Pamargusius lapus reikia skinti, kad ne taip sparčiai liga plistų.Šie metai nėra dėkingi augintojams..vieni augalai prastai auga, kiti blogai dera, treti suserga liga anksčiau, nei kitais metais.
Šiuo metu chemikalais purkšti neverta, nes jau prasideda nokimas. Liaudiškos priemonės ne kažin ką padeda. Be to, prasideda karščiai, tokiu metu dieną nupurškus, nuo saulės, šilumos, galima lapus nepataisomai nuspraginti. Siūlyčiau tik skinti dėmėtus.
Apie pomidorų ligas galima pasiskaityti čia: http://sodai.lietuvo...aipsniai23.html
Nesvarbu kiek vietos, svarbu, kad jiems būtų vietos augti. Jei matot, kad per tanku, kad šakos pinasi tarp kitų-tiesiog paskainiokit kažkiek, taip sumažindami jų kiekį. Žinoma, nereikia "nubalvonyt", kad liktų plikas stiebas, bet apatinius, kurie liečiasi prie žemės ar gali būt laistant aplieti-nuskinti. Taip pat ten, kur didžiausias tankumynas, kelis lapus nekenks kad nuskinsit. Jei matot lapelį su dėme-skinkit. Tik visa tai darykit ne tą dieną, kai laistot. Turi žaizdelė užsitraukti, kad neįsimestų liga.
Vėliau, kai augalas beveik iki viršaus suformuoja kekes, lapų skinti galima ir daugiau, tačiau dažniau tai daryti, jei augalas serga. Lapai atlieka taip pat svarbų vaidmenį net ir nokimo procese, tad nesielkime barbariškai, leiskime jiems aprūpinti vaisius medžiagomis..
Vėliau, kai augalas beveik iki viršaus suformuoja kekes, lapų skinti galima ir daugiau, tačiau dažniau tai daryti, jei augalas serga. Lapai atlieka taip pat svarbų vaidmenį net ir nokimo procese, tad nesielkime barbariškai, leiskime jiems aprūpinti vaisius medžiagomis..
QUOTE(zigzag @ 2009 07 01, 16:09)
Bandysiu patart...
Panašu, jog tai rudoji dėmėtligė. Matyt, neatspari veislė. Reikia mažinti oro drėgmę šiltnamyje, tada mažiau plis. O dabar reikėtų nupurkšti previkūru arba kokiu kitu fungicidu. Be chemikalų kažin ar pavyks ką nors padaryti. Nupurkšti visus pomidorus, ir sergančius, ir sveikus (profilaktiškai). Purkšti reikia abi lapų puses.
Panašu, jog tai rudoji dėmėtligė. Matyt, neatspari veislė. Reikia mažinti oro drėgmę šiltnamyje, tada mažiau plis. O dabar reikėtų nupurkšti previkūru arba kokiu kitu fungicidu. Be chemikalų kažin ar pavyks ką nors padaryti. Nupurkšti visus pomidorus, ir sergančius, ir sveikus (profilaktiškai). Purkšti reikia abi lapų puses.
Ačiu labai labai, bėgu purkšti Previkiuru.
O juo nupurškus kada planuojat valgyti? Juk vaisiai jau suformuoti? Purkšti reikia lapus, ne vaisius..o kaip juos išsaugosit? Aš nerizikuočiau.
Pardaveja "Zalioje stoteleje" sake, kad 5 dienas po purskimo negalima valgyti. Tai as jau surizikavau ir nupurskiau. Nenoriu rizikuoti viska prarasti
Tikriausiai vėlyvesni. Pas mane yra ankstyvesnių pagal informaciją, bet tie dar taip pat nenoksta.Taip, kad nenusiminkime..kai pradės - nespėsim nešti
Mano pomidorų,kurie jau noksta irgi lapai negražūs.Bet čia tik tų kurie jau noksta.Nieko nebedarysiu,nes jei sunoks tiek kiek prisodinta,tikrai nebus kur dėti.Net lauke,kurie jau buvo metami,bet lietuviškas skupūmas sukišo į žemę,atsigauna ir jau mezga vaisius.Jei taip šilta bus,bus ir lauke pomidorų.
O aš nakčiai nedarau,kad mažiau būtų viduje drėgmės,nes juk įeini ryte o ant galvos varva,o drėgmė tai ir ligos labiau puola.
na, užjaučiu dėl visokių bėdų.. pas mane tfu tfu tfu.. ir beldžiu..
gal kad pirmi metai kai naujoj vietoj stovi šiltnamis.. niekas prieš tai neaugo, ligos neįsisenėjo..
apskabiau kažkiek lapų, pamačiau žiedų , nes jau panikoj buvau, kad lapoja lapoja, o nežydi..
į šiltnamį atsliūkino rupūžė tokia paaugus.. vos nepradėjau spiegti, bet paskui susigėdau, kad tokiuose metuose cypsiu kaip kokia penktokė..
bet vistiek.. vaikiškumas nugalėjo - išmaudžiau aš ją po laistytuvo srove po gerų 5 minučių jos nebemačiau tam kampe... užsirūstino gal arba nuvarė rankšluosčio t.y. rupūžšluosčio.
gal kad pirmi metai kai naujoj vietoj stovi šiltnamis.. niekas prieš tai neaugo, ligos neįsisenėjo..
apskabiau kažkiek lapų, pamačiau žiedų , nes jau panikoj buvau, kad lapoja lapoja, o nežydi..
į šiltnamį atsliūkino rupūžė tokia paaugus.. vos nepradėjau spiegti, bet paskui susigėdau, kad tokiuose metuose cypsiu kaip kokia penktokė..
bet vistiek.. vaikiškumas nugalėjo - išmaudžiau aš ją po laistytuvo srove po gerų 5 minučių jos nebemačiau tam kampe... užsirūstino gal arba nuvarė rankšluosčio t.y. rupūžšluosčio.