Įkraunama...
Įkraunama...

Partizanai - banditai ar kovotojai už laisvę?

QUOTE(Sirenete @ 2012 03 06, 12:47)
Domejausi ta tema (aisku ne visos Lietuvos kontekste), taciau neteko daug sutikti tokiu zmoniu, kurie pasakotu apie partizanu isaudytus zmones, taciau beveik kiekvienoje seimoje buvo stribu isveztu ir partizanuose zuvusiu ar kitaip nuo rezimo nukentejusiu zmoniu.(gal ne su tais bendravau g.gif ) O stribu visais laikais nekente, tik, gal tais laikais tyliai ir niekas labai nesigarsino, kad tokiais buvo.

O mano seimoje, vos ne po vienu stogu renkasi strybu-gyneju ir aptrizanu-banditu vaikai. Mano zinios apima Baisogalos, Varniu, Luokes, Sveksnos regiona. Niekas is ju nekaltina ir nedaro sventais nei vienos puses, nes suvokia, kad vyko karas, o karo grimasos yra ziaurios, smurtas pagimdo smurta. Todel ieksoti kas pukuotesnis ir geresnis nera prasmes. Tauta reikia vienyti, o neskaldyti.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Moonte: 06 kovo 2012 - 11:53
QUOTE(Heilė @ 2012 03 06, 12:40)
Ir ką pasakyt eilinei kaimo močiutei, kuri kas rytą, eidama į bažnyčią, praeina pro paminklą žuvusiems, kovojusiems partizanams. Kurie, kaip jinai puikiai atsimena, sušaudė jos tėvus ir mažus brolius? Paplekšnot per petį ir pasakyt, kad toks buvo laikmetis, užtat žudikų idėja koookia buvo, ir jų dėka močiutė dabar kalba lietuviškai ir gyvena laisvoj Lietuvoj. Tiesa, jos niekas ir nekAusė ar jinai sutiktų už tai paaukoti visą savo šeimą, bet, ai, taigi, Kova vyko.
Papildyta:
Bepigu kalbėt teoriškai ir taškytis demagogija. Bet, kai liečiami konkretūs atvejai, žmonės, likimai, ne viskas juk taip paprasta.
Nors, aišku, lengviausia yra viską suprimityvint, nuspalvint riūžavai ir įtikėt, kad Kremlius už viską sumokėjo (oi, negaliuuu, vis dar neatsigaunu lotuliukas.gif  lotuliukas.gif  lotuliukas.gif )

Kaimo močiutei - ne partizanai sušaudė, o partizanais apsimetę stribai, banditai. Partizanai turėjo savo tikslą, ir tas tikslas nebuvo žudyti žmones, priešingai sovietų tikslams - naikinti visus, savus ir svetimus. partizanai priešinosi agresoriui, o ne paprastai kaimo močiutei. Žinau tuos pasakojimus apie miškinių įsibrovimą naktį į trobą, žinau tą propagandą skleidžiamą kaimuose besilankančių stribų, pernelyg gerai žinau.
Kremlius mokėjo ir tebemoka, nėr ko čia juoktis, čia verkti reikia. Iki šiol esame pageidaujamas kąsnelis.

Moonte, pamečiau mintį, labai sudėtingai parašėte, praleisiu, gal vėliau atsakysiu. Nelabai supratau Jūsų mestą kaltinimą man. Dėl alergijos sovietams - pritariu, tai idealogija absoliučiai prieštaraujanti mano prigimčiai. istorijos nedėstysiu, nepergyvenkite, nemokysiu Jūsų vaikų kaip gyventi, bet kam įdomu- su tuo diskutuosiu. O dėl Moldovos, reiktų man pasikelti savo užrašiukus, savo atsiminimų sąsiuvinuką, su pavardėmis, su vietomis. 2 mėnesius ten teko būti.
Atsakyti
QUOTE(Moonte @ 2012 03 06, 13:44)
Zinot kas mane jusu pozicijoje zavi. Mastymas globaliai, kai zmogus yra tik siaip, siuksle, ypac jei ta auka pasipainiojo kovotojui po kojom, bet jei auka pasipainiojo okupantui ir buvo nuzudytas, tampa teroro auka. Rodos du taikus zmones, bet koks skirtingas ju zuties vertinimas.

Kaip bebutu ziauru, istoriniame kontekste konkretus zmogus yra niekas, tai kartai labai nepasiseke gyventi tokiame laikmetyje, tuo metu taikumo nebuvo ir tiek, nors noras gyventi taikiai tikrai suprantamas, taciau taikiai gyventi salygu nebuvo.
Atsakyti
QUOTE(sotto @ 2012 03 06, 12:52)
Kaimo močiutei - ne partizanai sušaudė, o partizanais apsimetę stribai, banditai. Partizanai turėjo savo tikslą, ir tas tikslas nebuvo žudyti žmones, priešingai sovietų tikslams - naikinti visus, savus ir svetimus. partizanai priešinosi agresoriui, o ne paprastai kaimo močiutei. Žinau tuos pasakojimus apie miškinių įsibrovimą naktį į trobą, žinau tą propagandą skleidžiamą kaimuose besilankančių stribų, pernelyg gerai žinau.
Kremlius mokėjo ir tebemoka, nėr ko čia juoktis, čia verkti reikia. Iki šiol esame pageidaujamas kąsnelis.
Moonte, pamečiau mintį, labai sudėtingai parašėte, praleisiu, gal vėliau atsakysiu.  Nelabai supratau Jūsų mestą kaltinimą man. Dėl alergijos sovietams - pritariu, tai idealogija absoliučiai prieštaraujanti mano prigimčiai. istorijos nedėstysiu, nepergyvenkite, nemokysiu Jūsų vaikų kaip gyventi, bet kam įdomu- su tuo diskutuosiu. O dėl Moldovos, reiktų man pasikelti savo užrašiukus, savo atsiminimų sąsiuvinuką, su pavardėmis, su vietomis. 2 mėnesius ten teko būti.

Mane tokie teiginiai zavi. Is kur jus zinote kas ka susaude?

Va as tiksliai zinau, kad Irutes seima susaude partizanai-gyvenjai, nes vaikas isdave fizikos mokytoja. Papasakojo klases daugams, kad ji mate.

Puiku, lauksiu, tikrai idomu.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Moonte: 06 kovo 2012 - 11:56
QUOTE(Sirenete @ 2012 03 06, 12:47)
Domejausi ta tema (aisku ne visos Lietuvos kontekste), taciau neteko daug sutikti tokiu zmoniu, kurie pasakotu apie partizanu isaudytus zmones, taciau beveik kiekvienoje seimoje buvo stribu isveztu ir partizanuose zuvusiu ar kitaip nuo rezimo nukentejusiu zmoniu.(gal ne su tais bendravau g.gif ) O stribu visais laikais nekente, tik, gal tais laikais tyliai ir niekas labai nesigarsino, kad tokiais buvo.

drinks_cheers.gif , būtent. Ne apsimetėlių partizanais, o tikrųjų partizanų iššaudytų žmonių nelabai galima rasti. Gal ir aš ne ten ieškau, ne tokią literatūrą skaitau. Ne sovietinę. O stribų nužudytų kiekvienoje šeimoje yra, be išimčių.
Atsakyti
QUOTE(sotto @ 2012 03 06, 11:52)

Tai taip išeina, kad tie paminklai su konkrečiom partizanų pavardėm yra...kas? Melas? Ištikrųjų paminklas pastatytas stribams? Kažkaip nesiriša man čia. g.gif JUk pilna KGB archyvų, įrodymų, kad tas ar anas buvo stribas infiltruotas į partizanų žemines. ir, nepaisant to, jo pavardė iškalta paminkle kaip atminimas partizanams? Ar taip yra?

Aš tai, kaip labai tolima nuo Kremliaus finansinių ir politinių buhalternių dokumentų, nedrįsčiau to teigti. Nu, bet jūsų valia - ne vienam žmogui reikia baubo. Kad įdomiau gyventi būtų, turbūt. smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Heilė: 06 kovo 2012 - 11:57
QUOTE(Moonte @ 2012 03 06, 12:54)
Mane tokie teiginiai zavi. Is kur jus zinote kas ka susaude?

mažutis nuokrypis. Nusikaltimas vykdomas turint motyvą. Koks stribo motyvas? Ir koks galėtų būti partizanų motyvas?
Atsakyti
QUOTE(sotto @ 2012 03 06, 11:58)
mažutis nuokrypis. Nusikaltimas vykdomas turint motyvą. Koks stribo motyvas? Ir koks galėtų būti  partizanų motyvas?

Kerštas, kova - partizanų.
Stribų - darbas, kerštas, užkariavimas ir pan.

Ką tas keičia nužudymo atveju, jei rezultatas tas pats?
Atsakyti
QUOTE(Sirenete @ 2012 03 06, 12:54)
Kaip bebutu ziauru, istoriniame kontekste konkretus zmogus yra niekas, tai kartai labai nepasiseke gyventi tokiame laikmetyje, tuo metu taikumo nebuvo ir tiek, nors noras gyventi taikiai tikrai suprantamas, taciau taikiai gyventi salygu nebuvo.

Nejaugi? Va cia nesenai skaiciau kazka panasaus potsringavo Ragozinas, apie Lietuvos okupacija. Pati Lietuva pasirodo yra dzin, bet kad ji geopolitiskai geras Rusijos pacdarmas. Tad nera ko piktintis, kai didele salis nori itakoti sali. Ar ne absurdas?

Tuomet ar galima piktintis ant zmoniu, kurie partizanus vadina banditais, jog ju seimos narius jie nuzude?

Istorija, kontekstas bla bla bla. O kai istorija leicia gyva zmogu, jo seima?
Atsakyti
QUOTE(Moonte @ 2012 03 06, 13:51)
O mano seimoje, vos ne po vienu stogu renkasi strybu-gyneju ir aptrizanu-banditu vaikai. Mano zinios apima Baisogalos, Varniu, Luokes, Sveksnos regiona. Niekas is ju nekaltina ir nedaro sventais nei vienos puses, nes suvokia, kad vyko karas, o karo grimasos yra ziaurios, smurtas pagimdo smurta. Todel ieksoti kas pukuotesnis ir geresnis nera prasmes. Tauta reikia vienyti, o neskaldyti.

As jau rasiau, kad mes kalbame is skirtingu poziju: istorijos poziuriu teisus yra.
O jus rasote is asmeniniu ir cia jusu seimos pasirinkimas kaip kartu gyventi, atleisti ar ne. Bet istorijoje nera asmenisku ir konkretaus zmogaus tragediju yra tik ivertinimas pagal istorinius globalius kriterijus: teisus tas kovoja uz savo laisve, sali, tauta, grobikas tas, kas uzgrobia svetimas teritorijas, o tie kas jiems padeda taip pat turi savo pavadinima ir tikrai negarbinga.
Papildyta:
QUOTE(Moonte @ 2012 03 06, 14:00)
Nejaugi? Va cia nesenai skaiciau kazka panasaus potsringavo Ragozinas, apie Lietuvos okupacija. Pati Lietuva pasirodo yra dzin, bet kad ji geopolitiskai geras Rusijos pacdarmas. Tad nera ko piktintis, kai didele salis nori itakoti sali. Ar ne absurdas?

Tuomet ar galima piktintis  ant zmoniu, kurie partizanus vadina banditais, jog ju seimos narius jie nuzude?

Istorija, kontekstas bla bla bla. O kai istorija leicia gyva zmogu, jo seima?

Istorijoje nera konkreciu zmoniu ir seimu (nebent esate karalius, prezidentas ar dar kaip nors labai jau nusipelnes ir itakojes istorinius ivykius, jei ne istoriniu aspektu esate grynas nulis).
Atsakyti
QUOTE(Sirenete @ 2012 03 06, 12:01)
....  teisus tas kovoja uz savo laisve, sali, tauta, grobikas tas, kas uzgrobia svetimas teritorijas, o tie kas jiems padeda taip pat turi savo pavadinima ir tikrai negarbinga.

Aha, tai pergalingu žygiu iki Juodosios jūros taip pat nėra kuo didžiuotis iš esmės? Vytautas ir visa jo šaika tebuvo grobikai galvažudžiai, pasikėsinę į svetimas žemes? A ko mes tada taip nostalgiškai gėrėmės ir didžiuojamės minėdami lietuvių valdas iki pat Juodosios jūros? g.gif
Atsakyti
QUOTE(Sirenete @ 2012 03 06, 13:01)
As jau rasiau, kad mes kalbame is skirtingu poziju: istorijos poziuriu teisus yra.
O jus rasote is asmeniniu ir cia jusu seimos pasirinkimas kaip kartu gyventi, atleisti ar ne. Bet istorijoje nera asmenisku ir konkretaus zmogaus tragediju yra tik ivertinimas pagal istorinius globalius kriterijus: teisus tas kovoja uz savo laisve, sali, tauta, grobikas tas, kas uzgrobia svetimas teritorijas, o tie kas jiems padeda taip pat turi savo pavadinima ir tikrai negarbinga.

I sia diskusija isikisau, kad viena is cia pasisakiusiu oponenciu, kurios nuompone neatitiko dabartinei viesai priimtai, pradejo aukleti, neva jo poziuris ydingas.

O as manau, jog jo poziuris nera ydingas, ypac jei asmens gimines, artimus zmones, nuzude vardan laisves patriotai partizanai.

Jums idomu globaliai spresti ir vertinti, o as manau, jog konkreciu atveju, kai liecia zmogu asmeniskai, globalumas nera jam rodiklis. Todel jis vadina reiskini susijusi su jo seimos nariu zutimi, nevydniodamas i vata - zudynem.
Atsakyti