Įkraunama...
Įkraunama...

Kas maisto produktų sudėtyje neparašyta

QUOTE(pikkolo @ 2010 02 18, 12:41)
Ar tikrai? Neįeina jokios rūgštingumą reguliuojančios medžiagos, emulsikliai, koncervantai, druska ir pan.? Tai kas žymima E nebūtinai yra kenksminga ir sintetika. E raideles turi visi maisto priedai, netgi patys natūraliausi, kaip kad acto rūgštis, obuolių rūgštis, ksantano derva ir pan. Čia panašiai kaip kad rašo be koncervantų, bet sudėtyje yra acto rūgšties.



as kalbejau konkreciai apie kenksmingasias e, nes ir vandeni galim vadinti tarkim Eh2o biggrin.gif nebutina jau taip smulkinits, kiek pastebejau dauguma net nesuka sau galvos del kenksminguju e ir pan.
Atsakyti
QUOTE(Rasma @ 2010 02 17, 16:08)
Ateičiai užsivedžiau...pašarai, antibiotikai, hormonai doh.gif Bloga jau skaityti. Ir tas pats per tą patį 'vajezau, kombikormu šeria' doh.gif
Faktas, kombinuotojo pašaro gavo, tai viskas...patvirtinu - višta  dės 'kinder siurprizus' ir bus plastmasinė visa biggrin.gif

O kuom dar gali šerti vištinykuose? Įdomus klausimas biggrin.gif  Perka tonomis visavertį lesalą ir šeria. Tikrai jau niekas grūdų 'ant kiemo' nebarsto.


Jei ateiciai man, tai man nereikia tongue.gif
O jei kitoms...oi dar 100 kartu bus paklausta to paties
Del serimo vistinykuose...kazkaip maniau, kad kombikormas brangu jiems ax.gif

QUOTE(Rytine Kava @ 2010 02 17, 16:08)
Viskuo tiki, kas parasyta?


Prie ko cia tokia isvada?? o kaip jus atsirenkat kuo tiket? esat visu sriciu profesore?? tik pasakiau, kad rimtam straipsniui naudotos literaturos sarasas butinas ir kaip Rasma sake, dar svarbu kur jis parasytas, rimtam saltinyje be literaturos saraso nebuna straipsniu

QUOTE(gabija77 @ 2010 02 17, 18:18)
tesiant vistu temas tai kodel kombikormu seriamos vistos namie auga daug leciau nei paukstyne, kur logika jei visciukas iki dideles vistos uzauga per tris menesius ar net maziau? juk ir rusu laikais buvo kombikormo bet kazkodel nuo jo taip greitai neaugo, norit pasakyti natural vitaminai skatina augima? o is kur piene randa antibiotku liekanu??? jei jau taip seria geru maistu... atkreipkit demesio i pardavinejamas vistu kojas, buna arba kaires ar desnes, prilauso nuo partijos, o taip yra todel kad i kita koja nulat varomi skiepai ir ne tik..todel jos eina i antrarusius produktus, kurie neparduodami nesusmulkinti. o gal dar pasakysit kad i mesa nera leidziamas skystis, kad ji ilgiau issilaikytu? kodel idejus vista i saldymo kamera ji susitraukia ir lieka 40 proc tik tokios kokios buvo...


Sia vasara auginau vistas ant kombikormo, jus nepatikesit kokiu greiciu jos augo, per diena matydavosi, kad paaugo. Per tris menesius jos jau buvo peraugusios smile.gif o del koju, maniskiu irgi buvo sleivos kreivos, sunku joms vaiksciot budavo

QUOTE(prieblanda @ 2010 02 17, 18:22)
Šiaip kad ir kokie mitai besklandytų, aš pasitikiu savo skonio receptoriais. Nu tikrai buvo skirtumas, kai naminės kiaulės kumpį valgėm - net į tarpdančius neprilindo  rolleyes.gif


kiauliu negaliu palygint, ale naminiu vistu mesa man labiau lindo i dantis

Atsakyti
QUOTE(dilditele @ 2010 02 18, 12:11)
Del serimo vistinykuose...kazkaip maniau, kad kombikormas brangu  jiems

Ne, ne per brangu. Galbūt neatkreipėt dėmesio ir nežinot, kam pvz. priklauso Vilniaus ir Kaišiadorių paukštynai smile.gif Jie priklauso AB "Kauno grūdai", kurie gamina įvairiausius pašarus. Jei jūs auginat vištas, jūs perkat lesalą pardavimo kaina. Jei paukštynui reiktų pirkti tą pašarą tokiom kainom, tada gal ir būtų per brangu. Bet dabar jie pašarus gaminasi patys sau ir tik dalį - pardavimui. Per dieną paukštynai apie 90 tonų paukštienos paruošia, tad pašarų irgi sunaudoja atitinkamai kasdien cool.gif
Atsakyti
QUOTE(Rasma @ 2010 02 18, 12:51)
Ne, ne per brangu. Galbūt neatkreipėt dėmesio ir nežinot, kam pvz. priklauso Vilniaus ir Kaišiadorių paukštynai smile.gif Jie priklauso AB "Kauno grūdai", kurie gamina įvairiausius pašarus. Jei jūs auginat vištas, jūs perkat lesalą pardavimo kaina. Jei paukštynui reiktų pirkti tą pašarą tokiom kainom, tada gal ir būtų per brangu. Bet dabar jie pašarus gaminasi patys sau ir tik dalį - pardavimui. Per dieną paukštynai apie 90 tonų paukštienos paruošia, tad pašarų irgi sunaudoja atitinkamai kasdien cool.gif


Na tada viskas aisku...nes ryja jos baisiai daug
Atsakyti
QUOTE(Rasma @ 2010 02 17, 23:32)
O paukštyne auga bokse, kuriame dešimtys tūkstančių paukščių,
Esu mačiusi labai baisioms sąlygom laikomų gyvūnų kaimuose,
Skonis - sąlyginis dalykas, man pvz. kaimiškos vištos nelabai skanios
Na, mano požiūris į maistą tikrai nėra ultra kraštutinis. Kad tik kaimo, kad tik eko ir pan. ax.gif


Na aš tai džiaugčiausi, jei man būtų skanesnės ne kaimiškos doh.gif Ale, va lyg tyčia mano skonio receptoriai labai nedėkingi - ir kiaulytę jiems duok naminę, ir vištytę ir jaučiuką. Ech lotuliukas.gif Nu ką darysi...
Rasma, man labai labai įdomus Tavo ne ultra kraštutinis požiūris. Nes ir pačiai kyla klausimų bandant atrinkti pelus nuo grūdų...t.y. suprasti kas teisinga o kas ne mirksiukas.gif Užtai būčiau labai dėkinga už jo išdėstymą 4u.gif

QUOTE(pikkolo @ 2010 02 18, 11:02)
Yra ir daugiau tokių, natūralių E, kuriuos naudojate gal netgi kasdien savo racione, bet pamačiiusi ant etiketės, jau nebepirktumėte, nes tai E.


drinks_cheers.gif tikra tiesa, kad prekybininkai visaip bando manipuliuoti, juk visi E turi ir žodinį pavadinimą, todėl galima ir taip ir taip užrašyti. Spręsti reikia apie kiekvieną konservantą ar E individualiai, nes jie labai skirtingi. Kitavertus labiausiai apmaudu, kad pasirinkimas tai jau toks ribotas verysad.gif Kitavertus vartotojai jį savotiškai ir formuoja. Nieko čia nepadarysi.
Atsakyti
Kazkada buvau macius surasytus geruosius E ir bloguosius E. Gal kas turit kokia nuoroda apie tai ax.gif ?
Atsakyti
QUOTE(crema @ 2010 02 18, 15:21)
Rasma, man labai labai įdomus Tavo ne ultra kraštutinis požiūris. Nes ir pačiai kyla klausimų bandant atrinkti pelus nuo grūdų...t.y. suprasti kas teisinga o kas ne mirksiukas.gif  Užtai būčiau labai dėkinga už jo išdėstymą 4u.gif 

Aš nesakau, kad kaimiška vištytė man neskani, bet mano org-mas kažko joje netoleruoja g.gif Ir nesuprantu ko konkrečiai.. Ir kepu pakankamai ilgai, ir nė vienos vištos (nei 'parduotuvinės', nei iš ūkio) nevalgau odelių ir vidaus organų(kepenėlių, širdelių, skrandukų), bet nuo kaimiškos vištos mane visąlaik pykina ir paleidžia vidurius atsakančiai doh.gif O man ta liguista būsena nepriimtina, tad šeimai aš nuperku ir kaimiškos, bet sau perku iš parduotuvės ir retai. Man višta - kokia ji bebūtų, pakankamai menkavertė mėsa ax.gif Iš mėsos labiausiai vertinu kalakutieną ir veršieną.

Matot, mano požiūrį formuoja mano patirtis ax.gif Aš esu aplankiusi nemažai įv. įmonių, esu daugmaž susipažinusi su technologijomis ('daugmaž' sakau, nes kiekviena sritis be galo plati ir savotiškai sudėtinga, tad neįmanoma išmanyti viską nedirbant su tuo dešimtmečiais....aš dar jaučiuosi labai jauna biggrin.gif cool.gif , kad žinočiau viską), esu dirbusi 'su ūkininkais', esu padirbėjusi paukštyne, mėsos perdirbimo įmonėje-skerdykloje, esu padirbėjusi žuvies įmonėje, tad mačiau tą 'virtuvę' iš arti, aš nesiremiu TV laidom, spaudos straipsniais, nesiklausau nuogirdų iš šimtųjų lūpų, kai vyro pusseserės draugės vyro dėdė pasakoja ką matė-girdėjo kažkur dirbdamas..Aš pati kasdien matau, girdžiu, žinau kas kur kaip ax.gif
Jei man reikėtų kalbėti apie pasitikėjimą..bandysiu išreikšti skaitine išraiška 60/40 įmonių, o ne ūkių naudai ax.gif Galima sakyti laviruoju tarp vieno ir kito, kaip gal čia ir dauguma? g.gif
Į ūkininkus žiūriu labai įtariai. Vėlgi ne be pagrindo, nes tiek kiek mačiau jų naudojamo falsifikavimo, tai būtų galima koką knygelę parašyti biggrin.gif Bet taip buvo visada, čia ne dabarties problema..tai buvo ir bus.

Kai kyla skandalai dėl pieno su nuodais, kai kyla skandalai su purškiamais grūdais, visų pirma už viso to stovi ūkininkas. Ūkininkas įmonei parduoda grūdus, pieną, mėsą... Įmonė yra perdirbėja, taip ji naudoja leidžiamais kiekiais leidžiamus maisto priedus, taip ji gamina įv. produkciją nuo labai pigių produktų iki išskirtinės kokybės, bet ne įmonei paranku pripilti antibiotikų į pieną ar greičiau nuimti grūdų derlių. Ne įmonė į skerdyklą atveža kalkių skiediniu prigirdytas ar veršingas karves. Ir galbūt pirkdamas iš ūkininko nusiperki tai, ko nepriimtų monė cool.gif Randamas pienas su kenksmingom medžiagom ir stabdomas pieno supirkimas, deja, karvės tešmens neužriši, ji melžiama...kažin ar pagal tuos 'baisius reikalavimus' ūkininkas tuos 20 litrų išpila į mėšlidę..kas garantuos, kad jis to pieno nepasiūlys? Kai kalbama ką dėl verslo padarytų įmonė, verta prisiminti ir tai, kad ūkininkas irgi nori ir turi turėti naudos smile.gif Tikslas tas pats ir kartais bet kokiom priemonėm to tikslo siekia abi pusės.

O aš esu paprastas, normalus žmogus. Aš renkuosi kokybiškus produktus, o kas juos parduoda - ūkininkas ar parduotuvė - man nesvarbu. Daržoves, vaisius, medų, tautinio kulinarinio paveldo produktus, kiaušinius, įv. sultis labiau mėgstu kaimiškus..pieno produktus dažniausiai perku parduotuvinius, bet natūralius (ne sviesto-riebalų mišinius ar grietinę su aliejumi smile.gif ), o su mėsyte būna įvairiai cool.gif Nors labiau patinka iš kaimo smile.gif , bet jei nėra galimybės nedarau tragedijos pirkdama parduotuvėje. Niekada iš niekur neperku marinuotų pusgaminių ir faršo.

Kiek įmanoma ir turiu laiko, kantrybės, noro - maistą gaminuosi namuose. Nevalgau kavinėse, nors su šeima jose lankausi ir šeimos prašau labai nepiktnaudžiauti, vietoj to geriau 'pasiaukojamai' pažadu pasisukinėti virtuvėje ir kažką neeilinio pagaminti namie smile.gif
Absoliučiai atsisakau parduodamų pusgaminių, mišrainių ir 'iki visiško komforto' apdoroto maisto (pvz. silkutės filė, labai baltų miltų, valytų kruopų, gatavų padažų ir pan.).
Nesu nei maisto vergė, nei ekologiškumo-sveikumo fanatikė.
Pagrindiniai principai maždaug išsakyti..visko nepapasakosi ax.gif
Atsakyti
kad visi taip racionaliai ir realistiškai mąstytų 4u.gif pagarba, Rasma.
Atsakyti
QUOTE(Rytine Kava @ 2010 02 18, 16:18)
Kazkada buvau macius surasytus geruosius E ir bloguosius E. Gal kas turit kokia nuoroda apie tai ax.gif ?

ČIA viskas 4u.gif
Atsakyti
Ačiū labai labai, kad pasisakei 4u.gif Na aš tik intuityviai galiu nujausti arba teoriškai išmąstyti tai ką pasakei apie maisto pramonės įmones, nes visiškai esu nesusidūrusi su ta sritimi. Užtai iš tiesų pasidaro daug ramiau išgirdus nepanikuojantį ir racionalų požiūrį. Iš tiesų niekad nesusimąsčiau dėl ūkininkų nepatikimumo, nes staiga supratau, kad ta produkcija, kurią įsigyjame, tai perkame iš draugų kaime, na tokių artimų beveik giminių, ir to pirkimo nei mes nei jie prekyba nelaiko, iš to negyvena, tai čia truputį kitoks atvejis. Bet apskritai aišku, kad visur tiek įmo0nėse tiek ūkiuose dirba žmonės ir tik nuo jų sąžiningumo ir supratimo priklauso tai, ką jie parduoda. Pieno, o ir kitus produktus renkuosi analogiškai - kuo grynesnius ir mažiau perdirbtus drinks_cheers.gif Dėl pusgaminių irgi neperku drinks_cheers.gif Gaminu daug namuose - šiuo metu tik tai ir darau lotuliukas.gif



QUOTE(Rasma @ 2010 02 19, 00:34)
Aš pati kasdien matau, girdžiu, žinau kas kur kaip ax.gif [/color]
Jei man reikėtų kalbėti apie pasitikėjimą..bandysiu išreikšti skaitine išraiška 60/40 įmonių, o ne ūkių naudai ax.gif Galima sakyti laviruoju tarp vieno ir kito, kaip gal čia ir dauguma? g.gif
Į ūkininkus žiūriu labai įtariai.
Kai kalbama ką dėl verslo padarytų įmonė, verta prisiminti ir tai, kad ūkininkas irgi nori ir turi turėti naudos smile.gif
Daržoves, vaisius, medų, tautinio kulinarinio paveldo produktus, kiaušinius, įv. sultis labiau mėgstu kaimiškus..pieno produktus dažniausiai perku parduotuvinius, bet natūralius. Niekada iš niekur neperku marinuotų pusgaminių ir faršo.
Nesu nei maisto vergė, nei ekologiškumo-sveikumo fanatikė.
Pagrindiniai principai maždaug išsakyti..visko nepapasakosi ax.gif

Atsakyti
QUOTE(prieblanda @ 2010 02 18, 10:22)
Yra Nemateko "Jokių E" linija ir Krekenavos "Be konservantų". Jokių E tikrai be E, o dėl Krekenavos nepamenu tiksliai, bet sudėtis kur kas kultūringesnė nei daugumos dešrų ir dešrelių  smile.gif  tiesa, ne visą produkciją esu bandžius, tai ne dėl visko galiu galvą guldyt  rolleyes.gif


Jau rašiau kažkada čia apie Krekenavos "Be konservantų" liniją. Buvom ten ekskursijoje ir uždavėme klausimą, kaip gaunama raudona gaminių spalva (dažniausiai ji išgaunama nitritais, nitratais + starterinėm bakterijų kultūrom arba dažikliais). Žmogui klausimas buvo netikėtas ir atsakymas nuoširdus - naudojame daug nitritų turinčias džiovintas daržoves. Aišku, sudėtyje neatsispindės kokios tos daržovės, žmonės laimingi perka gaminius "be konservantų". Nenustebčiau, kad panašiais reikalais užsiima ir "Nematekas". Išvis kas "Nemateke" atlikinėjo praktiką keliems mėnesiams patapo vegetarais, nes tvarkos ten nėra.
Papildyta:
QUOTE(prieblanda @ 2010 02 18, 11:44)
nu galėsiu pažiūrėt specialiai  rolleyes.gif
o druska skaitosi irgi su E numeriu?


Ne, druska neturi E numerio.
Atsakyti
QUOTE(TuteSun @ 2010 02 20, 03:21)
Jau rašiau kažkada čia apie Krekenavos "Be konservantų" liniją. Buvom ten ekskursijoje ir uždavėme klausimą, kaip gaunama raudona gaminių spalva (dažniausiai ji išgaunama nitritais, nitratais + starterinėm bakterijų kultūrom arba dažikliais). Žmogui klausimas buvo netikėtas ir atsakymas nuoširdus - naudojame daug nitritų turinčias džiovintas daržoves. Aišku, sudėtyje neatsispindės kokios tos daržovės, žmonės laimingi perka gaminius "be konservantų". Nenustebčiau, kad panašiais reikalais užsiima ir "Nematekas". Išvis kas "Nemateke" atlikinėjo praktiką keliems mėnesiams patapo vegetarais, nes tvarkos ten nėra.
Papildyta:
Ne, druska neturi E numerio.


o džiovintų daržovių nereik nurodyti sudėtyje tokiu atveju? unsure.gif
jei gerai pamenu, sudėtyje "gudri" dalis yra prieskoniai, nes ten gali būti ko tik nori... ir visgi man prieskoniai atrodo geriau, nei pirkti iškart dešrą, kurioje 7 E...
Atsakyti