Įkraunama...
Įkraunama...

Partizanai - banditai ar kovotojai už laisvę?

QUOTE(Vaida7 @ 2011 11 26, 18:15)
O kas jį praranda? Jūs matote tik juoda. Aš matau ir juoda ir balta.

Nugi skaitykite atidžiau. Kiekvienoje mano žinutėje ir juoda, ir balta. Ir visas spalvų spektras. Vat su jūsų spalvynu, mano manymu, rimtos problemos, kas pateisinama labai jaunu amžiumi arba...tikėjimu legendomis smile.gif

Raginu mąstiti, pagalvojant apie žmogų situacijoje ir žmonių veiksmus skirtingose situacijose, o jūs tvirtinat, kad "diedukas geras arba geras" ir tiek
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Sunute: 26 lapkričio 2011 - 18:21
partizanų tikrai būdavo visokių. ne visi į miškus ėjo iš meilės tėvynei. buvo bukų jaunuolių, kurie eidavo dėl "mados" ar "smagumo" ir dirbdavo nesąmones (vienur tokius sutvarkydavo, kitur jie susimesdavo į savas kompanijas). kai kur tas idėjas suprasdavo kiek iškreiptai. Taip ir atsiranda tokia situacija, kad vienoj pamiškės gyvenvietėj partizanus tik geru žodžiu mini, kitur prisimena kaip siaubą.
Tie partizanai, kurių atsiminimus minit buvo išsilavinę, ant aukštesnio hierarchijos laiptelio, dirbo su organizacija, pas juos galbūt buvo kitaip, nei kokiam neorganizuotam pakrikusiam būrely.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Cartman: 26 lapkričio 2011 - 18:31
QUOTE(Vaida7 @ 2011 11 26, 18:45)
Skaitau ir matau, kad visi be galo myli savo močiutes smile.gif Aš savąją taip pat labai myliu. Bet kalbėdama su ja apie partizanus, t.y. "banditus", supratau, kad tuo metu ji tebuvo jaunas žmogus ir tikrai nesuprato esmės. Tad tikėti, ką sako močiutės, su visa pagarba joms, nevisada derėtų. Ne dėl to, kad jos meluotų, o dėl to, kad paprastas kaimo žmogus tikrai ne viską tuo metu suprato. Taip, partizanų aukomis tapdavo ir nebūtinai kalti žmonės, juk daug kas tiesiog bandė prisitaikyti prie santvarkos ir išlikti. Taip, ne visi partizanai iš tiesų suvokė, kodėl jie eina į mišką. Ir taip, nevisi jie verti šio vardo.
Bet kodėl čia niekas nekalba apie Joną Žemaitį -Vytautą, apie Ramanauską-Vanagą, apie Juozą Lukšą-Daumantą, Baliukevičių-Dzūką ir kitus, kurie iš tikrųjų gyveno, nepaisydami nieko, nepriklausomos Lietuvos idėja? Kodėl viskas supaprastinama iki "mano močiutė sakė" lygio?

Jus tokias isvadas padaret pasikalbejusi su savo mociute?
Na hipotetiskai, ne visos gi musu mociutes yra neissilavinusios, jei dar pagalvoji, kad 40-ti metai buvo, cia Rusijoje buvo totalus nerastingumas, Lietuvoje atvirksciai zmones buvo rastingi, net kaimuose.

O kaip su mamom, mano mamos issilavinimas universitetinis, tiesa jai 81 metai, ar jos zodziais tiketi galima?

Bendrauju su Jono Zemaicio vaikaiciu Miku. Teko pakalbeti apie anuometini laikotarpio kovas, labai idomus zmogeliukas pasirodo beesas, tiesa, tik budamas 30 metu baige vakarine mokykla, bet tai nieko nereiskia, jis mastantis zmogus. Mane nupirko jame tai, kad jis su putomis ant lupu nepuole irodineti savo senelio teisumo, kai diskusijoje dalyvaves zmogus pareiske, jog zmones, nesvarbu kas buvo vadas, issaude jo tevo seima, niescia mociute, yra banditai.

Stengiuosi nesivelti i sia tema, tai didelis skaudulys, reikia vienas kitam atleisti ir gyventi santarveje su savimi. Ne mums teisti, net vertinti sudetinga.
Atsakyti
QUOTE(Sunute @ 2011 11 26, 20:11)
Ne, aš nelietuvė. Aš žemaičio ir aukštaičio hibridas, o "varau" net ne ant Vytauto legendos (ją savo vaikams įvairiais pavidalais kaip pasaką seku), o ant viduramžių valdovo asmenybės (silpnokai, bet ryškėja iš metraščių, o ten nieko simpatiško), kuriam Lietuva(ideologinė, kaip Jūs įsivaizduojate) neegzistavo, o egzistavo pavaldžios žemės, iš kurių galima duoklės gauti. Kaip asmenybė man daug simpatiškesnis Gediminas 9skaityti laiškus Hanzos miestams, popiežiui). Vat jis ne tik vilko legendos verta asmenybė.
Papildyta:
Nu, pavarom, kas geriau. Mano uošvis kalėjęs baisiausiose aprašytose vietose, partizanų ryšininkas (vienas brangiausių žmonių, mano Anapilin išleistas), jo brolis partizanas. Vienas mano dėdė - partizanas, močiutė ir senelis gynėsi nuo baltų meškų dešimtmetį. Tai daugumos šeimų istorijos. Nieko išskirtinio. Ar tai priežastis sveiką protą prarasti? Gyventi legendomis? Gyventi realybe reiktų, arba....

jei aš idealizuoju partizanus , tai nereiškia , kad prarandu sveiką protą , greičiau atvirkščiai , mano protas nėra praplautas raudonosios propagandos , ko negaliu pasakyti apie jus . Geriau didžiuotumėtės savo seneliais ir proseneliais kurie daug padarė Lietuvai ir už ją kentėjo .
Papildyta:
QUOTE(Moonte @ 2011 11 26, 20:23)
Jus tokias isvadas padaret pasikalbejusi su savo mociute?
Na hipotetiskai, ne visos gi musu mociutes yra neissilavinusios, jei dar pagalvoji, kad 40-ti metai buvo, cia Rusijoje buvo totalus nerastingumas, Lietuvoje atvirksciai zmones buvo rastingi, net kaimuose.

O kaip su mamom, mano mamos issilavinimas universitetinis, tiesa jai 81 metai, ar jos zodziais tiketi galima?

Bendrauju su Jono Zemaicio vaikaiciu Miku. Teko pakalbeti apie anuometini laikotarpio kovas, labai idomus zmogeliukas pasirodo beesas, tiesa, tik budamas 30 metu baige vakarine mokykla, bet tai nieko nereiskia, jis mastantis zmogus. Mane nupirko jame tai, kad jis su putomis ant lupu nepuole irodineti savo senelio teisumo, kai diskusijoje dalyvaves zmogus pareiske, jog zmones, nesvarbu kas buvo vadas, issaude jo tevo seima, niescia mociute, yra banditai.

Stengiuosi nesivelti i sia tema, tai didelis skaudulys, reikia vienas kitam atleisti ir gyventi santarveje su savimi. Ne mums teisti, net vertinti sudetinga.

Tik klausimas kas teisia ? ar ne tos kurios partizanus vadina papraščiausiais banditais ? Siūlyčiau pasidomėti žodžio banditas reikšme . Jūs , kaltintojos , pabandykit nuvažiuoti į Gruziją ir išvadinkit prieš Rusiją už savo laisvę kovojančius gruzinus banditais , kažin ar jie bus tokie tolerantiški , kaip mes - partizanų gynėjos ? smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo senmerge: 26 lapkričio 2011 - 18:30
Skaitau as sita diskusija,ir galvoju-o juk ir su dabartinemis kovomis uz nepriklausomybes atgavima-ar ne panasiai gaunasi? Kazkas kovojo is idejos,o kazkas buvo tokie puikus strategai ir toliaregiai, kad puikiai pasinaudojo situacija ir puse lietuvisko Nt susiprivatizavo.. Ir visi jie po ta pacia veliava "kovojo".. smile.gif Ir tik is laiko perspektyvos (gal bus) galima ivertinti, kas buvo kas ir del ko..
Atsakyti
QUOTE(senmerge @ 2011 11 26, 18:24)
jei aš idealizuoju partizanus , tai nereiškia , kad prarandu sveiką protą , greičiau atvirkščiai , mano protas nėra praplautas raudonosios propagandos , ko negaliu pasakyti apie jus . Geriau didžiuotumėtės savo seneliais ir proseneliais kurie daug padarė Lietuvai ir už ją kentėjo .

žinoma didžiuojuosi savo seneliais. Jie išlaikė žmoniškumą sunkiomis sąlygomis ir išmokė vertinti tai savo vaikus ir vaikaičius. Už tai juos gerbiu.
o jums kitaip pasirodė? turėčiau gerbti kažką už tai, kad buvo išvežti arba aplinkybių priversti nesusilaikė nežudydami?

apie Jūsų sveiką protą ne man spręsti, kaip ir apie jūsų vertinimus mano proto.

Cartman, pritariu, bet va vis išlenda "išplautomis smegenimis". Nebloga plovykla dabar ir mokyklų programos, nieko nesiskiriančios nuo tarybinių, tik dūda kitos spalvos.
Atsakyti
O aš maniau, kad teigiu, kad buvo visko, bet jums geriau matyti smile.gif Va kas tikrai vertas pasigėrėjimo, tai vokiečių kareivis, prisidėjęs prie partizanų, išmokęs lietuvių kalbą, ir vėliau nieko neišdavęs, kai buvo suimtas, arba tas rusas, apie kurį rašo berods Ramanauskas.
Taip pat maniau, kad teigiu, kad ne kiekvienas užsidėjęs partizano uniformą buvo tikras partizanas, ar tą dalį irgi praleidote? smile.gif
Atsakyti
QUOTE(senmerge @ 2011 11 26, 18:27)
Siūlyčiau pasidomėti žodžio banditas reikšme . Jūs , kaltintojos , pabandykit nuvažiuoti į Gruziją ir išvadinkit prieš Rusiją už savo laisvę kovojančius gruzinus banditais , kažin ar jie bus tokie tolerantiški , kaip mes - partizanų gynėjos ?  smile.gif

Mano supratimu banditų užteko abiejose pusėse (manau tas pats dabar ir Gruzijoje, beja, kolegos iš tos šalies taip pat mąsto, yra itr ten tolerantiškų, priešingai, negu Jūs manote). Svajotojų ir agresyvių teisuolių taip pat. Vat išsaugoti žmoniškumą tokiose situacijose laabai sunku. Kartais sunkiai įmanoma.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Sunute: 26 lapkričio 2011 - 18:38
QUOTE(Sunute @ 2011 11 26, 18:33)

Cartman, pritariu, bet va vis išlenda "išplautomis smegenimis". Nebloga plovykla dabar ir mokyklų programos, nieko nesiskiriančios nuo tarybinių, tik dūda kitos spalvos.

istorijos studentų rašto darbai partizanų paskaitai turi būt tik iš publikuotų atsiminimų knygų rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(senmerge @ 2011 11 26, 19:27)
Tik klausimas kas teisia ? ar ne tos kurios partizanus vadina papraščiausiai banditais ? Siūlyčiau pasidomėti žodžio banditas reikšme .

Tiesa kaip visada randasi per viduriuka.

Pazinojau striba (tas kas zude kovotojus), jis juo tapo, kai iszude visa jojo seima. JO tevai buvo paprasti valstieciai, gyvenantys salia misko, motina buvo septinta menesi niescia, ir dar mazameciai broliai, paciam tam vyrukui anuomet buvo tik 16. Tevas buvo issiuntes ji i miestuka zibalo, kai grizo, visa seima sunaikinta, ir dvi mergiotes. O kodel, mat pas juos lankesi dvi komjaunuoles del valstybines piliavos (rinkliavos). Atejo partizanai, komjaunuoles privalejo tureti savo komjaunimo bilietus kartu su savimi, iskrate ju manta, surado, matyt vienas is tevu uzsistojo, kad dar vaikai, o gal kazkas kitkas ivyko, niekas nezino. Faktas buvo tas, kad visi negyvi ir uzrasas ant sienos, kad nuzude komjaunimo kiaules.

Na ar gali ta bernioka kaltinti jog jis nuejo i stribus, negali. Nes smurtas pagimde kita smurta. Grandinine reakcija i kuria buvo itraukti aibes zmoniu.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Moonte: 26 lapkričio 2011 - 18:45
QUOTE(Cartman @ 2011 11 26, 18:37)
istorijos studentų rašto darbai partizanų paskaitai turi būt tik iš publikuotų atsiminimų knygų  rolleyes.gif

doh.gif blink.gif
Kad tosk siaubas vyksta- nežinojau. Tarybiniais laikais mes iš bemirštančių senukų užrašėm pasakojimus apie Kalniškės mūšį, Merkinės partizanus, Perlojos būrį ir kt... tylėjom kaip pelės, įrašus išsaugojom, kaip didžiausią turtą. vat gaila, tada kitos pusės neįrašinėjom (buvo tai darančių ir pionierių dxraugovėse atsiskaitančių) Na, dabar gal kalbėti galima, nors...
Visai kaip mano mokyklos metais (1982-1987). Tik kitą dūdą pučia reikalaujamos knygos. Yra apie ką mąstyti smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Sunute: 26 lapkričio 2011 - 18:45
QUOTE(Moonte @ 2011 11 26, 20:38)
Tiesa kaip visada randasi per viduriuka.

Pazinojau striba (tas kas zude kovotojus), jis juo tapo, kai iszude visa jojo seima. JO tevai buvo paprasti valstieciai, gyvenantis salia misko, motina buvo septinta menesi niescia, ir dar mazameciai broliai, paciam tam vyrukui anuomet buvo tik 16, tevas buvo issiuntes ji i miestuka zibalo, kai grizo, visa seima sunaikinta, ir dvi mergiotes. O kodel, mat pas juos lankesi dvi komjaunuoles del valstybines piliavos (rinkliavos). Atejo partizanai, komjaunuoles privalejo tureti savo komjaunimo bilietus kartu su savimi, iskrate ju manta, surado, matyt vienas is tevu uzsistojo, kad dar vaikai, o gal kazkas kitkas ivyko, niekas nezino. Faktas buvo tas, kad visi negyvi ir uzrasas ant sienos, kad nuzude komjaunimo kiaules.

Na ar gali ta bernioka kaltinti, negali. Nes smurtas pagimde kita smurta. Grandinine reakcija i kuria buvo itraukti aibes zmoniu.

Žinot , aš tokiais pasakojimais netikiu . Kur įrodymai , kad tas stribas neišgalvojo visos istorijos ? Ar yra išlikę bent kokie rašytiniai įrodymai , kad istorija tikra ?
Atsakyti