esu linkusi į vegetarizmą - t.y. nesu užkietėjusi vegetarė, bet mėsą valgau kokį kartą per du mėnesius O vat žuvį labai mėgstu
gal galėtumėte pasidalinti neįprastais vegetariškų patiekalų receptais?? atsimenu, vaikystėje Šiauliuose tokioje vaistinėje pardavinėdavo visokius ruginius kotletukus, avižines duoneles, tai su pasimėgavimu sušlamšdavau Gal kas žinote kaip juos pasigamint?
Kažkada "Darbštuolėje" buvo pupelių kotletų receptas. Viskas darosi kaip iš mėsos, tik vietoje faršo dedasi virtos maltos pupelės.
Man labai patinka kotletai iš kopūsto. Kopūstą supjaustyti truputį stambiau , negu sriubai, apvirti pasūdytam vandeny (galima piene), nuvarvinti ir atvėsinti. Į kopūsto masę pilti apkepintą svogūną ( pagal skonį - kiek kas mėgsta), dėti prieskonius ( pipirai, vegeta ir .t.t), įmušti kiaušinį, įpilti 2-3 šaukštus manų ir išmaišyti. Kabinti masę su šaukštu ir dėtį į įkaitintą aliejų. Kepti,kol gražiai apskrus ( kaip normalius kotletus). Labai skanu su grietine.
Man labai patinka kotletai iš kopūsto. Kopūstą supjaustyti truputį stambiau , negu sriubai, apvirti pasūdytam vandeny (galima piene), nuvarvinti ir atvėsinti. Į kopūsto masę pilti apkepintą svogūną ( pagal skonį - kiek kas mėgsta), dėti prieskonius ( pipirai, vegeta ir .t.t), įmušti kiaušinį, įpilti 2-3 šaukštus manų ir išmaišyti. Kabinti masę su šaukštu ir dėtį į įkaitintą aliejų. Kepti,kol gražiai apskrus ( kaip normalius kotletus). Labai skanu su grietine.
QUOTE (Miglute @ 2004 03 29, 23:17) |
Man labai patinka kotletai iš kopūsto. |
Vakar kepiau. Aciu! Labai skanu buvo.
Šiaip tai visos sriubos, kurias verdu - vegetariškos (be jokio gyvuliško sultinio)... Išaugau su tėvais vegetarais
Tai va yra tokia viena kur labai mėgstu, tokia ale vegetariška čili, ale šiupininė (priklauso nuo produktų, kuriuos sumeti). Jai reikia: svogūnų, morkų, ryžių (galima kartu įdėti ir kokią vieną bulvę), pupelių arba lešių, konservuotų smulkintų pomidorų ir kečupo, sojos faršo, dar galima įdėti kokį raugintą agurkėlį, jei mėgsti. Kiek ko dėti, nuspręsi iš akies ir ragaudama, svarbu, kad būtų tiršta. Jei nori, kad būtų aštroka, įdėk truputį adžikos ir tabasco padažo (man ypač skanus žalias). Prieš baigiant virti suverti kalnelį grietinės, na o išpilsčius į lėkštes ant viršaus gali užmesti tarkuoto sūrio Skanaus
Papildyta @ [mergetime]1080889726[/mergetime]
Dar vieną įdomesnį atsiminiau Pati kelis kartus kepiau, tai man patiko. Toks pigus ir visai nekaloringas patiekalas. Jei sudominau, pabandykit.
SVOGŪNŲ PLOKŠTAINIS
500g svogūnų
5 kiaušiniai
5 šaukštai džiūvėsėlių
5 šaukštai sviesto,
prieskoniai, pipirai, šaukštelis druskos
Svogūnus nulupti ir smulkiai sukapoti. Tris šaukštus sviesto ištirpinti. Kiaušinių baltymus atskirti nuo trynių. Trynius išsukti su ištirpintu sviestu, sudėti svogūnus, džiūvėsėlius, druską, pipirus (kt. prieskonius). Baltymus standžiai išplakti ir atsargiai įmaišyti į svogūnų masę. Kepimo indą iškepti likusiu sviestu, sukrėsti masę ir apie 50 min kepti 180C karštumo orkaitėjė.
Siūlau valgyti karštą su grietine arba grietinės-sviesto padažu
Tai va yra tokia viena kur labai mėgstu, tokia ale vegetariška čili, ale šiupininė (priklauso nuo produktų, kuriuos sumeti). Jai reikia: svogūnų, morkų, ryžių (galima kartu įdėti ir kokią vieną bulvę), pupelių arba lešių, konservuotų smulkintų pomidorų ir kečupo, sojos faršo, dar galima įdėti kokį raugintą agurkėlį, jei mėgsti. Kiek ko dėti, nuspręsi iš akies ir ragaudama, svarbu, kad būtų tiršta. Jei nori, kad būtų aštroka, įdėk truputį adžikos ir tabasco padažo (man ypač skanus žalias). Prieš baigiant virti suverti kalnelį grietinės, na o išpilsčius į lėkštes ant viršaus gali užmesti tarkuoto sūrio Skanaus
Papildyta @ [mergetime]1080889726[/mergetime]
Dar vieną įdomesnį atsiminiau Pati kelis kartus kepiau, tai man patiko. Toks pigus ir visai nekaloringas patiekalas. Jei sudominau, pabandykit.
SVOGŪNŲ PLOKŠTAINIS
500g svogūnų
5 kiaušiniai
5 šaukštai džiūvėsėlių
5 šaukštai sviesto,
prieskoniai, pipirai, šaukštelis druskos
Svogūnus nulupti ir smulkiai sukapoti. Tris šaukštus sviesto ištirpinti. Kiaušinių baltymus atskirti nuo trynių. Trynius išsukti su ištirpintu sviestu, sudėti svogūnus, džiūvėsėlius, druską, pipirus (kt. prieskonius). Baltymus standžiai išplakti ir atsargiai įmaišyti į svogūnų masę. Kepimo indą iškepti likusiu sviestu, sukrėsti masę ir apie 50 min kepti 180C karštumo orkaitėjė.
Siūlau valgyti karštą su grietine arba grietinės-sviesto padažu
Aš labai mėgstu daržovių apkepą, gal kam nors patiks.
Šaldytas daržoves ( pusę pokelio) apverdu pasūdytam vandeny( 5 min) - morkos, žiediniai kopūstai, žirneliai, šparaginės pupelės ir kt. Atvėsinu, sudedu į karščiui atsparų indą ir apipilu tokiu mišiniu : išplaktas kiaušinis, prieskoniai, šaukštas grietinės, 2 šaukštai pieno, tarkuotas fermetinis sūris. Tada kišu į orkaitę arba mikrobangę 15 min. Pabaigoje dar galima viršų pabarstyti fermentiniu sūriu (papildomai, kas mėgsta) ir skanaus !
Šaldytas daržoves ( pusę pokelio) apverdu pasūdytam vandeny( 5 min) - morkos, žiediniai kopūstai, žirneliai, šparaginės pupelės ir kt. Atvėsinu, sudedu į karščiui atsparų indą ir apipilu tokiu mišiniu : išplaktas kiaušinis, prieskoniai, šaukštas grietinės, 2 šaukštai pieno, tarkuotas fermetinis sūris. Tada kišu į orkaitę arba mikrobangę 15 min. Pabaigoje dar galima viršų pabarstyti fermentiniu sūriu (papildomai, kas mėgsta) ir skanaus !
Nigrita, labai sudomino tavo svogunu apkepas tik idomu ar nuo jo pilvelio nepucia
O as megstu sumustinius. Na,cia gal daugiau uzkandis bet vistiek. Juodos duonos,sviesto,petrazoliu,sezamu,agurko.
Duona uztepti sviestu,uzbarstuti kepintu sezamu,susmulkintom petrazolem,ant virsaus agurkiuka. Skanaus. Vasara panasius darau su pomidorais ir krapais
O as megstu sumustinius. Na,cia gal daugiau uzkandis bet vistiek. Juodos duonos,sviesto,petrazoliu,sezamu,agurko.
Duona uztepti sviestu,uzbarstuti kepintu sezamu,susmulkintom petrazolem,ant virsaus agurkiuka. Skanaus. Vasara panasius darau su pomidorais ir krapais
Dar sumuštinių receptukas :
Forminę duoną apkepti ( galima tosteryje), atvėsinti, ištrinti česnaku, aptepti majonezu, o ant viršaus dėti riekelę pomidoro. Galima pabarstyti pipiriukų. Ech, greičiau ta vasara....
Forminę duoną apkepti ( galima tosteryje), atvėsinti, ištrinti česnaku, aptepti majonezu, o ant viršaus dėti riekelę pomidoro. Galima pabarstyti pipiriukų. Ech, greičiau ta vasara....
"Pasiskolinau", vadinasi, toki darzovini troskinuka is kito forumo. Isbandziau ir mums jis labai labai patiko. Gal dar kam patiks?
Vidutinio dydzio kopusto guze
3 - 4 morkos
2 vidutinio dydzio svogunu galvos
2 - 4 bulves
Kmynu
Grietineles
Aliejaus
Ziupsnukas juros druskos
Kopusta ir bulves supjaustyti panasiai kaip sriubai. Bulves ir kopusta deti i nedideli kieki verdancio vandens ir troskinti ant vidutines ugnies. Morkas supjaustyti griezineliais, svogunus smulkokai sukapoti. Morkas ir svogunus apkepinti nedideliame kiekyje aliejaus, kol suminkstes. Tada iberti kmynu (pagal nora ir skoni) ir sudeti i besitroskinancius kopusta ir bulves. Galima dar iberti ziupsneli juros druskos. Viska uzpilti grietinele ir troskinti ant zemos ugnies apie 10 minuciu.
Vidutinio dydzio kopusto guze
3 - 4 morkos
2 vidutinio dydzio svogunu galvos
2 - 4 bulves
Kmynu
Grietineles
Aliejaus
Ziupsnukas juros druskos
Kopusta ir bulves supjaustyti panasiai kaip sriubai. Bulves ir kopusta deti i nedideli kieki verdancio vandens ir troskinti ant vidutines ugnies. Morkas supjaustyti griezineliais, svogunus smulkokai sukapoti. Morkas ir svogunus apkepinti nedideliame kiekyje aliejaus, kol suminkstes. Tada iberti kmynu (pagal nora ir skoni) ir sudeti i besitroskinancius kopusta ir bulves. Galima dar iberti ziupsneli juros druskos. Viska uzpilti grietinele ir troskinti ant zemos ugnies apie 10 minuciu.
QUOTE (Miglute @ 2004 03 30, 08:17) |
Man labai patinka kotletai iš kopūsto. Kopūstą supjaustyti truputį stambiau , negu sriubai, apvirti pasūdytam vandeny (galima piene), nuvarvinti ir atvėsinti. Į kopūsto masę pilti apkepintą svogūną ( pagal skonį - kiek kas mėgsta), dėti prieskonius ( pipirai, vegeta ir .t.t), įmušti kiaušinį, įpilti 2-3 šaukštus manų ir išmaišyti. Kabinti masę su šaukštu ir dėtį į įkaitintą aliejų. Kepti,kol gražiai apskrus ( kaip normalius kotletus). Labai skanu su grietine. |
Savaitgalį gaminau labai panašiai, tik iš burokėlių.
Galima pavadinti Burokėlių kotletukai
reikia išsivirti du vidutinio dydžio burokėlius, sutarkuoti smulkia tarka ir 10 minučių patroškinti su vandeniu (recepte rašė su pienu) ir 2 šaukštais manų kruopų. Po to, į atvėsintą makalošę reikia įmušti kiaušinį. Tada suformuoti kotletuką, jį apvolioti miltuose ir kepti keptuvėje.
pamiršau paminėti druskytę ir prieskoniukus
Rezultatai:
Skonis koks tai keistokas, bet visumoje galima sakyti, kad skanu O dar kai knygoje paskaitai, kaip sveika burokėlius valgyt, tai iš viso liabai neblogas vegetariškas patiekalas
Papildyta @ [mergetime]1082557569[/mergetime]
o tikriausiai jei manų kruopas sudėčiau kartu su kiaušiniu (taip kaip Miglutė darė), tai gautusi dar geriau Nes man ta galutinė masė kažko per skysta buvo...
Pupelių "burgeriai":
2 š. alyvų aliejaus
1 smulkintas svogūnas
1 didoka smulkiai tarkuota morka
1 žalias posmulkiai supjaustytas pipiras (taip vadinama paprika)
1 smulkinta skiltelė česnako
1/2 arb. š. koriandros miltelių
2x400 indeliai koncervuotų pupelių (tinka bet kokios: kidney, butter, haricot)
1 š. pomidorų piurė
1 plaktas kiaušinis
60 gr. džiuvėsėlių
60 gr. smulkiai tarkuoto olandiško tipo sūrio
truputis druskos, pipirų..
Keptuvėje ant lengvokos ugnies pakepinam svogūną, sudedam morką, pipirą, česnaką bei prieskonius ir trumpai apkepinam. Paliekam atvėsti.
Dubenyje šakute sutrinam pupeles su pomidorų piure, sudedam pakepintas daržoves, kiaušinį, džiuvėsėlius, sūrį bei likusius prieskonius. Viską gerai išmaišome, formuojame apvalius kotletukus ir kepame kepimo popierium išklotoj skardoj (200 C) maždaug 20-25min. pusiaukelėj apverčiant kad gautumėt gražiai pageltusius trapius burgeriukus.
Galima valgyti tarp bandelių arba šiaip su daržovėmis.Skanaus
2 š. alyvų aliejaus
1 smulkintas svogūnas
1 didoka smulkiai tarkuota morka
1 žalias posmulkiai supjaustytas pipiras (taip vadinama paprika)
1 smulkinta skiltelė česnako
1/2 arb. š. koriandros miltelių
2x400 indeliai koncervuotų pupelių (tinka bet kokios: kidney, butter, haricot)
1 š. pomidorų piurė
1 plaktas kiaušinis
60 gr. džiuvėsėlių
60 gr. smulkiai tarkuoto olandiško tipo sūrio
truputis druskos, pipirų..
Keptuvėje ant lengvokos ugnies pakepinam svogūną, sudedam morką, pipirą, česnaką bei prieskonius ir trumpai apkepinam. Paliekam atvėsti.
Dubenyje šakute sutrinam pupeles su pomidorų piure, sudedam pakepintas daržoves, kiaušinį, džiuvėsėlius, sūrį bei likusius prieskonius. Viską gerai išmaišome, formuojame apvalius kotletukus ir kepame kepimo popierium išklotoj skardoj (200 C) maždaug 20-25min. pusiaukelėj apverčiant kad gautumėt gražiai pageltusius trapius burgeriukus.
Galima valgyti tarp bandelių arba šiaip su daržovėmis.Skanaus
Yra toks klasikinis turku patiekalas - troskintos ankstines pupeles. As megstu saldziai, tai patobulinau si patiekala, net nesitikejau, kad taip skaniai gausis. Zodziu, ko reikes (1-2 zmonems):
1 nedidelis svogunas;
1 vidutinis pomidoras;
kelios saujos ankstiniu pupeliu (apie 300g) (tai tarsi nesunokusios pupeles, valgoma su visom ankstim);
aliejaus ant puodo dugno, kad svogunas neprisviltu (pagal klasikini recepta daugiau reiketu, bet as taupau alieju ir kalorijas).
Svoguna smulkiai supjaustom, paskleidziam ant aliejuoto puodo dugno, kad kiek apkeptu. Pupeliu anksciu galus nupjaustom, pacias ankstis perpjaunam per puse (jei tingim, galim ir nepjauti). Ant kiek apkepusiu svogunu supjaustom pomidora. Palaukiam kol jis suminkstes ir paleis sultis. Ant virsaus paskleidziam pupeliu ankstis. Uzpilam siek tiek vandens (daug nepilam, nes pupeles veliau suminkstes ir taip pat paleis savo sultis). Padruskinam. Pacukrinam!!! (taip taip, klasikinis receptas pataria ideti siek tiek cukraus). Ir va cia patiekalo vinis - pries baigiant troskinti pupeles, iberiam cinamono. Na gal cia tik as tokia cinamono megeja, bet man patiekalo skonis labai subtilus pasirode.
Savaitgali pateiksiu patiekala draugo teismui, paziuresim, kaip ivertins:) Jo skonis labai klasikinis, itariu, kad galiu likti nesuprasta Bet kas nebijot eksperimentuoti ir ieskot nauju deriniu, tai tikrai pabandykit.
1 nedidelis svogunas;
1 vidutinis pomidoras;
kelios saujos ankstiniu pupeliu (apie 300g) (tai tarsi nesunokusios pupeles, valgoma su visom ankstim);
aliejaus ant puodo dugno, kad svogunas neprisviltu (pagal klasikini recepta daugiau reiketu, bet as taupau alieju ir kalorijas).
Svoguna smulkiai supjaustom, paskleidziam ant aliejuoto puodo dugno, kad kiek apkeptu. Pupeliu anksciu galus nupjaustom, pacias ankstis perpjaunam per puse (jei tingim, galim ir nepjauti). Ant kiek apkepusiu svogunu supjaustom pomidora. Palaukiam kol jis suminkstes ir paleis sultis. Ant virsaus paskleidziam pupeliu ankstis. Uzpilam siek tiek vandens (daug nepilam, nes pupeles veliau suminkstes ir taip pat paleis savo sultis). Padruskinam. Pacukrinam!!! (taip taip, klasikinis receptas pataria ideti siek tiek cukraus). Ir va cia patiekalo vinis - pries baigiant troskinti pupeles, iberiam cinamono. Na gal cia tik as tokia cinamono megeja, bet man patiekalo skonis labai subtilus pasirode.
Savaitgali pateiksiu patiekala draugo teismui, paziuresim, kaip ivertins:) Jo skonis labai klasikinis, itariu, kad galiu likti nesuprasta Bet kas nebijot eksperimentuoti ir ieskot nauju deriniu, tai tikrai pabandykit.
Ryžių apkepas su daržovėmis (duotas varijantas su cukinija)
apkepui reikės:
325gr apvaliųjų ryžių (geriausia risotto ryžiai)
5 šaukštų alyvuogių aliejaus
350gr. tarkuotų cukinijų
2 smulkintų svogūnų
2 skiltelių česnako
3 vidutinio dydžio kiaušinių
150gr. tarkuoto olandiško sūrio
4 šaukštų grietinės
2 šaukštų smulkinto šviežaus rozmarino (tinka ir džiovintas, tik tuomet dedu 1-ą š)
Padažui:
1 šaukšto alyvuogių aliejaus
100gr. mažučių pomidorų
150gr. pomidorų piurės (geriausia passata)
100ml daržovių sultinio
1 šaukštas vyno acto
Maža sauja šviežaus baziliko
Orkaitę įkaitinam iki 170 C. Apverdame ryžius (jei naudosite risotto apie 8min.). Nusunkiame.
Keptuvėje poroj šaukštų aliejaus pakepinti svogūnus bei cukinijas. Dubenyje sumaišyti ryžius, česnaką bei likusį aliejų. Paliekam šiek tiek atvėst.
Pridedam kiaušinius, grietinę, sūrį, rozmariną ir gautą masę supilam aliejumi pateptom kepimo formom (galima pabarstyt dugną džiuvėsėliais, bus lengviau išimti).
Kepame apie 20-30min. kol gražiai parusvėja.
Padažas paruošiamas l. greitai. Pomidorus perpjauname per pusę ir truputį pakepiname aliejuje, sudedame likusius komponentus ir kiek pakaitiname.
Patiekiamas patiekalas karštas apipylus padažu ir papuošus baziliku.
Šiaip neturint cukinijų aš improvizuoju, naudoju ir grybus ir pipirus, kartais sudedu kelias daržoves vienam apkepan. Gaunasi gražus patiekalas ir kas svarbiausia greitai pagaminamas ir laaabai skanus
apkepui reikės:
325gr apvaliųjų ryžių (geriausia risotto ryžiai)
5 šaukštų alyvuogių aliejaus
350gr. tarkuotų cukinijų
2 smulkintų svogūnų
2 skiltelių česnako
3 vidutinio dydžio kiaušinių
150gr. tarkuoto olandiško sūrio
4 šaukštų grietinės
2 šaukštų smulkinto šviežaus rozmarino (tinka ir džiovintas, tik tuomet dedu 1-ą š)
Padažui:
1 šaukšto alyvuogių aliejaus
100gr. mažučių pomidorų
150gr. pomidorų piurės (geriausia passata)
100ml daržovių sultinio
1 šaukštas vyno acto
Maža sauja šviežaus baziliko
Orkaitę įkaitinam iki 170 C. Apverdame ryžius (jei naudosite risotto apie 8min.). Nusunkiame.
Keptuvėje poroj šaukštų aliejaus pakepinti svogūnus bei cukinijas. Dubenyje sumaišyti ryžius, česnaką bei likusį aliejų. Paliekam šiek tiek atvėst.
Pridedam kiaušinius, grietinę, sūrį, rozmariną ir gautą masę supilam aliejumi pateptom kepimo formom (galima pabarstyt dugną džiuvėsėliais, bus lengviau išimti).
Kepame apie 20-30min. kol gražiai parusvėja.
Padažas paruošiamas l. greitai. Pomidorus perpjauname per pusę ir truputį pakepiname aliejuje, sudedame likusius komponentus ir kiek pakaitiname.
Patiekiamas patiekalas karštas apipylus padažu ir papuošus baziliku.
Šiaip neturint cukinijų aš improvizuoju, naudoju ir grybus ir pipirus, kartais sudedu kelias daržoves vienam apkepan. Gaunasi gražus patiekalas ir kas svarbiausia greitai pagaminamas ir laaabai skanus