Įkraunama...
Įkraunama...

Darbo teisė, darbo sutartys ir kita, įvairūs klaus

1. Pradėkime nuo to, kad negalima neterminuotos sutarties padaryti terminuota. Įmanomas tik atvirkštinis variantas.
2. Nutraukiant DS darbdavio iniciatyva reikia įspėti prieš 2 ar 4 mėn.
3. Yra garantijos numatytos LR DK nėštukėms (LR DK 132 str.). Nėštukės atleisti negalima nuo dienos, kai darbdaviui yra pateikta pažymą ir dar 1 mėn. pasibaigus nėštumo ir gimdimo atostogoms.

Ar jus pasirašėt tą sutartį? Iš tiesų terminuota sutartis visai nėra naudinga.
Darbdavys elgiasi neteisėtai.
Atsakyti
Gal galite mane apsviesti-rugseji turejau grizti po motinystes atostogu, darbdavys nieko neispejo, kai parasiau, kad ketinu ateiti aptarti reikalus pries grizima, parase, kad galiu neiti, jis uzdarys firma rugseji. Toliau apie kompensacijas nieko neatsakineja, zodziu, kiek suzinojau, jau ir buhaltere be algos du metus sedi, zodziu, esme tokia, kad dingsta tiesiogine ta zodzio prasme. Grizima nurodziau rugsejo 9 d. i darba, dabar net suabejojau, ar kas sodrai pranese, nes net buhaltere nieko pas mus nebetvarko, nors ' darbas' dar vyko iki dabar sioks toks. Nuo ko pradet?
Vaikui 2 m., as ka tik po motinystes atostogu.
Aciu 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Marija5 @ 2009 09 03, 21:31)
1. Pradėkime nuo to, kad negalima neterminuotos sutarties padaryti terminuota. Įmanomas tik atvirkštinis variantas.
3. Yra garantijos numatytos LR DK nėštukėms (LR DK 132 str.). Nėštukės atleisti negalima nuo dienos, kai darbdaviui yra pateikta pažymą ir dar 1 mėn. pasibaigus nėštumo ir gimdimo atostogoms.

Galbūt dar padės mano info nėštukėms, kurioms terminuota darbo sutartis baigiasi vaikučio auginimo atostogų metu:
"Vadovaujantis DK nuostatomis bei susiklosčiusia teismine praktika, nėščiai moteriai nuo pažymos apie nėštumą darbdaviui pateikimo datos taikoma garantija - draudimas nutraukti darbo sutartį nėštumo ir gimdymo atostogų laikotarpiu bei dar vieną mėnesį šioms atostogoms pasibaigus (DK 132 str. 1 d.). Pažymėtina, kad visiems darbuotojams taikoma DK 131 str. 1 d. įtvirtinta garantija - draudimas atleisti iš darbo atostogų metų.
DK 180 str. 1 d. numato, kad pagal šeimos pasirinkimą motinai, tėvui, senelei ar seneliui arba kitiems giminaičiams, faktiškai auginantiems vaiką, taip pat darbuotojui, paskirtam vaiko globėju, suteikiamos atostogos vaikui prižiūrėti, kol jam sueis treji metai. Atostogas galima imti visas iš karto arba dalimis. Darbuotojai, turintys teisę gauti šias atostogas, gali jas imti pakaitomis. To paties straipsnio 2 dalyje numatyta, kad darbuotojas, ketinantis pasinaudoti šiomis atostogomis ar grįžti į darbą joms nepasibaigus, apie tai raštu privalo įspėti darbdavį ne vėliau kaip prieš keturiolika dienų. Kolektyvinėje sutartyje gali būti nustatytas ilgesnis įspėjimo terminas.
Taigi darbdavys, gavęs darbuotojo, turinčio teisę gauti atostogas vaikui prižiūrėti, kol jam sueis treji metai, prašymą, privalo suteikti šias atostogas. Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjų kolegija 2005 m. rugsėjo 26 d. nutartyje (Civilinė byla Nr. 3K-3-423/2005) konstatavo, kad DK 180 str. nesuteikia teisės darbdaviui revizuoti darbuotojo prašomų suteikti atostogų vaikui prižiūrėti trukmės. Pažymėtina, kad Lietuvos Aukščiausis Teismas tai konstatuodamas paaiškino, kad 180 str. 1 d. nuostata, jog atostogas galima imti visas iš karto arba dalimis, reiškia, kad darbuotojui suteikta teisė pasirinkti, kaip jis naudosis tikslinėmis atostogomis, ir nevertintina kaip suteikianti darbdaviui teisę ignoruoti bei revizuoti darbuotojo, turinčio teisę į atostogas vaikui prižiūrėti, pasirinkimą.
DK 131 str. 1 d. 1 p. įtvirtintas draudimas įspėti apie darbo sutarties nutraukimą ir atleisti iš darbo darbuotoją laikino nedarbingumo laikotarpiu, taip pat jo atostogų metu, išskyrus DK 136 str. 1 d. nustatytus atvejus. To paties str. 2 d. nustatyta, kad darbuotojui neatvykus į darbą pasibaigus nedarbingumo ar atostogų laikotarpiui, darbo sutartis su juo gali būti nutraukta DK 4 skirsn. nustatytais darbo sutarties nutraukimo pagrindais.
Lietuvos Aukščiausis Teismas 2007 m. vasario 26 d. nutartyje civilinėje byloje Nr. 3K-3-83 pažymėjo, jog nuorodos, kad 131 str. 1d. 1 p. nustatyta taisyklė netaikoma DK 126 str. atveju nėra. Šis draudimas yra nustatytas siekiant apsaugoti darbuotoją nuo psichologinių traumų ir yra taikomas visais darbo sutarties pasibaigimo atvejais, išskyrus DK 136 str. 1 d.
Remiantis išdėstytu, tiek nėštumo ir gimdymo, tiek vaiko priežiūros atostogų laikotarpiu taikoma DK 131 str. 1 d. 1 p. bei 132 str. 1 d. įtvirtinta garantija (darbdavys neturi teisės su tokiu darbuotoju nutraukti darbo sutarties). Darbo sutartis per tą laiką negali būti nutraukiama suėjus nustatytam terminui, nes darbo sutarties terminas bus laikomas suėjusiu praėjus garantijos taikymo laikui. iki to darbo sutarties terminas nėra suėjęs ir neatsiranda pagrindo, numatyto DK 126 str. ą d.".
Jei direktoriaus įsakymu darbuotojai atostogos vaikui prižiūrėti suteiktos iki "terminuotos darbo sutarties pabaigos", t.y. neatsižvelgiant į darbuotojos prašyme nurodytą 3 m. terminą, tokiu atveju pažeista DK 180 str. 1 d. Dėl nustatyto darbo įstatymo pažeidimo darbdaviui įteiktas reikalavimas, įpareigojantis vadovaujantis darbuotojos prašymu darbuotojai suteikti atostogas vaikui prižiūrėti prašyme nurodytam laikotarpiui.
Atsakyti
QUOTE(Marija5 @ 2009 09 03, 23:31)

Aš dar nieko nepasirašiau, bet kai kurie kolegos jau pasirašė. Kokius man argumentus naudoti norint įrodyti darbdaviui, kad elgiasi neteisėtai? Numesti DK ant stalo? Labiausiai bijau, kad sudarys toookias sąlygas dirbti, kad po savaitės nunešiu pareiškimą, jog išeinu savo noru verysad.gif
Ačiū už pagalbą 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(loncelotas @ 2009 09 04, 18:57)
Aš dar nieko nepasirašiau, bet kai kurie kolegos jau pasirašė. Kokius man argumentus naudoti norint įrodyti darbdaviui, kad elgiasi neteisėtai? Numesti DK ant stalo? Labiausiai bijau, kad sudarys toookias sąlygas dirbti, kad po savaitės nunešiu pareiškimą, jog išeinu savo noru  verysad.gif
Ačiū už pagalbą  4u.gif

Manau, jus pati viską puikiai suprantate. Aš jūsų darbdavio nepažįstu dėl to nieko pasakyti negaliu.
Bandykite kalbėti su juo.
Atsakyti
Įspėjimas apie atleidimą prieš 2 mėn., ar dabar jau padarė tik 1 mėn.
Vasarą lyg sklandė gandai apie tai... o kaip yra iš tikrųjų? g.gif
Atsakyti
QUOTE(Rinesa @ 2009 09 07, 19:03)
Įspėjimas apie atleidimą prieš 2 mėn., ar dabar jau padarė tik 1 mėn.
Vasarą lyg sklandė gandai apie tai... o kaip yra iš tikrųjų?  g.gif

Aktuali redakcija:
http://www3.lrs.lt/p...s...ery=&p_tr2=
LR DK 130 str.
Atsakyti
Ačiū Marija5 book.gif
Atsakyti
Pagelbėkit man. Mane atleidžia iš darbo pagal etatų mažinimą. Pagal išdirbtą stažą 1,5m man priklausytų bedarbio pašalpą užsiregistravus darbo biržoje, bet gi čia sužinojau pribloškiančią naujieną, kad man nepriklauso jokia bedarbio pašalpa, jei aš mokausi dieniniame skyriuje(nepriklausomai turbūt tai magistras ar bakalauras, ir jei dalinai finansuojama vieta)??? Ar aš klystu? blush2.gif

Todėl mastau dabar tokį planą, kad reikia imti akademines arba pereiti į neakivaizdinį, nes už mokslą sumokėčiau mažiau nei gaučiau išmokų, o be to dalį pinigėlių susigrąžinčiau už studijas. unsure.gif

Ką daryti?
Atsakyti
Sveiki, noriu konsultacijos, su vyru auginame 3 vaikus 10-12-14metu, darbe i men tenka kartais issiprasyt kokia diena per men, nes tenka tai vakus pas gyd vezti, tai vel kas, bet darbdavys atejus algu mokejimui atnesa avanso lapeli pasirasyt, suma darbo dienos, ar galiu as jo nepasirasinet, nes tu pinigu negaunu?
darbdavys motyvuoja jog dirbu ne valandini, o pagal menesini uzdarbi, ir negali rodyt jog dirbau maziau.. g.gif
..va per tokius avansus, vaikams ir nemokamas maitinimas mokykloj nuplauke, nes virsyjom pajamas 30 litu verysad.gif , kuriu nesame net gave...
Atsakyti
o jus ta laisva diena gaunate zodiniu susitarimu ar iforminate oficialiai?
siaip nesvarbu ar zmogus dirba pagal valandini ar pagal menesini uzdarbi jei atidirba maziau valandu ir tabeli parodo maziau valandu tai ir alga yra mokama mazesne.
Atsakyti
Sveikutes,
noreciau pasikonsultuoti su zivoven. Vyra atleido is darbo uz drausmines nuobaudas. kreipemes i teisma. Darbdavio advokatai siulo taikos sutarti. Vyras pradirbes 7 metus tame darbe, auginame 2 metu vaika. Kiek jam priklausytu iseitine ismoka?
Atsakyti