Įkraunama...
Įkraunama...

Kaip papuošti tortus, pyragus ir kitus skanėstus

Dėkui, Meian, už kremus, bandysiu rolleyes.gif

tą su rududu sviestą bandžiau, bet dzibukai nesigavo gražūs... tokie patežę verysad.gif gal per mažai plakiau g.gif na aišku kaip visur reik praktikos tongue.gif

Dar noriu dėl Meian dengimo masės pasisakyt rolleyes.gif kadangi jau nemažai su ja dirbau bigsmile.gif man ji visada gaunas labai elastinga, o iškočiot galiu iki permatomumo (vis šonai tortų persišviečia - persistengiu) . Beje cukraus pudros man susideda žymiai mažiau nei parašyta pas Meian - aš nesudedu net vieno pakiuko (500 g) . Naudoju Dancuger pudrą. Ir į masę pilu glicerino. Niekada masė neišsausėjo ir nesutrūkinėjo schmoll.gif
Atsakyti
Sveikos kepėjėlės. 4u.gif
Aš dabar eksperimentų stadijoj.
Vis nerandu niekur ar buvo rasyta, saldaininė apdengimo masė ar bijo želatinos ar ne? g.gif Tikrai užfiksavau kad bezė tikrai bijo, nors beze man kol kas aukštasis pilotažas hihihi.gif
Ar galima tą saldaininę masę arba cukrinę masę kloti ant grietinėlės kurioje yra želatinos? unsure.gif
Ačiū 4u.gif
Tiesa, dar norėjau palausti kiek maždaug glizerino pilat į apdengimo mases? rolleyes.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Beta: 03 birželio 2009 - 11:54
QUOTE(RiMami @ 2009 06 03, 12:12)
radau - idėja verta dėmesio thumbup.gif bet manau sunkoka būtų visus viršutinės palos galus suslėpt doh.gif

čia kaip sudaigstyta, toks stilius gali būti rolleyes.gif

QUOTE(RiMami @ 2009 06 03, 12:12)
Tu čia apie Meian apdengimo masę  g.gif jei taip, tai nenorėčiau sutikti, nes pati du kartus dariau ir abu kartus iškočiojau laaabai plonai -žvilgterk į
<..>
mano dengtą tortą kaip to įrodymą mirksiukas.gif (aišku tiek plonai kočiot nereikia - aš tuomet bijojau, kad neužteks man masės visam tortui apkloti tai ir kočiojau plonai). Abu kartus nei įplyšo, nei įtrūkimų jokių nebuvo nei vieno  schmoll.gif O tai ką tu riebaliuko nedėjai  blink.gif taigi recepte nurodytas berods 0.5 v.š. alyvuogių aliejaus  ax.gif Žodžiu ši masė man prigijo ir pasiteisino  thumbup.gif O gėlytėms na nežinau ar ji tinkama  g.gif nebent ant greičio tam pačiam dengiamam tortui sukombinuot kažką, gėles geriausia iš cukrinės gėlių masės daryti  mirksiukas.gif

tai ir aš dėjau ir alyvuogių aliejaus (sunervinau maximos konsultantę, kol priverčiau ją man parodyt kur ten pas jas šalto spaudimo aliejai sudėti hihihi.gif, bo aš jau akis buvau pražiūrėjus), ir glicerino įmaklinau... vienžo, tai kad man "stovi" iš jos gėlytės ir drugeliai, rodo, kad buvo per daug cukraus pudros ar per mažai "surišėjo".

QUOTE(Meian @ 2009 06 03, 12:59)
gal cia tik taip sutapo.

sutapo irnesakyk.gif aš gavau viską gerai.

QUOTE(uzniukas @ 2009 06 03, 13:10)
man ji visada gaunas labai elastinga, o iškočiot galiu iki permatomumo (vis šonai tortų persišviečia - persistengiu) . Beje cukraus pudros man susideda žymiai mažiau nei parašyta pas Meian - aš nesudedu net vieno pakiuko (500 g) . Naudoju Dancuger pudrą. Ir į masę pilu glicerino. Niekada masė neišsausėjo ir nesutrūkinėjo schmoll.gif

nu štai ir atsakymas man dėl masės gamybos biggrin.gif
Atsakyti
Rasau seniai zadetuosius paaiskinimus, kaip daryti ivairius zele papuosimus. Tikiuosi, juos perskaicius kils nors mazytis noras naudoti zele kaip torto reprezentatyvine puse, o ne slepti ja po apdengimo masemis mirksiukas.gif

ZELE PAPUOSIMAI

Pradekim nuo receptu. Aisku, jus galite rinktis bet kokius savo pamegtus tvirtu zeliuku receptus, taciau pasidalinsiu savaisiais, jei jums prireiktu kazko isbandyto ir uztikrinto.

Formuojant zele papuosimus, svarbu, kad zele butu paruosta tvirta (ta pasieksim didesniu zelatinos kiekiu) bei turetu gera vientisuma (tam pasitarnaus lengvas cukraus sirupas). Kazkada anksciau rasiau zeles recepta piesimui; tokio tipo zeles mums prireiks ir cia. Visiems papuosimo budams zeles reikes dvieju rusiu: skaidrios ir neskaidrios. Receptai -zemiau.

Skaidri zele - vandens pagrindu
Tai bus pagrindas bet kuriam papuosimui.

1l salto vandens
40 - 50g zelatinos milteliu (priklausomai nuo stiprumo)
0,7 stikl. cukraus (pagal skoni, galima padidinti norma iki 1 stikl.)
0,5 a.s. citrinos rugsteles (galima padidinti norma iki 1 a.s.)
1 v.s. skaidraus jusu megstamo aromato sirupo ar dirbtinio kvapiklio (nebutina)

1. Puse vandens pilam i dubeni, puse -- i puoda. I vandeni puode supilam cukru ir pastatom ant ugnies, tuo tarpu i vandeni, esanti dubenyje, isleidziame zelatinos miltelius ir paliekam brinkti.
2. Puode esanti sirupa uzverdam ir pavirinam ~5 min. Per ta laika dubenyje esanti zelatina gerai isbrinks.
3. Po to sirupa supilam i dubeni su zelatina, viska gerai maisom, kol zelatina istirps, ir paliekam pastoveti, kol atves iki kambario t-ros.
4. Skysciui atvesus, suberiam citrinos rugstele ir supilam kvapniuosius ingredientus.

Svarbu: Citrinos rugstele naudojam pirmiausia tam, kad pagerintu sios zeles skaidruma, taigi jos deti tikrai reikia.


Neskaidri zele - pieno pagrindu
Si zele bus naudojama spalvotosioms papuosimu detalems, taip pat ir kaip fonas baigus delioti detales.

1l pieno
40 - 50g zelatinos milteliu (priklausomai nuo stiprumo)
0,7 stikl. cukraus (pagal skoni, galima padidinti norma iki 1 stikl.)
0,5 a.s. citrinos rugsteles (galima padidinti norma iki 1 a.s.)
2 a.s. kukuruzu krakmolo
Galima papildomai ideti 2 - 3 v.s. kondensuoto pieno ar jusu megstamo aromato sirupo

1. Puse pieno pilam i dubeni, puse -- i puoda. I piena puode supilam cukru, pastatom ant ugnies; tuo tarpu i piena dubenyje, isleidziame zelatinos miltelius ir paliekam brinkti.
2. Puode esanti piena uzverdam, nukeliam nuo ugnies, kiek pravesinam, sudedam krakmola ir statom atgal ant ugnies. Nebeuzverdam! Tik pakaitinam nuolat maisant, kol pienas vos sutirsteja (jis nebus tirstas, turi tapti tiesiog "tingus").
3. Karsta piena supilam i dubeni su isbrinkusia zelatina, viska gerai ismaisom, kad zelatina istirptu, ipilam kondensuoto pieno, jei jis bus naudojamas, ir paliekam atvesti iki kambario t-ros.
4. Jei desit kvapniuju ingredientu, ta reikia daryti, kai skystis bus atveses.


Pirma dalis: Ziedu formavimas zeleje

Reikes abieju rusiu zeles,
maistiniu dazu (geliniu),
nedideliu skaidriu (stikliniu ar plastmasiniu) indeliu, geriausia idealiai apvaliu dugnu (ne visai apvalus dugnas, kaip kad mano naudotuju, "lauzo" ziedo vaizda -- be to, tas atsikisimas paprastai lieka tuscias)
taip pat vieno ar keliu svirkstu (geriausiai tinka 5 ml, bet gali buti ir 2 ml).

1. Stiklinius indelius pripildom skaidrios zeles, paliekam ne daugiau taip 1cm neuzpildyta nuo virsaus. Statom i saldytuva ir leidziam gerai sustingti (ramiausia, jei paliksit per nakti).
2. Pasiruosiam pieno zeles (reikes nedidelio kiekio), papilstom jos i mazesnius indelius, ir paspalvinam skirtingomis spalvomis. Reikia, kad si zele butu jau bepradetanti stingti. Jei kazkuriuo momentu veliau pastebesite, kad zele eme per greit tvirteti ir praradineti vientisuma, istatykite indeli i silto vandens vonele ir ismaisykite.
Svarbu zinoti, kad puosiant siuo konkreciai metodu, zele gali buti ir skystesne, ir tirstesne, tai nera kritiskai svarbu. Taciau kitiems dviems metodams (kuriuos aprasysiu veliau) bus itin svarbi tinkama konsistencija -- kad nebutu per skysta (jau laikytu forma), ir kartu nebutu per tirsta (kai sunku vientisai issvirksti).
user posted image
3. Imam viena indeli su sustingusia skaidria zele, pasizymim jo centriuka (nuo cia pradesim formuoti gele).
user posted image
4. Imam svirksta, pritraukiam ji norimos spalvos zeles, uzdedam adata, isstumiam ora. Adata ivedam is pradziu staciu kampu i pasizymeta zeles centra, kai gylis mus tenkins, imam istraukineti ir TIK TADA spustelim svirksta, kad isspaustume lasa spalvotos zele. Ka tik suformavom pirmaji ziedlapi 4u.gif
5. Toliau keliaujam aplink si pirmaji ziedlapi. Priklausomai, kokia gele darom, arba formuojam jos centriuka, kaip kad ramunei (visi centriuke esantys svirksto ivedimai negilus, kad galetume po to padaryt israiskingesnius tikruosius ziedlapius), arba formuojam kuokelius, arba is karto formuojam tikruosius lapus (kaip kad jurginui ir pan. gelems) -- siuo atveju visi svirksto ivedimai kaip tik giliausi pradzioje, ir vis arciau pavirsiaus, kai tolstame nuo centriuko.
Kokia tai bebutu gele, is pradziu svirksta ivesim staciu kampu, po to - kiek nuozulniau, ir apeisim rata. Tada eisim antra rata, si kart svirksta ivesim dar smailesniu kampu, bet vieta, pro kuria ikisam svirksta i zele, visada isliks ta pati: zeles centras (nezinau, ar supratote -- na, tiesiog svirksto padetis skiriasi, bet badom vis per ta pacia vieta). Ir taip eisim vis labiau nuozulnejanciais ratais aplink, kol galiausiai geles ziedas taps toks, kokio norime.
Kelios nuotraukos, kur matosi pirmieji ziedlapiai:
user posted image user posted image

Papildyta:
Formuojant ziedlapi, nedarom "bakst, ir viskas", kaip tame filmuke su begemotu. Adata kiek pakraipius tam tikromis trajektorijomis, isgausim tikroviskesni vaizda. Cia jau man sunku nupasakoti, kaip tos trajektorijos turetu atrodyti, todel emiau ir papaisiau kelias schemutes, kaip judinti adatele (ir, svarbiausia -- kaip ja istraukineti, nes nuo to priklausys ziedlapio krasteliu forma)... blush2.gif

user posted image
user posted image
user posted image
user posted image
user posted image

Laiks nuo laiko vis pasiziurekite per indelio dugna, patikrinkite, kaip atrodo suformuotoji ziedo dalis, ar nieko netruksta, ir jei reikia, pataisykite ji pridedamos papildomu ziedlapiu tusciose vietose.
Kaip jau minejau, pirmiausia svirkstu pasidarom vagele zeleje, kuri turi but uzpildyta spalvotu "idaru", ir tik po to svirkstelim zeles uzpildydamos sia vagele. Nebijokit ziedlapio formuot ne tik judindamos svirksta i sonus, bet, kur reikia, ir aukstyn - zemyn. Beje, jei per stipriai spustelesite svirksta, spalvotoji zele istryks ant pavirsiaus -- tai ne beda, tiesiog sugerkite pertekliu popierinio ranksluoscio kampeliu ir darbuokites toliau.
Geles ziedas gali buti vienspalvis, gali buti keliu spalvu. Keiciant spalvas, galima zele kokiai pusei minutes istatyti i saldytuva, kad galutinai sutvirtetu jau uzbaiga ziedo dalis.
Baigus formuoti geles zieda, grazu prideti papildomu zaliu akcentu -- lapeliu.
user posted image user posted image
Papildyta:
Jei tokius ziedelius pateiksite, kaip vieno asmens deserta, grazu butu baigtam ziedeliui suteikti fona -- baigus darba, tiesiog uzliekite ant virsaus sluoksni baltos ar spalvotos pieno zeles. Jei si ziedeli norite panaudoti zeles tortui, ji grazu butu ikisti i torto vidu. Tiesiog isverskite zeliuka (be foninio sluoksnio!) i torto forma, ir aplink formuokite pirmaji skaidru torto sluoksni -- o toliau, jau kaip fantazija nunes. user posted image user posted image

Ir dar kelios nuotraukos, kaip atrodo is formu isimti "vienos porcijos" ziedai.
user posted image
user posted image
user posted image user posted image user posted image

Papildyta:
Kol kas tiek. Kada kita karta dar pratesiu zeles sita papuosimu tema, ir parodysiu dar pora budu, kuriu deka galima padaryti va tokius dalykus:
user posted image user posted image

Sekmingu eksperimentu 4u.gif
Atsakyti
Meian,cia kazkas is fantastikos serijos blink.gif
Bet bandysiu padaryt,is kokio 150karto gal gausis lotuliukas.gif
Atsakyti
Meian, čia atrodo kaip akių dūmimas doh.gif Negali tai būti želė, tokių grožių realybėj nebūna swoon.gif wub.gif
Atsakyti
man tai cia aukstasis pilotazas,kurio vis tiek neiseis pasiekt doh.gif
Atsakyti
man čia kaip su šokoladinėmis rožėmis, atrodo jėgiškai, pradėti baisu blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(RiMami @ 2009 06 02, 22:49)
Daividija, sėkmės mirksiukas.gif lauksiu rezultatų mirksiukas.gif
Įspaudas pirktas iš Surbitono (pavažiuok šiuo puslapiu žemyn) pavadinimas jo "Trellis PC".
Taip taip tokiom žnypliukėm apžnaibiau  lotuliukas.gif va čia visas jų asortimentas - konkrečiai aš darriau su "open curve" mirksiukas.gif

Laba diena RiMami.Norėčiau,jūsų paklausti,o kaip iš Surbiton būtų galima,ką nors užsisakyti,koks ten parsiuntimo mokestis? smile.gif
Atsakyti
Ačiū, merginos, už atsiliepimus apie mano tortą wub.gif

moniuxx, pirmas tortas ir iškart fortepionas thumbup.gif Šaunuolė 4u.gif

femina, dailūs tavo tortai. Akiai malonios pastelinės spalvos. Tik antram sakuros šakeles šokoladu padaryčiau riestesnes.

rutyte11, graži Barbi. Gal tik reikėjo ją aukštesnę padaryti, būtų dar gražesnė.

RiMami, labai gražūs torto šonai ir aišku pats tortas thumbup.gif Sutinku su eglejk, kad skaičių "15" reikėtų išryškinti.

meduolytee, gražus tortas. Tik aš arba batukus padaryčiau vos didesnius arba gėlytes mažesnes.

rugiagele26, aš tai Napoleoną puoščiau tuo pačiu kremu, kuris jo viduje ir apibarstyčiau trupiniais. O papuošti gali ir šokoladu ir gėlytėmis iš obuolių, marmelado ar saldainių masės ir t.t. Kažkur skaičiau, kad Napoleono nepatariama dengti mase.

Saldainių masės nedėčiau ant grietinėlės. Ji suminkštės ir pvz. gėlytės praras savo formą.

lile, jei nenori daryti krepšelio iš saldainių masės, tai gali jį "pinti" kremu (sviestiniu, ganašu). O jei nori būtent iš masės, tai patarčiau rinktis būtent marsh. saldainių masę. Ji man skanesnė ir ne taip greitai džiūna. Ji suskystėja ant torto dengto grietinėle ar grietine. Tokiu atveju, sutepta tortą reikia aptepti plonu sluoksniu sviestiniu kremu ar ganašu, tada ir neskystės ta masė.

Domi95, ar dėjau į grietinėlę standiklį ir nieko. blogo negaliu pasakyti. Aišku galima dėti ir želatiną, bet su standikliu man paparasčiau. Dažniausiai nežinai kokio kiekio želatinos reikia, tai gali viską sugadinti. Šiaip standiklį dėdu tik tada, kai įdaras skystas (pvz. atšaldytos uogos).

Meian, ačiū už receptuką 4u.gif

JURGITA24, pažiūrėk 29 psl. Meian rašė apie siuntimo mokesčius.
Atsakyti
[Kazkada anksciau rasiau zeles recepta piesimui; tokio tipo zeles mums prireiks ir cia.

user posted image
user posted image
user posted image user posted image user posted image

Sveikute, auksto pilotazo meistre rolleyes.gif noreciau paklausti kur butu galima rasti jusu piesimo zeles recepta? blush2.gif sekmadieni dukriuko gimsiukas ,tai pabandyciau pakeverzoti ka nors ,kaip nors ir as blush2.gif tikiu,kad net ir is 100-ojo karto man taip nesigaus ,bet bandyti tikrai verta.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo moniuxx: 03 birželio 2009 - 15:56
QUOTE(JURGITA24 @ 2009 06 03, 17:26)
Laba diena RiMami.Norėčiau,jūsų paklausti,o kaip iš Surbiton būtų galima,ką nors užsisakyti,koks ten parsiuntimo mokestis? smile.gif

atsiuntimas į LT - 27 arba 42 svarai. Jeigu ypač mažas siuntinukas, tada ir su 6 svarais galima susitvarkyti. Viskas surašyta jų inetinėj pardėj, prie delivery costs
Atsakyti