Įkraunama...
Įkraunama...

Darbo teisė, darbo sutartys ir kita, įvairūs klaus

Norejau pasikonsultuoti.Naujas viršininkas vyra sumaste išmesti iš darbo.Kadangi nori apsistatyti savo draugais ir pažistamais. Tai tom pačiom pareigom prieme savo drauga, kuriom dirba ir mano vyras. Mano vyrui oficialiai nieko nesako, kad esi nepageidaujamas, tačiau kai pareigos dubliuojasi tai aiškiai jaučiasi. Be to jam dave nauja mašina ir gerokai didesni atlyginima, nors jis visiškai nieko nesugeba dirbti, o mano vyras čia dirba 10 metu. Tai jis chamiškai bando išesti mano vyra tiesiog lipdamas per kitu galvas. Mes turime du mažamečius vaikus, vienam iš ju dar nera 2 ieju metu. Kaip elgtis tokioje situacijoje? Kokie istatymai mus gina? AR gali tiesiog atleisti iš darbo?
Atsakyti
QUOTE(kristina.nesvarbu033 @ 2009 05 29, 10:04)
Norejau pasikonsultuoti.Naujas viršininkas vyra sumaste išmesti iš darbo.Kadangi nori apsistatyti savo draugais ir pažistamais. Tai tom pačiom pareigom prieme savo drauga, kuriom dirba ir mano vyras. Mano vyrui oficialiai nieko nesako, kad esi nepageidaujamas, tačiau kai pareigos dubliuojasi tai aiškiai jaučiasi. Be to jam dave nauja mašina ir gerokai didesni atlyginima, nors jis visiškai nieko nesugeba dirbti, o mano vyras čia dirba 10 metu. Tai jis chamiškai bando išesti mano vyra tiesiog lipdamas per kitu galvas.  Mes turime du mažamečius vaikus, vienam iš ju dar nera 2 ieju metu. Kaip elgtis tokioje situacijoje? Kokie istatymai mus gina? AR gali tiesiog  atleisti iš darbo?

Tokioj situacijoj geriausiai laukti kuo viskas baigsis.. ir nepasiduoti. Darbdavys gali pasinaudoti psichologiniu spaudimu ir vyra "priversti" pasirasyti prasyma iseiti savo noru arba gali kibti prie atliekamo darbo ir ieskoti nusizengimu -kai nori visada gali rasti prie ko prikibti..
Pagal istatyma gali iteikti ispejima jusu atveju pries 4 men ir atleisti su iseitine kompensacija (uz 10 m darbo staza -5 menesiu algos dydzio, zinoma oficialios algos o ne vokelio). Jeigu vyro ir naujo darbuotojo pareigos tos pacios o faktiskai reikalingas tik vienas, pirmumo teise buti paliktiems darbe turi auginantys vaikus iki 16 m.(jusu atveju)- LRDK 135 str.
Vaikas iki 2 m t.p priezastis buti paliktam darbe -LRDK 132 str. Bet jeigu bus naudojamas "išėdimo" budas, vyrui patarciau tartis del isejimo saliu susitarimu ir deretis ne mazesnes kompensacijas negu priklauso. As reikalauciau 5+4 vidutiniu men algu ir iseiciau (jei tikrai zinociau kad mane nori atleisti) , bet nesaziningas darbdavys tiek nemokes ir ieskos kabliuku atleisti uz nuodemes nemokant nieko..
Papildyta:
QUOTE(ADA @ 2009 05 28, 21:19)

O su bet kokiais vidaus aktais turi būti žmogus supažindintas pasirašytinai  4u.gif

lotuliukas.gif tik labai retai kas juos (instrukcijas, darbo tvarkos taisykles ar kolektyvine) skaito .. is mano praktikos tik kokie 15% darbuotoju TIKRAI perskaito nuo A iki Z,ypac jei labai daug prirasyta -kiti tik pavarto ir padeda...
Atsakyti
koks skirtumas tarp išėjimo iš darbo savo noru ir kai tave atleidžia?
Atsakyti
QUOTE(mafijozė @ 2009 05 31, 00:20)
koks skirtumas tarp išėjimo iš darbo savo noru ir kai tave atleidžia?

Kai atleidzia turi kompensacija ismoketi ( priklauso nuo atleidimo priezasties ), o savo noru isejus jokios kompensacijos nera.
Atsakyti
QUOTE(Vitalijaxx @ 2009 05 30, 22:54)
Tokioj situacijoj geriausiai laukti kuo viskas baigsis.. ir nepasiduoti. Darbdavys gali pasinaudoti psichologiniu spaudimu ir vyra "priversti" pasirasyti prasyma iseiti savo noru arba gali kibti prie atliekamo darbo ir ieskoti nusizengimu -kai nori visada gali rasti prie ko prikibti..
Pagal istatyma gali iteikti ispejima jusu atveju pries 4 men ir atleisti su iseitine kompensacija (uz 10 m darbo staza -5 menesiu algos dydzio, zinoma oficialios algos o ne vokelio). Jeigu vyro ir naujo darbuotojo pareigos tos pacios o faktiskai reikalingas tik vienas, pirmumo teise buti paliktiems darbe turi auginantys vaikus iki 16 m.(jusu atveju)- LRDK 135 str.
Vaikas iki 2 m t.p priezastis buti paliktam darbe -LRDK 132 str. Bet jeigu bus naudojamas "išėdimo" budas, vyrui patarciau tartis del isejimo saliu susitarimu ir deretis ne mazesnes kompensacijas negu priklauso. As reikalauciau 5+4 vidutiniu men algu ir iseiciau (jei tikrai zinociau kad mane nori atleisti) , bet nesaziningas darbdavys tiek nemokes ir ieskos kabliuku atleisti uz nuodemes nemokant nieko..
Papildyta:
lotuliukas.gif  tik labai retai kas juos (instrukcijas, darbo tvarkos taisykles ar kolektyvine) skaito .. is mano praktikos tik kokie 15% darbuotoju TIKRAI perskaito nuo A iki Z,ypac jei labai daug prirasyta -kiti tik pavarto ir padeda...

Dekui jums už konsultacija. Dar norejau paklaust vyras 7 metus atostogose nebuves, tai ir šie atostoginiai jam priklauso vidutinio men. algos dydžio?

Atsakyti
QUOTE(Vitalijaxx @ 2009 05 30, 22:54)
lotuliukas.gif  tik labai retai kas juos (instrukcijas, darbo tvarkos taisykles ar kolektyvine) skaito .. is mano praktikos tik kokie 15% darbuotoju TIKRAI perskaito nuo A iki Z,ypac jei labai daug prirasyta -kiti tik pavarto ir padeda...
Taip, bet jis susipažino, kad pagal tvarką - net ir atostogų metu susirgus privalu pranešti darbdaviui - tai vėl situacija keičiasi 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Andraja @ 2009 05 31, 07:27)
Kai atleidzia turi kompensacija ismoketi ( priklauso nuo atleidimo priezasties ), o savo noru isejus jokios kompensacijos nera.

bet juk dabar padarė, kad jei gauni kompensaciją, tai negauni pinigų iš darbo biržos. Tai, taip išeina, kad skirtumo jau nebėra? ar yra dar kokie nors niuansai ?
Atsakyti
QUOTE(mafijozė @ 2009 05 31, 11:23)
bet juk dabar padarė, kad jei gauni kompensaciją, tai negauni pinigų iš darbo biržos. Tai, taip išeina, kad skirtumo jau nebėra? ar yra dar kokie nors niuansai ?
Bet jei atlyginimas buvo pvz. 3000 litų... Man rods bedario pašalpa, nesiekia net pusės tiek? Ar ne?
Atsakyti
QUOTE(ADA @ 2009 05 31, 10:25)
Bet jei atlyginimas buvo pvz. 3000 litų... Man rods bedario pašalpa, nesiekia net pusės tiek? Ar ne?

chm, nu gal.. o jei atlyginimas minimumas tai tada tikriausiai jokio skirtumo unsure.gif mane domina ar be to yra dar kokių privalumų būti atleistam negu išeiti savo noru ..
Atsakyti
QUOTE(mafijozė @ 2009 05 31, 11:28)
chm, nu gal.. o jei atlyginimas minimumas tai tada tikriausiai jokio skirtumo  unsure.gif  mane domina ar be to yra dar kokių privalumų būti atleistam negu išeiti savo noru ..

Negaliu garantuoti, bet bent jau seniau man rods buvo - jei išeini savo noru, keletą mėnesių bedarbio pašalpos nemoka....
Bet kaip yra dabar - nežinau, reikia pasiskaitinėti ldb.lt arba pasiskambinti į savo teritorinę biržą 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(ADA @ 2009 05 31, 10:31)
Negaliu garantuoti, bet bent jau seniau man rods buvo - jei išeini savo noru, keletą mėnesių bedarbio pašalpos nemoka....
Bet kaip yra dabar - nežinau, reikia pasiskaitinėti ldb.lt arba pasiskambinti į savo teritorinę biržą  4u.gif

pasiskaičiau ldb.lt pasirodo jei neišdirbu daugiau kaip 18mėn ir išeinu savo noru, tai nedarbo draudimo išmoka neskiriama sad.gif .. o kaip elgtis tokiu atveju jeigu darbdavys prieš priimant į darbą prašo pasirašyti atleidimo iš darbo prašymą ? sad.gif
Atsakyti
QUOTE(mafijozė @ 2009 05 31, 12:59)
pasiskaičiau ldb.lt pasirodo jei neišdirbu daugiau kaip 18mėn ir išeinu savo noru, tai nedarbo draudimo išmoka neskiriama sad.gif .. o kaip elgtis tokiu atveju jeigu darbdavys prieš priimant į darbą prašo pasirašyti atleidimo iš darbo prašymą ? sad.gif

na cia tai naujiena,dar neprieme,o jau pasirasyti atleidimo lapa,kad galetu data bet kada irasyti,aisku,kad nepasirasinet tokiu nesamoniu, doh.gif
Atsakyti