Oho, kiek susidomėjusių mamyčių
Smagu, vadinasi, mokomės visos kartu
Tik prašymas, jei aš parašysiu kad darau vienaip, o kita mamytė daro kitaip, tai pakomentuokit, gal kartu atrasim kelis to paties patiekalo gaminimo būdus, gal kažkuri pasiūlysit paprasčiau, na, pradedam:
QUOTE(marinulia @ 2009 10 11, 23:16)
Dariau plova ir man vistirk jis prie dugno prisvilino.Taip pat keptuve viskas limpa prie jos,kiausinienes neimanoma iskept.
Gal darau kokia klaida?prasau patarkit
Plovas:
Įkaitinu uždengtą puodą (ar keptuvę, bet aš visada puode darau) kol rodyklė būna beveik geltono lauko pabaigoje, pas mane 6 lygiai, tai katinu ant 5. Kaitinu kartais be aliejaus, kartais su, neturi reikšmės. jei liesesnio plovo norisi, aliejaus nepilu. Kai įkaista, mažinu iki 1, sumetu supjaustytą mėsą (jei kaitinu su aliejumi, kurį pilu į šaltą puodą, tada į aliejų dedu prieskonius, greitai išmaišau ir tik tada mėsą). Uždengiu, laukiu, kol nustoja mėsa viduj garsiai čirškėti. Atidarau, pamaišau (jei be aliejaus, tada mėsą "prieskoniuoju"). Mėsa turi būti apkepusi, kuo puikiausiai atlipti nuo puodo (nepriklausomai nuo to, su aliejum gaminat ar be). Galima netgi kai sumetat mėsą uždengus nukelti nuo kaitlentės ant šaltos, ir laukti kol nustos čirškėt, tik pirmą kartą apvertus dėti ant kaitlentės. Ir vienu, ir kitu atveju pavyksta. Apkepus mėsai dedu į ją svogūnus, morkas, kepu ant 4 jau neuždengdama. Kai puode mėsa su daržovėm iškepa, o tai įvyksta tikrai labai greitai, pilu vandens tiek, kad dvigubai apsemtų mėsą su daržovėm, prieskonius, plautus ryžius (jų nebrinkinu prieš tai, tik perplaunu), galima česnako skilteles sumest, kas ką mėgstat, nieko nemaišau ir uždengiu. Mažinu kaitrą nuo 4 iki 2 arba 1, jei turiu daugiau laiko, tai iki 1, laikau uždengtą apie valandą, neatidenginėju, kai rodyklė žaliam laukely iki antro arba trečio raudono punktyriuko pakyla, išjungiu, šiek tiek palikau dar uždengtą ir viskas, plovas paruoštas .
Kiaušinienė:
Įkaitinu keptuvę ant 5, vėlgi, iki tol, kol jau atsiduria geltono lauko pabaigoje, atidengiu, sumetu pjaustytus pomidorus ir svogūnus (čia kas ką mėgsta, galima lašinukų, galima kumpio), aliejaus jokio nepilu, nors daug kam skaniau su aliejum ir tikrai užtikrintai gerai iškepa - galima truputį truputį jo įpilti, bet, pasikartosiu, aš nepilu. Kai apkepa mano daržovės, pilu suplaktą kiaušinį (o į kas ką deda, kas miltų, kas grietinėlės, kas majonezo, žodžiu, pasiruoškit kaip įprastai ruošiat ir mėgstat), mažinu kaitrą iki 1, supilu ant daržovių plaktą kiaušinį, uždengiu, po kokių 2 min išjungiu. Čia jau jei plovo nebūtina išjungus palaikyti uždengto, tai kiaušinį būtina. Kokias 3 min., kai atidengiu, jis būna iškepęs ir atšokęs nuo dugno.
QUOTE(Užmirstuole @ 2009 10 12, 11:36)
gal ir mane galima butu pamokinti kaitlente 9 lygiu
Tau patarčiau bandyt kaitint ant 7, kept ant kokių 5, o jau pabaigoje ne ant 1 laikyt, o ant 2. Bet jau įsitikinau, kad kiekvieno viryklė individuali, nors tie patys 9 lygiai, bet jei viryklės skiriasi, nors lygių tiek pat, bet savo viduriuką atrast reikia. Gal tau ir ant 1 pabaigoje užteks laikyt .
QUOTE(marinulia @ 2009 10 12, 18:42)
pas mane ne elektrine,o dujine.
Principas gaminimo tikrai tas pats, bet su dujine man sunkiau, pas mano senelius dujinė, tai ten aš pavargstu, bet ne todėl kad dujinė, o todėl, kad čia AŠ su ja neįpratusi
(beje, ant dujinės ruoštas maistas man asmeniškai žymiai skanesnis
). Kaitint reikia ne ant pilnos ugnies, ant prisuktos, o va jau po to man sunkiausia būna nustatyti pačią pačią kokią tik įmanoma mažiausią ugnį (beje, su dujom labiausiai pasimato, kiek jų sutaupom, nes jei tik šiek tiek didesnė ugnis, iškart traukia maistą prie dugno)
QUOTE(Barbaryta @ 2009 10 12, 19:35)
Turim puoda, keptuve ir toki inda, kuri ant virsaus reikia deti ir gaminasi ant garu...
dar turim mikseri, tai super daiktas, situo tai naudojames vos ne kasdien
Su tuo gariniu man patinka sultis daryt, į puodą reikia pilti šiek tiek vandens, į tą "rėtį" uogas ir kaitint, visos sultys subėga. Dar patinka kiaušinius virt kai reikia. Kokią sriubą verdu, ar bulves, o tam garų puode kiaušinius sumetus verdu
Niekada neperverda ir 'nesuplyšta"
Dar man skanu pvz puode balandėlius, ar troškinį, ar guliašą kokį gamint, o garų puode bulves tuo pačiu
QUOTE(zuikispuikis @ 2009 10 12, 20:41)
tuo labiau,kad nera galimybiu nueit kai kuriems zmonems
pas mane 14 lygiu ar labai skirsis?
Su 14 asmeniškai nebuvau susidūrus, bet principas, manau, tas pats, kaitinkit ant kokių 11-12, gaminkit gal ant 7, o jau pabaiga gal ant 3 turėtų būti. Pabandykit. Esmė yra kaitinant neperkaitint, nes tada degs viskas, kai jau sudėsit viską, pvz plovą ruošiant jau į apkeptą mėsą dėl svogūnus ir morkas ne tiek svarbu ant kokios ugnies, ją reguliuot juk galima, matysit, kad traukia, mažinkit kaitrą, svarbiausia, kad keptų, o jau pabaigoje viską sudėjus ir uždengus svarbiausia nepadaryt per stiprios kaitros, nes tada trauks maistą prie dugno, o jei per mažai įkaitinsit iš pradžių puodą ar keptuvę, tuomet neapkeps mėsa ir bus kaip troškinta.
Na va, pagrindiniai principai tokie. Tikiuosi bent kiek aiškiau pasidarė, gal nors truputį padėjau
Jei kažką neaikiai parašiau, ar gal ką praleidau, klauskit
Ryt parašysiu, kaip lietinius kepu
P.S. Tuoj visos puikiai gaminsim ir tik pasijuoksim, kad kažkada kažkas nesigavo