Įkraunama...
Įkraunama...

Darbo teisė, darbo sutartys ir kita, įvairūs klaus

QUOTE(Marija5 @ 2009 07 30, 16:29)
180 straipsnis. Atostogos vaikui prižiūrėti, kol jam sueis treji metai
1. Pagal šeimos pasirinkimą motinai (įmotei), tėvui (įtėviui), senelei, seneliui arba kitiems giminaičiams, faktiškai auginantiems vaiką, taip pat darbuotojui, paskirtam vaiko globėju, suteikiamos atostogos vaikui prižiūrėti, kol jam sueis treji metai. Atostogas galima imti visas iš karto arba dalimis. Darbuotojai, turintys teisę gauti šias atostogas, gali jas imti pakaitomis.
2. Darbuotojas, ketinantis pasinaudoti šiomis atostogomis ar grįžti į darbą joms nepasibaigus, apie tai raštu privalo įspėti darbdavį ne vėliau kaip prieš keturiolika dienų. Kolektyvinėje sutartyje gali būti nustatytas ilgesnis įspėjimo terminas.
3. Per šį atostogų laikotarpį paliekama darbo vieta (pareigos), išskyrus atvejus, kai įmonė visiškai likviduojama.

Labai dekoju uz atsakyma.
Tikiuosi grisiu ir sekmingai dirbsiu toliau...
Grazios vasaros linkedama
Atsakyti
labas rytas. atejau su klausimu.
siuo metu esu nestuke.gif
isidarbinau nuo 2009-07-22, imone sudare su manim 3 men.terminuota darbo sutarti. Darbo sutartis nuo 2009-07-22 iki 2009-10-30.
Man iki isejimo i Nestumo ir gimdymo atostogas truks 1 men. Nes isejimas i NGA tik 2009-11-29d.
Klausimai:
1) jei as 2009 m. spalio vidury pasiimu biuleteni, ar man prasites terminuota sutartis iki tol, kol as busiu biuletenyje?
2) ar gali darbdavys mane atleisti man esant biuletenyje, nors mano darbo sutartis terminuota?
aciu is anksto
Atsakyti
Pagal LR DK 132 str. jus iš viso negali atleisti.
132 straipsnis. Garantijos nėščioms moterims ir darbuotojams, auginantiems vaikus
1. Darbo sutartis negali būti nutraukta su nėščia moterimi nuo tos dienos, kai darbdaviui buvo pateikta medicinos pažyma apie nėštumą, ir dar vieną mėnesį pasibaigus nėštumo ir gimdymo atostogoms, išskyrus šio Kodekso 136 straipsnio 1 ir 2 dalyse nustatytus atvejus, taip pat laikinąją darbo sutartį pasibaigus jos terminui.
Atsakyti
QUOTE(Marija5 @ 2009 08 10, 10:31)
Pagal LR DK 132 str. jus iš viso negali atleisti.
132 straipsnis. Garantijos nėščioms moterims ir darbuotojams, auginantiems vaikus
1. Darbo sutartis negali būti nutraukta su nėščia moterimi nuo tos dienos, kai darbdaviui buvo pateikta medicinos pažyma apie nėštumą, ir dar vieną mėnesį pasibaigus nėštumo ir gimdymo atostogoms, išskyrus šio Kodekso 136 straipsnio 1 ir 2 dalyse nustatytus atvejus, taip pat laikinąją darbo sutartį pasibaigus jos terminui.

o jei as idarbinta fiktyviai, kaip tada? moku mokescius tipo sodrai, bet inesu juos i imones kasa.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Sim@: 10 rugpjūčio 2009 - 13:25
QUOTE(Sim@ @ 2009 08 10, 14:24)
o jei as idarbinta fiktyviai, kaip tada? moku mokescius tipo sodrai, bet inesu juos i imones kasa.

Jokio skirtumo.
Jus esate įdarbinta per Sodrą, yra pasirašyta darbo sutartis. Tai galioja tas pats LR darbo kodeksas. mirksiukas.gif
Jeigu jus dirbtumet nelegaliai, tada kitas dalykas. smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Marija5 @ 2009 08 10, 15:06)
Jokio skirtumo.
Jus esate įdarbinta per Sodrą, yra pasirašyta darbo sutartis. Tai galioja tas pats LR darbo kodeksas. mirksiukas.gif
Jeigu jus dirbtumet nelegaliai, tada kitas dalykas.  smile.gif

aisku, aciu uz issamia info.
Atsakyti
as turiu toki klausimeli...
as nestuke.gif ,taciau siuo metu nedirbu.man stazo pakanka,jei as isidarbinciau sudarytumem terminuota darbo sutarti ir ji pasibaigtu pvz dvi dienos iki mane isleistu i nestumo ir gimdymo atostogas...ar as gavineciau pinigelius...?
Atsakyti
QUOTE(Marija5 @ 2009 08 06, 08:25)
140 straipsnis. Išeitinė išmoka
2. Nutraukus darbo sutartį kitais šiame skirsnyje (išskyrus Kodekso 125 ir 126 straipsniuose bei 127 straipsnio 1 dalyje nustatytus atvejus) ir kituose įstatymuose nustatytais atvejais, kai nėra darbuotojo kaltės, jam išmokama jo dviejų mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinė išmoka, jeigu įstatymai ar kolektyvinės sutartys nenustato kitaip

127 straipsnis. Darbo sutarties nutraukimas darbuotojo pareiškimu
2. Darbuotojas turi teisę nutraukti neterminuotą, taip pat ir terminuotą darbo sutartį iki jos termino pabaigos, apie tai įspėjęs darbdavį ne vėliau kaip prieš tris darbo dienas nuo prašymo padavimo dienos, jei reikalavimas nutraukti darbo sutartį pagrįstas darbuotojo liga ar neįgalumu, trukdančiu tinkamai atlikti darbą, arba kitomis svarbiomis priežastimis, nustatytomis kolektyvinėje sutartyje, arba jei darbdavys nevykdo įsipareigojimų pagal darbo sutartį, pažeidžia įstatymus ar kolektyvinę sutartį...

128 straipsnis. Darbo sutarties nutraukimas dėl nepriklausančių nuo darbuotojo aplinkybių
1. Darbuotojas turi teisę nutraukti neterminuotą darbo sutartį, taip pat terminuotą darbo sutartį, sudarytą ilgesniam kaip šešių mėnesių laikui, jeigu jo darbo vietoje darbo sutartyje nustatytu darbo laiku prastova ne dėl darbuotojo kaltės tęsiasi ilgiau kaip trisdešimt dienų iš eilės arba jeigu ji sudaro daugiau kaip šešiasdešimt dienų per paskutinius dvylika mėnesių, taip pat jeigu jam daugiau kaip du mėnesius iš eilės nemokamas visas jam priklausantis darbo užmokestis (mėnesinė alga).

jei pagal 127 straipsni 2d reikia darbdavi ispet pries ę dienas, tai per jas jis ims ir ismokes tas nemoketas algas, kad nereiktu dar tu 2 iseitiniu moket g.gif
ir tai visgi pagal kuri straipsni reikia rasyt prasyma atleist is darbo, jei ir 127.2 ir 128.1 teigia ta pati del tu 2 menesiu nemoketu algu?
Atsakyti
QUOTE(isdykusS @ 2009 08 13, 06:51)
jei pagal 127 straipsni 2d reikia darbdavi ispet pries ę dienas, tai per jas jis ims ir ismokes tas nemoketas algas, kad nereiktu dar tu 2 iseitiniu moket g.gif
ir tai visgi pagal kuri straipsni reikia rasyt prasyma atleist is darbo, jei ir 127.2 ir 128.1 teigia ta pati del tu 2 menesiu nemoketu algu?

Reikės vistiek mokėti, nesvarbu, kad išmokės DU. Prašymas yra paduotas, atlyginimas laikų nėra išmokėtas. Jis dar turi ir delspinigius sumokėti. mirksiukas.gif

Aš tiesą sakant ne labai suprantu šių str. skirtumą. g.gif Kiek teko susidurti rašydavo pagal LR DK 127 str. 2 d.
Atsakyti
Turiu tokį klausimėlį...
Jei darbdavys darbuotoją perspėjo, kad po 2 mėn. jis bus atleistas iš darbo, bet darbuotojas nusprendė išnaudoti savo 1,5 mėn atostogų. Ar ta atleidimo data persistums per tą 1,5 mėn. kol jis atostogavo?
Tikiuosi aiškiai paklausiau blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(sweete13 @ 2009 08 11, 17:27)
as turiu toki klausimeli...
as  nestuke.gif  ,taciau siuo metu nedirbu.man stazo pakanka,jei as isidarbinciau sudarytumem terminuota darbo sutarti ir ji pasibaigtu pvz dvi dienos iki mane isleistu i nestumo ir gimdymo atostogas...ar as gavineciau pinigelius...?

1. ji pasibaigt negalėtų. terminas turėtų būti nukeltas mėnesiui po dekreto
2. norint gauti reikia kad būtų kas į dekretą išleidžia. mąstykit logiškai - jei sutartis pasibaigusi (su darbdaviu santykiai nutrūkę) - kas jus išleis? mirksiukas.gif
Atsakyti
laba

iskilo ir mum klausimukas. maniski nori "idarbinti " tipo jis dirbs, bet kaskas gaus pinigelius. jis kaip visad linkes visiems padeti ir niekam neatsako. dirba dviejuose darbuose ir taip. idomu ar nenukentes pirmu abieju darbovieciu atlyginimai ? ar siaip gal kas nors atskaiciuojam? g.gif
aciu smile.gif
Atsakyti