Vat tas ir skaudžiausia - važiuoji per Lietuvą - kaip miškelis, taip nuoroda - žydų žudynių vieta... Atrodo - tik juos vienus težudė... Jei skaitytume kas parašyta, tik taip ir išeitų... Ir tuomet suduria širdį - o kodėl mūsiškiai pamiršti? Ir man labai gražu, kad ir truputį reklaminės tos akcijos - sutvarkyti ir lietuvių kapelius, išsibarsčiusius tolimuosiuose kraštuose, nepalikti be žymės įvykusios tragedijos...
QUOTE(Sella @ 2012 01 15, 19:57)
Aš nesu prieš rusų kalbą, bet jei čia lietuviškas forumas, kodėl čia rašoma kirilica? aš tokį dalyką suprantu kaip provokaciją, nes ši ponia/panelė labai puikiai supranta lietuvių kalbą.
Oi ne, as irgi nieko neturiu pries rusus ir rusu kalba, tik niekaip nesuprantu vieno dalyko - kodel panasus issisokimai yra toleruojami, net nezinau kaip issireikst, toks jausmas tarsi galima buti akiplesiskam bet kur ir bet kaip, nezinau gal delto kad ruse (-as) tuo tarpu lietuvis menkos tauteles atstovas ir dazniausiai sau neleidzia taip issisokti, cia kaip tam posaky, snekasi trys lietuviai lietuviskai, prieina vienas rusas ir nejucia pokalbis pereina i rusu kalba
QUOTE(Mrs. R @ 2012 01 15, 19:05)
Jei remtumemes ne gyvais pasakojimais, o tik spausdintu zodziu (kaip cia daznai yra pasiuloma)- lietuviai yra didieji skriaudejai, skundikai...
Dar būtų galima pridėti -- vengiantys atsakomybės.
O as siulyciau paskaiciuoti atvirksciai- ivertinti kiekviena issaugota kitataucio gyvybe, dvigubai ivertinti gynusio, ir del to istremto, zuvusio ar kitaip nukentejusio lietuvio gyvybe/gyvenima ir paprasyti kompensacijos...
Prašyti KIENO?
Beje, Lietuva pateikusi Rusijai prašymą dėl kompensacijos už okupacijos metu patirtus nuostolius. Taigi?..
Zaviuosi senoliais, isgyvenusiais kara, tremti, nepriteklius, islikusius zmogiskais- nesvarbu, kas jiems tai padejo issaugoti- didele meile tevynei, stiprus tikejimas, meile artimui...
Labai optimistinis šiandienos pensininkų apibūdinimas. Drįsčiau manyti, netgi prasilenkiantis su realybe.
QUOTE(Mrs. R @ 2012 01 15, 21:04)
Vat tas ir skaudžiausia - važiuoji per Lietuvą - kaip miškelis, taip nuoroda - žydų žudynių vieta... Atrodo - tik juos vienus težudė...
Lietuvoje išnaikinta (kaip kitaip tai pavadinti?) virš 90 proc. tuo metu čia gyvenusių žydų. Tai didžiausias skaičius Europoje. Paspėliokite, kodėl taip nutiko?
QUOTE(something else @ 2012 01 15, 23:28)
Dar būtų galima pridėti -- vengiantys atsakomybės.
Prašyti KIENO?
Beje, Lietuva pateikusi Rusijai prašymą dėl kompensacijos už okupacijos metu patirtus nuostolius. Taigi?..
Labai optimistinis šiandienos pensininkų apibūdinimas. Drįsčiau manyti, netgi prasilenkiantis su realybe.
Lietuvoje išnaikinta (kaip kitaip tai pavadinti?) virš 90 proc. tuo metu čia gyvenusių žydų. Tai didžiausias skaičius Europoje. Paspėliokite, kodėl taip nutiko?
Prašyti KIENO?
Labiau nuraudonuoti nebeimanoma .
QUOTE(senmerge @ 2012 01 16, 00:10)
Labiau nuraudonuoti nebeimanoma .
Kad jau apie žydus kalba -- kodėl ne numėlynuoti?
Pernelyg nutolom nuo temos. Dėl žydų - gal tikslinga būtų kalbėti atskiroje temoje?
QUOTE(Sever @ 2012 01 15, 00:16)
У меня один вопрос к жертвам репрессиям --- А что это мы так на литовском умеем писать - вас так растреливали, ПРЯМО КАК аДАмкуса- не хотите девочки чтоб настоящие литовцы вернулись, всем подняли вопрос почему мы ТАМ БЫЛИ , А ВЫ ТУТ
forumas lietuviskas ir siulyciau rasyti lietuviu kalba.
mano gimines buvo partizanai ir mano seneliai buvo istremti i sibira. tevas gime sibire.
daugumas i partizanus ejo, nes bijojo buti isvezti i sibira, nes norejo isvengti kariuomenes. gal 20-30% ejo is "meiles" lietuvai.
daugumas ju buvo paprasti kaimo vaikinai, kiti vyresnieji mokytojai, karininkai. pasitaike ir apsimeteliu..nenorejo kaimas kad butu suvarytas i "kolchozus", visi norejo buti savo zemeleje ir ja dirbti..
buvo ir blogu partizanu, bet daugumas buvo geri- kovojo pries komunistus ir stribus kurie vogdavo ir vezdavo i sibira. pasitaikydavo ir nekaltu auku. tokiuose dalykuose visko buna..
tik partizanu deka dabar lietuvoje gyvena 8% rusu, o ne 30% kaip latvijoje. rusai nelindo i mazesnius miestelius ir kaimus, nes bijojo "banditu"
nieko neturiu pries rusus, bet nekenciu komunistu, nes jie "nubuozino" mano gimine..ateme zeme, isveze i rusija ir grizo ant tuscio. turejo pakest patycias, kad buvo tremtiniai
nemegstu rusu, kurie is principo nesimoko lietuviu kalbos, nors cia yra gime ir gyvena. nepatinka- keliauk i savo sali, arba prisitaikyk.
as pati gyvenu italijoje- turejau ismokti kalba, adaptuotis, todel man nepatinka uzsispyre rusai ir lenkai nesimokantys kalbos, amzinai nepatenkinti ir "imperialista"i!
Papildyta:
QUOTE(loja5 @ 2012 01 15, 18:34)
Atleiskit kad neisipaisau i konteksta, bet kas cia per postu rasymas rusu kalba man atrodo netgi forumo taisykles to neleidzia
pritariu, matosi, kad ponia moka lietuviskai, bet raso rusiskai. nori rasyk rusiskai i rusiskus forumus, o ne lietuviskus
seniai laikas ismokti kalba
QUOTE(Moonte @ 2011 11 26, 18:57)
Jusu valia tiketi netiketi, as jau tokiam amziuje, kai tiem visiem zmonem i akis ziurejau, ju seimu sventese dalyvavau. To asmens seimos nariu nemaciau. Tad is to ka maciau, galiu teigti, kad tame dalis tiesos yra. Kita vertus kodel zmogui reikia meluoti?
Pazinojau ir kalbejau su partizanais-banditais ir su tais paciais ginejais-stribais. Galiu abies istoriju papasakoti girdetu is zmoniu kurie viska is salies stebejo.
Mano mamai 45 metais buvo 15 metu, viska puikiai atsimena. Atsimena mokytoja kuris naktimis buvo partizanu, diena deste jai fizika. Pamena ir tai kai jis nuzudytas gulejo aiksteje, nes neleido jo palaidoti. Moteris pas kuria glaudesi mama, ji buvo naslaite, ejo prasyti leidimo ji palaidoti, nes nekrikscioniska taip laikyti zmogu, nesvarbu ka jis padare. Lygiai taip pat atsimena suolo drauges Irutes seima, kuria tie patys partizanai iszude. Mamos atsiminimai is tu laiku, kad ji ismoko pinti laidotuvems vainikus.
Tarkim vieni i partizanus ejo del idejos, kiti, kad dezertyrais buvo, nenorejo tarybu armijoje tarnauti, treti, kad ju seimas i sibira istreme ir dar buvo kita dalis, kurie tarnavo fasistu junginiuose, nespejo laiku pasitraukti ir t.t. ir t.t.
STribais irgi tapdavo del skirtingu motyvu. Is idejos, buvo ir tokiu kurie gviesesi turto, kuris likdavo po istremtuju, kiti eidavo i stribus, kai su ju artimaisiais susidorodavo.
Pazinojau ir kalbejau su partizanais-banditais ir su tais paciais ginejais-stribais. Galiu abies istoriju papasakoti girdetu is zmoniu kurie viska is salies stebejo.
Mano mamai 45 metais buvo 15 metu, viska puikiai atsimena. Atsimena mokytoja kuris naktimis buvo partizanu, diena deste jai fizika. Pamena ir tai kai jis nuzudytas gulejo aiksteje, nes neleido jo palaidoti. Moteris pas kuria glaudesi mama, ji buvo naslaite, ejo prasyti leidimo ji palaidoti, nes nekrikscioniska taip laikyti zmogu, nesvarbu ka jis padare. Lygiai taip pat atsimena suolo drauges Irutes seima, kuria tie patys partizanai iszude. Mamos atsiminimai is tu laiku, kad ji ismoko pinti laidotuvems vainikus.
Tarkim vieni i partizanus ejo del idejos, kiti, kad dezertyrais buvo, nenorejo tarybu armijoje tarnauti, treti, kad ju seimas i sibira istreme ir dar buvo kita dalis, kurie tarnavo fasistu junginiuose, nespejo laiku pasitraukti ir t.t. ir t.t.
STribais irgi tapdavo del skirtingu motyvu. Is idejos, buvo ir tokiu kurie gviesesi turto, kuris likdavo po istremtuju, kiti eidavo i stribus, kai su ju artimaisiais susidorodavo.
mano mociutes brolis buvo partizanas, nes ejo kersyti uz "sudraskyta" uki, uz tai kad tevas buvo nukankintas rusu (atseit nemokejo mokesciu). kai pasove broli mociute turejo eit ziureti kaip jie buvo nudrebti kalvarijos aiksteje, kaip stribai myzo ant ju ir visaip niekino..ir turejai neissiduoti, nes jeigu issidavei, grese sibiras.
ateme viska ka turejo ir istreme i sibira, paskui grizo ant tuscio..nuskurdino. vien uz tai gali nekesti visu komunistu... kitas brolis lietuvos karininkas susaudytas prie baltarusijos, trecias lagerius ejo..
Papildyta:
QUOTE(Sunute @ 2011 11 26, 19:36)
tai savo, ar partizanų
Nu partizanų pusėje jūs niekaip nebegalite būti savo kailiu (laiko mašina neišrasta) Čia visi savose pusėse, bet vieni su savais argumentais ir mąstymu, kiti, tiesiog tiki tuo, ką perpasokojo, užrašė ir skaito tam tikėjimui stiprinti tik vienos pusės atsiminimus, perimdami mintis, idialus, taip pat panieką ir neapykantą
Nu partizanų pusėje jūs niekaip nebegalite būti savo kailiu (laiko mašina neišrasta) Čia visi savose pusėse, bet vieni su savais argumentais ir mąstymu, kiti, tiesiog tiki tuo, ką perpasokojo, užrašė ir skaito tam tikėjimui stiprinti tik vienos pusės atsiminimus, perimdami mintis, idialus, taip pat panieką ir neapykantą
poniute, netiesa, kad skaitome vienos puses atsiminimus..priklausau dar kartai kuri ir kt. "partizanu" atsiminimus turejo skaityti, ir eilerascius apie "teveli komunista" mokintis
Papildyta:
QUOTE(Sunute @ 2011 11 26, 19:36)
tai savo, ar partizanų
poniute, netiesa, kad skaitome vienos puses atsiminimus..priklausau dar kartai kuri ir kt. "partizanu" atsiminimus turejo skaityti, ir eilerascius apie "teveli komunista" mokintis
Papildyta:
QUOTE(Sunute @ 2011 11 26, 17:53)
Tai buvo aptarta. Skaitykite visą temą. Tikinčių buvo abiejose pusėse, šviesių žmonių taip pat...ir tarp močiučių. Mano uošviai, grįžę po tremčių vaikus gimdė prieš 50. Puikiai suprato, kas dėjosi.
Legendos, legendomis. Jos reikalingos kaip LEGENDOS. Realybės jose yra, bet....LDK Vytautas taip pat legenda. kaip žmogus, greičiausiai, sumanus intrigantas ir niekšelis, na humanizmo tiesiog mažai tuomet buvo, nors...kas žino, tiesiog neaktualus buvo. Kokia legenda buvo aktuali, tokią apie jį ir susikūrė romantikai...sėkmės kūryboje apie pokarį...
Tikrai neneigiu, kad minėti asmenys pasišventėliai, romantikai, bet tokių pilna šiais laikais arabų kultūroje, pilna jų buvo ir tarp tarybinių ideologų, kol "atsikando" kiekvienas asmeniškai.
Legendos, legendomis. Jos reikalingos kaip LEGENDOS. Realybės jose yra, bet....LDK Vytautas taip pat legenda. kaip žmogus, greičiausiai, sumanus intrigantas ir niekšelis, na humanizmo tiesiog mažai tuomet buvo, nors...kas žino, tiesiog neaktualus buvo. Kokia legenda buvo aktuali, tokią apie jį ir susikūrė romantikai...sėkmės kūryboje apie pokarį...
Tikrai neneigiu, kad minėti asmenys pasišventėliai, romantikai, bet tokių pilna šiais laikais arabų kultūroje, pilna jų buvo ir tarp tarybinių ideologų, kol "atsikando" kiekvienas asmeniškai.
Vytautas Didysis buvo berastis, nors kiti Vakaru valdovai buvo rastingi tuo metu..Atsilikes krastas ir eilinis valdovas bandantis isplesti savo valdas..Daug tokiu buvo..
Papildyta:
QUOTE(vilnera @ 2009 08 26, 16:12)
Labai geras klausimas seka po sio jusu posto: kazin kodel leituviai vis iesko naujos tevynes?.. Bet cia ne i tema jau..
iesko ne tevynes, o geresnio gyvenimo..as savo laimes neradau lietuvoje. pasitaike gyvenime, kad mano vyras italas, su juo esu laiminga..nesu nei italijos, nei lietuvos patriote..buciau galejus gyventi, bet kur, svarbu laiminga..o kur esi laiminga, ten ir namai..
meile tevynei sotus nebusi, o daugelis papratu zmoniu nori buti paprasciausiai sotus ir negalvoti kaip maisto saskaita sutaupyti ant "sildymo"
Papildyta:
QUOTE(Etra @ 2009 07 31, 16:31)
na, mano senelis mire 83 metu budamas visiskai sveiko proto. Vyro mociutei dabar 81 - proto aiskumo ir sveikatos jau galetu pavydet daugelis 50-meciu. Parodyciau nuotrauka - nepatiketumet, kad ji tokio amziaus. Mano mociute irgi dar sveiko proto ir puikios atminties. na, bet ka as cia...Jus gi jau nusprendet kad tuos senolius yra apemusios kolektyvines psichozes ir fantazijos...
mano mociutei 92 o ji sveiko proto. negi visi 80-ties turi buti pusprociai? mano pacios uosviui 85m. italijoje daug ilgaamziu ir niekas neskaitu ju nuprotejusiais. priklauso koks kiekvieno stovis.
kaip bebutu su partizanais man asmeniskai napakartojama ispudi paliko "daumanto" prisiminimai. kad jis budamas prancuzijoje isimylejo, vede, bet vistiek is pareigos grizo atgal, i mirti..nors jau buvo aisku, kad partizaninis karas lemtas zlugti..va tokiu zmoniu vienetai buvo..
kaip bebutu su partizanais man asmeniskai napakartojama ispudi paliko "daumanto" prisiminimai. kad jis budamas prancuzijoje isimylejo, vede, bet vistiek is pareigos grizo atgal, i mirti..nors jau buvo aisku, kad partizaninis karas lemtas zlugti..va tokiu zmoniu vienetai buvo..
[/quote]
Jeigu dar neskaitėte, labai rekomenduoju paskaityti ir Daumanto "Laiškai mylimosioms" ir pažiūrėti dar visai naują V.V. Landsbergio filmą "Partizano žmona".
QUOTE(Etra @ 2009 05 22, 12:52)
Perskaičiau šiandien straipsnį delfyje.
http://www.delfi.lt/...php?id=22279157
Ką jūs apie tai manote?
http://www.delfi.lt/...php?id=22279157
Ką jūs apie tai manote?
neskaiciau visos temos , bet vienareismiskai mano manymu - banditai .
Aš visad gerbiau ir gerbsiu žmones, kovojusius už laisvę. O Sever šioje temoje rašydama kirilica eilinį kartą rodo nepagarbą lietuvių tautai Bet patariu tiesiog ignoruoti, nes tai žmogus, nesuvokiantis moralės normų Kiek laiko priklausau šiam forumui, tai tiek ji vaidina kovą su vėjo malūnais
QUOTE("???" @ 2012 03 03, 17:52)
neskaiciau visos temos , bet vienareismiskai mano manymu - banditai .
Taaaip,geriausiomis stalinistinėmis tradicijomis: neskaičiau, bet turiu savo tvirtą vienareikšmišką nuomonę . Kaip laidoje "Klausimėlis".