Bijoti yra labai natūralu. Sakoma, pažvelk baimei į akis ir ji nusisuks pirmoji... Žinoma, lengviau pasakyti nei padaryti, ar ne?
Drebantis balsas, džiūstanti burna, net virpulys ar šaltkrėtis, noras vis bėgti į tualetą yra organizmo pranešėjai apie nerimą. Pažįstama tai ir man-ir oro pritrūksta,bijau,o dar pamatai kokio svarbaus asmens(ar šiaip) veidą nelaimingą bekalbant, kraujas sustingsta... bet svarbiausia tikėti tuo, ką kalbi ir ruoštis iš anksto(garsiai sau skaityti referatą, kalbėti, įsivaizduoti auditoriją) Svarbiausia, neišsigąsk, kad šįkart nepavyko ir nepriimk to, kaip normos. Eik į savo baimę ir nugalėk ją, max sumažink- tai įvyks laikui bėgant.

Iš savo praktikos pastebėjau, kad man kritinės yra pora pirmųjų minučių, paskui viskas ok-prisimeni, ką norėjai pasakyti, sklandžiai klostosi. Net jei pristatau rašytą darbą, į jį įsigilinu taip, kad lapo mažai reikėtų ir galėčiau palaikyti ryšį su manęs klausančiais.
Jei labai jaudinuosi, taip ir pasakau- man nelengva jums kalbėti, nerimauju ir tikiuosi jūsų palaikymo. Bijoti natūralu, kiti tai supranta ir palaiko net žvilgsniu

Aišku, jei kokie snobai susirinkę- atpilu kas priklauso į juos nežiūrėdama

Arba vieną žmogų pasirenku, kam kalbu, kiti- nesvarbūs (pasąmoningai, aišku, taigi sėdi ir narsto mane, aišku)
Būtent studijų metais išmokau kalbėti "masėms", diskutuoti, palaikyti pokalbį ir greit reaguoti į oponentus, net kažkiek valdyti auditoriją, svarbu ne tik apie save galvoti(kaip bijai

), bet reaguoti į tai, kas vyksta aplink. Panaudoju šiuos įgūdžius ir dabar.