Tiktai "tu", ir as i savo tevus taip kreipiuosi, mus taip auklejo. I dedes, tetas ar senelius su kuriais reciau ir susitinkam kreipiuosi "jus", vien del to, kad tie santykiai ,nezinau kaip cia geriau issireiksti, nera tokie artimi kai su tevais. Kai kurios tetos, su kuriom daugiau bendrauju irgi visada praso kad sakyciau "tu".
Turiu drauge, kurios tevai auklejo, kad vaikai i juos kreiptusi "jus" - tai zinokit ir ju tarpusavio santykiai kaip tolimu giminaiciu...
Jei vaikai kreipiasi i tevus ,,Jus" man kazkaip atrodo nera artimo rysio, atrodo lyg ir bijotu ko.
QUOTE(Makleja @ 2011 12 18, 19:39)
Jei vaikai kreipiasi i tevus ,,Jus" man kazkaip atrodo nera artimo rysio, atrodo lyg ir bijotu ko.
sutinku. nesamone tas ,,Jus"
o nuo keliu metu jusu vaikai suprato skirtuma tarp jus ir tu. man pvz priimtina kad vaikai tevams sakytu Tu. mociutems as taip pat sakydavau Tu. todel ir mano tevai nori kad vaikai sakytu jiems Tu. man tai tinka. bet kiti suaugusieji isizeidzia kai penkiametis paklausia ar pasako kazka su kreipiniu Tu ar tiesiog su kreipiniu pagal kuri butu interpretuojama "tu" : ipilk, paduok ir pan.. kiek aiskinam kad reikia sakyt jus.. aha ir kitakart vel tas pats? man atrodo 5m turetu jau suprasti? kada jusu vaikai pradejo kreiptis i kitus suaugusius Jus
tiktais Tu. Kazkaip Jus asocijuojasi tik su pagarba svetimiems
Aš į tėvus ir senelius kreipiuosi "tu". Man atrodo labai šaltas ir svetimas bendravimas, kai kreipiamasi Jūs. Mano vaikas taip pat bus mokomas, kad į tėvelius, senelius kreiptųsi be jokių "Jūs". Aišku, nekalbu apie tetas ir dėdes ir svetimus žmones, kurie nebendrauja taip artimai. Į juos tai tik tai "Jūs".
Tik TU.JUS,kaip svetima jausčiausi.
Kreipiasi "tu", aš savo tėvams irgi sakiau ir sakau "tu"
QUOTE(Iloveyou @ 2011 12 21, 11:27)
sutinku. nesamone tas ,,Jus"
Ne nesąmonė. Tiesiog kiti daro kitaip. Ir vien kreipinys toli gražu nerodo nei artumo, nei pagarbos gelmės. Gali sakyt "jūs" ir nejaust jokios pagarbos, gali "tujinti" ir nejausti jokio artumo. Mes patys tam suteikiam turinį. O kad kitas tik kitą žodelį vartoja nematau nieko blogo. Su kokiu žodžiu užaugom, prie tokio ir pripratom, bet nei čia geriau, nei blogiau...
Tas pats kas būtų ginčytis dėl to, kad vieni sako "burokėliai", kiti "burokai", o dar treti "barštukai". Žmonės tą patį kartais vadina skirtingai. Ir tiek.