Įkraunama...
Įkraunama...

Darbo teisė, darbo sutartys ir kita, įvairūs klaus

QUOTE(riešutėlis @ 2009 05 07, 13:27)
dėkui Marija5 vis pagelbėji mums kai jau visai striuka  4u.gif
ir dar klausimėlis - kiek suprantu tai apie tą etato naikinimą ir mamos darbo sąlygų pakeitimą darbdavys turi praneešti darbuotojui raštiškai. Dabar tai gavosi kad atėjo mamos tiesioginė viršininkė  (meistrė taip vadinama) ir pasakė visa tai žodžiu  g.gif
Tai kiek suprantu ir tas siūlymas žodžiu kaip ir neegzistuoja  ax.gif

Be abejo viskas turi būti įforminta raštiškai. Juk žodžio į teismą nenuneši. hihihi.gif
Iš pradžių darbdavys surašo pranešimą apie darbo sutarties sąlygų keitimą, kadangi įspėjimo terminas nėra numatytas LR DK (išskyrus DU keitimą), reikia vadovautis protingumo ir teisingumo principais. Aš įspėju prieš 7-14 dienų. Tada darbuotojas sutinka arba ne. Šiuo atveju motinai nesutikus, darbdavys privalo parašyti įspėjimą apie DS nutraukimą griežtai laikantis LR DK nuostatų, kitaip atleidimą iš darbo galima bus pripažinti neteisėtu. Būtinai prašykite dokumentų kopijas, kurios pasirašėt. smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Marija5: 07 gegužės 2009 - 12:32
Marija5 dar norėčiau patarimo dėl mamos ax.gif kaip dabar viršininkė jos pasakė, kad tai ne etato naikinimas, o tipo darbų perskirstymas. O čia tas pats skaitosi, kad atleidimas dėl darbdavio kaltės g.gif
o už kiek mėnesių priklausytų išeitinė jei mama šioje įmonėje dirbo 28 metus ir 8 mėn. ax.gif
Atsakyti
o ką dėl atostogų mamos patartumėte ax.gif imti atostogas ar kompensaciją už nepanaudotų atostogų ax.gif

o dar ar yra skirtumas kad mama jau pensininkė, gauna pensiją (na ta prasme kad mažiau garantijų ir mažesnė išeitinė, nei kad darbingas žmogus)
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo riešutėlis: 07 gegužės 2009 - 18:14
na ir įkyri esu, bet labai reikia patarimo ax.gif o jeigu mama vistik bus priversta rašyti pareiškimą, ar reikėtų pareiškime nurodyti kad mane atleiskite pagal tam tikrus straipsnius (na kad darbdavio iniciatyva keičiamos darbo sąlygos su kuriomis dėl sveikatos būklės negali mama sutikti)(na tipo sutinku būti atleista iš darbo pagal LR DK 120 str. ir prašau man išmokėti pagal LR DK 130 str. priklausančią išeitinę pašalpą, nes su siūlomu darbo sąlygų pakeitimu negaliu sutikti dėl sveikatos būklės (pažyma dėl bronchinės astmos pristatyta prieš 10 metų)
Vaje jau ir pareiškimus kurti pradėjau doh.gif

o tame raštiškame pranešime apie darbo sąlygų pakeitimą turi būti nurodyta už kiek mėn. išeitinę išmokės, ar nenurodo (na kad žmogus žinotum)
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo riešutėlis: 07 gegužės 2009 - 18:39
QUOTE(riešutėlis @ 2009 05 07, 18:38)
Marija5  dar norėčiau patarimo dėl mamos ax.gif  kaip dabar viršininkė jos pasakė, kad tai ne etato naikinimas, o tipo darbų perskirstymas. O čia tas pats skaitosi, kad atleidimas dėl darbdavio kaltės g.gif
o už kiek mėnesių priklausytų išeitinė jei mama šioje įmonėje dirbo 28 metus ir 8 mėn. ax.gif

Čia nėra darbų paskirstimas, čia yra darbo sutarties sąlygų keitimas. Bet iš tiesų nematant sutarties yra sunku pasakyti.

140 straipsnis. Išeitinė išmoka

1. Nutraukus darbo sutartį pagal šio Kodekso 129 straipsnį ir 136 straipsnio 1 dalies 6 punktą, atleistam darbuotojui išmokama jo vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio dydžio išeitinė išmoka atsižvelgiant į to darbuotojo nepertraukiamąjį stažą toje darbovietėje:
...
6) daugiau kaip dviejų šimtų keturiasdešimties mėnesių - šešių mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio.

2. Nutraukus darbo sutartį kitais šiame skirsnyje (išskyrus Kodekso 125 ir 126 straipsniuose bei 127 straipsnio 1 dalyje nustatytus atvejus) ir kituose įstatymuose nustatytais atvejais, kai nėra darbuotojo kaltės, jam išmokama jo dviejų mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinė išmoka, jeigu įstatymai ar kolektyvinės sutartys nenustato kitaip.

QUOTE(riešutėlis @ 2009 05 07, 18:55)
o ką dėl atostogų mamos patartumėte ax.gif  imti atostogas ar kompensaciją už nepanaudotų atostogų ax.gif

o dar ar yra skirtumas kad mama jau pensininkė, gauna pensiją (na ta prasme kad mažiau garantijų ir mažesnė išeitinė, nei kad darbingas žmogus)

Dėl atostogų tai jokio skirtumo ir dėl išeitinės tas pats.

QUOTE(riešutėlis @ 2009 05 07, 19:39)
na ir įkyri esu, bet labai reikia patarimo ax.gif  o jeigu mama vistik bus priversta rašyti pareiškimą, ar reikėtų pareiškime nurodyti kad mane atleiskite pagal tam tikrus straipsnius (na kad darbdavio iniciatyva keičiamos darbo sąlygos su kuriomis dėl sveikatos būklės negali mama sutikti)(na tipo sutinku būti atleista iš darbo pagal  LR DK 120 str. ir prašau man išmokėti pagal LR DK 130 str. priklausančią išeitinę pašalpą, nes su siūlomu  darbo sąlygų pakeitimu negaliu sutikti dėl sveikatos būklės (pažyma dėl bronchinės astmos pristatyta prieš 10 metų)
Vaje jau ir pareiškimus kurti pradėjau doh.gif

o tame raštiškame pranešime apie darbo sąlygų pakeitimą turi būti nurodyta už kiek mėn. išeitinę išmokės, ar nenurodo (na kad žmogus žinotum)

Dabar prašau man paaiškinti, kodėl jūsų mama bus PRIVERSTA rašyti kažkokius prašymus??? Darbuotojo niekas negali priversti nieko rašyti. Na pasiūlys jai pakeisti darbo sąlygas, tegul ji nesutinka ir viskas. Tada jau darbdavys lai rašo, o ne ji. Su ja tokiu atveju darbdavys turės nutraukti darbo sutartį pagal LR DK 129 str. Ir viskas.
Tik nesukite sau galvos. 4u.gif
Atsakyti
Marija5 labai dėkui už patarimus, nes kai žmogus nesi susidūręs su tuo gyvenime tai ir nežinai savo teisių doh.gif o darbdavys tuo tik ir naudojasi doh.gif ir žinoma nusprendžia dažniausiai kaip reikalus išspręsti ne darbuotojo naudai verysad.gif
Atsakyti
Nėra už ką 4u.gif
Visada yra malonu padėti.

Kiekvienas darbuotojas turi žinoti savo teises. Be abėjo jis neturi pamiršti ir savo pareigų. mirksiukas.gif
Reikia visiems pradėti po trupučiuką studijuoti darbo kodeksą. Nes taip darbdaviai ir toliau naudosis darbuotojų nežinojimu. smile.gif
Atsakyti
dar klausimėlis iškilo, ir vėl dėl mamos - o jeigu jai pasiūlys pasilikti už 0,5 etato (tipo padibs mažesniu atlyginimu, sumažės vidurkis, o paskui vistiek atleis, bet išeitinė jau iš mažesnio vidurkio skaičiuosis) Ar gali ji tada nesutikti, bet vistiek ją atleidžiant ar priklausys 6 mėn. išeitinė g.gif
o gal jei nesutiks turės savo noru išeiti doh.gif
Atsakyti
QUOTE(Verdaina @ 2009 05 01, 21:14)
Man irgi įdomiausia dalis su Registru, nes kaip jau išsiaiškinom, pas grivitą net nėra steigėjų sprendimo su direktoriaus paskyrimu, nei DS su direktorium (na savaime aišku, nes jis nėra paskirtas). Kokiu pagrindu Registras įregistravo Latvių įmonės prokūristą (steigėją) lietuviškos įmonės direktorium neiįsivaizduoju.  blink.gif

Gal atsakytu kas, kas jau gilinosi i mano pamineta situacija... g.gif
Ar keicia padeti tai, jog toji imone yra dukterine, o motinine imone LV? Cia holdingo principu veikianti imone...
PAskyrimas direktorium visgi yra, bet steigejas (prokuristas) bei direktorius yra tas pats asmuo. Jis vadovauja motininei bendrovei.

Tai visgi ar reikia jam DS?? blush2.gif
Atsakyti
Aš ne labai supratau klausimo. Bet DS su vadovu visada turi buti. smile.gif
Juk motoninė ir dukterinė įmonės yra 2 skirtingi juridiniai asmenys, su skirtingais kodais. Tai ir nesvarbu, kad 2 įmonėse tas pats vadovas, mokesčius gi moka 2 įmonės.
Papildyta:
QUOTE(riešutėlis @ 2009 05 08, 23:47)
dar klausimėlis iškilo, ir vėl dėl mamos - o
1. jeigu jai pasiūlys pasilikti už 0,5 etato (tipo padibs mažesniu atlyginimu, sumažės vidurkis, o paskui vistiek atleis, bet išeitinė jau iš mažesnio vidurkio skaičiuosis)
2. Ar gali ji tada nesutikti, bet vistiek ją atleidžiant ar priklausys 6 mėn. išeitinė g.gif
3. o gal jei nesutiks turės savo noru išeiti  doh.gif

Atrodo buvau atsakius į šį klausimą g.gif Gal namie interneas sustreikavo.
1. Taip.
2. Gali nesutikti. Ją atleis pagal LR DK 129 str. įspėjimo terminas numatytas LR Dk 130 str. išeitinės išmokos dydis LR DK 140 str.
3. Ne, juk jau rašiau mirksiukas.gif Jokių prašmų savo noru. Juk tada ji neturės teisės į išeitinę išmoką. Gaus tik DU + kompensaciją už nepanaudotas atostogas.
Atsakyti
dėkui Marija5 visai man galva susisuko 4u.gif
Atsakyti
na aš vėl dėl mamos galvą suku blush2.gif
o jei vistik darbdavys pasielgs ne pagal DK, na ta prasme kad prasideda kabinėjimasis prie darbuotojo, prideda papildomo darbo ir pan.
na norėčiau sužinoti kokia tvarka ir kur reikėtų kreiptis jei taip įvyktų ax.gif
Atsakyti