musu seimoje kreipiames - tu, as i savo tevus - tu, o i uosvius - jus
tikrai nenoreciau,kad mano vaikas i mane kreiptusi-jus...kazkokiu salciu ir svetimumu dvelkia
Pries pusmeti kreipesi jus,o dabar sako tu.Man ,kai sako jus,kazkaip labai oficialiai ir saltai skamba
Na man tas JUS tevams . Dar tada truksta: TAIP PONE, ACIU PONE, ir dar ieinant i kambari " Reveransu" nusilenkti . Man tai ziauroka sakyciau.
QUOTE(aurkev @ 2010 10 11, 15:32)
Na man tas JUS tevams . Dar tada truksta: TAIP PONE, ACIU PONE, ir dar ieinant i kambari " Reveransu" nusilenkti . Man tai ziauroka sakyciau.
I tevus, kol mazas ir i senelius tiktai tu (kas del seneliu, tai laikui einant jei jiems sakysim nepatiks kreipinys tu, gales jam patys pasakyt, kad kreiptusi jus). o as tai jokiu budu nenoreciau kad kreiptusi i mane jus
QUOTE(renaldziuss @ 2009 04 27, 20:44)
"Tu" ar "Jūs"? Kaip kreiptis į tėvus?
tiktai tu
QUOTE(-Lilė- @ 2010 10 03, 15:21)
Aš mamai "Tu" sakau, anytai, uošviui - "Jus"
Mano vaikai mums ir seneliams sako "Tu" - man taip artimiau ir fainiau
Mano vaikai mums ir seneliams sako "Tu" - man taip artimiau ir fainiau
Ir aš sutinku Nors mane kažkada teta bandė išmokyt, kad tėvams ir seneliams reikia sakyti "Jūs", bet niekaip neperlaužė, nes aš nei būdama maža, nei dabar jau augindama savą vaiką, nesuprantu, kaip patiems artimiausiems žmonėms galima sakyti "Jūs"
Iš mokyklos laikų prisimenu kaip lietuvių kalbos mokytoja rėkdavo jei kas nors į ją kreipdavosi "jūs" sakydavo - aš esu "tu", nes esu vienaskaita, o jūs yra daugiskaita ir aiškindavo, kad negalima kreiptis į žmogų "jūs", nes jis yra vienas, na nebent akyse dvejinasi
kartais pasitaiko situacijų kai atrodo, kad tiesiog nepadoru kreiptis į žmogų "tu" (pvz. daug vyresnė ir žymiai aukštesnes pareigas užimanti persona), aišku, kreipiuosi "jūs", bet visada prieš akis iškyla griežtoji lietuvių kalbos mokytoja su savo pamokymais apie susidvejinimą akyse
kartais pasitaiko situacijų kai atrodo, kad tiesiog nepadoru kreiptis į žmogų "tu" (pvz. daug vyresnė ir žymiai aukštesnes pareigas užimanti persona), aišku, kreipiuosi "jūs", bet visada prieš akis iškyla griežtoji lietuvių kalbos mokytoja su savo pamokymais apie susidvejinimą akyse
QUOTE(Shanghai @ 2010 10 15, 14:42)
Iš mokyklos laikų prisimenu kaip lietuvių kalbos mokytoja rėkdavo jei kas nors į ją kreipdavosi "jūs" sakydavo - aš esu "tu", nes esu vienaskaita, o jūs yra daugiskaita ir aiškindavo, kad negalima kreiptis į žmogų "jūs", nes jis yra vienas, na nebent akyse dvejinasi
O forume pilna motereliu, kurios siaubingai isizeidzia, jeigu i jas kreipiesi "tu"
Mane nuo mazens moke i senelius kreiptis "jus", taip pat i vyresnius ir nepazistamus zmones. Neseniai drauges sese paprase nesikreipti i ja "jus", nes jauciasi sena, o as tokia nemandagi jauciuosi, kai i ja kreipiuosi "tu"...
O kas del tevu, neisivaizduoju, kaip i juos galima kreiptis "jus".
Manau vienareikšmiškai TU
mano mam reikalavo, kad kreipčiausi jūs. o savo nvaikui leidžiu rinktis. kaip norės, taipnn ir vadins.