Įkraunama...
Įkraunama...

Darbo teisė, darbo sutartys ir kita, įvairūs klaus

Dar norejau pasiteirauti. Kokiu dokumentu turi buti apiformintas laisvas laikas kito darbo paieskoms atleidziamam darbuotojui? Ty. ar turi is vis buti koks nors dokumentas? g.gif
Atsakyti
Šiuo metu esu vaiko priežiūros atostogose. Prieš mėnesį buvau iškviesta į darbą ( dirbu valstybinėje įstaigoje) pasirašyt prašymą ( savo noru), jog atsisakau 0,25 etato (dirbau 1,25). Ar galiu, esant atostogose, rašyt kažkokius prašymus ir ar gali įstaiga keisti su manim darbo sutartį?
Gal kas esat susidūręs su panašia situacija? g.gif
Atsakyti
QUOTE(Fregata @ 2009 12 03, 16:49)
Dar norejau pasiteirauti. Kokiu dokumentu turi buti apiformintas laisvas laikas kito darbo paieskoms atleidziamam darbuotojui? Ty. ar turi is vis buti koks nors dokumentas?  g.gif

Viskas turi buti aptarta pasiūlyme/įspėjime nutraukti DS.
Arba sudaromas atskiras susitarimas ir tiek. smile.gif
Atsakyti
Laba diena.Mano stuacija tokia:esu vaiko priez.atostogose iki 3 metu,sutartis terminuota,bet toj istaigoj dirbu jau 5 metai(su v.pr.atost.)Jei grizciau i darba likus pusmeciui iki vaikui sueis 3 metai ar mano darbo vieta isliks?ir ar DS automatiskai netampa neterminuota?ar mane atleis?vyksta darbuotoju atleidimas
Jei DS pasirasyta iki vaikui sueis 3 m.tai man apsisprendus turetu priimt...tik ar i ta pacias pareigas?.... blink.gif
Atsakyti
Terminuotos sutarties maksimalus terminas yra 5 metai.
O kodėl su jumis yra sudaryta terminuota darbo sutartis?
Kaip suprasti DS nurodyta "iki vaikui sueis 3 metai"?
Sutartis nutraukiame terminui suėjus (LR DK 126 str.)
Jeigu nei viena šalis DS nenutrauks, tada bus neterminuota darbo sutartis.
Kažkaip man viskas čia painu.
Ar tiesiog penktadienio vakarą jau nieko nesuprantu. ax.gif
Atsakyti
Man paciai mano situacija paini blush2.gif Pabandysiu paaiskinti.Mano sutartis buvo iki 2007 m.gruodzio 31 d.bet tu paciu metu gruodzio 29 d.gime dukryte,taigi,as jau buvau isejusi motinystes atostogu iki vaikui sueis 2 metai,taip iseidama ir pasirasiau sutartyje.Siais metais tureciau sugrizti gruodzio 29 in darba,bet atvaziavusi pokalbiui pas direktore,ji man pareiske,kad as jiems nebereikalinga,kad atleidineja darbuotojus ir motyvuoja mano atleidima terminuota darbo sutartimi,sako "sugrisit 29 o 31 busit atleista".Dar pasiule pratesti DS iki vaikui sueis 3 m. "kad neprapultu socialines garantijos",as budama strese ir dideliausiame apstulbime emiau ir pasirasiau,nors noriu pasakyt,kad dar nesibaige 2 metu vaiko prieziuros atostogos.Vat stai tokia istorija,gal kiek aiskiau.
Db.primygtinai reikalauja,kad greiciau eiciau i Sodra susitvarkyti dokumentu del tu treciu metu.Man idomu ar grizus po pusmecio kokio as galeciau dirbt savo pareigose ar man pasiulys "bele ka" ir sudarys tokias salygas,kad pati iseiciau?.....
Sutrikus doh.gif
Atsakyti
O ką jus pasirašėt darbo sutartyje? g.gif

Radau idomų straipsnį šia tema.

Dėl terminuotos darbo sutarties nutraukimo su nėščia moterimi, terminuotos darbo sutarties pratęsimo

DK 126 straipsnis reglamentuoja terminuotos darbo sutarties nutraukimą suėjus terminui. Darbo sutarties termino nustatymas numatytas DK 110 straipsnyje, kur nurodyta, kad terminas gali būti nustatomas iki tam tikros kalendorinės datos arba iki tam tikrų aplinkybių atsiradimo, pasikeitimo arba pasibaigimo. Darbo sutarties rūšį - terminuotą ar neterminuotą - pasirenka darbo sutarties šalys, nepažeisdamos įstatymų nuostatų.

DK 132 straipsnio 1 dalyje nėščioms moterims numatyta garantija, draudžianti tam tikrą laiką nutraukti darbo sutartį su nėščia moterimi. Tai prasideda nuo tos dienos, kai darbdaviui pateikiama medicinos pažyma apie nėštumą ir baigiasi praėjus dar vienam mėnesiui po nėštumo ir gimdymo atostogų. Per šį laikotarpį darbo sutartis gali būti nutraukta pagal DK 136 straipsnio 1 ir 2 dalyse nustatytus atvejus.

Darbo sutartis dėl termino suėjimo gali būti nutraukiama, kai pasibaigia jos terminas. Jei terminas yra nustatytas sutarties šalių, bet jo suėjimo metu darbuotojui turi būti taikoma DK 132 straipsnio 1 dalyje numatyta garantija ir jis ketina ja naudotis, tai pagal šios įstatymo normos nuostatą sutartinis darbo sutarties terminas įstatymo pagrindu perkeliamas į kitą datą. Darbo sutarties, kaip terminuotos, pobūdis išlieka. Per DK 132 straipsnio 1 dalyje nustatytą laiką darbo sutartis įstatymo pagrindu vykdoma kaip terminuota ir dar nepasibaigus terminui. Darbo sutartis per tą laiką negali būti nutraukiama suėjus terminui, nes terminas bus laikomas suėjusiu praėjus garantijos taikymo laikui. Iki to darbo sutarties terminas nėra suėjęs ir neatsiranda pagrindo, numatyto DK 126 straipsnio 1 dalyje.

Garantija darbuotojui turi būti taikoma nuo pažymėjimo apie nėštumą pateikimo, jei tik darbuotoja neatleista. Ar darbuotoja naudosis įstatymo suteikta garantija, palikta jos nuožiūrai, nes ji gali naudotis garantija, t. y. pateikti duomenis darbdaviui ir nebūti atleistai, ar nesinaudoti, t. y. nepateikti duomenų ir būti atleistai vykdant nuostatą, kad darbo sutartis pasibaigė. Darbdavio veiksmai ar sprendimai šiuo atveju įstatyme nenurodomi, darbuotojos teisiškai reikšmingi veiksmai garantijai gauti yra atitinkamo turinio pažymėjimo pateikimas siekiant gauti garantiją (2005 m. vasario 9 d. LAT nutartis c.b. Nr. 3K-3-92/2005).

Pažymėtina, kad DK 180 straipsnis nesuteikia teisės darbdaviui revizuoti darbuotojo prašomų suteikti atostogų vaikui prižiūrėti trukmės. DK 180 straipsnio 1 dalies nuostata, jog atostogas galima imti visas iš karto arba dalimis, reiškia, kad darbuotojui suteikta teisė pasirinkti, kaip jis naudosis tikslinėmis atostogomis, ir nevertintina kaip suteikianti darbdaviui teisę ignoruoti bei revizuoti darbuotojo, turinčio teisę į atostogas vaikui prižiūrėti, pasirinkimą (2005 m. rugsėjo 25 d. LAT nutartis c.b. 3K-3-423/2005).

Taigi, jei darbuotoja prašo suteikti vaiko priežiūros atostogas, terminuotos sutarties pasibaigimas pratęsiamas vaiko priežiūros atostogų laikui.

http://teisescentras...opic.php?t=4797
Atsakyti
Pasirasiau,kad DS pratesta iki vaikui sueis 3 metai(nors dar dveji nepraejo)ar man bus issaugota mano etatas? blink.gif Ar turiu teise grizti praejus 2,5 metu ,o ne 3,jei grizciau anksciau jie privaletu priimt? O mano atveju kokios kompensacijos priklauso?o jei stazas 5 metai ar sutartis netampa neterminuota???????????
Atsakyti
Idomus man sutarties pratęsimas.
Sutartis tampa neterminuota, kai suėjus jos terminui nei viena šalis jos nenutraukia.

109 straipsnis. Terminuota darbo sutartis
1. Terminuota darbo sutartis gali būti sudaroma tam tikram laikui arba tam tikrų darbų atlikimo laikui, bet ne ilgiau kaip penkeriems metams.

Jeigu sutartis bus nutraukta suėjus terminui, tokiu atveju jokios išmokos jums nepriklauso, tik kompensacija už nepanaudotas atostogas.

Iš atostogų galite grįžti ir anksčiau, tik reikėtu apie tai informuoti darbdavį prieš 14 dienų.

O kodėl pas jus terminuota sutartis? g.gif
Jeigu drabas yra nuolatinio pobūdžio, tai tokiu atveju sudaroma neterminuota darbo sutartis.
Atsakyti
Noriu pasitikslinti. Ar man būnant vaiko auginimo atostogose, mano įmonė man privalo išlaikyti tą pačią darbo vietą, tas pačias pareigas? Ar norint sugrįžti, jie man gali pasiūlyti kažkokias tai kitas pareigas, nei užėmiau iki vaiko auginimo atostogų? Jei taip, ar yra kažkokios keliamos sąlygos toms naujoms siūlomoms pareigoms, pvz. kad jos turi būti ne žemesnės nei prieš tai buvusios (pvz. dirbau vadybinį darbą ofise, o pasiūlo darbą sandėlyje), kad DU turi būti ne mažesnis ir pan.?
Ačiū.
Atsakyti
Išsaugoti jūsų vietą privalo.
Bet jeigu darbo jums kai ir nėra, darbdavys gali nutraukti darbo sutartį pagal LR DK 129 str. laikantis LR DK 130 str. nustatytų terminų. Jis jums privalo pasiūlyti laisvą darbo vietą įmonėje, jeigu tokia yra, jus galite arba sutikti, arba atsisakyti.

DK be abėjo saugo darbuotojus, tačiau Jums šis str. jau netaikomas.
278 straipsnis. Motinystės sauga
4. Perkeltai į kitą darbą (darbo vietą) toje pačioje įmonėje, įstaigoje, organizacijoje nėščiai, neseniai pagimdžiusiai moteriai ar krūtimi maitinančiai moteriai mokamas ne mažesnis kaip iki perkėlimo į kitą darbą (darbo vietą) gautas vidutinis darbo užmokestis.
Atsakyti
Matyt darbdaviui patogiau del darbuotoju priemimo-atleidimo,darbas nuolatinio pobudzio-dirbu sanatorijoj reabilitacijos srityje,taigi,darbdavys pasirases terminuota DS kaip jau iskart pazeidzia DK? g.gif Kas metai pratesia,jei pasidaro nereikalingas darbuotojas-pasibaigus terminui iseina,patogu-nei iseitiniu moketi,nei ispejimu jokiu nereik...
Atsakyti