linkintigero,Taip, tėveliui dar gyventi ir gyventi.
Galvos navikai tikrai nemetastazuoja į kitus organus. (sirgo draugė, medikė). Dėl kaklo, gerklės, burnos-liežuvio vėžio - nežinau. Kadangi baigėt gydymą tik birželį, praktiškai vaistų veikimas ar spinduliavimo poveikis dar vyksta mažiausia apie 3 savaites. Ne šiaip sau tokiu grafiku skiriamos chemijos. Tai ir to poilsio neprūdai...
Chemijos poveikį apytiksliai jauti dvi savaites ir savaitė atsigavimui. Kadangi dar gydymas iš esmės nėra pasibaigęs (mano minėtas, chemijos ir spinduliavimo tęstinis poveikis), tai atlikti tyrimai nebus objektyvūs ir išsamūs. Nebent tik kraujas. Bet, jeigu gerai jaučiasi, nereikia ir kraujo tyrimų. Kita vertus, jei gydymo metu nepasiektas teigiamas rezultatas, iškart eiti prie sekančios chemijos, didelis nuovargis Jūsų tėčiui, psichologinis ir fizinis. Gydytojai per tą mėnesį sužiūrės, kur krypsta visi reikalai: remisija ar tolimesnis judėjimas.
Jei būtų šiandien kažkokių požymių (fiziniai nusiskundimai) apie juos turėtų žinoti.Apie žymenis (markerius) kalbėta ir prikalbėta. Tai tik vienas iš galimų, pabrėžiu galimų, būdų sekti ir įvertinti ligą. Bet neturi 100% patikimumo. Tokios nuomonės laikosi Šiaulių ir Kauno klinikų ir Jūsų gydytojai. Yra navikų, kur žymuo vos nepagrindinis sekimo objektas, pvz. , prostatos vėžys. Kaip pavyzdį, aš kalbėsiu apie krūtų vėžį, nes apie jį žinau daugiausia. Krūtų vėžiui sekti tinka iš dalies. Jai yra galimybė, visuomet siūlau markerį pasidaryti, bet nesureikšminti. Ir dabar darė man krūtų echoskopiją, tai echoskopuotoja sako: markeris? Et, nepatikima...Man nerodo krūtų mamograma. Kadangi nieko niekada nerodė, tai ir neskiria dabar šito tyrimo. Gal skirs kada vėliau...Jei norit įvertinti tėvelio būseną, galit privačiai pasidaryti pilvo organų echoskopiją. Bus matyti vaistų poveikis kepenims, bendra vidaus organų būklė. Nepakenks.
Manau, jei gydytojai galvotų, jog kažokių tyrimų,
būtent dabar reikia paskirtų. Jie tyrimus skiria pagal bendras ligos žinias ir žinomą plitimą. Pvz. krūtų vėžys plinta per kraują ir limfą. Per limfą plisdamas dažniausia pažeidžia limfmazgius, kaulus, ypač stuburą ir klubus, ilgųjų kaulų (rankų, kojų) nepažeidžia ir dar kimba į odą, minkštuosius organus ir galvą. Žinant tai skiriami tyrimai: limfmazgių echoskopija ir kaulų scintigrafija. Jei navikas buvo tik vietinio plitimo, t. y. nulinė-pirma-antra (ir ji buvo nustatyta pradinių tyrimų metu), operuojant pasirodė, kad plitimas ribotas, limfmazgiai nepažeisti arba pažeistas tik 1-2, ateityje daugybės tyrimų galit nesitikėti. Teks atlikti savarankiškai. Kai išplitimas žymus, kaip man, įtraukta daug limfmazgių vieną-du kartus per metus bus tie tyrimai. Kaulų scintigrafija paprastai tik 1 k. metuose arba pagal nusiskundimus. Aš žinodama, kad plitimas vis vien kada nors vyks, darausi echoskopija papildomai privačiai kas 3 - 4 mėn. Paprastai judėjimas būna pastebimas anksčiau, nei darant planinius tyrimus. Kai navikinis procesas plinta per kraują, tai reiškia, kad bus paveikta kepenys, plaučiai, ta pati galva. Dažnai būna kombinuotas plitimas. Tada visa liga būna agresyvesnė. Limfinis plitimas bet kada gali išeiti į kraujinį plitimą. Žinant naviko prigimtį, jo parametrus, numatant galimus plitimo kelius, iškausius ligonio nusiskundimus bus suplanuoja tyrimai. Pvz., jei echoskopijos metu pastebėti pakitę limfazgiai prie tam tikro organo, pvz. plaučių, tai bus daroma plaučių nuotrauka ir KT. Jei prie kepenų, tada bus daroma pilvo organų KT. Jei viso to nėra, arba kaip Jūs sakot kaklo navikas neplinta, tų tyrimų nebus arba bus tik specifiniai Jūsų navikui būdingi tyrimai. Kokie jie - nežinau. Jei skaitot angliškai ir rusiškai reikėtų pasižiūrėti internete mokslinius straipsnius, sergančiųjų forumus. Iš ten sužinotumėt daug informacijos, greičiausia patvirtinančios Jūsų gydytojo žodžius. Tada atsirastų pasitikėjimas gydytojais. Mes kartasi uždedam jiems neklystančių ir nemirtingų aureolę. Taip nėra. gydytojai ir patys serga ir klysta. Todėl bet kokiu atveju bet kokios žinios apie ligą iš visur - padės ją geriau suprasti ir vertinti. Taip pat vertinti ir gydytojų veiksmus. Susirgę mes jaučiamės išskirtiniais, o dar pasikabėję su kitais ligoniais kartais atstumtaisiais. Jam skiria, o man ne. Galiu papasakoti linksmą istoriją. Šios chemijos metu mane paguldė dėl neutropenijos į klinikas. Palatoje aš ir dvi močiutės ~70 m. Viena pamačius, kad man atnešė sesutė vienkartines kaukes, sunerimo. Kodėl man ją duoda, jai ne? Sakau mano blogas kraujas, todėl, kad jokia infekcija nekibtų. Tada; tai tu mus užkrėsi. Ne, neužkrėsiu. kai kraujas krinta aš tampu labai pažeidžiama, bet kada gali prasidėti infekcija, net nuo sloguojančio ar čiaudinčio žmogaus. Pamąstė: tada: vis tiek man reikia tokios kaukės. Aš vėl: nereikia, nes jūsų kraujas geras. Mano neutrofilai labai nukritę, beveik 0. O ji rypuot: dieve, tai kur man tų neutrofilų nusipirkti... ir pingų aš neturiu.
.Jie dar net nenukritę ir gal nekris nori atsargoje turėti....
Taip ir su tyrimais. Jei neskiria, racionalus atsakymas reikia juos pirkti (pakištukas). O gal jų tikrai nereikia? Žinodamas apie ligos plitimo kelius, žinodamas savo naviko diferencijos laipsnį, kitus parametrus, jau gali pats orientuotis; reikia ar nereikia tų tyrimų. Klausti esant neaiškumui, o ko klausti, kai niekas neaišku. Daktarai neturi laiko ir yra pavargę metų metus aiškinti tą patį per tą patį nieko neišmanančiam žmogui. Kai pamato, kad išmanai, supranti trumpai visada paaiškins. rasų lanka, manau, galėtų patvirtinti mano žodžius. Vieninteliai kas nuoširdžiai stengiasi viską paaiškint, ar supranta žmogutis ar ne, tai daktarai rezidentai. jie pilni jaunatviško entuziazmo ir dar nepavargę nuo nuolatinio, pastovaus aiškinimo.
Mano žinios ir ne iš kur kitur: iš interneto, pokalbių su gydytoja, su ligoniais. iš spausdintinės literatūros, knygų, žurnalų, laikraščių. Tik perleistos per mano supratimo lygį. Galiu klysti, nes ne medikė esu.
Tiesa, neneigsiu, egzistuoja tyrimų limitai, gydytojai labai suvaržyti. Daug priklauso nuo įstaigos, kur gydotės, vienose vienoki apribojimai, kitose kitokie.
Palaikomasis gydymas, o koks jis gali būti tik baigus gydymą? Ramybė, poilsis, nuotaika...
Aš svajoju apie tokį poilsį, bent mėnesio ir man jau nesvarbu, kas ten su manim vyks per tą mėnesį. PAVARGAU.
P. s. kaip visuomet, trumpai drūtai nemoku parašyti.