Įkraunama...
Įkraunama...

Partizanai - banditai ar kovotojai už laisvę?

QUOTE(adaptacijaa @ 2009 05 22, 16:07)
tfu, su tremtiniais sumaišiau, sorry  blush2.gif
Papildyta:
o kam juos baugint?

Tam,kad niekas nesiskustu,kai naktimis ateina maisto.. Gi miske valgyt tai norisi..
Mano senelio irgi mieli partizanai vos neuzmuse.. Nors anas prie laisvos Lietuvos rastininku armijoj tarnaves buvo..O norejo nusaut siaip sau-per protingas,matyt,buvo. Ir ne svetimi tie partizanai buvo-vietiniai,kaimynai.. Sake, net susigincijo-saut ar ne.. Nenusove-vienas is kaimynu zmoniskas pasitaike. O atgavus nepriklausomybe kaimynai didvyriais patapo-diedukas niekaip kitaip,kaip zudikais tu partizanu ir neivardindavo-nes nugyveno ilga amzeli ir sulauke laisvos Lietuvos-o anieji irgi gyvi buvo..
Tuo pat laikmeciu seneliai vos i Sibira neisvaziavo-cia kazkas aiskino,kad info nenutekedavo-dar ir kaip nutekedavo.. Seneli kazkas is milicijos (!) perspejo,kad begtu..
Atsakyti
QUOTE(vilnera @ 2009 05 22, 16:35)
*Tam,kad niekas nesiskustu,kai naktimis ateina maisto..

*Tuo pat laikmeciu seneliai vos i Sibira neisvaziavo-cia kazkas aiskino,kad info nenutekedavo-dar ir kaip nutekedavo.. Seneli kazkas is milicijos (!) perspejo,kad begtu..

*Taip,jiems reikėjo maisto,drabužių,o paramos iš kaimiečių neturėjo,nes realiai nieko nenuveikė,tik tūnojo miškuos laukdami amerikos paramos ir naktimis plėšikavo.

* pasitaikydavo visur gerų žmonių. Mamos kaimynų šeimą kai atvažiavo naktį vežt,tai jų dukrai rusas kareivis leido pabėgt,o vietinių stribų kai prašė,tai jie neišleido ( pati vėliau pasakojo).

Atsakyti
O kodėl būdami vietiniai, tie partizanai eidavo iš kaimynų maisto reikalauti, savo šeimų neturėjo? g.gif Aš tai prašyčiau mamos, kad vakarais paruoštų maisto.
Atsakyti
QUOTE(-Maria- @ 2009 05 22, 15:59)
O kodėl būdami vietiniai, tie partizanai eidavo iš kaimynų maisto reikalauti, savo šeimų neturėjo? g.gif Aš tai prašyčiau mamos, kad vakarais paruoštų maisto.

hihihi.gif nesupykit, bet prajuokino jusu issakyta mintis biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(-Maria- @ 2009 05 22, 16:59)

Zmones po karo gyveno pusbadziu. Geriau palikt badaujancias kaimynu seimas, nei savo...
Atsakyti
QUOTE(pikkolo @ 2009 05 22, 14:37)

Man tik įdomu, o iš kur žmonės žinojo, kad vat šitie - stribai, o šitie - partizanai? Juk ir vienus ir kitus vadino banditais.

Taigi, stribai priklausė valdžiai, škia, vaikščiojo su uniforma, oficialiai. (ar ne?)

QUOTE(adaptacijaa @ 2009 05 22, 14:44)

taigi čia gryniausias stribas. partizanai buvo visi iššaudyti ir ištremti. visi žinojo, kad partizanas žudikas ir sovietų milicijai nepasiskundė, nes bejojo? nejuokinkit smile.gif

Kokie visi iššaudyti????? lotuliukas.gif
Aišku, kad nepaskundė.Nagi, nebūkit tokia naivi, ir nebandykit pritempti istorijos prie savo trokštamos realybės. mirksiukas.gif Paskaitykit gi, ką merginos rašo - partizanai sulaukė Lietuvos nepriklausomybės paskelbimo ir patapo didvyriai. Gyveno/gyvena viename kaime su aukomis. Na, tiesiog taip yra, buvo, ir, kad ir kaip tai kirstųsi su jūsų logika, deja, tokia realybė...
Aš tai pasakoju ne savo giminės istoriją, o girdėtą per teliką, bet, va, jums realybė:

QUOTE(vilnera @ 2009 05 22, 15:35)
Sake, net susigincijo-saut ar ne.. Nenusove-vienas is kaimynu zmoniskas pasitaike. O atgavus nepriklausomybe kaimynai didvyriais patapo-diedukas niekaip kitaip,kaip zudikais tu partizanu ir neivardindavo-nes nugyveno ilga amzeli ir sulauke laisvos Lietuvos-o anieji irgi gyvi buvo..

Atsakyti
QUOTE(Brasa @ 2009 05 22, 16:01)
Zmones po karo gyveno pusbadziu. Geriau palikt badaujancias kaimynu seimas, nei savo...

nu kad zinokit ne taip jau ir pusbadziu wink.gif mociute niekad nesiskunde, kad jie badavo. Nu tiesa, jie sodziuj gyveno, gyvulius laike, darzus augino rolleyes.gif su partizanais draugiskai pasidalindavo, visiems uzteko biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Bahama mama: 22 gegužės 2009 - 16:40
QUOTE(Heilė @ 2009 05 22, 17:23)
Taigi, stribai priklausė valdžiai, škia, vaikščiojo su uniforma, oficialiai. (ar ne?)

jie buvo savanoriai. negaudavo algų. uniformų irgi iš pradžių neturėjo. jiems tiesiog valdžia leisdavo plėšikaut ir kitaip savivaliaut kaimuose.
Atsakyti
QUOTE(Bahama mama @ 2009 05 22, 14:14)
mano mociute, jau amzinatilsi pasakojo  rolleyes.gif o pasakojo, kad dienomis ju namus sukuodavo stribai, o nakti is misko atsliauzdavo "misko broliai", reikalaudami maisto, alaus wink.gif

manoji močiutė lygiai tą patį ne kartą yra pasakojusi. "ateidavo, apėsdavo ir išeidavo. kentėdavom tiek nuo vienų, tiek nuo kitų" - čia jos žodžiai.

QUOTE(Bahama mama @ 2009 05 22, 17:37)
su partizanais draugiskai pasidalindavo, visiems uzteko  biggrin.gif

kažkada buvau klausus močiutės, o kas būtų buvę, jei būtum atsisakius duoti maisto. atsakymas - "ir vieni, ir kiti būtų nušovę" blink.gif sakė, tempdavo ant stalo visas atsargas, kiek turėjo, o paskum jau sukdavo galveles, kuo patiem misti.

istorikai tikrai ne visi įvardija partizanus tik kaip laisvės kovotojus, sėdėjau istorijos paskaitose, girdėjau smile.gif
tiesiog ne visi mato reikalą idealizuoti tai, kas buvo ne visai idealu.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Irėja: 22 gegužės 2009 - 17:55
QUOTE(adaptacijaa @ 2009 05 22, 15:27)
jūs tikrai istoriją studijavot?

Ne tik vadoveline, kuri dabar akla ir vienasaliska ir kuria, kiek suprantu is tamstos postu, jumi studijuojat/studijavot bigsmile.gif Labai jau kategoriska jusiske nuomone paremta tik knygom ir savo suvokimu, taciau patirties nulis. Asmeniskai mano seimoj mano senelis buvo partizanu sumustas iki samones netekimo. Ir dar is asmenines patirties- pazinojau asmeniskai partizana, kuris megdavo pasigirt, kaip miske naminuke virdavo (cia kad drasiau uz laisve kovot? doh.gif), o ir siais laikais leidima ginklui turedamas megdavo jaunima nuo savo gatves kaime pavaikyt doh.gif Garbes pilietis, tskant doh.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo zaRAza: 22 gegužės 2009 - 18:03
QUOTE(Brasa @ 2009 05 22, 13:52)
Perskaičiau šiandien straipsnį delfyje.
http://www.delfi.lt/...php?id=22279157
Ką jūs apie tai manote?

aš tai pažįstu moterį, kurios visa šeima buvo partizanai, ta prasme, broliai seserys, ir visi yra žuvę partizanaudami... taigi, visa tiesa priklauso nuo to, kas pasakoja. O likusi gyva sesuo tai gražiai pasakoja.
Vienok, visur buvo ir yra sužvėrėjusių žmonių.. nereikia nė partizanų, pažiūrėkit, kas dabar darosi kaimuose naktimis.. mėsinėja dar gyvus žmonių gyvulius, plėšia ir žudo senukus..
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo naitas: 22 gegužės 2009 - 18:20
QUOTE(naitas @ 2009 05 22, 19:19)
taigi, visa tiesa priklauso nuo to, kas pasakoja.

na, ne visai. tiesiog tarp jų buvo įvairių žmonių, su įvairiais tikslais. todėl jokiu būdu negalima visų juodinti, bet lygiai taip pat nėra prasmės visų idealizuoti.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Irėja: 22 gegužės 2009 - 18:34