Įkraunama...
Įkraunama...

Bažnytinė santuoka

Tuokiausi auksu spindinčioj Šiluvos bažnyčioj (nors man labai patinka mažutės, o ypač senovinės, medinės) Labai man daug reiškė, kad stovėjau toje pat vietoje, kaip mano močiutė ir mama tekėdamos. Na ir šventa vieta traukė, tikiuosi malonės laimingai nugyventi gyvenimą toje santuokoje.

Man įdomi jūsų nuomonė. Jei žmonės dėl nuotraukų eina į bažnyčią, ar Dievas jų santuoką palaimina ar ne?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Luknė: 16 liepos 2007 - 10:27
as ir pazistu ne viena pora, kuri renkasi, rinkosi baznycia, nes grazu...absurdas....
Atsakyti
QUOTE(Ilva @ 2007 07 16, 10:07)
Kodėl tada neiti į sinagogą ar cerkvę, koks skirtumas - juk visur pakankamai gražu ir iškilminga.
O dėl to kokią bažnyčią rinktis, tai specialiai rinkomės pačią paprasčiausią, labiausiai apgriuvusią, auksu nespindinčią, kur tikrai nebus jaunavedžių konvejerio...

i cerkve ar sinagoga pati nutuoki, kad neileidzia kataliku tuoktis mirksiukas.gif
o apgriuvus auksu nespindinti baznytele gali buti pati graziausia mirksiukas.gif musu variantas butent toks mirksiukas.gif
as nesakau, kad netikiu i Dieva. as Juo tikiu... tik ne aklai, su tam tikrom islygom, kunigais netikiu visiskai, per ilgai sukausi tame rate, per daug kunigu pazinau, kad galeciau jais tiketi... gal jie daugiausia ir prisidejo, kad mano tikejimas atsalo... as tuokdamasi tikrai zinau, jog Dievas bus salia musu ir laimins musu santuoka, kaip ir tikiu, kad jis laimina ir visisku bedieviu, ateistu santuokas kazkur kitur - rotusej ar dar kazkur - nes visus myli, ne tik pavyzdinguosius tikejimo brolius ir seses... tiesiog mano tikejimas nera ant tiek tvirtas, kad buciau negalejusi be baznycios... jei rotuseje butu buve graziau nei baznycioje, tuokciausi ir ten. paskui gal nueiciau i baznycia padekoti Dievui uz man suteikta laime... ai, daugiau neaiskinsiu, nes vistiek neisaiskinsiu ir nematau reikalo. tiesiog norejau parodyti, kad yra visokiu nuomoniu ir anaiptol ne visi, kurie tuokiasi baznycioje, zino ar bent yra kada nors gyvenime skaite santuokos sakramento kanonus doh.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Ausrytia: 16 liepos 2007 - 18:13
QUOTE(Ausrytia @ 2007 07 15, 21:06)
beje, diskutavau su labai religingu zmogum apie santuokos sakramento svarba. anot jo (ir as jam pritariu) jei tiki i Dieva, esi katalikas, tau turi buti nesvarbu, kokioj baznycioj tuoktis (nes tai tik isorinis blizgutis, neteikiantis dvasiai peno, o Dievas juk yra visose baznyciose ir ne tik jose...), nesvarbu, koks kunigas tuoks (nes anot jo, visi kunigai - vienodi tarpininkai tarp Dievo ir zmogaus)... taip kad ar tikrai niekam nesvarbu, kokioj baznycioj tuoktis, koks kunigas tuoks? pasak religingu zmoniu - tai pavirsutiniska... tai jeigu situ kampu svarstant, manau, kad isvis beveik visos poros tuokiasi siais laikas pavirsutiniskai, nes renkasi baznycia pacia jiems mieliausia, nors turetu buti tas pats, kur suteiktas santuokos sakramentas, svarbu, kad isvis jis suteiktas...

Mes tuokėmės mums mieliausioje bažnyčioje, t.y. toje, kurioje kas sekmadienį lankydavomės tiek iki santuokos, tiek dabar. Tai vienintelis mielumo kriterijus, o ne architektūra, išsidėstymas miesto plane ar kraštovaizdis aplink pastatą. Ir tuokė mus gerai pažįstamas kunigas, ir šventėme su tos bendruomenės jaunimu. Kitokių savo vestuvių nė neįsivaizduoju. Jei esi tikintis ("religingas"), klausimų, kurioje gi čia bažnytėlėje susituokus, nekyla. Didžiausias tai galvosūkis tiems, kurie bet kurioje bažnyčioje vienodai jaučiasi tik svečiais. Tada belieka rinktis kur gražiau ir eiti užsisakyti spektaklio - norimoje aplinkoje ir su pageidaujamu "renginio vedėju". Mano giliu įsitikinimu, tai prilygsta be jokio supratimo su purvinais batais įsirioglinimui ten, kur kažkam šventa. Tokios poros paprastai džiaugiasi, kaip gerai "apsisuko", susiveikė reikiamas pažymas, už plg. nebrangiai "nusipirko" tinkamiausią ceremonijos laiką, užsinuomojo bažnyčios papuošimus, kuriuos visus iki vieno tuojau pat susirinks juos ir atvežusi firma. Spektakliui to pakanka. Ir vis dėlto man gaila tų žmonių, nes jie negauna nė dešimtosios dalies to, ką gautų iš tikrųjų išgyvendami Santuokos sakramentą.
Papildyta:
QUOTE(Ausrytia @ 2007 07 16, 19:12)
tiesiog norejau parodyti, kad yra visokiu nuomoniu ir anaiptol ne visi, kurie tuokiasi baznycioje, zino ar bent yra kada nors gyvenime skaite santuokos sakramento kanonus  doh.gif

Nemanau, kad kam nors tai naujiena... Iš žmogaus poelgių matosi, kiek jis gerbia tiek save, tiek kitus, kiek turi vidinio įsitikinimo, o kiek nešamas pasroviui.
Papildyta:
QUOTE(Luknė @ 2007 07 16, 11:25)
Man įdomi jūsų nuomonė.  Jei žmonės dėl nuotraukų eina į bažnyčią, ar Dievas jų santuoką palaimina ar ne?

g.gif Dievas nesileidžia išjuokiamas. Širdyje Dievo gali būti tik tiek, kiek pats žmogus Jo įsileidžia. Todėl į Tavo klausimą atsakymas negali būti nei griežtai taip, nei griežtai ne.
Atsakyti
_Smalsute_ tu auksine 4u.gif labai graziai parasiai. noreciau ir as taip moket mintis isreikst bet dabar nereik nes tu pasakiai butent taip kaip galvoju.
Labai teisinga ir tai kad galbut tuoktusi maziau zmoniu perskaite kanonus, bet tikiu kad tos sanuokos butu patvaresnes, maziau zmoniu skirtusi. Aisku nesuabsoliutinu visko, nes juk daug seimu gyvena labai graziai nezinodam kanonu ar susituoke tik CMB. mirksiukas.gif ir tai labai saunu.
Zodziu kiekvienas turi savo nuomone ir daro taip kaip jam atrodo teisingiau ir ..hm graziau.
Atsakyti
Kaip ir spėjau šių kanonų niekas nenori ir nežada skaityti lotuliukas.gif . Temos apie vestuvinius tortus visuomet bus skyrelio pradžioje, o apie tai ,ko įsipareigojama laikytis, ką reiškia santuoka, niekas nesivargina skaityti ir apie tai dar neįdomiau diskutuoti. Kodėl? Manau todėl, kad nelabai kas ir įsipareigoja ko nors laikytis - gyvensim kol mums bus pakeliui. Kanonai tarsi tik katalikams, o kiti net nesvarsto ko galima būtų iš savęs pareikalauti einant tuoktis. Gal kvailai, bet manau ir netikinčiam pravartu būtų pamąstyti, ko iš manęs reikalauja santuoka (aišku jei norima santuokos iki gyvenimo pabaigos, kas daugeliui irgi atrodo ne tik kad nevertinga, bet net nuobodu ir atgrasu) unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(Mojito @ 2007 07 15, 18:00)
Užvedžiau mano manymu reikalinga tema, kurioje būtų galima diskutuoti visai kartais sunkiai prendziamais klausimais, o kad turėtume svarių argumentų įdėjau kanonus, kad galėtume pasitikrinti ar taip kaip mes manome yra ištikrųjų...

Kan. 1061  § 1. Galiojanti santuoka tarp pakrikštytųjų yra vadinama tik tikra (sudaryta), jeigu nebuvo panaudota; tikra ir panaudota - jeigu santuokiniai tarpusavyje, žmogišku būdu, atliko santuokinį aktą tinkamą vaikų gimdymui, kuris yra santuokos prigimtyje ir kuriuo santuokiniai tapo vienu kūnu.
§ 2. Įvykus santuokai, jeigu santuokiniai kartu gyveno, spėjama, jog panaudojo santuoką, iki nebus priešingai įrodyta.

I SKYRIUS
PASTORACINIS RŪPESTIS IR PASIRENGIMAS JUNGTUVĖMS

Kan. 1067  Vyskupų Konferencija tenustato normas jaunųjų egzaminavimui, taip pat santuokiniams užsakams ir kitoms tinkamoms priemonėms, dėl būtinų priešsantuokinių tyrimų atlikimo.

IV SKYRIUS SANTUOKOS SUTIKIMAS
Kan. 1104  § 1. Galiojančiai santuokai sudaryti reikia, kad sutuoktiniai dalyvautų kartu arba asmeniškai, arba per įgaliotinį.

VIII SKYRIUS
SANTUOKOS PADARINIAI
Kan. 1134  Iš galiojančios santuokos tarp sutuoktinių atsiranda savo prigimtimi amžinas ir ypatingas ryšįs. Be to krikščioniškoje santuokoje savo luomo pareigoms ir jų kilnumui, sustiprinami ir pašvenčiami ypatinga sakramento malone.
Kan. 1135    Bendrame vedybiniame gyvenime abu sutuoktiniai turi lygias teises ir pareigas
Kan. 1136  Pirmoji tėvų pareiga ir teisė - visomis jėgomis rūpintis fiziniu, visuomeniniu, kultūriniu, moraliniu ir religiniu vaikų auklėjimu.
Kan. 1137    Teisėtais vadinami vaikai pradėti ar gimę iš galiojančios ar tariamos santuokos.
Kan. 1138  § 1. Tėvas yra tas, į kurį rodo teisėtos vestuvės, nebent aiškiais argumentais būtų įrodytas priešingas dalykas.
§ 2. Teisėtais yra laikomi vaikai, kurie yra gimę bent 180 dienų po jungtuvių arba 300 dienų laikotarpyje pasibaigus vedybiniam gyvenimui.
Kan. 1139  Neteisėti vaikai įteisinami per įvykstančią tėvų santuoką, tiek galiojančią tiek tariamą arba Apaštalų Sosto raštu.
Kan. 1140    Kiek tai liečia kanoniškus padarinius, įteisinti vaikai visame kame prilyginami teisėtiems, nebent aiškiai teisės kas kita būtų pramatyta.

Jei jau diskutuoti, tai gal daugiau išmanančios galėtų paaiškinti...

"Panaudota" santuoka... Čia apie "sugyventinius" kalba?

Kan. 1067 Kokie yra "būtini priešsantuokiniai tyrimai"? Ar praktikoje jie atliekami?

Kan. 1104 § 1. Tiesiog įdomiai skamba "santuoka per įgaliotinį" blush2.gif

Paskutiniame cituojamame skyriuje man asmeniškai nelabai priimtinas vaikų skirstymas į "teisėtus" ir "neteisėtus" unsure.gif

Ir kokiu būdu vaikai "Įteisinami" per "tariamą " santuoką?

Iš principo perskaičius kanonus (bent jau iš pirmo žvilgsnio) jie suprantami ir suvokiami. Nesuprantu, kodėl čia pasisakiusios kai kurios teigia, kad labai mažai kas jų laikosi? g.gif Gal ne apie tai kalba? Ar neperskaitė apie ką čia rašoma? g.gif

Aš asmeniškai vis dar svarstau ar galiu sąmoningai ir atsakingai priimti santuokos sakramentą... Ne dėl to, kad man būtų nesuvokiami prisiimami įsipareigojimai ar kad nebūčiau pasirengusi jų prisiimti... Man nesuvokiamos kai kurios kitos tikėjimo ir bažnyčios tiesos... kai kurioms negaliu sąmoningai pritarti ir jų priimti kaip "savaime suprantamų".

Nėra mano tikėjimas visaapimantis ir "visapritariantis" nustatytoms taisyklėms, todėl pačiai kyla klausimas - ar galiu priimti santuokos sakramentą ir tuo pačiu abejoti kitomis, nors su tuo ir nesusijusiomis, bet vis dėlto egzistuojančiomis katalikiškomis vertybėmis? g.gif

Nu žodžiu, mūsų šeimoje esu "stabdis" šiuo klausimu...
Atsakyti
QUOTE(Hmmm... @ 2007 07 31, 16:22)
"Panaudota" santuoka... Čia apie "sugyventinius" kalba?

Ne. Čia tiesiog paaiškinti du terminai: jei pora susituokia bažnyčioje ir gyvena lytinį gyvenimą, jų santuoka vadinama "tikra ir panaudota", jei tik susituokia - santuoka vis tiek tikra (TIK tikra), nors "nepanaudota".
Papildyta:
Ir kokiu būdu vaikai "Įteisinami" per "tariamą " santuoką?

Jei tarkime žmona šventai įsitikinusi, kad jųdviejų su vyru santuoka yra tikra, o šis, kaip vėliau paaiškėja, jau buvo susituokęs su kita moterimi, negi dėl to vaikai turėtų būti neteisėti - jų motina jų susilaukė laikydamasi krikščioniškojo mokymo.
Atsakyti
Aš asmeniškai vis dar svarstau ar galiu sąmoningai ir atsakingai priimti santuokos sakramentą... Ne dėl to, kad man būtų nesuvokiami prisiimami įsipareigojimai ar kad nebūčiau pasirengusi jų prisiimti... Man nesuvokiamos kai kurios kitos tikėjimo ir bažnyčios tiesos... kai kurioms negaliu sąmoningai pritarti ir jų priimti kaip "savaime suprantamų".

Nėra mano tikėjimas visaapimantis ir "visapritariantis" nustatytoms taisyklėms, todėl pačiai kyla klausimas - ar galiu priimti santuokos sakramentą ir tuo pačiu abejoti kitomis, nors su tuo ir nesusijusiomis, bet vis dėlto egzistuojančiomis katalikiškomis vertybėmis? g.gif

Nu žodžiu, mūsų šeimoje esu "stabdis" šiuo klausimu...

Jei "stabdis" tik Tu, o vyras - grynas katalikas, patarčiau Tau pasikalbėti su kunigu apie tuos dalykus, kurių nenori ar negali priimti "aklai" - galbūt tai visai ne trukdis jums priimti Santuokos sakramentą. Blogiausia yra tai nutylėti ir dėtis labai religinga, jei iš tikrųjų širdžiai visa tai svetima.
Atsakyti
QUOTE(_Smalsutė_ @ 2007 07 31, 17:23)
Jei "stabdis" tik Tu, o vyras - grynas katalikas, patarčiau Tau pasikalbėti su kunigu apie tuos dalykus, kurių nenori ar negali priimti "aklai" - galbūt tai visai ne trukdis jums priimti Santuokos sakramentą. Blogiausia yra tai nutylėti ir dėtis labai religinga, jei iš tikrųjų širdžiai visa tai svetima.

Vyras katalikas, bet nėra tas "grynasis"... įtariu jam dar daugiau klausimų kiltų, bet jis tiesiog nesigilina. Jis greičiau būtų iš tų žmonių, kurie į bažnytinę santuoką žiūri kiek "paprasčiau"... Gal iš to ir mano abejonės? g.gif

Mes laimingi ir taip, todėl man kirba abejonė ar verta sudarinėti bažnytinę santuoką, jei nė vienas nesame itin praktikuojantys katalikai g.gif Nors abiem bažnyčios palaiminimas būtų svarbus (nu bent jau maniškio teigimu, tai jam irgi to reikia), tačiau katalikiškos tiesos ne visuomet sudaro mūsų gyvenimo pagrindą (nežinau ar tiksliai išsireiškiau g.gif)
Atsakyti
Na va, o man idomu ar galima baznycioje tuoktis katalikei ir nekrikstytam, netikinciam vaikinui?
be to, gal kas turite daugiau informacijos kaip su tais igaliojimais, kai kunigas gali igalioti kita asmeni (ne dvasininka) atlikti sutuoktuviu ceremonija ne baznycioje, o kazkokioje kitoje vietoje?
Atsakyti
QUOTE(Laimutux @ 2007 08 25, 00:02)
Na va, o man idomu ar galima baznycioje tuoktis katalikei ir nekrikstytam, netikinciam vaikinui?
be to, gal kas turite daugiau informacijos kaip su tais igaliojimais, kai kunigas gali igalioti kita asmeni (ne dvasininka) atlikti sutuoktuviu ceremonija ne baznycioje, o kazkokioje kitoje vietoje?

Katalikę bažnyčioje tuoks, bet reikia pasikonsultuoti su kunigu, gal reikės kokių papildomų dokumentų, dėl to , kad jaunasis nekrikštytas.
Sutuoktuvių ceremoniją, ne kunigas ir ne bažnyčioje manau gali atlikti tik tuo atveju, jei niekur aplink nėra katalikų bažnyčios ir kunigo(pvz.gyvenant kokioje nelabai gyvenamoje saloje, ar dykumoje, kai nėra galimybių nuvykti ten, kur yra bažnyčia)
Atsakyti