yra nuomonių, kad ne visi ryškalai tinka pushui (pului tai visi tinka
). kai kas mano, kad ilfordo mikrofenas įdealus pušinimui, kai kas teigia, kad kodako x-tolas visiškai netinkamas pušinti. nors -ms- ir skatina neiti savo patyrimo/klaidų keliu, o priimti kitų patirti ( jei kas dar pamena jo alegoriją su tušinukais
), aš vis tik pritarčiau berods Puškinui (kaip gražiai pavardė panaši aptariamam procesui), kuris lyg ir parašė "i opot, syn ošibok trudnych....". pabandyk pati ir suprasi, tinka tau ryškalas ar ne. dalykas archeindividualus ir priklauso net nuo vandens, kuriame skiesi ryškalą (gal jame yra kokia priemaiša, kuri gerai/blogai reaguoja su pasirinkto ryškalo ingredientu ir pakeičia rezultatą).
man 100 vasarai, 400 žiemai. 100 tai reiškia iso 50-100-200 ir net 400, o 400 atitinkamai 200,400,800 ir ekstra atveju 1600. be abejo, ND4 filtriukas kuprinėje niekada netrukdo, tada selektyviai gali keisti juostoje iso. o jei dar turi geltoną (vienas stopas) ir raudoną (3 stopai), tai gali keisti iso net per 5 stopus (tiksliau kalbant keisi ne iso, bet galėsi daryti ekspokorekciją ir su juosta iso 400 saulėtą dieną pasirinkti tokią atvirą diafragmą, kurią galėtum sau leisti tik su iso 25.
tiesa, apie raudoną filtrą, Puškiną ir Adamsą. skaitosi man lėtai, ir į kelionę atsispausdinau kaip tik tą dalį, kurioje jis nuo zoninės teorijos perėjo prie konkrečių situacijų. visą kelionę naudojęs geltoną ir raudoną filtrus tik pačioje pabaigoje prisėdau paskaityti, ką gi šis garbus fotografas sako. o sako jis, kad kaip tik jūriniuose ir kalnų peizažuose reiktų vengti raudono filtro. nes jis ne tik patamsina dangų, bet ir šešėlius bei vandenį, kurie dėl tam tikrų priežasčių turi mėlyną (akim nematomą) atspalvį. ir ką manot? Puškiniada......
šešėliuose kažkiek informacijos yra, nes negatyve matosi (skane tik skylė). o viskas kaip tik todėl, kad kalnuose net plika akim buvo matomas melsvas atmosferinis ūkas. ir akivaizdu, kad raudonas filtra, pritemdęs žydrą darngų, tokį paty poveikį turi ir dangaus atspalvį įgavusius šešėlius. vot vam ir "syn ošibok"... užtat atsirado ne tik proceso suvokimas, bet įstrigo visam gyvenimui. įtariu, kad tą knygą galima iškalti atmintinai, bet nepigimdžius sūnų armijos jos nesuprastum. gal čia tika man, imbicilui