Radau daug idomiu straipsniu -
http://lt.gera-sveik...maisto-alergijaPapildyta:Kuo skiriasi ir kuo panašūs maisto netoleravimas ir maisto alergija?Bendra yra tai, kad maisto alergija ir maisto netoleravimas atsiranda kaip imuninės sistemos sutrikimas - žmogaus organizmas abiem atvejais netinkamai reaguoja į maisto produktus.
Sąvoka maisto netoleravimas daug platesnė nei maisto alergija - maisto netoleravimas apima ne tik imunologinius sutrikimus, bet ir nealerginės kilmės netoleravimą. Maisto netoleravimas gali būti ne tik dėl maisto arba alimentarinės alergijos, bet ir dėl virškinamojo trakto ligų, enzimopatinių, psichogeninių, skonio veiksnių.
Pseudoalerginis maisto netoleravimas susijęs su kai kuriomis maisto produktų savybėmis, pavyzdžiui, žemuogės, žali kopūstai, ridikėliai arba žuvis kai kuriems žmonėms gali pažeisti virškinamojo trakto gleivinę - taip mechaniškai pakenkiamos putliosios" ląstelės ir išlaisvinamas histaminas.
Maisto netoleravimas dėl virškinimo fermentų trūkumo.
Nesusijęs su alergija maisto produktų netoleravimas yra gana dažnas reiškinys. Jis vyksta, jei nėra fermentų, skaidančių konkrečius maisto produktus. Pavyzdžiui, pučia žarnyną ir jaučiamas diskomfortas suvalgius patiekalų iš žirnių ar lęšių. Taip yra dėl to, kad mūsų žarnyne nėra fermentų, skaidančių šiuose produktuose esančio angliavandenio-tetrasacharido stachiozės, storajame žarnyne jį suskaido mikrobai, gamindami daug dujų. Jei žmonės jaučia diskomfortą suvalgę grybų, vadinasi, jų žarnyne nėra fermento, skaidančio angliavandenį-trehalozę (pasekmės yra daug nemalonesnės, nei pavalgius žirnių) Pienas gali būti netoleruojamas dėl įgimto arba įgyto laktozės fermento, būtino skaidyti laktozę - pieno cukrų, trūkumo. Dažnas psichogeninis maisto netoleravimas atsiranda dėl streso arba kitų psichinės sferos pasikeitimų.
Ar galima vienu metu sirgti maisto alergija ir netoleruoti maisto produktų?Taip, galima. Dėl imuninių mechanizmų ypatumų maisto alergija ir maisto netoleravimas dažniausiai išsivysto vienu metu skirtingiems maisto produktams. Todėl svarbu vienu metu atlikti tyrimus specifiniams IgE antikūnams nustatyti (maisto alergijos diagnostika) ir testą ImuPro300 (maisto netoleravimo diagnostika). Sudarant mitybos sistemą, svarbu atsisakyti visų netinkamų maisto produktų.
Kodėl, diagnozuojant maisto netoleravimą, tiriama tiek daug maisto produktų ir maisto priedų?Pirma, netoleruojami gali būti bet kurie maisto produktai ar maisto priedai - kasdien vartojami ir egzotiniai. Be specialaus tyrimo negalima nustatyti individualaus tinkamų ir netinkamų produktų spektro.
Antra, sudarant mitybos sistemą labai svarbu nesuklysti dėl probleminių produktų: jei gydydamasis dėl vienų ar kitų priežasčių pacientas vartos nors vieną netinkamą produktą ar jo komponentus, gydymo rezultatas bus nežymus.
Maisto alergijos atveju yra kitaip - pacientas yra ištiriamas dėl sensibilizacijos (jautrumo) pavieniams produktams, kurie dažniausiai sukelia alergiją daugeliui pacientų.
Kokio amžiaus vaikams galima atlikti testą ImuPro300?Testą ImuPro300 galima atlikti vaikams nuo 2 metų. Jaunesniems kaip 2 metų vaikams dėl testo imti kraujo nebūtina, nes motinos ir vaiko ImuPro300 testo rezultatai bus panašūs dėl imuniteto savybių - tuo atveju rekomenduojama tirti motiną ir orientuotis pagal jos testo rezultatus.
(is
http://lt.gera-sveik...ex.php?page=duk )
Papildyta:http://lt.gera-sveik...o-netoleravimasPapildyta:Prisiskaiciau, apsisvieciau, tai dabar galim ir padiskutuoti
![smile.gif](https://www.supermama.lt/forumas/public/style_emoticons/default/smile.gif)
. Kaip suprantu, tai alergologiniame daromais tyrimais nustato tik IgE antikunius, o IgG niekas nenustatineja, ar ne? Tai cia jau bapkes privacioms klinikoms reikia kisti