Įkraunama...
Įkraunama...

Darbo teisė, darbo sutartys ir kita, įvairūs klaus

QUOTE(Butė @ 2009 05 01, 19:10)
Yra paprastas sprendima - priregistruoti tą žmogų Lietuvoje, tuomet, kai latvis turi registruotą gyvenamą vietą ir darbą LT - migracinė išduoda leidimą gyventi ir dirbti Lietuvoje (vienas paprastas popieriaus lapas), kuris ir išsprendžia visas problemas. Jam pradeda galioti LT įstatymai ir tt ir panašiai. Dėl to, kad jis dirba 
Latvijoje ir Lietuvoje - visoms valstybėms svarbiausia, kad būtų jų mokami mokesčiai (sumokėti laiku!), LT darbo inspekcija tikrina tik LT pažeidimus, todėl nemanau, kad dėl darbo laiko apskaitos turėtų kilti problemų.
Latvio priregistravimas LT išsprendžia visas problemas apie jo buvimą ar nebuvimą LT 4u.gif

Sudaryt DS dabar, bet direktoriauta iki siol "nelegaliai" taip iseina?? doh.gif
Kaip sprest klaidas uz praejusi laikotarpi??
Atsakyti
Na va, kaip Butė gerai išsprendė šitą klausimą thumbup.gif

QUOTE(grivita @ 2009 05 01, 20:19)
Sudaryt DS dabar, bet direktoriauta iki siol "nelegaliai" taip iseina??  doh.gif
Kaip sprest klaidas uz praejusi laikotarpi??

Manyčiau, kad reiktų sudaryti darbo sutartį atgaline data, nes jis buvo direktorius de facto, rašė įgaliojimus ir panašiai... O tada prašyti buhalterės, kad sutvarkytų mokestinius dalykus už tą laikotarpį.
Atsakyti
QUOTE(grivita @ 2009 04 29, 13:13)
LT buvo isteigta UAB. Steigimo dokumente parašyta –  steigėja - AA imone, kuriai atstovauja prokuristas Vardas Pavarde.
Tada seka atskiras dokumentas, t.y. įgaliojimas, kuriame atsiranda žodis "direktorius" (tas pats prokuristas), kuris igalioja direktoriaus pavaduotoja atstovauti imone ir prisiimti visas atsakomybes.

Manoma, kad Registre nežinojo kaip prokurista pavadinti ir pavadino direktoriumi, nes jis atstovauja imone  blink.gif

Prokuristas, mano ziniom, g b bet kuris fizinis asmuo, kuriam patiketos steigejo galios. Jam nereikalinga darbo sutartis/uzmokestis ir visa kita, kas reikalinga idarbintajam i UAB.
BET. Jei jis ivardintas direktorium...kaip tada??

Ar gali UAB veikti isteigta prokuristo, bet pirmasis idarbintas zmogus turi pareigybe - direktoriaus pavaduotojas?? Kaip cia turetu buti??
Kiek kur skabinau.. labai miglotas paaskinimas...tarsi situacija vienetine "ant Lietuvos"...    doh.gif
Aciu, jei kas pades isnarplioti sita reikala...  4u.gif

Faktiškai turėjo būti taip:
jei prokuristas atstovauja įmonei ir tvarkė visus įmonė steigimo dokumentus, jis veikė kaip akcininkų atstovas, jų interesais.
Toliau...
Truputėlį nesupratau tos vietos, kurioje atsiranda įgaliojimas? Registrų centras turi registruoti ne įgaliojimą, o prokūrą. Jei Registrų centras įregistravo prokūrą kaip įgaliojimą - padarytas grubus pažeidimas. Reiktų kreiptis į juos pačius ir spręsti klausimą kaip ištaisyti jų padarytą klaidą. Prokuristas negalėjo būti pavadintas direktoriumi, nes prokūrą atstovaujantis asmuo yra prokuristas(LR CK 2.176 str.3 dalis).
UAB įsteigta prokuristo gali būti, nes prokūra yra įgaliojimas, kuriuo juridinis asmuo suteikia teisę /.../ kitam asmeniui atstovaujamojo vardu ir dėl jo interesų atlikti visus teisinius veiksmus, susijusius su juridinio asmens verslu (LR CK 2.176 str. 1 dalis).
Šios, Lietuvoje, tam tikros užsienio kapitalo įmonės, prokuristo įsteigtam UAB, akcininkai savo susirinkimu turėjo paskirti DIREKTORIŲ. Nemaišykite šioje situacijoje dviejų visiškai skirtingų dalykų. Jei prokuristas faktiškai ir toliau vadovavo įmonei po jos įsteigimo, tuomet akcininkai savo protokolu turėjo paskirti jį į šias pareigas.
Atsakyti
QUOTE(Butė @ 2009 05 01, 21:05)
Faktiškai turėjo būti taip:
jei prokuristas atstovauja įmonei ir tvarkė visus įmonė steigimo dokumentus, jis veikė kaip akcininkų atstovas, jų interesais.
Toliau...
Truputėlį nesupratau tos vietos, kurioje atsiranda įgaliojimas? Registrų centras turi registruoti ne įgaliojimą, o prokūrą. Jei Registrų centras įregistravo prokūrą kaip įgaliojimą - padarytas grubus pažeidimas. Reiktų kreiptis į juos pačius ir spręsti klausimą kaip ištaisyti jų padarytą klaidą. Prokuristas negalėjo būti pavadintas direktoriumi, nes prokūrą atstovaujantis asmuo yra prokuristas(LR CK 2.176 str.3 dalis).
UAB įsteigta prokuristo gali būti, nes prokūra yra įgaliojimas, kuriuo juridinis asmuo suteikia teisę /.../ kitam asmeniui atstovaujamojo vardu ir dėl jo interesų atlikti visus teisinius veiksmus, susijusius su juridinio asmens verslu (LR CK 2.176 str. 1 dalis).
Šios, Lietuvoje, tam tikros užsienio kapitalo įmonės, prokuristo įsteigtam UAB, akcininkai savo susirinkimu turėjo paskirti DIREKTORIŲ. Nemaišykite šioje situacijoje dviejų visiškai skirtingų dalykų. Jei prokuristas faktiškai ir toliau vadovavo įmonei po jos įsteigimo, tuomet akcininkai savo protokolu turėjo paskirti jį į šias pareigas.

Man irgi įdomiausia dalis su Registru, nes kaip jau išsiaiškinom, pas grivitą net nėra steigėjų sprendimo su direktoriaus paskyrimu, nei DS su direktorium (na savaime aišku, nes jis nėra paskirtas). Kokiu pagrindu Registras įregistravo Latvių įmonės prokūristą (steigėją) lietuviškos įmonės direktorium neiįsivaizduoju. blink.gif
Atsakyti
QUOTE(grivita @ 2009 04 30, 16:44)
Steigimo dokumente parašyta –  steigėja Latvijos imone SIA “AA“ kuria atstovauja prokuristas  vardas pavarde, steigia imone UAB "BB" .Visos teises perduotos imonei UAB “BB".  Paskui yra atskiras dokumentas , t.y. įgaliojimas, kur atsiranda žodis "direktorius".  Nes įgaliojime parašyta „... direktorius Vardas pavarde, kuris veikia pagal UAB “BB"  įstatus“. Bet įstatuose parašyta....SIA „AA“ prokuristas VP steigia .........“. 

Nu, nzn, bet man cia makaliene, nors tu ka...  doh.gif
Suprantu tai, jog direktoriui DS butina, o prokuristui nea.. bet kaip cia kas turejo susideliot  blush2.gif
HELP!  mastau.gif

Nei VMI, nei Sodroj, nei kur kitur niekas nekliuna. Direktoriaus pavaduotojas pristato dokumentus su savo igaliojimu ir parasais ir viskas sklandziai, nieks niekur neprikibo - visiem tinka...  Imone veiksni, moki ir tt.. nebent neuzkibo ta institucija, kurios kompetencioje sitos vingrybes (beje, kokia ji butent??? VDI?).

Bet kadangi as pati nesu tikra, kad cia visaks gerai... tai del to ir susirupinau  g.gif

Kox kelias butu viska istaisyt, jei ne per nevelu?
Kas su juo turejo sudaryt DS? Steigeju spredimu nurodytas, pvz.,direktoriaus pavaduotojas?
Ar jis gali dirbti neatlygintinai ... jei per si laikotarpi, kol isteigta imone, jis negauna atlygio? Turi buti kazkox rastas?

Aciu, kas padedat  4u.gif  4u.gif  4u.gif

Toliau nagrinėjant šią situaciją...
Prokuristas neturi teisės perduoti savo įgaliojimų kitam asmeniui (LR CK 2.179 str. 2 dalis). Įgaliojimą veikti direkotriaus pavaduotojui gali suteikti tik įmonės direktorius. Taigi, remiantis pateikta Jūsų, Grivita, informacija teisiškai šioje įmonėje yra labai daug painiavos ir priveltų klaidų. Gerai, kol viskas gerai, kol įmonė moki, verslas sekasi ir tt. Tačiau iškilus menkiausiems teisiniams nesusipratimams, kuomet įmonės duomenys būtų peržiūrimi "iš esmės", manau iškiltų nemenkų problemų.
O šios įmonės prokuristas kartais nėra vienas iš Latvijos įmonės (motininės) akcininkų?

Narpliojant šią situaciją man čia iškyla labai nemažai nežinomųjų g.gif
Papildyta:
QUOTE(Verdaina @ 2009 05 01, 21:02)
Na va, kaip Butė gerai išsprendė šitą klausimą  thumbup.gif
Manyčiau, kad reiktų sudaryti darbo sutartį atgaline data, nes jis buvo direktorius de facto, rašė įgaliojimus ir panašiai... O tada prašyti buhalterės, kad sutvarkytų mokestinius dalykus už tą laikotarpį.

Visų pirma akcininkų protokolas turi būti, kuris skiria įmonės direktorių. Tik tada gali būti sudaroma darbo sutartis. e to, darbo sutartis atbuline data sudaryta negali būti, nes Valstyiniam Socialiniam Draudimui turi būti pranešta apie darbuotojo įdarbinimą per 3 darbo dienas (jei gerai pamenu).
Mokestiniai dalykai, "už tą laikotarpį", turėtų būti ne iš buhalterės, o iš akcininkų pusės. Vėlgi, darau prielaidą, kad šis prokuristas nėra motininės įmonės vienas iš akcininkų, nes jei jis yra dar ir akcininkas, tai mokestiniai dalykai - dividendai.
Atsakyti
QUOTE(Butė @ 2009 05 01, 21:26)

Be to, darbo sutartis atbuline data sudaryta negali būti, nes Valstyiniam Socialiniam Draudimui turi būti pranešta apie darbuotojo įdarbinimą per 3 darbo dienas (jei gerai pamenu).

Taip, turi būti pranešta per 3, tačiau realiai galima ir vėliau - esam ne kartą taip padarę (tik na ne dviejų metų terminu atgal g.gif ), tiesiog reikia papildomą raštą pridėti su paaiškinimu ir tiek, buhalterės tikrai žinotų mirksiukas.gif

Na, bet jei yra geresnis sprendimo būdas, tai tada tik thumbup.gif
Atsakyti
Norėčiau Jūsų paklausti apie atleidimą iš papildomų (antraeilių) pareigų. Šiuo metu esu vaiko priežiūros atostogose iki 2 metų. Kai grįšiu į darbą, ketina panaikinti tą etatą, kuriame dirbau papildomai ir mane iš jo atleisti. Tačiau šiuo metu, jau yra nutrauktas pavadavimas tame darbe ir sukurtas naujas etatas su tomis pačiomis pareigomis, tai yra jis atlieka tą patį darbą. Norėčiau pasiteirauti, ar teisėtai ketina mane atleisti? Ar gali mane atleisti, jeigu auginu vaiką iki 3 metų? Kokių išeitinių pašalpų galiu reikalauti?

Atsakyti
QUOTE(pirasa @ 2009 05 02, 13:55)
Norėčiau Jūsų paklausti apie atleidimą iš papildomų (antraeilių) pareigų. Šiuo metu esu vaiko priežiūros atostogose iki 2 metų. Kai grįšiu į darbą, ketina panaikinti tą etatą, kuriame dirbau papildomai ir mane iš jo atleisti. Tačiau šiuo metu, jau yra nutrauktas pavadavimas tame darbe ir sukurtas naujas etatas su tomis pačiomis pareigomis, tai yra jis atlieka tą patį darbą. Norėčiau pasiteirauti, ar teisėtai ketina mane atleisti? Ar gali mane atleisti, jeigu auginu vaiką iki 3 metų? Kokių išeitinių pašalpų galiu reikalauti?

Iki tol, kol tavo vaikučiui nesuėjo 3 metukai, turi tam tikrą "apsaugą. Jei tau grįžus iš vaiko priežiūros atostogų darbdavys nuspręs naikinti arba jau bus panaikinęs tavo etatą, tuomet jis turi tau pasiūlyti kitą darbo vietą savo įmonėje, bet realiai tavo padėties neturi teisės paloginti, nes su darbuotojais, auginančiais vaiką iki trejų metų amžiaus, darbo sutartis negali būti nutraukta, jei nėra darbuotojo kaltės (DK 132 str. 2 dalis).
Atsakyti
QUOTE(Butė @ 2009 05 02, 15:11)
Iki tol, kol tavo vaikučiui nesuėjo 3 metukai, turi tam tikrą "apsaugą. Jei tau grįžus iš vaiko priežiūros atostogų darbdavys nuspręs naikinti arba jau bus panaikinęs tavo etatą, tuomet jis turi tau pasiūlyti kitą darbo vietą savo įmonėje, bet realiai tavo padėties neturi teisės paloginti, nes su darbuotojais, auginančiais vaiką iki trejų metų amžiaus, darbo sutartis negali būti nutraukta, jei nėra darbuotojo kaltės (DK 132 str. 2 dalis).

Ačiū ūž atsakymą. Kai žinai savo teises, tai gali ir pakovoti.
Atsakyti
QUOTE(pirasa @ 2009 05 02, 16:11)
Ačiū ūž atsakymą. Kai žinai savo teises, tai gali ir pakovoti.

Kol darbo sutartis yra nenutraukta, darbuotojo interesus gina ir jam konsultacijas ir pagalbą teikia darbo inspekcija, kai darbo sutartis yra nutrūkusi - teismas.
Sėkmės 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Butė: 02 gegužės 2009 - 15:47
nežinau ar į tą temą pataikiau, blush2.gif bet man irgi reikia patarimo...
nežinojau, kad nuo naujų metų įsigaliojus tvarka, jog kai mama yra vaiko priežiūros atostogose ir yra pasirašiusi autorinę sutartį, tas autorinis atlyginimas yra išminusuojamas iš pašalpos ir gausiu gerokai mažesnę, pašaląp, t.y. visai jos negausiu. skambinausi į sodrą, pinigai už autoriniį darbą man pervesti, bet neišminusuota dar, nes sodroj man paaiškino, kad šią savaitę pręsis tvarka, kaip iš mamų atimti sąžiningai papildomu darbu užsidirbtus pinigėlius,,, unsure.gif
mamos, gelbėkit - ar yra kokių galimybių dar kažką pakeisti, šiaip dokumentus jau esu pasirašiusi autorinės sutarties, ir perdavimo-priėmimo aktą, ar galima dar kažką padaryt sodroj, kad nebūtų man to autorinio atlyginimo, kaip sutvarkyt, gelbėkit, liksim visai be pinigų... tikrai nežinojau, kad tokia nauja tvarka... patarkit, ar kur nukreipkit su šiuo mano klausimu... blush2.gif blush2.gif blush2.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo jurgalu: 04 gegužės 2009 - 22:41
Sakykit, čia nežinau ar visai į temą, bet gal kas žino kiek darbdavys moka mokesčių už vieną darbuotoją, dirbantį pusę etato (minimumo)? Būčiau LABAI dėkinga?
Atsakyti