Įkraunama...
Įkraunama...

Partizanai - banditai ar kovotojai už laisvę?

QUOTE(Heilė @ 2012 03 05, 09:46)
Va, va, Nute, priėmei asmeniškai. smile.gif  Remdamasi asmenine savo giminių, artimųjų patirtim. Visai gali būt, kad ir aptariamoji narė irgi pasirėmė savo praktika. Kiekvienas gi iš savo varpinės sprendžia.
/.../

Visų pirma, ne asmenine. Šiaip ar taip, jau apie 30 metų tenka epizodiškai su šia tema profesiškai susidurti. Didžioji dalis konkretikos yra M. Pociaus knygoje "Kita mėnulio pusė". Istorikas šiai temai skyrė eliolika metų, visus epizodus ištyrinėjo kiek įmanoma konkrečiai ir nešališkai. Tai labai nuosaiki ir sąžiningai parašyta knyga. Plėšikų ir plėšikėlių, žinoma, buvo, niekas to neneigia, bet juk ne tai esmė. O esmė ta, kad mūsų valstybę užėmė kita valstybė, su baisia diktatūrine santvarka, kuri jai besipriešinusius žmones vadino tuo vardu, kuriuo mąstantis žmogus niekada neleis sau pavadinti. Pripažinę šitai, galime jau gilintis ir į konkretiką, ą šioje temoje ir darome.

QUOTE(Moonte @ 2012 03 05, 12:30)
Siaip, ne partizanu-banditu kovos iskovojo Lietuvai laisve.
O smegenukus plove ir plauna visi, nereikia galvoti, jog tik viena puse raguota, o kita vaiksto su nibais. Manau, va butent toks bandymas daryti viena is kariavusiu pusiu sventais ir sukelia negatyvia reakcija. SVENTU NERA.

Laisvę atgavome dėl imperijos griūties. Tačiau tai, kad pasipriešinimas aneksijai pralaimėjo, nenubraukia jos prasmės.
QUOTE(sotto @ 2012 03 05, 13:26)
paprastas, doras žmogus- vertybė, neteigiau/neteigiu kitaip. Tame ir reikalas, kad  doras žmogus esant gniuždančiai santvarkai negalėjo ramiai užauginti savo vaikų, negalėjo ramiai dirbti ir gyventi. Nes santvarka buvo tokia, kad galėjai nukentėti už nieką, absoliučiai  be jokios priežasties, tiesiog neįtikai kažkam, o kam net ir sužinoti negalėjai. Tai kas tame blogo, jei buvo žmonių, kuriems buvo ne vis vien kokiomis sąlygomis augino tie ramieji savo vaikus ir jie norėjo tai pakeisti. Juk kalbame apie  okupaciją, ne apie laisvės ir gerovės laikus. Tai tam ir kovojo , kad būtų galima ramiai ir gražiai gyventi tiems geriesiems, ramiesiems, nei baltiems nei raudoniems. Juk gyveno žmonės ne tam, kad užauginęs vaiką, jo netektum, ne tam, kad bet kada galėjai būti ištremtas  ar nutemptas į rūsį ir nukankintas. Kalbama apie tai, kad tas gerasis, paprastasis žmogus bet kada galėjo patekti į nemalonę, net jei nieko prieš santvarką nedarė, netgi jei padėjo tai santvarkai. Šie okupantai turėjo savo labai įdomią logiką, vieną dieną esi "draugas", o kitą jau mirtinas priešas, kurį reikia  sunaikinti. Net tarp pačių didžiųju, pvz. Berija, tai ką smulkmė, juk okupantas  neskaitė žmogaus gyvybės vertybe.
labai blogai kad žuvo nekaltieji, aš nemenkinu jų gyvybės. Bet nepainiokite priežasties su pasekmėm. Ne partizanai pradėjo kovas, okupantas iššaukė pasipriešinimą. Okupantas kaltas kad žuvo nekaltieji, ir tik jis vienas kaltas. Auka nėra kalta, kaltas užpuolėjas.
Nejau galvojate būti prispaustam, vergui - norma, ir reikia ramiai ir gražiai į tai žiūrėti??
Kokie jausmai valdo vergą ? Netaikau asmeniškai, tai retorinis klausimas.

drinks_cheers.gif drinks_cheers.gif drinks_cheers.gif

QUOTE(Moonte @ 2012 03 05, 13:30)
Idomu kaip vartote. Zinot, jei man duos kas i veida, as atgalios netrenksiu nekaltam zmogui, ir visai nesvarbu, kad tai pradejau ne as ir turiu pasiteisinima buti agresyvi.

As to niekur nerasiau, bet manau, zudyti nekaltus zmones, nera norma, net del iskeltu neva idealistiniu tikslu. Mes, tie kurie darome, privalome mastyti, kaip ir ka darome, o nepermesi uz savo veikmus atsakomybe kitam. Ne okupantas nuzude zmones, o zudikas, jis turejo galimybe rinktis zudyt, ar ne, jis pasirinko zudyma, todel tai jo pasirinkimo atsakomybe.

Nemanau, kad gali buti pasiteisinimas, virsti nekaltu zmoniu zudiku, kad kiti zude.

Viskas visiškai aišku, kol kalbama abstrakčiai. Kai susiduriame su konkrečiu epizodu, labai sunku tiksliai išsiaiškinti visas aplinkybes dėl prabėgusių metų, dėl suinteresuotų arba klystančių pasakotojų, dėl kgb klastingų veiksmų ir dar dėl daugelio dalykų. Bandau įsivaizduoti žeminėse miške drėgmėje ir šaltyje kasdienio mirtino pavojaus akivaizdoje gyvenančius žmones ir reikalauti iš jų grynų teisinių sprendimų. Kokias galimybes jie turėjo išsiaiškinti, ar jiems pranešama tiesa apie sundikus, ar tik sąskaitų suvedinėjimas. Ar buvęs kovos bendražygis pabėgo iš arešto, ar saugumiečių baisiais kankinimais palaužtas, padarytas informatoriumi ir infiltruotas. Deja, švaraus partizaninio karo žmonijos istorijoje nebuvo ir, manau, nebus.
Atsakyti
QUOTE(nutė @ 2012 03 05, 13:07)
Deja, švaraus partizaninio karo žmonijos istorijoje nebuvo ir, manau, nebus.

Tai visa tema į tai ir susiveda.

Beje, o kaip prancūzų partizanai? Ten gi irgi buvo nemažas partizaninis judėjimas, tiesa, karo metais. Ar jie irgi žudė nekaltus tautiečius imtinai su kūdikiais?
Aišku, galima teigti, kad jie buvo geriečiai vien todėl, kad juos okupavę buvo vokiečiai, ne rusai, nu, bet gal hitlerininkams nimbų nekabinsim? smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Heilė: 05 kovo 2012 - 13:13
QUOTE(nutė @ 2012 03 05, 14:07)
Viskas visiškai aišku, kol kalbama abstrakčiai. Kai susiduriame su konkrečiu epizodu, labai sunku tiksliai išsiaiškinti visas aplinkybes dėl prabėgusių metų, dėl suinteresuotų arba klystančių pasakotojų, dėl kgb klastingų veiksmų ir dar dėl daugelio dalykų. Bandau įsivaizduoti žeminėse miške drėgmėje ir šaltyje kasdienio mirtino pavojaus akivaizdoje gyvenančius žmones ir reikalauti iš jų grynų teisinių sprendimų. Kokias galimybes jie turėjo išsiaiškinti, ar jiems pranešama tiesa apie sundikus, ar tik sąskaitų suvedinėjimas. Ar buvęs kovos bendražygis pabėgo iš arešto, ar saugumiečių baisiais kankinimais palaužtas, padarytas informatoriumi ir infiltruotas. Deja, švaraus partizaninio karo žmonijos istorijoje nebuvo ir, manau, nebus.

Nesu as fanatike, neturiu poreikio irodineti, kas buvo teisus/neteisus. Lygiai taip pat kaip jus bandote pateisinti partizanus-banditus, galima pateisinti ir strybus-gynejus. Galima sukurpti graudenanti vaizdeli is abieju pusiu. O jau ka bekalbeti apie nuzudytu, nekaltu zmoniu seimas, kai nuzudomas tevas matintojas, ar susaudoma visa seima, niescia moteris - mano mamos is gimnazijos drauges Irutes seima. Atejo gynejai-banditai maisto, o ju tarpe Irute pazino fizikos mokytoja. Tevai jai grieztai prisake niekam nieko nesakyti, o ji netycia prasitare vaikam, ivyko grandinine reakcija, mokytoja susaude, o gynejai susaude isdavikes seima. Na ir... Irutes brolis kuriam anuomet buvo 17 metu, nuejo i stribus-gyneju ir lygiai taip pat kaip partiznai mirko miskuose, buvo apsestas kerstu ir t.t. ir t.t.

Jus dirbate su dokumantais, o as kalbejausi su konkreciais zmonemis. Esu pazistama su "Zemaicio" seima, jo anukas Mikas yra gera mano seimos biciulis. O zinot kas yra svarbiausia, mes visi suvokiam, kad karo metu zudomi zmones, neieskome svatnu, teisiu ir t.t. Todel visi normaliai susikalbam. Mes, dabarties zmones negalime skaldytis, del to, jog vieno is musu gimines buvo represuotos stribu-gynenju, ar sunaikintos partizanu-banditu. Tai yra musu skaudi paeitis, kai tauta buvo padalinta per puse. Nereikia jos skladyti ir dabar.
Papildyta:
QUOTE(Heilė @ 2012 03 05, 14:12)

Beje, o kaip prancūzų partizanai? Ten gi irgi buvo nemažas partizaninis judėjimas, tiesa, karo metais. Ar jie irgi žudė nekaltus tautiečius imtinai su kūdikiais?
Aišku, galima teigti, kad jie buvo geriečiai vien todėl, kad juos okupavę buvo vokiečiai, ne rusai, nu, bet gal hitlerininkams nimbų nekabinsim? smile.gif

Puikus argumentas drinks_cheers.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Moonte: 05 kovo 2012 - 13:27
QUOTE(Moonte @ 2012 03 05, 13:59)
Zinot diziai gerbiama, jus nezinot nei velnio apie mane, mano seima. Mano tevo VISA gimine repsresavo supude sibire ir lageriuose, nacionalizavo visa turta.

Sutinku su jumis, jus gyvenate vadovaujantis senuoju testamentu - dantis uz danti, as gi jums bandau pateikti naujojo testatemento, beje kuriuo 2012 metu vadovaujasi kriskconys  vertybes.

Nematau prasmes su jumis diskutuoti, jusu valia galvoti ir vertinti ka norite ir kaip norite. Bet as tai vertinu ribotumu, kai bandoma kito agresija, teisinti nekaltu zmoniu zudyma. Beje Stalinas irgi tuo paciu, kaip ir jus, teisino savo "darbelius". Atsiprasau, bet tai mano nuomone, zinoma ji subjektyvi.

kam tos emocijos diskusijoje? Net nepretenduoju į asmeninį žinojimą /pažinojimą. Nenorite- nediskutuokite, ignoruokite, Jūsų valia. Išsakau savo nuomonę, Jūs išsakote savo.
Nepateisinu žudynių ir prievartos! Nepateisinu vieno asmens viršenybės virš kito, nepateisinu kito asmens niekinimo. Nepateisinu agresoriaus prievartos , dėl kurios išsigimsta vertybės, tos pačios krikščioniškosios, gyvuojančios 2012 metų. Nepateisinu žmonių, kurie bandė numesti prievartos jungą, vadinimo banditais ir bandymo suversti jiems žudynių kaltę. Švaraus karo nebūna, juodosios jėgos , tamsioji žmonijos prigimtis visada parodo savo bjauriąją pusę, kai gyvenimas teka nenormalia vaga. Bet kodėl kaltinami partizanai, o ne paprasti banditai?

QUOTE(Moonte @ 2012 03 05, 14:27)
Lygiai taip pat kaip jus bandote pateisinti partizanus-banditus, galima pateisinti ir strybus-gynejus.

partizanai buvo partizanais, banditai - banditais, o stribai buvo ir liko stribais.
Atsakyti
QUOTE(sotto @ 2012 03 05, 14:48)
kam tos emocijos diskusijoje?   Net nepretenduoju į asmeninį žinojimą /pažinojimą. Nenorite- nediskutuokite, ignoruokite, Jūsų valia. Išsakau  savo nuomonę, Jūs išsakote savo.
Nepateisinu žudynių ir prievartos! Nepateisinu vieno asmens viršenybės virš kito, nepateisinu kito asmens niekinimo. Nepateisinu agresoriaus prievartos , dėl kurios išsigimsta vertybės, tos pačios krikščioniškosios, gyvuojančios 2012 metų. Nepateisinu žmonių, kurie bandė numesti prievartos jungą,  vadinimo banditais ir bandymo suversti jiems žudynių  kaltę. Švaraus karo nebūna, juodosios jėgos , tamsioji žmonijos prigimtis visada parodo savo bjauriąją pusę, kai gyvenimas teka nenormalia vaga. Bet kodėl kaltinami partizanai, o ne paprasti banditai?

partizanai buvo partizanais, banditai - banditais, o stribai buvo ir liko stribais.

Tai gi jus pirmoji, man bandote prikisti mano asmenine patirti. Na nereikia kratytis savo lauru. Pati pradeda, poto purkstauja, kur testinumas.

O cia jau demagogija. Is musu dvieju, tik as viena apeliuoju i prota ir prasau laikytis vidurukio, neteisti nieko, bet ir neieskoti sventu. Bet itariu, jus gebat skaityi ir matyti tik tai ka norit.

Maza to, as rasau banditai-partizanai, strybai-gynejai, taip demonstruodama, jog nepalaikau nei vienos is pusiu.

Taigi, likusieji klausimai yra jums paciai. Kodel jus menkinate tik viena puse, kaip pati rasote, jog karo grimasos yra negrazios. Kare kariauja-smrutauja abi puses.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Moonte: 05 kovo 2012 - 14:09
QUOTE(Heilė @ 2012 03 05, 14:12)

Apie prancūzus mažai žinau, tačiau esu skaičiusi italų partizano atsiminimus. Buvo tas pat, nors jie šiltu metu bazavosi priekalnėse ir jau buvo aišku, kad hitlerininkai karą pralaimi, tereikėjo išlaukti. Bet visai nepamatuotų žudynių buvo daug.
Paildyta:
Pasirodo, dokumentais remtis negerai, asmenine patirtimi - negerai, pokalbiais su susijusiais žmonėmis (tarp jų ir su R. Kalniečiu, išleidusiu kelis tomus partizanų atsiminimų) vėl netinka. Užtat po 20 nepriklausomybės metų sovietinių laikų stereotipai vėl ir vėl prisikelia.
Atsakyti
QUOTE(Moonte @ 2012 03 05, 15:00)
Tai gi jus pirmoji, man bandote prikisti mano asmenine patirti. Na nereikia kratytis savo lauru. Pati pradeda, poto purkstauja, kur testinumas.
O cia jau demagogija. Is musu dvieju, tik as viena apeliuoju i prota ir prasau laikytis vidurukio, neteisti nieko, bet ir neieskoti sventu. Bet itariu, jus gebat skaityi ir matyti tik tai ka norit.

*Maza to, as rasau banditai-partizanai, strybai-gynejai, taip demonstruodama, jog nepalaikau nei vienos is pusiu.

mano klausimas buvo retorinis, visai nenorėjau pataikyti į asmeninę patirtį, jeigu įsižeidėte- atsiprašau 4u.gif
Kad kaltieji liko nenuteisti- maža paguoda nukentėjusiesiems. Kaltieji turi būti įvardinti labai aiškiai ir nedviprasmiškai, kad istorija nesikartotų. Apie jų nubaudimą aš nieko nesakiau/nesakysiu, tai ne mano kompetencijos reikalas.
*O aš palaikau teisiųjų pusę. Stribai nebuvo jokiais gynėjais, nieko jie neišvadavo ir neapgynė, netgi savo pačių interesų neapgynė, laidojo savo šeimos narius taip pat, kaip ir kiti, nekaltieji.

QUOTE(nutė @ 2012 03 05, 15:22)
Užtat po 20 nepriklausomybės metų sovietinių laikų stereotipai vėl ir vėl prisikelia.

drinks_cheers.gif
Atsakyti
QUOTE(Moonte @ 2012 03 05, 16:00)

Maza to, as rasau banditai-partizanai, strybai-gynejai, taip demonstruodama, jog nepalaikau nei vienos is pusiu.

Taigi, likusieji klausimai yra jums paciai. Kodel jus menkinate tik viena puse, kaip pati rasote, jog karo grimasos yra negrazios. Kare kariauja-smrutauja abi puses.

Kaip nemenkinti tų kurie ėjo kartu su okupantais , skųsdavo tautiečius , tremdavo juos į Sibirą ir užgrobdavo jų ūkius . Gal galit atsakyti be raudonos propagandinės beletristikos ir išsisukinėjimų , konkrečiai ?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo senmerge: 05 kovo 2012 - 15:16
QUOTE(sotto @ 2012 03 05, 15:36)
mano klausimas buvo retorinis, visai nenorėjau pataikyti į asmeninę patirtį, jeigu įsižeidėte- atsiprašau  4u.gif
Kad kaltieji liko nenuteisti- maža paguoda nukentėjusiesiems. Kaltieji turi būti įvardinti labai aiškiai ir nedviprasmiškai, kad istorija nesikartotų. Apie jų nubaudimą aš nieko nesakiau/nesakysiu, tai ne mano kompetencijos reikalas. 
*O aš palaikau teisiųjų pusę. Stribai nebuvo jokiais gynėjais, nieko jie neišvadavo ir neapgynė, netgi savo pačių interesų neapgynė, laidojo savo šeimos narius taip pat, kaip ir kiti, nekaltieji.
drinks_cheers.gif

O as nepalaikau jokios puses, nes kare nera teisiu, ypac, kai kalba eina apie nekaltu zmoniu zudyma. Itariu, tas teisingumas taikomas tik strybam-gynejam, o kaip kiti, kuriu gimines zuvo nuo neva partizanu-banditu.

Mano seimoje yra abieju barikadu pusiu atstovai. Todel, mes nesuinteresuoti, blusnetis, ieskoti kaltu. As puikiai suprantu likusi gyva Irutes broli, kuris kersijo uz savo nuzudyta seima, lygiai taip pat suprantu ir marcios Agnes teva, kuris ejo i partizanus-banditus, kai jo seima buvo istremta. Ir dabar, kuris is tu berniuku yra kalciausias? Kuri reikia linciuoti? Ir jei viena is ju linciuosim, kam turetu palengveti? Apie koki teisinguma kalbam?
Atsakyti
QUOTE(Moonte @ 2012 03 05, 16:16)
O as nepalaikau jokios puses, nes kare nera teisiu, ypac, kai kalba eina apie nekaltu zmoniu zudyma. Itariu, tas teisingumas taikomas tik strybam-gynejam, o kaip kiti, kuriu gimines zuvo nuo neva partizanu-banditu.

Mano seimoje yra abieju barikadu pusiu atstovai. Todel, mes nesuinteresuoti, blusnetis, ieskoti kaltu. As puikiai suprantu likusi gyva Irutes broli, kuris kersijo uz savo nuzudyta seima, lygiai taip pat suprantu ir marcios Agnes teva, kuris ejo i partizanus-banditus, kai jo seima buvo istremta. Ir dabar, kuris is tu berniuku yra kalciausias? Kuri reikia linciuoti? Ir jei viena is ju linciuosim, kam turetu palengveti? Apie koki teisinguma kalbam?

neskatinu linčo, ne man teisti. Bet įvardinti garsiai ir aiškiai būtina. Laikotės neutraliteto, na tai irgi pozicija.
O šiaip pamąstymui. Ten, kur nebuvo partizanų, ieškoti toli nereikia, visai šalia, mūsų kaimynai- masiškai išmirė nuo goladomoro, pamiršo kalbą. Sava kalba nė mokytis nebegalėjo, kai kur tik pradinėse klasėse, o toliau jau ruskai teko. Jei ne partizanai, čia irgi nebebūtų likę nė kiek privačios nuosavybės, nė tremti nebebūtų reikėjo, visi būtų iš bado išmirę kolchozuose.
Atsakyti
QUOTE(sotto @ 2012 03 05, 20:24)
neskatinu linčo, ne man teisti. Bet įvardinti garsiai ir aiškiai būtina. Laikotės neutraliteto, na tai irgi  pozicija.
O šiaip pamąstymui. Ten, kur nebuvo partizanų, ieškoti toli nereikia,  visai šalia, mūsų kaimynai- masiškai išmirė nuo goladomoro, pamiršo kalbą. Sava kalba nė mokytis nebegalėjo, kai kur tik pradinėse klasėse, o toliau jau ruskai teko.  Jei ne partizanai, čia irgi nebebūtų likę nė kiek privačios nuosavybės, nė tremti nebebūtų reikėjo, visi būtų iš bado išmirę kolchozuose.

Ka ivardinti? Jus pasiruosusi teisti ir tuos kas saude taikius gyventojus, bet slepesi po partizanu veliava?

Nespekuliuokite tuo ko nezinote. Ukrainieciu folkloras, paprociai yra gyvi iki siol. Ten buvo pasipriesinimas, benderovcai.
Partizanai-banditai issaugojo lietuviu kalba, humoriste.

Tarp kitko, Klaipedoje folklorini ansambli "Alka", kuris gyvuoja iki siol, sukure partines organizacijos sekretore, kuri dirbo restauravimo dirbtuvese.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Moonte: 05 kovo 2012 - 19:49
QUOTE(sotto @ 2012 03 05, 19:24)
O šiaip pamąstymui. Ten, kur nebuvo partizanų, ieškoti toli nereikia,  visai šalia, mūsų kaimynai- masiškai išmirė nuo goladomoro, pamiršo kalbą. Sava kalba nė mokytis nebegalėjo, kai kur tik pradinėse klasėse, o toliau jau ruskai teko.  Jei ne partizanai, čia irgi nebebūtų likę nė kiek privačios nuosavybės, nė tremti nebebūtų reikėjo, visi būtų iš bado išmirę kolchozuose.

Pamąsčiau.
Tai taip išeina, kad partizanai buvo Latvijoje, Estijoje, Gruzijoje, Armėnijoje, Azerbaidžane, Turkmėnijoje, Kazachstane, Kirgizijoje, Moldavijoje, Tadžikijoje, Uzbekijoje? Jei jie kalbėjo sava kalba, neišmirė badu, mokėsi ne tik ruskai, na, ir neištrėmė visų, matyt, į Sibirą nebetilpo jau. g.gif (Nekalbu jau apie Baltarusiją ir Ukrainą, bet, jei jūs teigiat, kad jie ten išmirė visi badu, - na, patikėsiu nors, užmuškit, - nesitiki.)
Nemažas, sakyčiau, pasipriešinimo judėjimas buvo... Ar tikrai? g.gif Taip užtikrintai ir remiantis ne Vikipedija teigiat?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Heilė: 05 kovo 2012 - 19:43