Rasau seniai zadetuosius paaiskinimus, kaip daryti ivairius zele papuosimus. Tikiuosi, juos perskaicius kils nors mazytis noras naudoti zele kaip torto reprezentatyvine puse, o ne slepti ja po apdengimo masemis
ZELE PAPUOSIMAIPradekim nuo receptu. Aisku, jus galite rinktis bet kokius savo pamegtus tvirtu zeliuku receptus, taciau pasidalinsiu savaisiais, jei jums prireiktu kazko isbandyto ir uztikrinto.
Formuojant zele papuosimus, svarbu, kad zele butu paruosta tvirta (ta pasieksim didesniu zelatinos kiekiu) bei turetu gera vientisuma (tam pasitarnaus lengvas cukraus sirupas). Kazkada anksciau rasiau zeles recepta piesimui; tokio tipo zeles mums prireiks ir cia. Visiems papuosimo budams zeles reikes dvieju rusiu: skaidrios ir neskaidrios. Receptai -zemiau.
Skaidri zele - vandens pagrinduTai bus pagrindas bet kuriam papuosimui.
1l salto vandens
40 - 50g zelatinos milteliu (priklausomai nuo stiprumo)
0,7 stikl. cukraus (pagal skoni, galima padidinti norma iki 1 stikl.)
0,5 a.s. citrinos rugsteles (galima padidinti norma iki 1 a.s.)
1 v.s. skaidraus jusu megstamo aromato sirupo ar dirbtinio kvapiklio (nebutina)
1. Puse vandens pilam i dubeni, puse -- i puoda. I vandeni puode supilam cukru ir pastatom ant ugnies, tuo tarpu i vandeni, esanti dubenyje, isleidziame zelatinos miltelius ir paliekam brinkti.
2. Puode esanti sirupa uzverdam ir pavirinam ~5 min. Per ta laika dubenyje esanti zelatina gerai isbrinks.
3. Po to sirupa supilam i dubeni su zelatina, viska gerai maisom, kol zelatina istirps, ir paliekam pastoveti, kol atves iki kambario t-ros.
4. Skysciui atvesus, suberiam citrinos rugstele ir supilam kvapniuosius ingredientus.
Svarbu: Citrinos rugstele naudojam pirmiausia tam, kad pagerintu sios zeles skaidruma, taigi jos deti tikrai reikia.
Neskaidri zele - pieno pagrinduSi zele bus naudojama spalvotosioms papuosimu detalems, taip pat ir kaip fonas baigus delioti detales.
1l pieno
40 - 50g zelatinos milteliu (priklausomai nuo stiprumo)
0,7 stikl. cukraus (pagal skoni, galima padidinti norma iki 1 stikl.)
0,5 a.s. citrinos rugsteles (galima padidinti norma iki 1 a.s.)
2 a.s. kukuruzu krakmolo
Galima papildomai ideti 2 - 3 v.s. kondensuoto pieno ar jusu megstamo aromato sirupo
1. Puse pieno pilam i dubeni, puse -- i puoda. I piena puode supilam cukru, pastatom ant ugnies; tuo tarpu i piena dubenyje, isleidziame zelatinos miltelius ir paliekam brinkti.
2. Puode esanti piena uzverdam, nukeliam nuo ugnies, kiek pravesinam, sudedam krakmola ir statom atgal ant ugnies. Nebeuzverdam! Tik pakaitinam nuolat maisant, kol pienas vos sutirsteja (jis nebus tirstas, turi tapti tiesiog "tingus").
3. Karsta piena supilam i dubeni su isbrinkusia zelatina, viska gerai ismaisom, kad zelatina istirptu, ipilam kondensuoto pieno, jei jis bus naudojamas, ir paliekam atvesti iki kambario t-ros.
4. Jei desit kvapniuju ingredientu, ta reikia daryti, kai skystis bus atveses.
Pirma dalis: Ziedu formavimas zelejeReikes abieju rusiu zeles,
maistiniu dazu (geliniu),
nedideliu skaidriu (stikliniu ar plastmasiniu) indeliu, geriausia idealiai apvaliu dugnu (ne visai apvalus dugnas, kaip kad mano naudotuju, "lauzo" ziedo vaizda -- be to, tas atsikisimas paprastai lieka tuscias)
taip pat vieno ar keliu svirkstu (geriausiai tinka 5 ml, bet gali buti ir 2 ml).
1. Stiklinius indelius pripildom skaidrios zeles, paliekam ne daugiau taip 1cm neuzpildyta nuo virsaus. Statom i saldytuva ir leidziam gerai sustingti (ramiausia, jei paliksit per nakti).
2. Pasiruosiam pieno zeles (reikes nedidelio kiekio), papilstom jos i mazesnius indelius, ir paspalvinam skirtingomis spalvomis. Reikia, kad si zele butu jau bepradetanti stingti. Jei kazkuriuo momentu veliau pastebesite, kad zele eme per greit tvirteti ir praradineti vientisuma, istatykite indeli i silto vandens vonele ir ismaisykite.
Svarbu zinoti, kad puosiant siuo konkreciai metodu, zele gali buti ir skystesne, ir tirstesne, tai nera kritiskai svarbu. Taciau kitiems dviems metodams (kuriuos aprasysiu veliau) bus itin svarbi tinkama konsistencija -- kad nebutu per skysta (jau laikytu forma), ir kartu nebutu per tirsta (kai sunku vientisai issvirksti).

3. Imam viena indeli su sustingusia skaidria zele, pasizymim jo centriuka (nuo cia pradesim formuoti gele).

4. Imam svirksta, pritraukiam ji norimos spalvos zeles, uzdedam adata, isstumiam ora. Adata ivedam is pradziu staciu kampu i pasizymeta zeles centra, kai gylis mus tenkins, imam istraukineti ir TIK TADA spustelim svirksta, kad isspaustume lasa spalvotos zele. Ka tik suformavom pirmaji ziedlapi
5. Toliau keliaujam aplink si pirmaji ziedlapi. Priklausomai, kokia gele darom, arba formuojam jos centriuka, kaip kad ramunei (visi centriuke esantys svirksto ivedimai negilus, kad galetume po to padaryt israiskingesnius tikruosius ziedlapius), arba formuojam kuokelius, arba is karto formuojam tikruosius lapus (kaip kad jurginui ir pan. gelems) -- siuo atveju visi svirksto ivedimai kaip tik giliausi pradzioje, ir vis arciau pavirsiaus, kai tolstame nuo centriuko.
Kokia tai bebutu gele, is pradziu svirksta ivesim staciu kampu, po to - kiek nuozulniau, ir apeisim rata. Tada eisim antra rata, si kart svirksta ivesim dar smailesniu kampu, bet vieta, pro kuria ikisam svirksta i zele, visada isliks ta pati: zeles centras (nezinau, ar supratote -- na, tiesiog svirksto padetis skiriasi, bet badom vis per ta pacia vieta). Ir taip eisim vis labiau nuozulnejanciais ratais aplink, kol galiausiai geles ziedas taps toks, kokio norime.
Kelios nuotraukos, kur matosi pirmieji ziedlapiai:
Papildyta:Formuojant ziedlapi, nedarom "bakst, ir viskas", kaip tame filmuke su begemotu. Adata kiek pakraipius tam tikromis trajektorijomis, isgausim tikroviskesni vaizda. Cia jau man sunku nupasakoti, kaip tos trajektorijos turetu atrodyti, todel emiau ir papaisiau kelias schemutes, kaip judinti adatele (ir, svarbiausia -- kaip ja istraukineti, nes nuo to priklausys ziedlapio krasteliu forma)...





Laiks nuo laiko vis pasiziurekite per indelio dugna, patikrinkite, kaip atrodo suformuotoji ziedo dalis, ar nieko netruksta, ir jei reikia, pataisykite ji pridedamos papildomu ziedlapiu tusciose vietose.
Kaip jau minejau, pirmiausia svirkstu pasidarom vagele zeleje, kuri turi but uzpildyta spalvotu "idaru", ir tik po to svirkstelim zeles uzpildydamos sia vagele. Nebijokit ziedlapio formuot ne tik judindamos svirksta i sonus, bet, kur reikia, ir aukstyn - zemyn. Beje, jei per stipriai spustelesite svirksta, spalvotoji zele istryks ant pavirsiaus -- tai ne beda, tiesiog sugerkite pertekliu popierinio ranksluoscio kampeliu ir darbuokites toliau.
Geles ziedas gali buti vienspalvis, gali buti keliu spalvu. Keiciant spalvas, galima zele kokiai pusei minutes istatyti i saldytuva, kad galutinai sutvirtetu jau uzbaiga ziedo dalis.
Baigus formuoti geles zieda, grazu prideti papildomu zaliu akcentu -- lapeliu.
Papildyta:Jei tokius ziedelius pateiksite, kaip vieno asmens deserta, grazu butu baigtam ziedeliui suteikti fona -- baigus darba, tiesiog uzliekite ant virsaus sluoksni baltos ar spalvotos pieno zeles. Jei si ziedeli norite panaudoti zeles tortui, ji grazu butu ikisti i torto vidu. Tiesiog isverskite zeliuka (be foninio sluoksnio!) i torto forma, ir aplink formuokite pirmaji skaidru torto sluoksni -- o toliau, jau kaip fantazija nunes.

Ir dar kelios nuotraukos, kaip atrodo is formu isimti "vienos porcijos" ziedai.


Papildyta:Kol kas tiek. Kada kita karta dar pratesiu zeles sita papuosimu tema, ir parodysiu dar pora budu, kuriu deka galima padaryti va tokius dalykus:

Sekmingu eksperimentu