Įkraunama...
Įkraunama...

Darbo teisė, darbo sutartys ir kita, įvairūs klaus

QUOTE(raganiukste25 @ 2009 11 02, 11:38)
Sveiki, negavau atsakymo kitoje temoje,todel rasau cia..siuo metu esu vaiko auginimo iki 2m atostogose,noriu paklausti ar uz si laika,kai grisiu i darba man dar priklausys kasmetines atostogos uz 2 metus? nes darbo stazas juk nenutrukes...aciu atsakiusiems 4u.gif

Ne, tik uz laika iki vaiko prieziuros atostogu (nestumo ir gimdymo atostogas gal tiksliau).

170 straipsnis. Darbo stažas kasmetinėms atostogoms gauti
3) laikas, per kurį pagal įstatymus darbuotojui išsaugoma darbo vieta (pareigos) ir mokama stipendija arba kitos išmokos, išskyrus laiką, kai darbuotojas yra išėjęs vaiko priežiūros atostogų, kol vaikui sueis treji metai;
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Robi24: 02 lapkričio 2009 - 13:20
QUOTE(raganiukste25 @ 2009 11 02, 12:38)
Sveiki, negavau atsakymo kitoje temoje,todel rasau cia..siuo metu esu vaiko auginimo iki 2m atostogose,noriu paklausti ar uz si laika,kai grisiu i darba man dar priklausys kasmetines atostogos uz 2 metus? nes darbo stazas juk nenutrukes...aciu atsakiusiems 4u.gif

Kiek teko dometis siuo klausimu, tai i darbo staza kasmetinems atostogoms gauti neieina vaiko prieziuros atostogos iki 3 metu (DK 170 str. 1 d. 3 p).

Ups... siek tiek pavelavau su atsakymu blush2.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo kriorsa: 02 lapkričio 2009 - 13:39
QUOTE(santi @ 2009 11 02, 11:48)
Sveiki,
noreciau suzinoti savo galimybes.
Situacija: Gryzus is motinystes atostogu man buvo pranesta, kad mano darbo vieta mazinama. Skyriuje kuriame dirbu yra be manes dar 2 tos pacios pareigybes (is viso 3 vadybininku pozicijos). As turiu vaika iki 3 metu, kiti du asmenys turi vyresnius nei 3 metai arba visai neturi vaiku.
Man buvo pasiulyta vieta, taciau ten reikia isvykti labai ilgai komandiruotei, del to as jos atsisakiau, nes negaliu taip ilgai palikti vaiko.
Dabar man siulo iseiti saliu susitarimu su iseitine.
Klausimas ar galiu kovot del savo darbo vietos? Nes pagal istatyma, kiek pamenu, turincius vaiku iki 3 metu atleisti negali. Kiek realu issaugoti savo vieta?

Jeigu mažimanas darbuotojų skaičius reikia vadovautis šiuo str.
135 straipsnis. Pirmenybės teisė būti paliktam dirbti, kai mažinamas darbuotojų skaičius
1. Kai dėl ekonominių ar technologinių priežasčių arba dėl darbovietės struktūrinių pertvarkymų mažinamas darbuotojų skaičius, pirmenybės teisę būti palikti dirbti turi darbuotojai:
1) kurie toje darbovietėje buvo sužaloti arba susirgo profesine liga;
2) kurie vieni augina vaikus (įvaikius) iki šešiolikos metų arba prižiūri kitus šeimos narius, kuriems nustatytas sunkaus ar vidutinio neįgalumo lygis arba mažesnio negu 55 procentai darbingumo lygis, arba šeimos narius, sukakusius senatvės pensijos amžių, kuriems teisės aktų nustatyta tvarka nustatytas didelių ar vidutinių specialiųjų poreikių lygis;
3) kurie turi ne mažiau kaip dešimties metų nepertraukiamąjį darbo stažą toje darbovietėje, išskyrus darbuotojus, įgijusius teisę į visą senatvės pensiją arba ją gaunančius;
4) kuriems iki senatvės pensijos liko ne daugiau kaip treji metai;
5) kuriems tokia teisė nustatyta kolektyvinėje sutartyje;
6) kurie yra išrinkti į darbuotojų atstovaujamuosius organus (Kodekso 19 straipsnis).
2. Šio straipsnio 1 dalies 2, 3, 4 ir 5 punktuose nustatyta pirmenybė likti darbe taikoma tik tiems darbuotojams, kurių kvalifikacija nėra žemesnė už kitų tos pačios specialybės darbuotojų, dirbančių toje įmonėje, įstaigoje, organizacijoje, kvalifikaciją.

Jeigu sugalvojo tik jus atleisti tada reikėtu vadovautis šiuo.
132 straipsnis. Garantijos nėščioms moterims ir darbuotojams, auginantiems vaikus
1. Darbo sutartis negali būti nutraukta su nėščia moterimi nuo tos dienos, kai darbdaviui buvo pateikta medicinos pažyma apie nėštumą, ir dar vieną mėnesį pasibaigus nėštumo ir gimdymo atostogoms, išskyrus šio Kodekso 136 straipsnio 1 ir 2 dalyse nustatytus atvejus, taip pat laikinąją darbo sutartį pasibaigus jos terminui.
2. Su darbuotojais, auginančiais vaiką (vaikus) iki trejų metų, darbo sutartis negali būti nutraukta, jei nėra darbuotojo kaltės (Kodekso 129 straipsnis).
Atsakyti
Marija5 - dekoju.
buvo pasakyta, kad naikinamas mano etatas. Tai ir nezinau kuri straipsni taikyt, nes pagal 135 straipsni nei vienas is triju nepraeinam, nors as sioje pozicijoje dirbu ilgiausiai.
O kaip atskirti ar tai darbuotoju mazinimas ar tiesiog noras atleisti mane?
Atsakyti
QUOTE(santi @ 2009 11 02, 19:58)

Jus aisku galite pasinaudoti teise, kad darbuotojo, turincio vaika iki triju metu, negali atleisti pagal 129 str., taciau gali atleisti pagal kitus, todel pasitaikius pirmai progai, darbdavys pasinaudos tuo. Pagalvokite dar karta apie iseitine, kuria jums siulo.
Atsakyti
Sveiki,
Nunešiau į darbą prašymą pratęsti vaiko priežiūros atostogas dar vieneriems metams. Bet įmonės teisininkas sakė, kad įsakymo dabar nerašys, nes dabar esu atostogose, parašys, kai jos pasibaigs. Sakė, kad visko iki to laiko gali nutikti ir mane mašina "tfu-tfu-tfu" gali nutrenkti ar pan. Ar turi teisę nereaguoti į prašymą iš karto nuo prašymo pateikimo? g.gif
Atsakyti
Sveikos,
norėčiau paklausti Jūsų, gal kam teko susidurti su panašia situacija.. Žodžiu, iki 2010 08 mėn. esu vaiko auginimo atostogose. Paskambino iš darbovietės ir pasakė, kad š.m. 11 15 įmonei skelbiamas bankrotas. Suprantu, kad čia jau viskas, bet Sodra mokės man toliau. Tačiau kaip su išeitinėmis? Ar man kažkiek priklauso? Dirbu įmonėj 2 metus...
Ačiū už atsakymą 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(katyte* @ 2009 11 05, 12:31)
Sveikos,
norėčiau paklausti Jūsų, gal kam teko susidurti su panašia situacija.. Žodžiu, iki 2010 08 mėn. esu vaiko auginimo atostogose. Paskambino iš darbovietės ir pasakė, kad š.m. 11 15 įmonei skelbiamas bankrotas. Suprantu, kad čia jau viskas, bet Sodra mokės man toliau. Tačiau kaip su išeitinėmis? Ar man kažkiek priklauso? Dirbu įmonėj 2 metus...
Ačiū už atsakymą 4u.gif

išeitinė kompensacija jums priklauso. galbūt išsamiau atsakyta štai čia mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Mid de Aur @ 2009 11 05, 13:28)
Sveiki,
Nunešiau į darbą prašymą pratęsti vaiko priežiūros atostogas dar vieneriems metams. Bet įmonės teisininkas sakė, kad įsakymo dabar nerašys, nes dabar esu atostogose, parašys, kai jos pasibaigs. Sakė, kad visko iki to laiko gali nutikti ir mane mašina "tfu-tfu-tfu" gali nutrenkti ar pan. Ar turi teisę nereaguoti į prašymą iš karto nuo prašymo pateikimo? g.gif

O tai kada jums baigiasi vaiko priežiūros atostogos? Na jei po kokio mėn. tai teisininkas teisus, kai artės ta diena, o jis jau turi jūsų prašymą tada ir rašys įsakymą, suformins viską,aišku, kad iki to laiko visko gali nutikti, jūs netgi pati persigalvoti galit ir grįžti į darbą.
Atsakyti
QUOTE(Fruzina @ 2009 11 06, 13:35)
O tai kada jums baigiasi vaiko priežiūros atostogos? Na jei po kokio mėn. tai teisininkas teisus, kai artės ta diena, o jis jau turi jūsų prašymą tada ir rašys įsakymą, suformins viską,aišku, kad iki to laiko visko gali nutikti, jūs netgi pati persigalvoti galit ir grįžti į darbą.

Mano atostogų pabaiga išpuola per šventes. Darbe vyksta masinis etatų mažinimas, net svarstoma ir apie senų darbuotojų ir grįžtančių iš vaiko priežiūros atostogų darbuotojų atleidimą. Aš tik apsidraudžiau, kad negaučiau iš anksto pranešimą apie atleidimą, aišku dar tikėjausi, kad nereikės lakstyti tokiu nepatogiu laiku. Tik deja prašymas mano niekur nebuvo užregistruotas. unsure.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Mid de Aur: 06 lapkričio 2009 - 13:31
Sveiki,

noreciau konsultacijos tokiu klausimus:

MB pries gera menesi parase prasyma isleisti kasmetiniu atostogu nuo lapkricio 16 d. Siandien netiketai suzinome, kad imoneje yra atleidinejami darbuotojai ir kad jis netrukus bus vienas is ju sad.gif (nes nesutiko dirbti uz minimuma). Tai tiketina, kad darbdavys sia savaite pranes apie atleidima is darbo. Taip pat zinome, kad is darbdavio puses bus stengiamasi padaryti viskas, kad tik nereiketu moketi iseitines kompensacijos.
Klausimai:
1. Jei MB gauna atleidimo lapeli, tarkim, kad nebedirba nuo dienos x. Kaip bus su atsotogomis, kurios turetu buti uz savaites? Ar galima atsaukti prasyma isleisti atostogu ir pareikalauti sumoketi uz nepanaudotas, ar tiesiog nusikelia atleidimo data?
2. Lapkricio 29 d. sueina metai, kai MB dirba tame darbe. Jei gaunam atleidimo lapeli sia savaite, tarkim, kad nebedirba nuo penktadienio, tai prieklausytu 1 menesio iseitine kompensacija. Jei lapeli gautu po atostogu, priklausytu 2 menesiu kompensacija. Pries kiek dienu maziausiai darbdavys turi ispeti apie atleidima?
3. Ar gerai suprantu, kad jei darbdavys nores atleisti darbuotoja "esant jo kaltei" (kad nemoketi iseitines), tai turi tureti tam tikrus dokumentus? Pvz. Prasyma pasiaiskinti del kazko, ar ispejima del kazkokio nusizengimo? Ir sie dokumentai turi buti su MB parasu? Nieko panasaus nebuvo, bet manome, darbdadavys gali parengti tokius popierius atgaline data.... sad.gif

Prasyciau patarimo, kaip mums elgtis, kad nebutume "isdurti" darbdavio, ka turetu me zinoti is anskto iki gaunant lapeli. blink.gif

Tiesa, tas faktorius, kad as laukiuosi, turbut jokios itakos del MB atleidimo neturi?
Atsakyti
QUOTE(Fregata @ 2009 11 09, 12:19)

Jis negali gauti pranesimo, kad nedirbs jau nuo penktadienio, todel, kad atleidziant is darbo del to, kad darbuotojas nesutiko pakeisti darbo uzmokescio dydzio, galima pagal 129 str. Sis straipsnis aiskiai numato atleidimo tvarka ir jusu vyro atveju yra numatytas minimalus dvieju menesiu ispejimo terminas (jeigu jam ispejimas del atleidimo bus iteiktas siandien, tai darbo sutartis bus nutraukta po dvieju menesiu nuo sios dienos). Jusu vyrui priklausys 2 menesiu vidutinio darbo uzmokescio dydzio kompensacija. Jusu vyrui atsaukti atostogas nebutina.
Jus gerai suprantat, norint atleisti darbuotoja uz darbo drausmes pazeidimus, reikia atlikti eile, istatyme numatytu, proceduru. Visu pirma, rastu pareikalauti pasiaiskinti uz darbo drausmes pazeidima, jeigu ivertinus pasiaiskinima vis tik butu skirta drausmine nuobauda, ji turi buti iforminta isakymu ir pranesama darbuotojui pasirasytinai.
Jusu nestumas itakos neturi.
Atsakyti