvinę sutartį yra keičiamas tam tikros ūkio šakos, įmonės ar darbuotojų kategorijos darbo apmokėjimas. Keičiant darbo apmokėjimo sąlygas, sumažinti darbo užmokestį be darbuotojo raštiško sutikimo negalima.

Reikiaišsiaiškinti ar yra kolektyvinė sutartis, jeigu nėra, nesumažins DU.

3. Išeitinė mokama bet kokiu atveju nutraukiant DS darbdavio iniciatyva.
Bet yra garantijos:
132 straipsnis. Garantijos nėščioms moterims ir darbuotojams, auginantiems vaikus
2. Su darbuotojais, auginančiais vaiką (vaikus) iki trejų metų, darbo sutartis negali būti nutraukta, jei nėra darbuotojo kaltės (Kodekso 129 straipsnis).

135 straipsnis. Pirmenybės teisė būti paliktam dirbti, kai mažinamas darbuotojų skaičius
2) kurie vieni augina vaikus (įvaikius) iki šešiolikos metų arba prižiūri kitus šeimos narius, kuriems nustatytas sunkaus ar vidutinio neįgalumo lygis arba mažesnio negu 55 procentai darbingumo lygis, arba šeimos narius, sukakusius senatvės pensijos amžių, kuriems teisės aktų nustatyta tvarka nustatytas didelių ar vidutinių specialiųjų poreikių lygis;
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Marija5: 05 rugsėjo 2009 - 18:59
QUOTE(Marija5 @ 2009 09 05, 19:58)
2. 120 straipsnis. Darbo sutarties sąlygų pakeitimas
3. Darbo apmokėjimo sąlygas be darbuotojo raštiško sutikimo darbdavys gali keisti tik tuo atveju, kai įstatymais, Vyriausybės nutarimais ar pagal kolektyvinę sutartį yra keičiamas tam tikros ūkio šakos, įmonės ar darbuotojų kategorijos darbo apmokėjimas...

Dabar daugely įmonių keičiamas įmonės darbuotojų darbo apmokėjimas - mažinamas DU. Taigi, manau, čia kurie man aiškino iš pradžių pasiteiravus darbo inspekcijoje teisūs, darbdavys šiuo atveju jau be darbuotojo sutikimo mažina ir motinai/tėvui grįžusiai į darbą - kaip visiems mastau.gif
QUOTE(Marija5 @ 2009 09 05, 19:58)
3. Išeitinė mokama bet kokiu atveju nutraukiant DS darbdavio iniciatyva.
Bet yra garantijos:
132 straipsnis. Garantijos nėščioms moterims ir darbuotojams, auginantiems vaikus
2. Su darbuotojais, auginančiais vaiką (vaikus) iki trejų metų, darbo sutartis negali būti nutraukta, jei nėra darbuotojo kaltės (Kodekso 129 straipsnis).

135 straipsnis. Pirmenybės teisė būti paliktam dirbti, kai mažinamas darbuotojų skaičius
2) kurie vieni augina vaikus (įvaikius) iki šešiolikos metų arba prižiūri kitus šeimos narius, kuriems nustatytas sunkaus ar vidutinio neįgalumo lygis arba mažesnio negu 55 procentai darbingumo lygis, arba šeimos narius, sukakusius senatvės pensijos amžių, kuriems teisės aktų nustatyta tvarka nustatytas didelių ar vidutinių specialiųjų poreikių lygis;

mastau.gif Aišku, motinų/tėvų, ką tik grįžusių iš atostogų kaltės nėra, kad mažinamas darbuotojų skaičius, bet įmonės priverstos dabartiniu metu mažinti darbuotojų skaičių, taigi darbuotojai atleidžiami ir be jų kaltės. Taigi, tik jei viena/vienas augini vaikus, tai tau pirmenybė.
P.S. Jokiu būdu nenoriu gasdinti, pačiai už kokių metų reikės grįžti, ir darbdaviams reikės spręsti palikti jauną merginą, kuri dirba dabar vietoj manęs, ar mane. Tiesiog, bandau žiūrėti realiai į busimą situaciją, kad vėliau nebūtų šokas... unsure.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Divin: 05 rugsėjo 2009 - 20:57
Sioje skiltyje tikejausi rimtu konsultaciju, atsakymu. Kad ir as pati, uzdaviau klausima, taciau atsakymo nesulaukiau. Nesupykit, bet pasirodo atsakineja tik "taip galvojantys". Aisku, dar yra istatymai, kuriuos manau nesunku pasiskaitineti. O ne rasyti, "kadangi dabar situacija tokia ir tokia....", tai nenoriu gasdinti ir pan.
Manau geriausia ir protingiausia butu vis delto susitikti su rimtais teisininkais. Beje, ka ir ruosiuos padaryti pries griztant i darba.

Nes niuansu konkreciam darbe yra visokiu. O ir kai kuriuos istatymus ,musu saleles Lietuvos, galima interpretuot visaip.

Atsakyti
QUOTE(angeliuks @ 2009 09 05, 21:55)
Sioje skiltyje tikejausi rimtu konsultaciju, atsakymu. Kad ir as pati, uzdaviau klausima, taciau atsakymo nesulaukiau. Nesupykit, bet pasirodo atsakineja tik "taip galvojantys". Aisku, dar yra istatymai, kuriuos manau nesunku pasiskaitineti. O ne rasyti, "kadangi dabar  situacija tokia ir tokia....", tai nenoriu gasdinti ir pan.
Manau geriausia ir protingiausia butu vis delto susitikti su rimtais teisininkais. Beje, ka ir ruosiuos padaryti pries griztant i darba.

Na taip, sedi cia teisininkes ir tik laukia klausimu, kad galetu "pakonsultuoti" blink.gif . Reikia dziaugtis, kad yra mamu, kurios, jei zino, stengiasi padeti, patarti.
O jei reikia rimtos pagalbos, angeliuks, taip ir daryk, - kreipkis i teisininkus, nes tikriausiai nei viena is mamu neturejo atsakymo i tau rupimus klausimus.
Zodziu, ner cia ko varyt ant tu "taip galvojanciu", nes visas forumas ir yra paremtas tokia informacija ax.gif
Atsakyti
QUOTE(angeliuks @ 2009 09 05, 23:55)
Nesupykit, bet pasirodo atsakineja tik "taip galvojantys".

Vadovaujames įstatymais, o ne šiap savo pamąstymais. mirksiukas.gif
Nors po tokių replikų, net nebesinori daugiau ir atsakynėti. verysad.gif

Nes niuansu konkreciam darbe yra visokiu. O ir kai kuriuos istatymus ,musu saleles Lietuvos, galima interpretuot visaip.

Pati pati ir atsakėt.
Net pvz. kiekvieno miesto VDI teisininkai konsultuoja skirtingai. doh.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Marija5: 06 rugsėjo 2009 - 17:28
Sioje skiltyje tikejausi rimtu konsultaciju...

Rimtų konsultacijų buvo konsultacijų skiltyje, bet deja, ten dauguma konsultacijų užsidarė verysad.gif
QUOTE(Marija5 @ 2009 09 06, 18:27)
...Nors po tokių replikų, net nebesinori daugiau ir atsakynėti. verysad.gif ...

Labai gaila, kad sukeliau tokią reakciją verysad.gif Tikrai esu dėkinga, kad pateikėt citatų iš darbo kodekso, tik iš tų citatų padariau išvadą, kad žmonių, kurie man aiškino padėtį ir teiravosi šiuo klausimu darbo inspekcijoje, žodžiuose mano manymu yra tiesos, jei jau darbo inspekcijoj taip aiškina. ax.gif Guodžia tik tai, kad man turėtų išmokėti žymiai didesnę kompensaciją nei mano "pavaduotojai", taigi gal tai kiek lems pasirinkimą. cool.gif
Be to jei jau dabar įmonėj iškylo klausimas dėl kitos darbuotojos atėjusios iš vaikų priežiūros atostogų ir jo "pavaduotojos", tai manyčiau mūsų valdžia jau konsultavosi šiuo klausimu, beliko tik apsispręsti, kas naudingesnis. unsure.gif
Atsakyti
Iš tiesų klausimai dažnai kartojasi.
Ir rašyti tą patį per tą patį, kartais neturiu, tam laiko. Dėl to dedu tik LR DK straipsnius. ax.gif

Dėl apsisprendimo kas naudingesnis, reikia žiūrėti tam tikrą situaciją.
Kartais klausimas buna taip užduotas, kad neišeina iki galo suprasti visos situacijos.

Ne visi darbdaviai vadovaujasi LR DK. Jeigu darbuotojas pradeda spausti ir aiškinti, padaro tokias darbo sąlygas, kad jam tenka išeiti pačiam.
Nesu aiškiaregė, nepažįstu jūsų darbdavių.
Žinau kaip būtų, jeigu būtų mano darbo vietoje.

Tai klausimas "ką man daryti", visai ne į temą.
DK vienas dalykas, realybė, visai kitas.

O pačia VDI esu nusivylusi. Kiek skambini neeina prisiskambinti. Ne visada pateikia atsakymo, o ir konsultuoja skirtingai.
Tai kiekvienas interpetuoja LR DK taip kaip jį supranta.
Ir iš tiesų yra ne mažai situacijų, kurios DK net neaprašytos.
Atsakyti
QUOTE(Marija5 @ 2009 09 06, 20:38)
...Tai kiekvienas interpetuoja LR DK taip kaip jį supranta.
Ir iš tiesų yra ne mažai situacijų, kurios DK net neaprašytos.

drinks_cheers.gif Radau čia dar vieną teisinę konsultaciją - Teisinė konsultacija. Atleidimas iš darbo grįžus po vaiko priežiūros atostogų, Verslosavaite.lt
Na, jums spręsti kiek ji rimta. biggrin.gif Bet manau, ji atitinka mūsų "pamąstymus" biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Marija5 @ 2009 09 05, 17:26)

aciu 4u.gif
kaip issireikalaut ta papildoma diena per menesi? as kai nunesiau vaiko negalios dokumentus, man pasake tik kad man bus taikomas papildomas kazkoks ndnp ar pan. na zodziu maziau mokesciu atskaiciuos, o del papildomos dienos tai nieko nesake. ateit naglai ir reikalaut buchalterijoj?
siaip kiek zinau iki kol vaikui sukaks 3m, visiem lyg tevam, kuriu vaikas nesukakes 3m, darbe negali atleisti pagal istatyma? g.gif
o atostogu metiniu man daugiau nepriklauso?
ir dar- ar tik man sios lengvatos, ar ir vyras gali pasinaudoti, na tarkim tom papildomom dienom, ir mazesniu ndpd ar kaip jis ten? ar tik vienas is seimos tevu turi tokias galimybes?
aciu labai uz jusu atsakymus
Atsakyti
QUOTE(susi.rupinusi @ 2009 09 07, 18:02)
kaip issireikalaut ta papildoma diena per menesi? as kai nunesiau vaiko negalios dokumentus, man pasake tik kad man bus taikomas papildomas kazkoks ndnp ar pan. na zodziu maziau mokesciu atskaiciuos, o del papildomos dienos tai nieko nesake. ateit naglai ir reikalaut buchalterijoj?
siaip kiek zinau iki kol vaikui sukaks 3m, visiem lyg tevam, kuriu vaikas nesukakes 3m, darbe negali atleisti pagal istatyma? g.gif
o atostogu metiniu man daugiau nepriklauso?
ir dar- ar tik man sios lengvatos, ar ir vyras gali pasinaudoti, na tarkim tom papildomom dienom, ir mazesniu ndpd ar kaip jis ten? ar tik vienas is seimos tevu turi tokias galimybes?
aciu labai uz jusu atsakymus

Niu pradedame iš eilės:
1. 214 straipsnis. Papildomos lengvatos asmenims, auginantiems vaikus
Darbuotojams, auginantiems neįgalų vaiką iki aštuoniolikos metų arba du vaikus iki dvylikos metų, suteikiama viena papildoma poilsio diena per mėnesį (arba sutrumpinamas darbo laikas dviem valandomis per savaitę), o auginantiems tris ir daugiau vaikų iki dvylikos metų – dvi dienos per mėnesį (arba atitinkamai sutrumpinamas darbo laikas keturiomis valandomis per savaitę), mokant darbuotojui jo vidutinį darbo užmokestį.

Rašote prašymą: Vadovaujantis LR Dk 214 str. prašau suteikti man 1 poilsio dieną per mėnesį.
Arba prašote sutrumpinti darbo savaitę.
Teko susidurti, kad parašomas vienas pastovus prašymas. T.y. kiekvieno mėnesio paskutinę dieną suteikti laisvą dieną. Arba rašomas prašymas kas mėn. Čia jau yra jūsų pasirinkimas.

2. Dėl prailgintų atostogų, dėja nieko neradau. Ne bent dėl suteikimo tvarkos, sakyčiau pagal LR DK 169 str. 8 d., atostogos suteikiamos jūsų pageidaujamu laiku.

3. Dėl garantijų, jus esate teisi:

Atsakyti