QUOTE(Vicious Vici @ 2010 11 15, 19:37)
Bet ir Seterių mama, kad skėlė...
jei dokai taip nieko negarantuoja, tik kilmę ir už nieką veisėjai neatsako ir taip pat labai daug ligotų priveisti gali, tai kaip apskritai galima tuomet užsiimti gyvų sutvėrimų dauginimais?
Turi garantuoti, veisėjas turi imtis atsakomybę, nes tai jo darbo vaisiai, šunys ne gamtoje patys susikergė. O kad nepavyksta, tai taip, niekas neapsaugotas, bet todėl ir kišti rankas turi tik tie, kas nors kažką tame gaudosi.
Trrrrr.. stabdom arklius. Kur ir kas kalbėjo apie veisėjų atsakomybę? Kaip yra susijus veisėjo atsakomybė ir popierius kuriame surašyti šuns tėvai, seneliai ir proseneliai?
Veisėjo atsakomybė suformuluojama, apibrėžiama ir išdėstoma kitame, daug svarbesniame popieriuje nei kilmės dokumentai - "PIRKIMO -PARDAVIMO SUTARTYJE. Ta sutartis yra oficiali ir privaloma, kiekvienam oficialiai ir legaliai ( laikantis kinologijos organizacijų veisimo nuostatų) išveistam kilmingam šuniukui. Šiuo atveju kilmės dokumentai yra tik informcija apie kilmę ir patvirtinimas, kad šuo kilmingas. Bet tai NĖRA patvirtinimas, kad jis neserga paveldimom genetinėm ligom ar neturi eksterjero trūkumų.
Kai kalbam apie genetiką, tai iš viso neturėtų būti vartojamas žodis GARANTIJA. Nes genetika tai ne matematika ir 2+2 čia dažniausiai NELYGU 4(Dieve mano, kokia jau nuvalkiota šita frazė
). Sukergus 2 sveikus šunis NĖRA garantijų, kad gims visi sveiki šuniukai. Sukergus 2 sveikus šunis, kurių tėvai yra sveiki, NĖRA garantijų, kad gims visi sveiki šuniukai. Sukergus 2 šunis, kurių 4-ios kartos protėvių yra sveiki, NĖRA garantijų, kad gims visi sveiki šuniukai.
Aš čia vartočiau kitą žodį - RIZIKA. Šitas žodis yra realiai atspindintis tikrovę ir aš sutikčiau su tokiu teiginiu, kad perkant šunį su kilmės dokumentais RIZIKA įsigyti ligotą šunį yra mažesnė. Bet bet kokiu atveju ji išlieka. O VEISĖJO ATSAKOMYBĖ šiuo atveju yra sąžiningai pirkėjui išaiškint kuo jis rizikuoja. Ir iškilus problemoms prisiimt atsakomybę - kompensuot pirkėjui nuostolius, kaip buvo iš anksto aptarta, numatyta, surašyta ir po tuo visu pasirašyta. Kada, kiek ir už ką.
Supraskit mane teisingai, aš neraginu veisti bedokumenčių ir neraginu tokių pirkti.
Aš raginu veisėjus nesidangstyti kilmės dokumentais ir pasakomis apie garantijas, o prisiimti realią atsakomybę.
Dabar galit mėtyt į mane tapkėm.