labos dienos visoms
šiandien vidurdienį nuvežiau salyklą į parduotuvėlę, tad jau galite pasiimti
vėliau po pietų bandysiu su vaiku eiti į paštą ir siųsiu siuntinukus
atsiėmiau ir aš savo rupius ruginius miltus - bandysiu vakare kepti užplikant miltus verdančiu vandeniu bei su salyklu žiūrėsim kas gausis
kai rašiau bendrą žinutę - nepagalvojau visai - tai kas vėliau pervedinės pinigėlius man ne iš nordo banko ( mano sąskaita nordinė ) - tai būkit geros pridėkite 1.20lt, nes šiandien žiūriu kas man pervedė tai nuskaičiavo apie 10lt
Pasidalinsiu savo "einamaisiais" ir mėgiamais receptukais
Naminė ruginė duona
3 v.š. raugo
0,5 l šilto vandens
670 g ruginių miltų
50 g cukraus
1 v.š. druskos
kmynų ar įvairių sėklų (saulėgrąžų, moliūgų, linų)
Raugą sumaišyti su šiltu vandeniu ir 300 g miltų, kad gautųsi tirštos grietinės masė. Palikti kilti šiltoje vietoje (nemažiau kaip 25 laipsnių) 8-24 val., uždengus rankšluosčiu. Kuo ilgiau stovės, tuo duona bus rūgštesnė. Aš laikau apie 12 valandų. Tada nuimti raugo ir palikti kitam kartui. Į masę įmaišyti likusius miltus, cukrų, druską ir priedus (man skaniausia su kmynais, kartais įmaišau šaukštelį giros salyklo - gaunasi tamsesnė spalva). Gerai išminkyti. Tešla turi šiek tiek lipti prie rankų. Sudėti į formą (jei reikia, patepti riebalais), drėgnomis rankomis suformuoti kepaliuką ir palikti kilti uždengus rankšluosčiu šiltoje patalpoje (taip pat nemažiau kaip 25 laipsnių) 3-6 valandas. Man paprastai užtenka 3 valandų, nes iškyla puikiai. Kepti 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 45 min. (kepimo laikas priklauso nuo orkaitės savybių, duonos dydžio ir pan.). Iškepusią išimti iš orkaitės, drėgnomis rankomis perbraukti per duoną ir palikti uždengus rankšluosčiu kuriam laikui. Atvėsusią išimti ir valgyti arba palikti įvyniotą į rankšluostuką ar į maišelį (kaip kas įpratęs).
Duona tikrai laaaaabai skani Panaši į Bočių
Velykinis pyragas su razinomis
Pavadinau jį Velykiniu, nes skonis grynai namuose kepto Velykinio pyrago. Šiaip tai yra balta saldi duona su razinomis, labai skani, mūsų numylėtą Kepame duonkepėje.
2 kiaušiniai
2 v.š. sviesto (naudoju skystą margariną Rama)
4 v.š. cukraus
80 ml pieno
1,5 a.š. druskos
550 g miltų
2 a.š. mielių
100 g razinų (jas sumesti po signalo)
Naminė ruginė duona
3 v.š. raugo
0,5 l šilto vandens
670 g ruginių miltų
50 g cukraus
1 v.š. druskos
kmynų ar įvairių sėklų (saulėgrąžų, moliūgų, linų)
Raugą sumaišyti su šiltu vandeniu ir 300 g miltų, kad gautųsi tirštos grietinės masė. Palikti kilti šiltoje vietoje (nemažiau kaip 25 laipsnių) 8-24 val., uždengus rankšluosčiu. Kuo ilgiau stovės, tuo duona bus rūgštesnė. Aš laikau apie 12 valandų. Tada nuimti raugo ir palikti kitam kartui. Į masę įmaišyti likusius miltus, cukrų, druską ir priedus (man skaniausia su kmynais, kartais įmaišau šaukštelį giros salyklo - gaunasi tamsesnė spalva). Gerai išminkyti. Tešla turi šiek tiek lipti prie rankų. Sudėti į formą (jei reikia, patepti riebalais), drėgnomis rankomis suformuoti kepaliuką ir palikti kilti uždengus rankšluosčiu šiltoje patalpoje (taip pat nemažiau kaip 25 laipsnių) 3-6 valandas. Man paprastai užtenka 3 valandų, nes iškyla puikiai. Kepti 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 45 min. (kepimo laikas priklauso nuo orkaitės savybių, duonos dydžio ir pan.). Iškepusią išimti iš orkaitės, drėgnomis rankomis perbraukti per duoną ir palikti uždengus rankšluosčiu kuriam laikui. Atvėsusią išimti ir valgyti arba palikti įvyniotą į rankšluostuką ar į maišelį (kaip kas įpratęs).
Duona tikrai laaaaabai skani Panaši į Bočių
Velykinis pyragas su razinomis
Pavadinau jį Velykiniu, nes skonis grynai namuose kepto Velykinio pyrago. Šiaip tai yra balta saldi duona su razinomis, labai skani, mūsų numylėtą Kepame duonkepėje.
2 kiaušiniai
2 v.š. sviesto (naudoju skystą margariną Rama)
4 v.š. cukraus
80 ml pieno
1,5 a.š. druskos
550 g miltų
2 a.š. mielių
100 g razinų (jas sumesti po signalo)
Sveikos
Šiandien parsinešiau namo salyklą, MB pauostė ir sako "Darom girą!"
Gal kas žino, ar gausis iš šito salyklo gira? O gal ir receptuką kokį mestelės
Interneto platybėse radau šitą:
" Gira iš salyklo
1l vandens 1 stiklinė salyklo, 100g cukraus ir 10g mielių.
Tereikia emaliuotame puode užvirti vandenį, suberti salyklą, palikti pastovėti 2 3 valandas. Antpilą supilkite į stiklinį indą, įdėkite cukraus, ištirpintas mieles ir šaltoje vietoje pastatykite 6 8 valandoms."
Kaip manot, tiks?
Šiandien parsinešiau namo salyklą, MB pauostė ir sako "Darom girą!"
Gal kas žino, ar gausis iš šito salyklo gira? O gal ir receptuką kokį mestelės
Interneto platybėse radau šitą:
" Gira iš salyklo
1l vandens 1 stiklinė salyklo, 100g cukraus ir 10g mielių.
Tereikia emaliuotame puode užvirti vandenį, suberti salyklą, palikti pastovėti 2 3 valandas. Antpilą supilkite į stiklinį indą, įdėkite cukraus, ištirpintas mieles ir šaltoje vietoje pastatykite 6 8 valandoms."
Kaip manot, tiks?
Lung, o gal netycia rupiu miltu dar liko?
mes jau kepam duona su salyklu dar kart didelis dekui J@lantai
del giros, tai turetu gautis jei receptas sausam salyklui
as kazkodel isivaizdavau kad jis bus kaip karamele
mes jau kepam duona su salyklu dar kart didelis dekui J@lantai
del giros, tai turetu gautis jei receptas sausam salyklui
as kazkodel isivaizdavau kad jis bus kaip karamele
QUOTE(Lung @ 2009 06 18, 20:27)
Gal kas žino, ar gausis iš šito salyklo gira? O gal ir receptuką kokį mestelės
kai buvom salyklo gamykloj - tai vyras ir klausė vadybinkės, kas dar be duonos kepėjų perka salyklą, tai ji atsakė - kad salyklą ( kurį ir pirkom ) perka ir giros gamintojai
va tep
QUOTE(laukine @ 2009 06 18, 20:53)
* mes jau kepam duona su salyklu dar kart didelis dekui J@lantai
** del giros, tai turetu gautis jei receptas sausam salyklui
as kazkodel isivaizdavau kad jis bus kaip karamele
** del giros, tai turetu gautis jei receptas sausam salyklui
as kazkodel isivaizdavau kad jis bus kaip karamele
* nėr už ką
ir dėkui už saldainių dėžę - spėk kas iš jos liko kai atidaviau tau salyklą patraukėm su sese ir dukrytėmis į Vingio parką, ten ir sudorojom, ot apžoros lyg it taip rinkių aplink pilvą būtų maža
** daug kas įsivaizdavo, kad salyklas bus skysto pavidalo, o man pažiriūrėjus į jį - tai malta kava
QUOTE(laukine @ 2009 06 18, 20:53)
Lung, o gal netycia rupiu miltu dar liko?
Liko liko, nori?
tikiuos saldainiai nebuvo aptirpe, nes kol mes vaiksciojom po vingio parka, jie masinoj pragulejo
aha, noriu
o del to sauso salyklo, MB aiskino kad supranto kaip daryt, ale man vis tiek neaisku paliko.
jei receptas praso 4 valgomu saukstu, tai as juos uzplikau kazkiek tai ml vandens, ir visa ta kose sudedu.
ar
uzsiplikau kazkiek tai saukstu salyklo ir uzpilu vandens tiek, kad jo skysto gautusi 4 valg saukstai?
nes MB sian 4 valg saukstus uzpyle 100 ml vandens, aisku jis labai gerai susigere, bet koses is akies jau matesi, kad gavosi daugiau. ir dar pyle vandens i duonkepe tiek, kiek receptas praso. tai duonyte iskepe skani, ale tokia labai biri ir dregna - atpjaut sunku jauciu kad skyscio per daug buvo ir dar biski sukrito, bet vos vos.
idomu kaip kitos daro
J@lanta, kokiu prieskoniuku papirkai? gal duonai kokiu spec?
QUOTE(Lung @ 2009 06 18, 21:17)
Liko liko, nori?
aha, noriu
o del to sauso salyklo, MB aiskino kad supranto kaip daryt, ale man vis tiek neaisku paliko.
jei receptas praso 4 valgomu saukstu, tai as juos uzplikau kazkiek tai ml vandens, ir visa ta kose sudedu.
ar
uzsiplikau kazkiek tai saukstu salyklo ir uzpilu vandens tiek, kad jo skysto gautusi 4 valg saukstai?
nes MB sian 4 valg saukstus uzpyle 100 ml vandens, aisku jis labai gerai susigere, bet koses is akies jau matesi, kad gavosi daugiau. ir dar pyle vandens i duonkepe tiek, kiek receptas praso. tai duonyte iskepe skani, ale tokia labai biri ir dregna - atpjaut sunku jauciu kad skyscio per daug buvo ir dar biski sukrito, bet vos vos.
idomu kaip kitos daro
J@lanta, kokiu prieskoniuku papirkai? gal duonai kokiu spec?
QUOTE(Lung @ 2009 06 18, 22:17)
Liko liko, nori?
As ir noreciau rupiu ruginiu miltu,o kaip reiketu juos gauti ir kokia kaina,gal info i AZ but galima gauti,dekui
QUOTE(laukine @ 2009 06 18, 22:41)
* tikiuos saldainiai nebuvo aptirpe, nes kol mes vaiksciojom po vingio parka, jie masinoj pragulejo
-----------------
** nes MB sian 4 valg saukstus uzpyle 100 ml vandens, aisku jis labai gerai susigere, bet koses is akies jau matesi, kad gavosi daugiau. ir dar pyle vandens i duonkepe tiek, kiek receptas praso. tai duonyte iskepe skani, ale tokia labai biri ir dregna - atpjaut sunku jauciu kad skyscio per daug buvo ir dar biski sukrito, bet vos vos.
idomu kaip kitos daro
*** J@lanta, kokiu prieskoniuku papirkai? gal duonai kokiu spec?
-----------------
** nes MB sian 4 valg saukstus uzpyle 100 ml vandens, aisku jis labai gerai susigere, bet koses is akies jau matesi, kad gavosi daugiau. ir dar pyle vandens i duonkepe tiek, kiek receptas praso. tai duonyte iskepe skani, ale tokia labai biri ir dregna - atpjaut sunku jauciu kad skyscio per daug buvo ir dar biski sukrito, bet vos vos.
idomu kaip kitos daro
*** J@lanta, kokiu prieskoniuku papirkai? gal duonai kokiu spec?
* buvo
** truputį padauginot bendrą recepto skysčių kiekį
pati dar nekepiau su sausu salyklu( iki šiol kepiau pagal šį receptuką, jis mano einamiausias, bet aš iki šiol kepiau su "šlapiu" giros salyklu), bet draugė kepė pagal šį receptą
( vėliau kai kepsiu su sausu salyklu pagal kitą kokį receptą, tai jei tarkim bus receptuke nurodyta kokie 400ml vandens, tai salyklą užpilsiu kokiu 100ml, o likusius 300ml pilsiu į dunkepę - na kad suma sumarum išeitų 400ml )
RUGINĖ DUONA ( skonis kaip močiutės )
4 saukstus salyklo reikia uzplikyti 80 ml verdancio vandens ir gerai ismaisyti. (kur pirkti salykla - www.salyklas.lt)
I duonkepe ipilti 330 ml vandens + ideti plikyta atvesusi salykla
2 dideli saukstai medaus
2 v.s. aliejaus
2 a.s. druskos
550 g miltu (dedu ruginius ir stambaus malimo kvietinius ivairiom proporcijom - bendras svoris 550 g)
1 a.s. kalendros seklu
2 a.s. sausu mieliu
linu seklu, kmynu, kepintu saulegrazu - pagal pageidavima
*** pirkau nedaug - džiovintų petražolių, prieskoniai vištienai, penkių pipirų rinkinukas, virštienai ir aštrūs picai, nieko spec duonai
QUOTE(J@lanta @ 2009 06 18, 23:00)
na bet padauginom tik 20 ml
sian keps MB dar viena, tai sakysiu, kad pabandytu salykla su 80 ml plikyt
J@lanta, o gal kas girdėt apie paštu siunčiamą salyklą? mergaitės čia giriasi... aš dabar su duonele kažkaip sustojau norisi pabandyt kažką naujo, o receptų čia tiek daug, kad neišsirenku
Sveikos visos mamytės!
Aš ką tik prisijungiau prie Jūsų ir tikiuosi, kad manęs neignoruosit ir padėsit. Nors šiame forume, kaip narys esu naujokė, bet prieš įsigydama duonkepę, atidžiai perskaičiau visą forumą nuo pradžios iki galo. Radau daug vertingos informacijos, kad net pirmas kepaliukas neprisvilo! AČIŪ VISOMS! Tikiuosi, kad ateityje ir aš galėsiu pasidalinti naujais receptais, bet kol kas tik bandau Jūsų jau pateiktus, nes duonkepę turiu tik antra savaitė.
Aš ką tik prisijungiau prie Jūsų ir tikiuosi, kad manęs neignoruosit ir padėsit. Nors šiame forume, kaip narys esu naujokė, bet prieš įsigydama duonkepę, atidžiai perskaičiau visą forumą nuo pradžios iki galo. Radau daug vertingos informacijos, kad net pirmas kepaliukas neprisvilo! AČIŪ VISOMS! Tikiuosi, kad ateityje ir aš galėsiu pasidalinti naujais receptais, bet kol kas tik bandau Jūsų jau pateiktus, nes duonkepę turiu tik antra savaitė.