QUOTE(santi @ 2009 11 02, 11:48)
Sveiki,
noreciau suzinoti savo galimybes.
Situacija: Gryzus is motinystes atostogu man buvo pranesta, kad mano darbo vieta mazinama. Skyriuje kuriame dirbu yra be manes dar 2 tos pacios pareigybes (is viso 3 vadybininku pozicijos). As turiu vaika iki 3 metu, kiti du asmenys turi vyresnius nei 3 metai arba visai neturi vaiku.
Man buvo pasiulyta vieta, taciau ten reikia isvykti labai ilgai komandiruotei, del to as jos atsisakiau, nes negaliu taip ilgai palikti vaiko.
Dabar man siulo iseiti saliu susitarimu su iseitine.
Klausimas ar galiu kovot del savo darbo vietos? Nes pagal istatyma, kiek pamenu, turincius vaiku iki 3 metu atleisti negali. Kiek realu issaugoti savo vieta?
Jeigu mažimanas darbuotojų skaičius reikia vadovautis šiuo str.
135 straipsnis. Pirmenybės teisė būti paliktam dirbti, kai mažinamas darbuotojų skaičius1. Kai dėl ekonominių ar technologinių priežasčių arba dėl darbovietės struktūrinių pertvarkymų mažinamas darbuotojų skaičius, pirmenybės teisę būti palikti dirbti turi darbuotojai:
1) kurie toje darbovietėje buvo sužaloti arba susirgo profesine liga;
2) kurie vieni augina vaikus (įvaikius) iki šešiolikos metų arba prižiūri kitus šeimos narius, kuriems nustatytas sunkaus ar vidutinio neįgalumo lygis arba mažesnio negu 55 procentai darbingumo lygis, arba šeimos narius, sukakusius senatvės pensijos amžių, kuriems teisės aktų nustatyta tvarka nustatytas didelių ar vidutinių specialiųjų poreikių lygis;
3) kurie turi ne mažiau kaip dešimties metų nepertraukiamąjį darbo stažą toje darbovietėje, išskyrus darbuotojus, įgijusius teisę į visą senatvės pensiją arba ją gaunančius;
4) kuriems iki senatvės pensijos liko ne daugiau kaip treji metai;
5) kuriems tokia teisė nustatyta kolektyvinėje sutartyje;
6) kurie yra išrinkti į darbuotojų atstovaujamuosius organus (Kodekso 19 straipsnis).
2. Šio straipsnio 1 dalies 2, 3, 4 ir 5 punktuose nustatyta pirmenybė likti darbe taikoma tik tiems darbuotojams, kurių kvalifikacija nėra žemesnė už kitų tos pačios specialybės darbuotojų, dirbančių toje įmonėje, įstaigoje, organizacijoje, kvalifikaciją.
Jeigu sugalvojo tik jus atleisti tada reikėtu vadovautis šiuo.
132 straipsnis. Garantijos nėščioms moterims ir darbuotojams, auginantiems vaikus1. Darbo sutartis negali būti nutraukta su nėščia moterimi nuo tos dienos, kai darbdaviui buvo pateikta medicinos pažyma apie nėštumą, ir dar vieną mėnesį pasibaigus nėštumo ir gimdymo atostogoms, išskyrus šio Kodekso 136 straipsnio 1 ir 2 dalyse nustatytus atvejus, taip pat laikinąją darbo sutartį pasibaigus jos terminui.
2. Su darbuotojais, auginančiais vaiką (vaikus) iki trejų metų, darbo sutartis negali būti nutraukta, jei nėra darbuotojo kaltės (Kodekso 129 straipsnis).