Įkraunama...
Įkraunama...

Partizanai - banditai ar kovotojai už laisvę?

QUOTE(Leksa @ 2011 11 26, 18:19)
atsiminti vardus ir pavardes  doh.gif gi neuzsirasiau. Senelis tiksliai zinojo, nes pats mate. Mate, koks partizanas nusove kaimynu sunu ir abu pazinojo. Nusauto pavarde buvo Muckus. Vardo nepamenu. Partizano sake ir varda ir pavarde, bet gi neatsimenu! Neuzsirasiau! Slapyvardi? Kazin ar sake  g.gif nezinau. Bet faktas toks buvo, jog partizanas nusove zmogu salia mano senelio namu (marijampoles raj.). Ten kunas isgulejo ligi nakties, tik nakti kaimynai pasieme sunaus lavona, nes patys bijojo buti nusauti. Kur palaidojo, kazin ar kam pasakojosi  g.gif Ir tikiu seneliu, nes neturiu pagrindo netiketi. Ir kitu "idomiu" faktu yra papasakojes. Ir tikiu juo, nes niekada man nemelavo ir nebuvo prasmes pasakeles sekti.
Gal buvo ir geru partizanu, bet, kaip zinia, zmones labiau prisimena blogus dalykus ir skaudzius isgyvenimus, jie labiau istringa i atminti.

Man įdomu ar to nužudyto komunisto kūnas buvo išniekintas , kaip kad komunistai niekindavo partizanų kūnus miestų centruose , kad gaudytų ir vežtų žmones norėjusius partizanus palaidoti į Sibirą ?
Atsakyti
QUOTE(senmerge @ 2011 11 26, 16:45)
Man įdomu ar to nužudyto komunisto kūnas buvo išniekintas , kaip kad komunistai niekindavo partizanų kūnus miestų centruose , kad gaudytų ir vežtų žmones norėjusius partizanus palaidoti į Sibirą ?

Paskaitykit keliomis žinutėmis aukščiau apie rafinuotą merginų dar gyvų išniekinimą, o gal ir jau mirusių. jei būtų galėję tai ir į centrą miestelio nutempę būtų, bet gi per didelė rizika. Ar girdėjote, kad partizanai pultų stribų būstines veliau negu pirmame pasipriešinimo dešimtmetyje keletas žymiųjų mūšių. Ne. - žudė taikius ūkininkus, situacijos įkaitus: perėmė kieno žemę, įsikėlė į namus, įstojo į kolūkį (lyg savo valia tai būtų darę).
Atsakyti
QUOTE(Sunute @ 2011 11 26, 18:49)
Paskaitykit keliomis žinutėmis aukščiau apie rafinuotą merginų dar gyvų išniekinimą, o gal ir jau mirusių. jei būtų galėję tai ir į centrą miestelio nutempę būtų, bet gi per didelė rizika. Ar girdėjote, kad partizanai pultų stribų būstines veliau negu pirmame pasipriešinimo dešimtmetyje keletas žymiųjų mūšių. Ne. - žudė taikius ūkininkus, situacijos įkaitus: perėmė kieno žemę, įsikėlė į namus, įstojo į kolūkį (lyg savo valia tai būtų darę).

Nereikia , aš gal ir tuo domiuosi ir skaitau partizanines ir tremtinių knygas ir galiu pasakyti , kad tai paprasčiausias melas .
Atsakyti
QUOTE(senmerge @ 2011 11 26, 16:57)
Nereikia , aš gal ir tuo domiuosi ir skaitau partizanines ir tremtinių knygas ir galiu pasakyti , kad tai paprasčiausias melas .

Vat tarybines paskaitykit ir kitaip atrodys. Skaityti neužtenka, reikia mąstyti. jau mano močiutė sakė, kad nebūtinai, kas parašyta - tiesa.

Nu linkiu H. Poterį skaityti ir tikėti.

P.S. Tikrai neniekinu skausmingų atsiminimų. Uošvis, kurį labai mylėjau praėjo Syvtikkaro pragarą, dalyvavo sukilime. Žinau gyvai daugelį istorijų. Tarp mano artimūjų ir "Kronikos" platintojų ir "Sietyno" lyderiai (jei Jums tai ką sako).

Tikrai nesu nei už vienus, bnei už kitus. Visi geopolitinės situacijos įkaitais tapę buvo, o sujudinus vandenį, brudas į paviršių išplaukia...

P.S. KOLŪKIEČIŲ folkloras, gyvavęs pokariu (čia iš dviejų regionų - žem. ir aukšt). tikrai tie žmonės, kurie dainavo dainavo ne iš meilės kolūkiui ir nedžiūgavo ten priimti, o miškiniai už įsikolūkinimą baudė ir žudė:
rėk gaidys ir višta
prie kolchozo pririšta
Kon nuori, tuon daryk
į kolchozą nevaryk

musė, utė ir svirplys
tai kolchozo gyvulys

perdirbinys:
neišeik, neišeik iš kolūkio
nepalik kolūkiečių vienų
bulvės nekastos, avižos byra
už darbadienius gausim pelų

pasakyk, pasakyk brigadieriau
kiek darbadienių ašei turiu
nežinau ne-inau kolūkieti
trečia diena kaip girtas esu

pamiškėj, pamiškėj rūksta dūmai
samagonu pasmirdo laukai
brigadierius vos gyvas rėplioja
pirminykas negyvas visai
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Sunute: 26 lapkričio 2011 - 17:11
QUOTE(senmerge @ 2011 11 26, 16:45)
Man įdomu ar to nužudyto komunisto kūnas buvo išniekintas ,

O kodel komunisto? Jis buvo paprastas kaimietis, ariantis zeme, o ne politikas.
Zmogus buvo nusautas ir paliktas. Gulejo ten per visa diena, o po kazkiek metu to vyro/vaikino tevai seneliui sake, jog kai kuna pasieme, tai tik akis varnos buvo iskapoje. Bet nuzudymas visvien lieka nuzudymu, be isniekinimo ar su juo.
Papildyta:
QUOTE(senmerge @ 2011 11 26, 16:57)
domiuosi ir skaitau partizanines ir tremtinių knygas

tuomet faktas, jog jie apie save blogai tikrai nerasys (o kas kazin apie save knygoj blogai raso?!)

QUOTE(Sunute @ 2011 11 26, 17:02)
kad nebūtinai, kas parašyta - tiesa.

sutinku drinks_cheers.gif
Atsakyti
museikos verysad.gif
Atsakyti
Skaitau ir matau, kad visi be galo myli savo močiutes smile.gif Aš savąją taip pat labai myliu. Bet kalbėdama su ja apie partizanus, t.y. "banditus", supratau, kad tuo metu ji tebuvo jaunas žmogus ir tikrai nesuprato esmės. Tad tikėti, ką sako močiutės, su visa pagarba joms, nevisada derėtų. Ne dėl to, kad jos meluotų, o dėl to, kad paprastas kaimo žmogus tikrai ne viską tuo metu suprato. Taip, partizanų aukomis tapdavo ir nebūtinai kalti žmonės, juk daug kas tiesiog bandė prisitaikyti prie santvarkos ir išlikti. Taip, ne visi partizanai iš tiesų suvokė, kodėl jie eina į mišką. Ir taip, nevisi jie verti šio vardo.
Bet kodėl čia niekas nekalba apie Joną Žemaitį -Vytautą, apie Ramanauską-Vanagą, apie Juozą Lukšą-Daumantą, Baliukevičių-Dzūką ir kitus, kurie iš tikrųjų gyveno, nepaisydami nieko, nepriklausomos Lietuvos idėja? Kodėl viskas supaprastinama iki "mano močiutė sakė" lygio?
Atsakyti
QUOTE(Vaida7 @ 2011 11 26, 17:45)
Skaitau ir matau, kad visi be galo myli savo močiutes smile.gif Aš savąją taip pat labai myliu. Bet kalbėdama su ja apie partizanus, t.y. "banditus", supratau, kad tuo metu ji tebuvo jaunas žmogus ir tikrai nesuprato esmės. Tad tikėti, ką sako močiutės, su visa pagarba joms, nevisada derėtų. Ne dėl to, kad jos meluotų, o dėl to, kad paprastas kaimo žmogus tikrai ne viską tuo metu suprato. Taip, partizanų aukomis tapdavo ir nebūtinai kalti žmonės, juk daug kas tiesiog bandė prisitaikyti prie santvarkos ir išlikti. Taip, ne visi partizanai iš tiesų suvokė, kodėl jie eina į mišką. Ir taip, nevisi jie verti šio vardo.
Bet kodėl čia niekas nekalba apie Joną Žemaitį -Vytautą, apie Ramanauską-Vanagą, apie Juozą Lukšą-Daumantą, Baliukevičių-Dzūką ir kitus, kurie iš tikrųjų gyveno, nepaisydami nieko, nepriklausomos Lietuvos idėja? Kodėl viskas supaprastinama iki "mano močiutė sakė" lygio?

Tai buvo aptarta. Skaitykite visą temą. Tikinčių buvo abiejose pusėse, šviesių žmonių taip pat...ir tarp močiučių. Mano uošviai, grįžę po tremčių vaikus gimdė prieš 50. Puikiai suprato, kas dėjosi.

Legendos, legendomis. Jos reikalingos kaip LEGENDOS. Realybės jose yra, bet....LDK Vytautas taip pat legenda. kaip žmogus, greičiausiai, sumanus intrigantas ir niekšelis, na humanizmo tiesiog mažai tuomet buvo, nors...kas žino, tiesiog neaktualus buvo. Kokia legenda buvo aktuali, tokią apie jį ir susikūrė romantikai...sėkmės kūryboje apie pokarį...

Tikrai neneigiu, kad minėti asmenys pasišventėliai, romantikai, bet tokių pilna šiais laikais arabų kultūroje, pilna jų buvo ir tarp tarybinių ideologų, kol "atsikando" kiekvienas asmeniškai.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Sunute: 26 lapkričio 2011 - 17:57
QUOTE(Sunute @ 2011 11 26, 19:53)
Tai buvo aptarta. Skaitykite visą temą. Tikinčių buvo abiejose pusėse, šviesių žmonių taip pat...ir tarp močiučių. Mano uošviai, grįžę po tremčių vaikus gimdė prieš 50. Puikiai suprato, kas dėjosi.

Legendos, legendomis. Jos reikalingos kaip LEGENDOS. Realybės jose yra, bet....LDK Vytautas taip pat legenda. kaip žmogus, greičiausiai, sumanus intrigantas ir niekšelis, na humanizmo tiesiog mažai tuomet buvo, nors...kas žino, tiesiog neaktualus buvo. Kokia legenda buvo aktuali, tokią apie jį ir susikūrė romantikai...sėkmės kūryboje apie pokarį...

Tikrai neneigiu, kad minėti asmenys pasišventėliai, romantikai, bet tokių pilna šiais laikais arabų kultūroje, pilna jų buvo ir tarp tarybinių ideologų, kol "atsikando" kiekvienas asmeniškai.

O gal greičiausiai ne intrigantas ar niekšelis , o karžygys ir puikus strategas , nes sugebėjo išplėsti Lietuvos ribas . Toks jausmas , kad jūs ne lietuvė . Šitaip varyti ant šalies kurioje gyvenate tai dar reikia sugebėti .
Atsakyti
Mano teta, partizanų ryšininkė, tardyta, kalėjusi lageryje, vaikų grįžusi neturėjo. Apie partizanus niekada nėra pasakiusi nei vieno blogo žodžio.

Aš negyvenu XIV - XV amžiaus legendomis, kai yra realių pavyzdžių XX amžiuje.

Atsakyti
QUOTE(senmerge @ 2011 11 26, 18:00)
O gal greičiausiai ne intrigantas ar niekšelis , o karžygys ir puikus strategas , nes sugebėjo išplėsti Lietuvos ribas .  Toks jausmas , kad jūs ne lietuvė . Šitaip varyti ant šalies kurioje gyvenate tai dar reikia sugebėti .

Ne, aš nelietuvė. Aš žemaičio ir aukštaičio hibridas, o "varau" net ne ant Vytauto legendos (ją savo vaikams įvairiais pavidalais kaip pasaką seku), o ant viduramžių valdovo asmenybės (silpnokai, bet ryškėja iš metraščių, o ten nieko simpatiško), kuriam Lietuva(ideologinė, kaip Jūs įsivaizduojate) neegzistavo, o egzistavo pavaldžios žemės, iš kurių galima duoklės gauti. Kaip asmenybė man daug simpatiškesnis Gediminas 9skaityti laiškus Hanzos miestams, popiežiui). Vat jis ne tik vilko legendos verta asmenybė.
Papildyta:
QUOTE(Vaida7 @ 2011 11 26, 18:07)
Mano teta, partizanų ryšininkė, tardyta, kalėjusi lageryje, vaikų grįžusi neturėjo. Apie partizanus niekada nėra pasakiusi nei vieno blogo žodžio.

Aš negyvenu XIV - XV amžiaus legendomis, kai yra realių pavyzdžių XX amžiuje.

Nu, pavarom, kas geriau. Mano uošvis kalėjęs baisiausiose aprašytose vietose, partizanų ryšininkas (vienas brangiausių žmonių, mano Anapilin išleistas), jo brolis partizanas. Vienas mano dėdė - partizanas, močiutė ir senelis gynėsi nuo baltų meškų dešimtmetį. Tai daugumos šeimų istorijos. Nieko išskirtinio. Ar tai priežastis sveiką protą prarasti? Gyventi legendomis? Gyventi realybe reiktų, arba....
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Sunute: 26 lapkričio 2011 - 18:16
O kas jį praranda? Jūs matote tik juoda. Aš matau ir juoda ir balta.
Atsakyti