Įkraunama...
Įkraunama...

Partizanai - banditai ar kovotojai už laisvę?

Senmerge,na kodel jus visada tokia ketegoriska?Na ,nenoreciau sakyti,kad trumparegiska.Istorija-pOlitikos tarnaite.IR MANO MOCIUTE PASakojo apie partizanus,deja nieko gero.Juk negali visi liudijimai buti melagingi ir kaip ten jus pasaket -raudonoji propaganda.NA,KODEL AS NETURECIAU tiketi savo mociute ir juolab ,kad labai daug zmoniu sako,kad visko buvo,oi visko. smile.gif
Atsakyti
QUOTE(senmerge @ 2011 11 26, 00:15)
Arba jei per sunku skaityti knygas apie partizanus ir jų kovas už laisvę , tai bent pažiūrėkite nuotraukas kuriose yra parodomi išniekinti nužudytų partizanų kūnai sumesti miestų aikštėse .
Papildyta:

eilinė raudonoji propaganda .

Perskaitytos tos knygos, taip, buvo pasišventėlių ir tų, kurie knygų neparaše, kad ir Lietuvos diplomatas Prancūzijoje, profesorius Vabalas (žymaus režisieriaus tėvas), taip pat grįžęs į Lietuvą, bet tai neatperka jų vadovaujamų ir, dažnai, likusių be vadų sužvėrėjusių gaujų siautėjimo. Jie buvo pritvinkę ne tik taurių idėjų, bet ir žvėriško keršto, apie kurį knygose nutylima ir žudė, skerdė peiliais mažus vaikus, tarkavo (tiesiogine prasme tarkomis) šiknas mergimoms, kurios šokdavo vakaronėse ir atsisakydavo su jais šokti.
jokia tarybinė propaganda savo knygose neaprašė tokių žiaurumų, kurie vyko realybėje. Dar gyvi vaikai išropoję iš savo tėvų kraujo klanų, taip pat kaip gyvi ir tremtyje augę. Tamsta tikriausiai jauno amžiaus ir norite idealų, deja yra tik gyvenimas, o žiauriame laikmetyje ir žmonės žiaurūs - abiejose barikadų pusėse. Kuo čia dėta tarybinė propaganda?
Atsakyti
Sunute, lygiai taip pat suabsoliutinate Jums žinomus faktus. Man žinomi kitokie. Kadangi esu už daugumą jūsų vyresnė, man pasakojo mama, kitos kaimo moterys. Mamos kaimynai keturi broliai buvo miške, vienas jų išsilaikė labai ilgai. Nors pati esu kalbėjusi su daugeliu žmonių, neteko blogo apie juos girdėti. Manau, kad daug priklausė nuo vadovybės išsilavinimo, nuo išdavikų infiltravimo ir pan.
Bandau įsivaizduoti motinos jausmus, kai ji eina pro savo dviejų išniekintų ir pašventory numestų sūnų kūnus ir žino, kad iš stribynės ją stebi...
Atsakyti
QUOTE(perkunkieme @ 2011 11 26, 12:55)
Senmerge,na kodel jus visada tokia ketegoriska?Na ,nenoreciau sakyti,kad trumparegiska.Istorija-pOlitikos tarnaite.IR MANO MOCIUTE PASakojo apie partizanus,deja nieko gero.Juk negali visi liudijimai buti melagingi ir kaip ten jus pasaket -raudonoji propaganda.NA,KODEL AS NETURECIAU  tiketi savo mociute ir juolab ,kad labai daug zmoniu sako,kad visko buvo,oi visko. smile.gif

Nenoriu blogai kalbėti apie jūsų močiutę , bet kaimo žmonės buvo naivūs ir tikėjo viskuo kas jiems buvo sakoma . Kodėl kaimo žmoguio nepatikėjus stribu persirengusiu partizano uniforma , kad jis neva yra partizanas ? iš Maskvos buvo gautas įsakymas infiltruoti į partizanų gretas sovietų šnipus lietuvius , kad būtų galima partizanus sutriuškinti ir galutinai okupuoti Lietuvą . Iš to ir kilo visi kaimo žmonių pasakojimai apie žudikus "partizanus" .
Papildyta:
QUOTE(Sunute @ 2011 11 26, 13:46)
Perskaitytos tos knygos, taip, buvo pasišventėlių ir tų, kurie knygų neparaše, kad ir Lietuvos diplomatas Prancūzijoje, profesorius Vabalas (žymaus režisieriaus tėvas), taip pat grįžęs į Lietuvą, bet tai neatperka jų vadovaujamų ir, dažnai, likusių be vadų sužvėrėjusių gaujų siautėjimo. Jie buvo pritvinkę ne tik taurių idėjų, bet ir žvėriško keršto, apie kurį knygose nutylima ir žudė, skerdė peiliais mažus vaikus, tarkavo (tiesiogine prasme tarkomis) šiknas mergimoms, kurios šokdavo vakaronėse ir atsisakydavo su jais šokti.
jokia tarybinė propaganda savo knygose neaprašė tokių žiaurumų, kurie vyko realybėje. Dar gyvi vaikai išropoję iš savo tėvų kraujo klanų, taip pat kaip gyvi ir tremtyje augę. Tamsta tikriausiai jauno amžiaus ir norite idealų, deja yra tik gyvenimas, o žiauriame laikmetyje ir žmonės žiaurūs - abiejose barikadų pusėse. Kuo čia dėta tarybinė propaganda?

Ar tikrai tai paremti faktai , kad tai darė partizanai , o ne apsimetėliai stribai ? O gal tai agentūros VBS pranešimas , arba paprasčiauosi gandai kuriuos galėjo stribai paskleisti , siekdami supriešinti taikius gyventojus su partizanais ? Aš tai tokiais gandais netikiu .
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo senmerge: 26 lapkričio 2011 - 13:23
QUOTE(senmerge @ 2011 11 26, 13:23)
Kodėl kaimo žmoguio nepatikėjus stribu persirengusiu partizano uniforma , kad jis neva yra partizanas ?

o kodel nemanot, jog kai kurie zmones patys pazinojo tuos partizanus? Buvo is vienos parapijos ir zinojo kas is kokios seimos i miskus isejo. O veliau patys buvo tu partizanu musami, kankinami, apvagiami? Kodel nepriimat minties, kad visur visokiu zmoniu gali buti?
Atsakyti
karo ir nesantaikos metu visada nukenčia paprasti žmonės,iš giminių pasakojimų partizanų buvo visokiu-buvo ir banditų ir kovotojų,pastarieji-mažuma.
Atsakyti
QUOTE(Leksa @ 2011 11 26, 16:36)
o kodel nemanot, jog kai kurie zmones patys pazinojo tuos partizanus? Buvo is vienos parapijos ir zinojo kas is kokios seimos i miskus isejo. O veliau patys buvo tu partizanu musami, kankinami, apvagiami? Kodel nepriimat minties, kad visur visokiu zmoniu gali buti?

Tik nereikia tų pasakų . tai pateikite faktus , kada ir kur partizanai žudė nekaltus žmones , kur tų žmonių kapai , partizanų žudžiusių žmones pavardes ir slapyvardžius . jei taip gerai viską žinote .
Papildyta:
QUOTE(marytexxx @ 2011 11 26, 16:47)
karo ir nesantaikos metu visada nukenčia paprasti žmonės,iš  giminių  pasakojimų  partizanų buvo visokiu-buvo ir banditų ir kovotojų,pastarieji-mažuma.

tikros lietuvės patriotės pasisakymas mad.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo senmerge: 26 lapkričio 2011 - 15:23
Ogi labai paprastai-taigi visi vieno kaimo zmones ir vieni kitus pazinojo nuo vaikystes
Atsakyti
QUOTE(perkunkieme @ 2011 11 26, 15:34)
Ogi labai paprastai-taigi visi vieno kaimo zmones ir vieni kitus pazinojo nuo vaikystes

Taip, deja taip

Mano tėčio pusbrolis buvo vienos grupės vadas, stribų štabe tarnavo jo geriausias veikystės draugas. Keisdavosi informacija. Tam rajone nei mūšių, nei žudynių tiesiog nebuvo: vieni saugojo kitus. Žmonės net žinojo, kada veš į Sibirą ir kaimais traukdavo miškan. Tai išvesdavo tik gyvulius, kuriuos dar kolchozan nebuvo paėmę. Pagal pasakojimus iš jų kaimo pridavė tik vieną vidutinioką, kuris labai negeras buvo vos ne visiems kaimynams. Vis labiau įsigalint sovietams, partizanai paprasčiausiai perėjo į Latviją ir ten legalizavosi. Sulaukę nepriklausomybės retkarčiais aplanko tėvų kapus (vienas gimtinėn parsivežė iš Sibiro, kito - nužudė kaimyninio r. partizanai). Sutinkame porą aštuoniasdešimtmečių senukų kaskart per Vėlines (stribo broliuką ir vieną buvusių partizaniokų- tuo metu dar paauglį), pašnekinam, man apie mano senelius papasakoja...

senmerge, patriotu būti nereiškia "kalti į vieną pusę užsimerkus". Reikia mokėti mylėti visą ir visokią Lietuvą. Manau, man sekasi. Bent aš savo meile Lietuvai patenkinta ir Lietuvos jaučiuosi mylima.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Sunute: 26 lapkričio 2011 - 16:18
QUOTE(perkunkieme @ 2011 11 26, 17:34)

Na taip ir komunistų to paties kaimo gyventojai užverbuoti stribais negalėdavo partizanais apsimesti , o juk paprastas kaimo žmogus neturėdavo laiko sekti kas išėjo į partizanus , kas į stribus . ir tas pažinojimas nieko neduoda .
Papildyta:
QUOTE(Sunute @ 2011 11 26, 18:10)
Taip, deja taip

Mano tėčio pusbrolis buvo vienos grupės vadas, stribų štabe tarnavo jo geriausias veikystės draugas. Keisdavosi informacija. Tam rajone nei mūšių, nei žudynių tiesiog nebuvo: vieni saugojo kitus. Vis labiau įsigalint sovietams, partizanai paprasčiausiai perėjo į Latviją ir ten legalizavosi. Sulaukę nepriklausomybės retkarčiais aplanko tėvų kapus. Sutinkame pora senukų kaskart per Vėlines.
senmerge, patriotu būti nereiškia "kalti į vieną pusę užsimerkus". Reikia mokėti mylėti visą ir visokią Lietuvą. Manau, man sekasi. Bent aš savo meile Lietuvai patenkinta ir Lietuvos jaučiuosi mylima.

Nepanašu , labai keistai tą parodote , juodindama savo tėvynės gynėjus . Juk jei ne partizanai , kurie kovojo ir aukojo už mus visus savo gyvybes , mes jau gal lietuviškai nebešnekėtumėm ., tik rusiškai .
Atsakyti
QUOTE(senmerge @ 2011 11 26, 15:23)
Tik nereikia tų pasakų . tai pateikite faktus , kada ir kur partizanai žudė nekaltus žmones , kur tų žmonių kapai , partizanų žudžiusių žmones pavardes ir slapyvardžius . jei taip gerai viską žinote .

atsiminti vardus ir pavardes doh.gif gi neuzsirasiau. Senelis tiksliai zinojo, nes pats mate. Mate, koks partizanas nusove kaimynu sunu ir abu pazinojo. Nusauto pavarde buvo Muckus. Vardo nepamenu. Partizano sake ir varda ir pavarde, bet gi neatsimenu! Neuzsirasiau! Slapyvardi? Kazin ar sake g.gif nezinau. Bet faktas toks buvo, jog partizanas nusove zmogu salia mano senelio namu (marijampoles raj.). Ten kunas isgulejo ligi nakties, tik nakti kaimynai pasieme sunaus lavona, nes patys bijojo buti nusauti. Kur palaidojo, kazin ar kam pasakojosi g.gif Ir tikiu seneliu, nes neturiu pagrindo netiketi. Ir kitu "idomiu" faktu yra papasakojes. Ir tikiu juo, nes niekada man nemelavo ir nebuvo prasmes pasakeles sekti.
Gal buvo ir geru partizanu, bet, kaip zinia, zmones labiau prisimena blogus dalykus ir skaudzius isgyvenimus, jie labiau istringa i atminti.
Atsakyti
QUOTE(senmerge @ 2011 11 26, 16:17)
Na taip ir komunistų to paties kaimo gyventojai užverbuoti stribais negalėdavo partizanais apsimesti , o juk paprastas kaimo žmogus neturėdavo laiko sekti kas išėjo į partizanus , kas į stribus .  ir tas pažinojimas nieko neduoda .
Papildyta:

Nepanašu , labai keistai tą parodote , juodindama savo tėvynės gynėjus . Juk jei ne partizanai , kurie kovojo ir aukojo už mus visus savo gyvybes , mes jau gal lietuviškai nebešnekėtumėm ., tik rusiškai .

partizanai prie lietuviškumo išsaugojimo sovietmečiu niekuo neprisidėjo.
Prisidėjo kolaboruojantys: gynė meninkus nuo išvežimo sibiran švietimo komisaras ("titulą" tikslinti reiktų)Venclova, tas pats Paleckis. Sniečkus atsisakė Karaliaučiaus srities prijungimo (būtų prijungę rusais užpildytą teritoriją ir Lietuva - ops - autonomija). Strategavo jie kiek galima. Buvo kas saugo lietuvybės židinius: Lietuvių kalbos katedrą, LLTĮ. Tarp pačių saugumiečių, galimas dalykas, buvo nemažų Lietuvos patriotų. (Ar nelaikytumėte tokio žmogaus patriotu, kuris mato laimingą tautinę, bet tarybinę Lietuvą?, na gal, klydusiu, patriotu.) Visur visokiu žmonių buvo...patriotizmas nuo politinių pažiūrų nepriklauso.
Ar tik pogrindyje patriotai įmanomi? Tai kas tada dabar Jūs?
Man patriotas mylintis tėvynę ir visokią tėvynę žmogus. Žmogiškumo kriterijaias vertinantis ir patriotų ir nepatriotų veiksmus.
Pokario partizanų banditiški veiksmai tikrai nėra šlovintini, kaip ir niekšelių prisiplakėlių kenkimas Lietuviškumo interesams sovietmečiu.
Beja, ar žinot, kad partiniai patriotai Lietuvai ir Dainų šventes išsaugojo ir dar daug ką, ko pasekmėje galėjo ir sąjūdis užgimti (ne vien pogrindinių "kronikų" dėka gi užgimė), nes tai, kaip ir kt. palaikė lietuvybę

Žudžiusių partizanų pavardes žinau. Tiesiog čia ne vieta jas skelbti, nes gyvi giminės, su kuriais bendrauju, tiesiog nepadoru būtų.
Beje folkloro ekspedicijose užrašėm ne vieną žiaurybę tiek iš tų, tiek iš kitų "barikadų" pusių. Žiaurus laikas buvo. Gal dar reikia laiko, kad objektyviai kas įvertintų. Gaila, kad jauniems smegenys "užpilamos" vienpusiška informacija. Čia oficiali viena tiesa, kaip ir viena katalikų religija....

Įdomus faktas: ir stribai, ir miškiniai dainavo tas pačias dainas Nėries, Miškinio, Brazdžionio, net Kubilinsko smile.gif tekstais, o melodijos visos - rusiškos kilmės...
visi savaip tą pačią Lietuvą mylėjo (čia tie humanistai), o brudai žudė abiejose pusėse
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Sunute: 26 lapkričio 2011 - 16:42