Įkraunama...
Įkraunama...

Darbo teisė, darbo sutartys ir kita, įvairūs klaus

QUOTE(Juracius @ 2009 11 24, 12:11)
laba diena norejau paklausti, jei as griztu i darba po 2 metu vaiko auginimo atostogu, ar mane gali atleisti is darbo, nes kol as nebuvau ten pastoviai buvo mazinamas darbuotoju skaicius. Aciu

Negali, LR DK 132 str., 129 str.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Marija5: 24 lapkričio 2009 - 11:52
QUOTE(Juracius @ 2009 11 24, 12:11)
laba diena norejau paklausti, jei as griztu i darba po 2 metu vaiko auginimo atostogu, ar mane gali atleisti is darbo, nes kol as nebuvau ten pastoviai buvo mazinamas darbuotoju skaicius. Aciu

QUOTE(Marija5 @ 2009 11 24, 12:51)
Negali, LR DK 132 str., 129 str.

Kodėl negali? Gali, bet turėtų išeitinę pasiūlyti rolleyes.gif bent jau pas mane tokia pati situacija doh.gif cool.gif
Atsakyti
Na pagal LR DK darbdavio iniciatyva atleisti kaip ir negalima.
Bet jeigu darbuotoja sutinka, tai kodėl gi ne. smile.gif
Be abejo priklauso išeitinė. Ir ne tai, kad pasiūlyti, o išmokėti ir viskas.

Koks klausimas, toks ir atsakymas biggrin.gif
Atsakyti
na as ir nenoriu kad mane atleistu, uz tai ir klausiu ar gali
Atsakyti
QUOTE(Juracius @ 2009 11 24, 13:57)

Tikrai negali 4u.gif
Atsakyti
Nu kaip negali? Gali.
Juk jeigu įmonėje mažinamas pastovus darbuotojų skaičius, darbdavį gina 129.2

Kitas variantas pasiūlys perkelti į kitą darbo vietą. Jei darbuotojas nesutiks, darbdavys gali atleisti. 129.1
tiesiog nereikia užsikabinti ties 132.2 nes niuansų yra daug. Viskas priklauso nuo konkrečios situacijos, nuo to ką siūlė darbdavys, ko darbuotojas atsisakė ir t.t.

129 straipsnis. Darbo sutarties nutraukimas darbdavio iniciatyva, kai nėra darbuotojo kaltės

1. Darbdavys gali nutraukti neterminuotą darbo sutartį su darbuotoju tik dėl svarbių priežasčių, apie tai įspėjęs jį šio Kodekso 130 straipsnyje nustatyta tvarka. Atleisti darbuotoją iš darbo, kai nėra darbuotojo kaltės, leidžiama, jei negalima darbuotojo perkelti jo sutikimu į kitą darbą.

2. Svarbiomis gali būti pripažįstamos tik tos aplinkybės, kurios yra susijusios su darbuotojo kvalifikacija, profesiniais gebėjimais, jo elgesiu darbe. Darbo sutartis taip pat gali būti nutraukta dėl ekonominių, technologinių priežasčių ar darbovietės struktūrinių pertvarkymų ir dėl panašių svarbių priežasčių.

132 straipsnis. Garantijos nėščioms moterims ir darbuotojams, auginantiems vaikus
2. Su darbuotojais, auginančiais vaiką (vaikus) iki trejų metų, darbo sutartis negali būti nutraukta, jei nėra darbuotojo kaltės (Kodekso 129 straipsnis)
Atsakyti
Tai iki kol vaikui nėra 3 metų atleisti negalima.

Dar reikia žiūrėti LR DK 135 str. smile.gif

Iš tiesų kaip ir sakiau, kokie klausimai tokie ir atsakymai.
Kai žmogus daugiau parašo, tai ir atsakyti yra žymiai lengviau.
Atsakyti
QUOTE(Juracius @ 2009 11 24, 13:57)

Teoriskai negali, taciau praktiskai tikrai gali. Is savo patirties galiu teigti, kad taip ivyko. As irgi nenorejau iseiti, taciau darbdavys neturejo man pareigybes ir pasiule iseitine.
Sekmes Jums!
Atsakyti
Sveiki, norejau paklausti, ar turi teise darbdavys panaikinti darbe pertraukeles, vyras dirba stalium, gaterininku, nesildomam angare, buna ziema net irengimai uzsala, dirbt nebegali, tai turi uz tas dienas per iseigines atidirbineti..
siaip jie kas val, po 5min pasidarydavo pertraukeles, galu gale juk ir wc budele kitame teritorijos gale...o dabar jau algas nukarpe kiek imanoma, krizes vardu prisipirko ir pristate visur kameru, tai dar sumaste, kad nuo 12.01 , tures dirbt be pertraukeliu.. tai sakau ar tokiomis salygomis dirbant nepriklauso pertraukeles?
Atsakyti
Ar gali mažinti atlyginimą iki dekreto likus 3 mėn.?
Atsakyti
QUOTE(vaidabas @ 2009 11 25, 19:10)
Sveiki, norejau paklausti, ar turi teise darbdavys panaikinti darbe pertraukeles, vyras dirba stalium, gaterininku, nesildomam angare, buna ziema net irengimai uzsala, dirbt nebegali, tai turi uz tas dienas per iseigines atidirbineti..
siaip jie kas val, po 5min pasidarydavo pertraukeles, galu gale juk ir wc  budele kitame teritorijos gale...o dabar jau algas nukarpe kiek imanoma, krizes vardu prisipirko ir pristate visur kameru, tai dar sumaste, kad nuo 12.01 , tures dirbt be pertraukeliu.. tai sakau ar tokiomis salygomis dirbant nepriklauso pertraukeles?

III. SPECIALIŲ PERTRAUKŲ NUSTATYMAS
10.2. darbuotojams, kurie dirba lauke arba nešildomose patalpose, kai aplinkos temperatūra žemesnė kaip minus 10 laipsnių Celsijaus, ne rečiau kaip kas pusantros valandos ne trumpesnes kaip 10 minučių pertraukas.
http://www3.lrs.lt/p...s...ery=&p_tr2=

159 straipsnis. Papildomos ir specialios pertraukos
1. Atsižvelgiant į darbo sąlygas, darbuotojams darbo laiku suteikiamos papildomos pertraukos pailsėti.
2. Jaunesniems kaip aštuoniolikos metų darbuotojams, kurių darbo laiko trukmė yra ilgesnė negu keturios valandos, privalo būti suteikta mažiausiai trisdešimties minučių papildoma pertrauka pailsėti darbo metu. Ji įskaitoma į darbo laiką.
3. Dirbant lauke arba nešildomose patalpose, kai aplinkos temperatūra žemesnė kaip 10 C, taip pat dirbant sunkų fizinį ar didelės protinės įtampos reikalaujantį darbą arba darbą veikiant kitiems nepalankiems sveikatai veiksniams, privalo būti suteikiamos specialios pertraukos.
4. Papildomos ir specialios pertraukos įskaitomos į darbo laiką, jų nustatymo tvarką tvirtina Vyriausybė.
5. Papildomų ir specialių pertraukų skaičius, trukmė ir poilsio vieta atsižvelgiant į konkrečias darbo sąlygas nustatomi kolektyvinėse sutartyse bei darbo tvarkos taisyklėse.

QUOTE(pilkoji28 @ 2009 11 25, 20:15)
Ar gali mažinti atlyginimą iki dekreto likus 3 mėn.?

Be darbuotojo sutikimo DU mažinti negalima.
Žiūrėkite LR DK 203 str. ir 120 str.
Atsakyti
Vykstant į darbą patekau į auto įvykį, greitoji nuvežė į GMP ligoninę. Ligoninėje atliko apžiūrą, atstatė išnarintą kojos pirštą ir pan., gavau pažymą ir gyd. pasakė, kad nedarbingumo pažymėjimo nereikia, o kitą dieną galiu eit į darbą.
Kitą dieną vos atėjus į darbą darbdavių iniciatyva buvo užpildyta pažyma apie nelaimingą įvykį pakeliui į darbą ir pristatyta Valstybinei darbo inspekcijai. Tuo viskas kaip ir baigėsi... kol gavus už tą mėnesį atlyginimą sužinojau, kad man už įvykio dieną darbo apskaitos žiniaraštyje įrašė N ir už tą dieną atlyginimo nemokėjo.
Pradėjau aiškintis KODĖL? Paskambinus į darbo inspekciją paaiškėjo, kad tai yra netirtinas įvykis ir apie jį informuoti darbo inspekcijos visai nereikėjo.
Jokio įsakymo susipažinimui dėl darbo apmokėjimo nėra, man buvo pasakyta, kad tai traktuojama taip pat kaip ligos pažymėjimas... g.gif ir įsakymo nereikia, bet juk kai gauni nedarbingumo pažymėjimą būna viskas aišku kas, už kiek dienų ir kiek moka.
As manau, kad šiuo atveju būtinai turėjo būti įsakymas, kuriame būtų nurodyta už tą dieną nemokėti.

P.S. Apie žmoniškumą ar kažką panašaus pas mus darbe kalbos nėra unsure.gif

Gal galite pakomentuoti šią situaciją.
Atsakyti