Įkraunama...
Įkraunama...

'Ekologiški' patiekalai - egzotiški ingriedientai

Moderuoju šį skyrelį, bet niekaip neradau temos kur apie tai pasikalbėti g.gif
Iš esmės, tai tema apie maistą, bet tik norėtųsi, kad būtų kiek kitokia nei visos ax.gif

Nežinau kaip jūs, bet aš susiduriu su tokia problema, kad nežinau kokiu tikslu naudojami, kaip ruošiami, kai kurie maisto produktai, kuriuos galima įsigyti ekologiškų prekių krautuvėlėse. Paprastai būna trumputis aprašymas, bet iki šiol man tokie dalykai buvo negirdėti ir tiesiog nežinau kaip gaminti. Nelabai ką ir patys pardavėjai pataria..
O galbūt kažkas moka skaniai, įdomiai ir sveikai iš jų paruošti valgį 4u.gif

Kaip tik nesenai nusipirkau burnočio sėklų ir nežinau ką su jom daryti biggrin.gif Liaupsių daug prisiskaičiau, vaikui košėms paėmiau ir nežinau kaip virti blush2.gif Ieškojau receptų bet radau tik vieną ir tai daugiau skanėstą, nei kasdienį patiekalą:

Pranciškaus Jokūbausko konkursinių vaflių su burnočiais receptas:

80 g sviesto
80 g medaus
3 kiaušiniai
300-375 g pieno
150 g burnočių miltų
150 grikių miltų
pusė šaukštelio kepimo miltelių
vanilės
romo pagal skonį.

Suplakite sviestą su medumi ir vanile. Atskirai suplakite kiaušinius. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir pienu, pridėkite pagal skonį romo. Visus produktus suplakite, kepkite vaflių formoje. Galima patiekti su plakta grietine, į kurią įmaišyta susmulkintų žalių vaisių.


Apie burnotį:Citata iš sveikaszmogus.lt:
"Ekologiniame ūkyje profesorius rekomenduoja auginti ir burnočius (amarantus). Baltymų burnočio sėklose yra daugiau nei kviečiuose. Miltai tinka įvairiems konditerijos gaminiams. Svarbiausia, burnočių produktai tinka žmonėms, kurie alergiški gliuteinams (jų nemažai kviečių miltuose). Burnočio sėklose yra visų aminorūgščių, ypač daug lizino, mineralinių medžiagų, kalcio ir fosforo."

Citata iš kaunodiena.lt:
"Tačiau dažniausiai yra auginami grūdiniai burnočiai. Jų sėklos yra smulkios, panašios į aguonų, turi riešutų skonį. Vertingiausia burnočių sėklų (ir sausų lapų) savybė yra ta, kad juose yra apie 18 proc. geros kokybės baltymų, prilygstančių kiaušinių baltymui ir savo verte pralenkiančių gyvulinius bei augalinius baltymus. JAV mokslininkai teigia, kad burnotis yra vertingesnis už kukurūzus, ryžius ir soją dietinis produktas.

Citata iš delfi.lt
"Jaunų burnočių lapai daugelyje šalių laikomi geriausiomis salotomis (skoniu primena špinatus). Jie išsiskiria iš kitų žalumyninių daržovių didžiausiu kalcio, fosforo ir geležies kiekiu. Lapuose taip pat gausu proteinų, karotino, vitaminų ir kitų vertingų medžiagų. Plačiausiai auginami grūdiniai burnočiai. Jų sėklos (panašios į aguonų) gali būti įvairios spalvos, nelygu veislė. Sėklos turi riešutų skonį. Valgomos virtos, skrudintos, traiškytos ar sumaltos į miltus. Iš jų verdamos košės, kepami įvairiausi kepiniai, daromi makaronai ir t.t. Ypač tinka maišyti su kitų grūdinių augalų miltais.
Burnočių baltymai prilygsta kiaušinių baltymams. Kitų gyvulinių ir augalinių baltymų kokybė daug blogesnė. Sėklose ir sausuose lapuose jų yra 16-18 proc. Svarbiausios amino rūgšties - lizino burnočiuose yra 3-3,5 karto daugiau negu kukurūzuose, 2-2,5 karto daugiau negu kviečiuose. Burnočiai yra vertingesnis dietinis produktas už kviečius, kukurūzus, ryžius ir sojas. 100 gramų burnočių sėklų kalcio yra daugiau kaip stiklinėje pieno, fosforo - nei 5 šviežiuose kiaušiniuose, labai didelė jų energetinė vertė.
Burnočių gydomosios savybės žinomos nuo žilos senovės. JAV, Kinijoje, Indijoje, Australijoje, Čekijoje ir kai kuriose kitose šalyse yra specialiosios produktų iš burnočių gamybos ir naudojimo žmonių mitybai programos. Burnočiai ypač tinka žmonėms, kurie alergiški kitų duoninių augalų baltymams (gluteninui). Burnočių cheminėje sudėtyje yra daug žmonių organizmui reikalingų medžiagų. Viena iš jų - skvalenas, kuris prisotina deguonies mūsų organizmą, todėl yra labai gera priemonė nuo vėžio. Be to, skvalenas lengvai prasiskverbia per odą į organizmo vidų, yra galingas viso organizmo imunostimuliatorius. Burnočių aliejuje yra net 8 proc. skvaleno. Aliejus naudojamas onkologinėms ligoms, aterosklerozei, smegenų ir periferinės kraujotakos sutrikimams, imunodeficitinės būklės (chroninės ligos), žaizdoms, sumušimams, praguloms, opoms, avitaminozei, ginekologinėms, odos, skrandžio, kepenų ligoms gydyti bei profilaktikai."

O dar LT galima įsigyti: kinvos kruopų, alfaalfa (liucernos) kruopų, juodųjų ryžių, ceratonijos miltelių, mung dala pupelių, nuto žirnių, egzotiškų pavadinimų pupelių ir lešių (toor dalas, uri dalas, aduki), goji uogų g.gif
Aš jau net nekalbu apie egzotiškus produktus skirtus japonų virtuvei (nelabai mėgstu japonų patiekalų, tai nelabai ir domiuosi).

Visko daug cool.gif Ieškau bendraminčių, kurie domisi ir galbūt turi receptėlių, kur ir kaip naudojami tokie produktai 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Rasma @ 2009 06 14, 22:03)
O dar LT galima įsigyti: kinvos kruopų, alfaalfa (liucernos) kruopų, juodųjų ryžių, ceratonijos miltelių, mung dala pupelių, nuto žirnių, egzotiškų pavadinimų pupelių ir lešių (toor dalas, uri dalas, aduki), goji uogų  g.gif
Aš jau net nekalbu apie egzotiškus produktus skirtus japonų virtuvei (nelabai mėgstu japonų patiekalų, tai nelabai ir domiuosi).

Visko daug cool.gif Ieškau bendraminčių, kurie domisi ir galbūt turi receptėlių, kur ir kaip naudojami tokie produktai 4u.gif


O, kokią gerą temą užvedei bigsmile.gif
Dabar išduok paslaptį, kur tai galima įsigyti, nes niekur nerandu mung dalo, nuto žirnių (gal dar nuto žirnių miltų yra?), toor dalo ir urad dalo.

Dabar apie man žinomus:
mung dalas . Smulkios, blyškiai geltonos pailgos pupos. Dažnai daiginamos. Lengva išvirti, švelnaus skonio, labai lengvai virškinamas, todėl tinka vaikams, seniems žmonėms ir sveikstantiems.
urad dalas smulkūs, pilkšvai balti pailgos formos žirniai. Daug baltymų, sumaltas į miltus ir paraugintas daro maistą purų ir akytą.
tur dalas , blyškiai geltoni ir apvalūs žirniai.
nuto žirniai daug baltymų, labai kieti, prieš verdant mirkomi. virti nuto žirniai paprastai valgomi rytais su trupučiu tarkuoto imbiero ar su kt. patiekalais.

Ir keletas man žinomų receptų, kol kas tik pavadinimai, jei bus norinčių, poryt nurašyčiau. Visi vegetariški, bet turėtų būti švelnūs, sotūs, gaminimas apie 1h.

Dalo ir daržovių sriuba
Pakepinto mung dalo sriuba su pomidorais
Urad dalas su jogurtu ir prieskoniais
Pomidorų ir tur dalo sriuba
Mišrus dalas
DAržovių ir dalo troškinys
Daigintos mung pupos su jogurto padažu
Virti ryžiai, dalas ir daržovėsVirti ryžiai, dalas ir špinatai
Nuto žirniai su pireskoniais (mirkoma per naktį)
Kepti nuto žirniai, pagardinti jogurtu (mirkoma per naktį)
Kepti nuto žirniai su pipirais (mirkoma per naktį)
daržovės ir nuto žirniai

Jei visdėlto yra nuto miltų:
nuto miltų duona
nuto miltų blynai
pieniškas žirnių miltų saldėsis
žirnių miltų saldainiai
Atsakyti
Goji uogos labai vertingos - jose daug proteino, amino rugsciu, vitamino A ir vitamino C. Jose randama kazkur 20 mineralu ir vitaminu. Tokia pat paskirtimi galima naudot ir acai (nezinau kaip tiksliai isverst) uogas bei Goldenberries uogas.

Mes jas naudojam dziovintas arba perkam ju sultis. Tai sultis skiedziam vandeniu ir geriam paprastai arba maisom i vaisiu kokteilius. Dziovintas naudojam kaip ir kitus dziovintus vaisius/uogas - valgom vienas (man per rugstu Goldenberries taip, o vyrui patinka), dedam i kepinius, ivairius patiekalus (pvz vistienos idarui), maisau su paprastu beskoniu jogurtu.


Dar labai geras produktas yra maca milteliai. Juos taip pat galima det i jogurta, kokteilius, arbata, vaisiu salotas.

Linu (flax) seklos - naudojam smulkintas. Man labai skanu susipjaustyt banana gabaliukas ir apsipilt linu seklom. O siaip galima det i kepinius, i blynus, i vaisiu kokteilius, jogurta, grudu koses.
Atsakyti
Dar neskaičiau temelės, bet džiugu, kad daugėja informacijos thumbup.gif
QUOTE(Žirklutės @ 2009 06 14, 23:56)
Dabar išduok paslaptį, kur tai galima įsigyti, nes niekur nerandu mung dalo, nuto žirnių (gal dar nuto žirnių miltų yra?), toor dalo ir urad dalo.

Nuto miltų irgi yra drinks_cheers.gif

"Sveiki produktai" turi mirksiukas.gif : http://www.sveikipro...ducts?pid=17428

Atsakyti
QUOTE(Rasma @ 2009 06 15, 00:03)
Kaip tik nesenai nusipirkau burnočio sėklų ir nežinau ką su jom daryti biggrin.gif
<...>
O dar LT galima įsigyti: kinvos kruopų, alfaalfa (liucernos) kruopų, juodųjų ryžių, ceratonijos miltelių, mung dala pupelių, nuto žirnių, egzotiškų pavadinimų pupelių ir lešių (toor dalas, uri dalas, aduki), goji uogų  g.gif



QUOTE(Žirklutės @ 2009 06 15, 00:56)
Dabar išduok paslaptį, kur tai galima įsigyti, nes niekur nerandu mung dalo, nuto žirnių (gal dar nuto žirnių miltų yra?), toor dalo ir urad dalo.
...

Mergaites, iš kur jus tokių "keiksmažodžių" prisirinkot? bigsmile.gif mirksiukas.gif
Kažna ar pas mus į provinciją užveš... g.gif
Atsakyti
Ašiį nuto žirnių darau falafelius - tokius rytietiškus kotletukus.

Nuto žirnius reikia pamirkyti per naktį, šiek tiek pavirti ir sutrinti į košę. Tada dedu česnako, svogūno, kmynų, kalendros, saują žalių petražolių, druskos, juodų maltų pipirų ir vėl viską sutrinu į košę. Įmaiįau saują miltų, formuoju mažus kukuliukus ir kepu įkaitintame aliejuje, kol apskrus. Skanu su padažu (kas kokį mėgsta). Vyras mėdsta apsitepti majonezu lavašo lakštą ir susivynioti į jį kelis falafelius su įvairiomis žaliomis daržovėmis (pekino kopūstais, salotomis, pomidorais, agurkais ir pan.)
Atsakyti
QUOTE(Rasma @ 2009 06 14, 22:03)
O dar LT galima įsigyti: kinvos kruopų,


aš jas perku 4u.gif Deja, negaliu pasidalinti įmantriu receptu, nes jas tiesiog išverdu pasūdytame vandenyje ir valgau be jokių priedų, arba darau kaip pienišką sriubą ax.gif

pačios kruopos žavios, iš tikrųjų smile.gif Neįprasto skonio, be galo lengvas, skrandžio neapsunkinantis maisto produktas, ypač į vakarą, kai nesinori prisivalgyti wink.gif
Atsakyti
Šiandien viriau 'pudingą' iš burnočio sėklų.

Paragavom visi, bet daugiausiai atiteko suvalgyti tėčiui biggrin.gif Vaikai suraukę nosis egzotikos neįvertino doh.gif biggrin.gif

Receptukas toks (ėmiau pusę normos ir gavosi tikrai nemažai!):

2 stiklinės virtų burnočio sėklų (sėklas reikia virti apie 35 min. ant silpnos ugnies (vandens pilti daug daugiau nei kruopų, nes beverdant nugaruoja ir dalį sugeria kruopos), o po to išjungti ugnį, uždengti puodą ir palikti pabrinkti dar 15 min.)
1 stiklinė obuolių sulčių
1/2 stiklinės razinų (aš jas smulkinau į keturias dalis, nes patiekalas buvo skirtas ir pačiam mažiausiajam ax.gif )
1/2 stiklinės kapotų migdolų (visai nedėjau ax.gif )
1 1/2 arb. šaukšt. vanilės
1/2 citrinos sulčių
tarkuotos citrinos žievelės
cinamono pagardinimui

Viską sudėti į indą, uždengti ir pastatyti virti. Užvirus, sumažinti ugnį iki silpnos ir virti 15 minučių. Supilstyti pudingą į indelius iš kurių bus valgoma, galima papuošti uogytėmis (braškėmis, vynuogėmis) ir atšaldyti.

Visgi burnočio sėklos turi turbūt daug glitimo ar krakmolo, nes išvirus "košė" gavosi kaip klijai doh.gif Sėklytės patamsėjo, suvirė, atsirado 'klijingo skystimo', bet sėklytės liko traškios (nežinau su kuo palyginti..kaip ikriukai biggrin.gif ). Pati košė labai 'lengva', beveik beskonė, todėl pagardinimo tikrai reikia..keistoka ir neįprasta ax.gif Pudingui, kai supyliau sultis, pridėjau priedų - gavosi geriau.

Vaikams dar dalį vandenyje virtos košės pabandžiau su pienu užpilti ir pavirti. Kažkuom panaši gavosi į pienu balintą miežinių kruopų košę, tik daug smulkesnės kruopelės ir traškesnės.

QUOTE(Žiogelis @ 2009 06 16, 11:14)
Ašiį nuto žirnių darau falafelius - tokius rytietiškus kotletukus.

Skaniai 'atrodo' iš aprašymo bigsmile.gif

QUOTE(katutis @ 2009 06 17, 23:05)
pačios kruopos žavios, iš tikrųjų smile.gif Neįprasto skonio, be galo lengvas, skrandžio neapsunkinantis maisto produktas, ypač į vakarą, kai nesinori prisivalgyti wink.gif

O koks tas neįprastas skonis? ax.gif Ar ta košė gaunasi biri ar irgi 'klijinga', kruopos labai išbrinksta?
Atsakyti
Raudonūjų lęšių (masoor dal'o) ir avinžirnio (arba kitaip nuto riešuto- chana dal'o) būna ir maksimoj pirkti, biski pigiau nei tose parduotuvėse.
Čia aprašytos visos Dal rūšys, paspaudus apie kiekvieną plačiau, galima rasti ir Lietuviškai, tik ne apie visas..
http://en.wikipedia.org/wiki/Dal
Čia aplamai receptai iš įvairių Dalų
http://www.indianfoodforever.com/daal/
O čia receptukas kurį pati bandžiau daryti (na kai taip parodo detaliai, tai negali nesigauti blush2.gif ), man labai patiko, skanu tongue.gif Tik, dėl čili pipirų kiekio pamastykit.. ypač jei garam masalos prieskoniai bus dedami tikri (t.y. irtaip jau su čili pipirais)
Atsakyti
Nuorodą užmiršau doh.gif http://www.videojug....-make-tarka-dal
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo zebenkstiejka: 03 liepos 2009 - 21:35
QUOTE(S@V@N@ @ 2009 06 16, 10:06)
Mergaites, iš kur jus tokių "keiksmažodžių" prisirinkot? bigsmile.gif  mirksiukas.gif
Kažna ar pas mus į provinciją užveš...  g.gif


jei netoli Mažeikiu - galiu pagelbėti 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo valpurgija: 05 liepos 2009 - 15:39
Laaaaabai idomu... Tai kaip supratau, tie nuto zirniai dar kitaip avinzirniais vadinami???? Taip? Esu valgiusi salotas su jais, labai skanu... Bet pati tu avinzirniu niekad nesu radusi pirkti...ir Maximoje dairiausi. Turbut prastai ziurejau blush2.gif
o gal kas Siauliuose ju rado? A? bigsmile.gif
Kazkas rase apie linu semenis. As taip pat megstu su bananu+obuolys+dar kartais jogurto, o jei semenu neturiu tai kvieciu selenas vartoju. Man labai skanu. Ir organizma isvalo thumbup.gif Selenas labai daug kur vartoju ir i salotas ir i sriubas iberiu...
Atsakyti