Moderuoju šį skyrelį, bet niekaip neradau temos kur apie tai pasikalbėti
Iš esmės, tai tema apie maistą, bet tik norėtųsi, kad būtų kiek kitokia nei visos
Nežinau kaip jūs, bet aš susiduriu su tokia problema, kad nežinau kokiu tikslu naudojami, kaip ruošiami, kai kurie maisto produktai, kuriuos galima įsigyti ekologiškų prekių krautuvėlėse. Paprastai būna trumputis aprašymas, bet iki šiol man tokie dalykai buvo negirdėti ir tiesiog nežinau kaip gaminti. Nelabai ką ir patys pardavėjai pataria..
O galbūt kažkas moka skaniai, įdomiai ir sveikai iš jų paruošti valgį
Kaip tik nesenai nusipirkau burnočio sėklų ir nežinau ką su jom daryti Liaupsių daug prisiskaičiau, vaikui košėms paėmiau ir nežinau kaip virti Ieškojau receptų bet radau tik vieną ir tai daugiau skanėstą, nei kasdienį patiekalą:
Pranciškaus Jokūbausko konkursinių vaflių su burnočiais receptas:
80 g sviesto
80 g medaus
3 kiaušiniai
300-375 g pieno
150 g burnočių miltų
150 grikių miltų
pusė šaukštelio kepimo miltelių
vanilės
romo pagal skonį.
Suplakite sviestą su medumi ir vanile. Atskirai suplakite kiaušinius. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir pienu, pridėkite pagal skonį romo. Visus produktus suplakite, kepkite vaflių formoje. Galima patiekti su plakta grietine, į kurią įmaišyta susmulkintų žalių vaisių.
Apie burnotį:Citata iš sveikaszmogus.lt:
"Ekologiniame ūkyje profesorius rekomenduoja auginti ir burnočius (amarantus). Baltymų burnočio sėklose yra daugiau nei kviečiuose. Miltai tinka įvairiems konditerijos gaminiams. Svarbiausia, burnočių produktai tinka žmonėms, kurie alergiški gliuteinams (jų nemažai kviečių miltuose). Burnočio sėklose yra visų aminorūgščių, ypač daug lizino, mineralinių medžiagų, kalcio ir fosforo."
Citata iš kaunodiena.lt:
"Tačiau dažniausiai yra auginami grūdiniai burnočiai. Jų sėklos yra smulkios, panašios į aguonų, turi riešutų skonį. Vertingiausia burnočių sėklų (ir sausų lapų) savybė yra ta, kad juose yra apie 18 proc. geros kokybės baltymų, prilygstančių kiaušinių baltymui ir savo verte pralenkiančių gyvulinius bei augalinius baltymus. JAV mokslininkai teigia, kad burnotis yra vertingesnis už kukurūzus, ryžius ir soją dietinis produktas.
Citata iš delfi.lt
"Jaunų burnočių lapai daugelyje šalių laikomi geriausiomis salotomis (skoniu primena špinatus). Jie išsiskiria iš kitų žalumyninių daržovių didžiausiu kalcio, fosforo ir geležies kiekiu. Lapuose taip pat gausu proteinų, karotino, vitaminų ir kitų vertingų medžiagų. Plačiausiai auginami grūdiniai burnočiai. Jų sėklos (panašios į aguonų) gali būti įvairios spalvos, nelygu veislė. Sėklos turi riešutų skonį. Valgomos virtos, skrudintos, traiškytos ar sumaltos į miltus. Iš jų verdamos košės, kepami įvairiausi kepiniai, daromi makaronai ir t.t. Ypač tinka maišyti su kitų grūdinių augalų miltais.
Burnočių baltymai prilygsta kiaušinių baltymams. Kitų gyvulinių ir augalinių baltymų kokybė daug blogesnė. Sėklose ir sausuose lapuose jų yra 16-18 proc. Svarbiausios amino rūgšties - lizino burnočiuose yra 3-3,5 karto daugiau negu kukurūzuose, 2-2,5 karto daugiau negu kviečiuose. Burnočiai yra vertingesnis dietinis produktas už kviečius, kukurūzus, ryžius ir sojas. 100 gramų burnočių sėklų kalcio yra daugiau kaip stiklinėje pieno, fosforo - nei 5 šviežiuose kiaušiniuose, labai didelė jų energetinė vertė.
Burnočių gydomosios savybės žinomos nuo žilos senovės. JAV, Kinijoje, Indijoje, Australijoje, Čekijoje ir kai kuriose kitose šalyse yra specialiosios produktų iš burnočių gamybos ir naudojimo žmonių mitybai programos. Burnočiai ypač tinka žmonėms, kurie alergiški kitų duoninių augalų baltymams (gluteninui). Burnočių cheminėje sudėtyje yra daug žmonių organizmui reikalingų medžiagų. Viena iš jų - skvalenas, kuris prisotina deguonies mūsų organizmą, todėl yra labai gera priemonė nuo vėžio. Be to, skvalenas lengvai prasiskverbia per odą į organizmo vidų, yra galingas viso organizmo imunostimuliatorius. Burnočių aliejuje yra net 8 proc. skvaleno. Aliejus naudojamas onkologinėms ligoms, aterosklerozei, smegenų ir periferinės kraujotakos sutrikimams, imunodeficitinės būklės (chroninės ligos), žaizdoms, sumušimams, praguloms, opoms, avitaminozei, ginekologinėms, odos, skrandžio, kepenų ligoms gydyti bei profilaktikai."
O dar LT galima įsigyti: kinvos kruopų, alfaalfa (liucernos) kruopų, juodųjų ryžių, ceratonijos miltelių, mung dala pupelių, nuto žirnių, egzotiškų pavadinimų pupelių ir lešių (toor dalas, uri dalas, aduki), goji uogų
Aš jau net nekalbu apie egzotiškus produktus skirtus japonų virtuvei (nelabai mėgstu japonų patiekalų, tai nelabai ir domiuosi).
Visko daug Ieškau bendraminčių, kurie domisi ir galbūt turi receptėlių, kur ir kaip naudojami tokie produktai
QUOTE(Rasma @ 2009 06 14, 22:03)
O dar LT galima įsigyti: kinvos kruopų, alfaalfa (liucernos) kruopų, juodųjų ryžių, ceratonijos miltelių, mung dala pupelių, nuto žirnių, egzotiškų pavadinimų pupelių ir lešių (toor dalas, uri dalas, aduki), goji uogų
Aš jau net nekalbu apie egzotiškus produktus skirtus japonų virtuvei (nelabai mėgstu japonų patiekalų, tai nelabai ir domiuosi).
Visko daug Ieškau bendraminčių, kurie domisi ir galbūt turi receptėlių, kur ir kaip naudojami tokie produktai
Aš jau net nekalbu apie egzotiškus produktus skirtus japonų virtuvei (nelabai mėgstu japonų patiekalų, tai nelabai ir domiuosi).
Visko daug Ieškau bendraminčių, kurie domisi ir galbūt turi receptėlių, kur ir kaip naudojami tokie produktai
O, kokią gerą temą užvedei
Dabar išduok paslaptį, kur tai galima įsigyti, nes niekur nerandu mung dalo, nuto žirnių (gal dar nuto žirnių miltų yra?), toor dalo ir urad dalo.
Dabar apie man žinomus:
mung dalas . Smulkios, blyškiai geltonos pailgos pupos. Dažnai daiginamos. Lengva išvirti, švelnaus skonio, labai lengvai virškinamas, todėl tinka vaikams, seniems žmonėms ir sveikstantiems.
urad dalas smulkūs, pilkšvai balti pailgos formos žirniai. Daug baltymų, sumaltas į miltus ir paraugintas daro maistą purų ir akytą.
tur dalas , blyškiai geltoni ir apvalūs žirniai.
nuto žirniai daug baltymų, labai kieti, prieš verdant mirkomi. virti nuto žirniai paprastai valgomi rytais su trupučiu tarkuoto imbiero ar su kt. patiekalais.
Ir keletas man žinomų receptų, kol kas tik pavadinimai, jei bus norinčių, poryt nurašyčiau. Visi vegetariški, bet turėtų būti švelnūs, sotūs, gaminimas apie 1h.
Dalo ir daržovių sriuba
Pakepinto mung dalo sriuba su pomidorais
Urad dalas su jogurtu ir prieskoniais
Pomidorų ir tur dalo sriuba
Mišrus dalas
DAržovių ir dalo troškinys
Daigintos mung pupos su jogurto padažu
Virti ryžiai, dalas ir daržovėsVirti ryžiai, dalas ir špinatai
Nuto žirniai su pireskoniais (mirkoma per naktį)
Kepti nuto žirniai, pagardinti jogurtu (mirkoma per naktį)
Kepti nuto žirniai su pipirais (mirkoma per naktį)
daržovės ir nuto žirniai
Jei visdėlto yra nuto miltų:
nuto miltų duona
nuto miltų blynai
pieniškas žirnių miltų saldėsis
žirnių miltų saldainiai
Goji uogos labai vertingos - jose daug proteino, amino rugsciu, vitamino A ir vitamino C. Jose randama kazkur 20 mineralu ir vitaminu. Tokia pat paskirtimi galima naudot ir acai (nezinau kaip tiksliai isverst) uogas bei Goldenberries uogas.
Mes jas naudojam dziovintas arba perkam ju sultis. Tai sultis skiedziam vandeniu ir geriam paprastai arba maisom i vaisiu kokteilius. Dziovintas naudojam kaip ir kitus dziovintus vaisius/uogas - valgom vienas (man per rugstu Goldenberries taip, o vyrui patinka), dedam i kepinius, ivairius patiekalus (pvz vistienos idarui), maisau su paprastu beskoniu jogurtu.
Dar labai geras produktas yra maca milteliai. Juos taip pat galima det i jogurta, kokteilius, arbata, vaisiu salotas.
Linu (flax) seklos - naudojam smulkintas. Man labai skanu susipjaustyt banana gabaliukas ir apsipilt linu seklom. O siaip galima det i kepinius, i blynus, i vaisiu kokteilius, jogurta, grudu koses.
Mes jas naudojam dziovintas arba perkam ju sultis. Tai sultis skiedziam vandeniu ir geriam paprastai arba maisom i vaisiu kokteilius. Dziovintas naudojam kaip ir kitus dziovintus vaisius/uogas - valgom vienas (man per rugstu Goldenberries taip, o vyrui patinka), dedam i kepinius, ivairius patiekalus (pvz vistienos idarui), maisau su paprastu beskoniu jogurtu.
Dar labai geras produktas yra maca milteliai. Juos taip pat galima det i jogurta, kokteilius, arbata, vaisiu salotas.
Linu (flax) seklos - naudojam smulkintas. Man labai skanu susipjaustyt banana gabaliukas ir apsipilt linu seklom. O siaip galima det i kepinius, i blynus, i vaisiu kokteilius, jogurta, grudu koses.
Dar neskaičiau temelės, bet džiugu, kad daugėja informacijos
Nuto miltų irgi yra
"Sveiki produktai" turi : http://www.sveikipro...ducts?pid=17428
QUOTE(Žirklutės @ 2009 06 14, 23:56)
Dabar išduok paslaptį, kur tai galima įsigyti, nes niekur nerandu mung dalo, nuto žirnių (gal dar nuto žirnių miltų yra?), toor dalo ir urad dalo.
Nuto miltų irgi yra
"Sveiki produktai" turi : http://www.sveikipro...ducts?pid=17428
QUOTE(Rasma @ 2009 06 15, 00:03)
Kaip tik nesenai nusipirkau burnočio sėklų ir nežinau ką su jom daryti
<...>
O dar LT galima įsigyti: kinvos kruopų, alfaalfa (liucernos) kruopų, juodųjų ryžių, ceratonijos miltelių, mung dala pupelių, nuto žirnių, egzotiškų pavadinimų pupelių ir lešių (toor dalas, uri dalas, aduki), goji uogų
<...>
O dar LT galima įsigyti: kinvos kruopų, alfaalfa (liucernos) kruopų, juodųjų ryžių, ceratonijos miltelių, mung dala pupelių, nuto žirnių, egzotiškų pavadinimų pupelių ir lešių (toor dalas, uri dalas, aduki), goji uogų
QUOTE(Žirklutės @ 2009 06 15, 00:56)
Dabar išduok paslaptį, kur tai galima įsigyti, nes niekur nerandu mung dalo, nuto žirnių (gal dar nuto žirnių miltų yra?), toor dalo ir urad dalo.
...
...
Mergaites, iš kur jus tokių "keiksmažodžių" prisirinkot?
Kažna ar pas mus į provinciją užveš...
Ašiį nuto žirnių darau falafelius - tokius rytietiškus kotletukus.
Nuto žirnius reikia pamirkyti per naktį, šiek tiek pavirti ir sutrinti į košę. Tada dedu česnako, svogūno, kmynų, kalendros, saują žalių petražolių, druskos, juodų maltų pipirų ir vėl viską sutrinu į košę. Įmaiįau saują miltų, formuoju mažus kukuliukus ir kepu įkaitintame aliejuje, kol apskrus. Skanu su padažu (kas kokį mėgsta). Vyras mėdsta apsitepti majonezu lavašo lakštą ir susivynioti į jį kelis falafelius su įvairiomis žaliomis daržovėmis (pekino kopūstais, salotomis, pomidorais, agurkais ir pan.)
Nuto žirnius reikia pamirkyti per naktį, šiek tiek pavirti ir sutrinti į košę. Tada dedu česnako, svogūno, kmynų, kalendros, saują žalių petražolių, druskos, juodų maltų pipirų ir vėl viską sutrinu į košę. Įmaiįau saują miltų, formuoju mažus kukuliukus ir kepu įkaitintame aliejuje, kol apskrus. Skanu su padažu (kas kokį mėgsta). Vyras mėdsta apsitepti majonezu lavašo lakštą ir susivynioti į jį kelis falafelius su įvairiomis žaliomis daržovėmis (pekino kopūstais, salotomis, pomidorais, agurkais ir pan.)
QUOTE(Rasma @ 2009 06 14, 22:03)
O dar LT galima įsigyti: kinvos kruopų,
aš jas perku Deja, negaliu pasidalinti įmantriu receptu, nes jas tiesiog išverdu pasūdytame vandenyje ir valgau be jokių priedų, arba darau kaip pienišką sriubą
pačios kruopos žavios, iš tikrųjų Neįprasto skonio, be galo lengvas, skrandžio neapsunkinantis maisto produktas, ypač į vakarą, kai nesinori prisivalgyti
Šiandien viriau 'pudingą' iš burnočio sėklų.
Paragavom visi, bet daugiausiai atiteko suvalgyti tėčiui Vaikai suraukę nosis egzotikos neįvertino
Receptukas toks (ėmiau pusę normos ir gavosi tikrai nemažai!):
2 stiklinės virtų burnočio sėklų (sėklas reikia virti apie 35 min. ant silpnos ugnies (vandens pilti daug daugiau nei kruopų, nes beverdant nugaruoja ir dalį sugeria kruopos), o po to išjungti ugnį, uždengti puodą ir palikti pabrinkti dar 15 min.)
1 stiklinė obuolių sulčių
1/2 stiklinės razinų (aš jas smulkinau į keturias dalis, nes patiekalas buvo skirtas ir pačiam mažiausiajam )
1/2 stiklinės kapotų migdolų (visai nedėjau )
1 1/2 arb. šaukšt. vanilės
1/2 citrinos sulčių
tarkuotos citrinos žievelės
cinamono pagardinimui
Viską sudėti į indą, uždengti ir pastatyti virti. Užvirus, sumažinti ugnį iki silpnos ir virti 15 minučių. Supilstyti pudingą į indelius iš kurių bus valgoma, galima papuošti uogytėmis (braškėmis, vynuogėmis) ir atšaldyti.
Visgi burnočio sėklos turi turbūt daug glitimo ar krakmolo, nes išvirus "košė" gavosi kaip klijai Sėklytės patamsėjo, suvirė, atsirado 'klijingo skystimo', bet sėklytės liko traškios (nežinau su kuo palyginti..kaip ikriukai ). Pati košė labai 'lengva', beveik beskonė, todėl pagardinimo tikrai reikia..keistoka ir neįprasta Pudingui, kai supyliau sultis, pridėjau priedų - gavosi geriau.
Vaikams dar dalį vandenyje virtos košės pabandžiau su pienu užpilti ir pavirti. Kažkuom panaši gavosi į pienu balintą miežinių kruopų košę, tik daug smulkesnės kruopelės ir traškesnės.
Skaniai 'atrodo' iš aprašymo
O koks tas neįprastas skonis? Ar ta košė gaunasi biri ar irgi 'klijinga', kruopos labai išbrinksta?
Paragavom visi, bet daugiausiai atiteko suvalgyti tėčiui Vaikai suraukę nosis egzotikos neįvertino
Receptukas toks (ėmiau pusę normos ir gavosi tikrai nemažai!):
2 stiklinės virtų burnočio sėklų (sėklas reikia virti apie 35 min. ant silpnos ugnies (vandens pilti daug daugiau nei kruopų, nes beverdant nugaruoja ir dalį sugeria kruopos), o po to išjungti ugnį, uždengti puodą ir palikti pabrinkti dar 15 min.)
1 stiklinė obuolių sulčių
1/2 stiklinės razinų (aš jas smulkinau į keturias dalis, nes patiekalas buvo skirtas ir pačiam mažiausiajam )
1/2 stiklinės kapotų migdolų (visai nedėjau )
1 1/2 arb. šaukšt. vanilės
1/2 citrinos sulčių
tarkuotos citrinos žievelės
cinamono pagardinimui
Viską sudėti į indą, uždengti ir pastatyti virti. Užvirus, sumažinti ugnį iki silpnos ir virti 15 minučių. Supilstyti pudingą į indelius iš kurių bus valgoma, galima papuošti uogytėmis (braškėmis, vynuogėmis) ir atšaldyti.
Visgi burnočio sėklos turi turbūt daug glitimo ar krakmolo, nes išvirus "košė" gavosi kaip klijai Sėklytės patamsėjo, suvirė, atsirado 'klijingo skystimo', bet sėklytės liko traškios (nežinau su kuo palyginti..kaip ikriukai ). Pati košė labai 'lengva', beveik beskonė, todėl pagardinimo tikrai reikia..keistoka ir neįprasta Pudingui, kai supyliau sultis, pridėjau priedų - gavosi geriau.
Vaikams dar dalį vandenyje virtos košės pabandžiau su pienu užpilti ir pavirti. Kažkuom panaši gavosi į pienu balintą miežinių kruopų košę, tik daug smulkesnės kruopelės ir traškesnės.
QUOTE(Žiogelis @ 2009 06 16, 11:14)
Ašiį nuto žirnių darau falafelius - tokius rytietiškus kotletukus.
Skaniai 'atrodo' iš aprašymo
QUOTE(katutis @ 2009 06 17, 23:05)
pačios kruopos žavios, iš tikrųjų Neįprasto skonio, be galo lengvas, skrandžio neapsunkinantis maisto produktas, ypač į vakarą, kai nesinori prisivalgyti
O koks tas neįprastas skonis? Ar ta košė gaunasi biri ar irgi 'klijinga', kruopos labai išbrinksta?
Raudonūjų lęšių (masoor dal'o) ir avinžirnio (arba kitaip nuto riešuto- chana dal'o) būna ir maksimoj pirkti, biski pigiau nei tose parduotuvėse.
Čia aprašytos visos Dal rūšys, paspaudus apie kiekvieną plačiau, galima rasti ir Lietuviškai, tik ne apie visas..
http://en.wikipedia.org/wiki/Dal
Čia aplamai receptai iš įvairių Dalų
http://www.indianfoodforever.com/daal/
O čia receptukas kurį pati bandžiau daryti (na kai taip parodo detaliai, tai negali nesigauti ), man labai patiko, skanu Tik, dėl čili pipirų kiekio pamastykit.. ypač jei garam masalos prieskoniai bus dedami tikri (t.y. irtaip jau su čili pipirais)
Čia aprašytos visos Dal rūšys, paspaudus apie kiekvieną plačiau, galima rasti ir Lietuviškai, tik ne apie visas..
http://en.wikipedia.org/wiki/Dal
Čia aplamai receptai iš įvairių Dalų
http://www.indianfoodforever.com/daal/
O čia receptukas kurį pati bandžiau daryti (na kai taip parodo detaliai, tai negali nesigauti ), man labai patiko, skanu Tik, dėl čili pipirų kiekio pamastykit.. ypač jei garam masalos prieskoniai bus dedami tikri (t.y. irtaip jau su čili pipirais)
Nuorodą užmiršau http://www.videojug....-make-tarka-dal
QUOTE(S@V@N@ @ 2009 06 16, 10:06)
Mergaites, iš kur jus tokių "keiksmažodžių" prisirinkot?
Kažna ar pas mus į provinciją užveš...
Kažna ar pas mus į provinciją užveš...
jei netoli Mažeikiu - galiu pagelbėti
Laaaaabai idomu... Tai kaip supratau, tie nuto zirniai dar kitaip avinzirniais vadinami???? Taip? Esu valgiusi salotas su jais, labai skanu... Bet pati tu avinzirniu niekad nesu radusi pirkti...ir Maximoje dairiausi. Turbut prastai ziurejau
o gal kas Siauliuose ju rado? A?
Kazkas rase apie linu semenis. As taip pat megstu su bananu+obuolys+dar kartais jogurto, o jei semenu neturiu tai kvieciu selenas vartoju. Man labai skanu. Ir organizma isvalo Selenas labai daug kur vartoju ir i salotas ir i sriubas iberiu...
o gal kas Siauliuose ju rado? A?
Kazkas rase apie linu semenis. As taip pat megstu su bananu+obuolys+dar kartais jogurto, o jei semenu neturiu tai kvieciu selenas vartoju. Man labai skanu. Ir organizma isvalo Selenas labai daug kur vartoju ir i salotas ir i sriubas iberiu...