Įkraunama...
Įkraunama...

Šonkauliukų receptai

QUOTE(buciux @ 2004 05 28, 15:39)
Šonkauliai žali, esu pirkusi jau gatavai paruoštus, pamarinuotus. Gali ir pati pasidaryti marinatą. Man labai patinka toks: česnaką sutraiškyti, sojos padažas (jis sūrus tai druskos papildomai dėti nereikia), medaus šaukštas ( labai paskanina ir užkvimpa), visokių ten pipirų, tinka mairūnas ar prieskoniai mėsai. Viską sumakaluoji ir užpili ar patepi šonkaulius . Palaikyti šaldytuve porą valandų ar per naktį.  Toks marinatas tinka bet kokiam ruošiamam kepsniui.

Bulves skersai. Čia gal mandriai parašiau laugh.gif   per pusę pjauti, kad plokščia bulvė būtų,  nu nzn ar aiškiai parašiau.


Va sitas marinatas labai jau skanus atrodo,o gal kas zinot kaip paruost marinata su ALUMI???Esu tokiu ragavus,tai skonis thumbup.gif ,bet nezinau,kaip padaryt...
O bulves esu darius dar taip,tiesiog perpjovus per puse,patepu aliejumi pjauta dali ir pabarstau sezamo seklomis thumbup.gif smile.gif
O mama daro taip,bulves ir kazka,sonkauliukus,visciuko ketvircius,pamarinuoja majoneze su visokiais prieskoniais, ir kepa orkaitej,tai gaunas labai skanu...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo juratike13: 01 balandžio 2006 - 19:20
As nupirkau sonkauliuku ax.gif
Dabar skaitysiu sia tema, kaip skaniai juos pagaminti thumbup.gif
Atsakyti
Na prie šonkauliukų temos esu radusi ir tokį receptėlį 4u.gif gal kurią gaspadinę sudomins mirksiukas.gif

Taigi, copy/paste 4u.gif irrrr....

ŠONKAULIUKŲ“KELMAS”
Jis nesunkiai paruošiamas, valgomas šaltas, tad „ištveria“ ir kelias dienas, jį patogu vežtis į svečius arba į gamtą. Jei gerai pagamintas, ne tik skanus, bet taip pat ir efektingai papuošia užkandžių stalą. Be to, užtenka laikytis tik kai kurių pagrindinių taisyklių, o detales galima savaip varijuoti.
Kelmo “žievė” būna iš kiaulės šonkaulių juostos, bet namuose aš sėkmingai iškepiau kelmą panaudojusi veršienos išpjovą su šonkauliais. Taip gal net geriau, nes lengviau rasti neriebų gabalą.
Kaip jau turbūt supratote, “kelmą” sudaro išorinis sluoksnis iš šonkaulinės juostos ir įdaras, gaminamas iš vištos šlaunelių faršo, sumaišyto su grybais, grybų sultinyje troškintais svogūnais bei morkomis, kiaušiniais, grietinėle, prieskoniais. Kepimui naudojamas tam skirtas maišas arba vadinamoji “rankovė”. Taip “kelmas” kepamas neperdžiūva ir nepritaško orkaitės.
Parengiamuosius darbus geriausia pradėti prieš dvi dienas. Pirmą dieną nueikite į parduotuvę nusipirkti jei ne visų reikalingų produktų, tai bent šonkaulinės juostos, kurią parsinešę į namus nedelsdami pamarinuokite: įtrinkite druska, pašlakstykite citrinos sultimis arba baltuoju vynu, apibarstykite prieskoninėmis žolėmis (čiobreliais, raudonėliu, baziliku ir pan.), juodaisiais maltais pipirais. Jei norite, uždėkite keletą česnako skiltelių, kurias prieš kepant reikės nuimti. Taip paruoštą mėsą šaltai padėkite nakčiai.
Kitą dieną galite imtis įdaro gaminimo ir “kelmo” kepimo. Įdaro kiekis priklauso nuo šonkaulinės juostos ilgio. Kuo ji ilgesnė, tuo geriau - “kelmas” bus didesnis ir darbo rezultatas atitinkamai efektyvesnis. Bet kuriuo atveju faršui reikės vidutiniškai kokių penkių vištos šlaunelių (ne blauzdelių!), kurios sumalamos nuėmus odą ir ištraukus kaulą. Kaip grybų priedas naudojami džiovinti baravykai, kurie apverdami mažame kiekyje vandens ir smulkiai supjausčius sudedami į maltą paukštieną, arba pievagrybiai, kurie iš pradžių apkepami svieste, o paskui malami kartu su vištiena. Grybų sultys supilamos troškinant smulkiai pjaustytus svogūnus ir morkas (1 svogūnas ir 2-3 morkos). Į svogūno-morkų troškinį tinka įberti trečdalį šaukštelio cukraus (cukrus morkoms būtinas!), gardinama maltomis kalendros sėklomis. Kadangi grybų sultinys nugaruoja troškinant prieskonines daržoves, į faršą, kad nebūtų per sausas, įpilama truputį grietinėlės. Kad įdaras sukibtų ir būtų tvirtesnis, įmušami du kiaušiniai. Savaime suprantama, įdaras pasūdomas, pagardinamas prieskoninėmis žolėmis, maltais juodaisiais pipirais. Baigiant jį gaminti, reikėtų pradėti kaitinti orkaitę, nes iš pradžių jos temperatūra turėtų siekti apie 200 laipsnių.
Iš šonkaulinės juostos, nuėmus česnakus bei prieskonių perteklių, suformuojamas šulinys. Kad forma laikytųsi, mėsos ritinys perrišamas virtuvine virvele arba storu lino ar medvilnės siūlu. Paskui jis iš karto įleidžiamas į kepimo maišą, kad į vidų kemšamas įdaras nesidrabstytų aplinkui. Įdaras dedamas atvyniojus maišo kraštus, kad jie neišsiteptų. Jei įdaro liktų, jis tiks sriubos kukulaičiams, bet gali būti suvalgytas ir kaip užkandis su žaliomis daržovėmis paprasčiausiai pakepinus aliejuje.
Apkepus “kelmą” apie 20 minučių labai karštoje krosnyje, temperatūra sumažinama iki kokių 170 laipsnių ir kepama dar valandą pusantros. Išjungus orkaitę “kelmas” paliekamas jos viduje, kol atvės. Valgomas, kaip minėta, šaltas. Garnyras nebūtinas, o štai raudonojo vyno taurė arba pomidorų sultys tikrai pagardina patiekalą.

Atsakyti
Sivakar bus vakarienei sonkauliukai kepti essen.gif
Marinavau su keciupu rolleyes.gif
dabar idomu, kaip gausis ax.gif
Atsakyti
Sveikutės,artėja mano sūnaus krikštynos.Norėčiau iškepti ,,kelma,,.Gal kas žino gera receptėlį?kaip reikia marinuoti šonkaulius?kaip tą kelma pastatyti,kad neiširtų?kiek laiko kepti?
Atsakyti
QUOTE(čik-čirik @ 2006 07 11, 15:53)
Sveikutės,artėja mano sūnaus krikštynos.Norėčiau iškepti ,,kelma,,.Gal kas žino gera receptėlį?kaip reikia marinuoti šonkaulius?kaip tą kelma pastatyti,kad neiširtų?kiek laiko kepti?

Aprišama siūlu, apsukamas folga, kad nesusviltų. Pamarinuoti galima su prieskoniais kiaulienai, kokie patinka. Ištrinti palikti per naktį. Pastačius kelmą į vidų dedama faršo. Aš ėmiau kalakutieną su kiauliena. Į jį galima dėti mirkytus virtus grybūs, galima šviežių, galima mirkytų džiovintų slyvų. Na kas patinka.Faršas kaip kotletams su priedais. Aprišat siūlu ir padarot kepurę iš folgos uždedat. 15 - 20 min prieš pabaigą nuimat kad, apkeptų. Kelmas gatavas kai iškepa vidus, faršas. Orientuokitės maždaug kiek kepat netikrą zuikį.
Atsakyti
Tokio patiekalo dar niekur nemačiau ir pas nieką neteko ragauti blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(ziza @ 2006 07 12, 11:13)
Tokio patiekalo dar niekur nemačiau ir pas nieką neteko ragauti blush2.gif

Atkreip dėmesį prieš Kaledas ir Velykas galima pirkti didžiosiose parduotuvėse.
Atsakyti
Akvilytė per Velykas rašė, kaip ji daro kelmą ir Elena buvo davusi savo kelmo receptą smile.gif
Atsakyti
dalyvavau vestuvese, kur tokiu kelmu buvo ne vienas ant stalo. biggrin.gif nu atrodo tikrai efektingai, o jau skonis... rolleyes.gif niekad negalvojau, kad salti sonkauliai taip skaniai valgosi essen.gif tik va, jokio idaro juose nebuvo, tik patys sonkauliai, padaryti kaip kelmas sunglasses2.gif
Atsakyti
pernykštis mano kelmas
user posted image
Atsakyti
Mamytes, parasykit, kaip jus troskinat raugintus kopustus su sonkauliukais? Ar troskinat atskirai, ar kartu, ir kaip tas visas procesas vyksta? blush2.gif
Atsakyti