Įkraunama...
Įkraunama...

Darbo teisė, darbo sutartys ir kita, įvairūs klaus

QUOTE(techno @ 2009 06 16, 11:55)
Sveiki, gal galit padet su tokiu trumpui klausimeliu, DK parasyta kad darbdavys negali atleisti darbuotojo auginancio vaika iki treju metu, tai kaip suprantu jei as esu vaiko prieziuros atostogose, tai jis skaitosi kaip auginantis vaika iki treju metu ir jo negali atleisti, o jei as dar tik laukiuosi? ar gali ji tokiu atveju atleisti? aciu is anksto  blush2.gif

Iš tavo parašymo nelabai eina suprasti kas čia laukiasi, o kas ruošiasi vaiko priežiūros atostogų eiti biggrin.gif

Jei kalbi apie nėščios moters atleidimo galimybę, tai tokios galimybės nėra, jei ta moteris pristatė savo darbdaviui pažymą iš gydytojo, taip jį informuodama apie savo esamą padėtį.
Jei kalbi apie savo vyrą, kuris norėtų eiti vaiko priežiūros atostogų - tokia galimybė yra. Įstatymas šiuo atveju yra palankus tiek tėčiui, tiek ir mamai, priklauso nuo to, kuris iš jų išeina vaikelio priežiūros atostogų.
Jei tu klausi dėl pirmenybės dirbti, kai šeimoje auga vaikas iki trejų metų amžiaus - taip šis "neliečiamumo" statusas darbe galioja abiems tėvams.
Su darbuotojais, auginančiais vaiką (vaikus) iki trejų metų, darbo sutartis negali būti nutraukta, jei nėra darbuotojo kaltės (Kodekso 129 straipsnis).

QUOTE(techno @ 2009 06 16, 11:55)
o jei as dar tik laukiuosi? ar gali ji tokiu atveju atleisti?

Teisingai Marija atsakė - taip gali, nes nėštumo ir gimdymo atostogos kol kas mūsų įstatymuose numatytos tik moterims smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Butė: 16 birželio 2009 - 21:56
Sveikos mamos.Gal kuri zinot.Dukrytei dabar 1.9 men.Sena darboviete bankrutavo,noiu eiti ikita darba,kazin ar mandar mokes sodra tuos pinigeliu vaikui iki 2 metu ar jie dings. g.gif doh.gif
Atsakyti
QUOTE(daluze1 @ 2009 06 17, 13:25)
Sveikos mamos.Gal kuri zinot.Dukrytei dabar 1.9 men.Sena darboviete bankrutavo,noiu eiti ikita darba,kazin ar mandar mokes sodra tuos pinigeliu vaikui iki 2 metu ar jie dings. g.gif  doh.gif

Turi pati apsispręsti, ar prižiūrėti dukrytę iki dviejų metukų ir gauti Sodros išmokas (nesvarbu ar darbovietė veikianti ar bankrutavusi) ar vistik pradėti dirbti naujam darbe. Pradėjus dirbti kol vaikučiui nėra dvejų metukų- Sodros išmokos nutraukiamos.
Tai kad įmonė bankrutavo - Sodros išmokoms reikšmės neturi, nes pinigėliai, kuriuos gauni yra mokami iš Sodros biudžeto, o ne tavo įmonės mirksiukas.gif
Atsakyti
Turiu du berniukus 4 ir 7 metų , ar galiu reikalauti, kad viena išeiginė per savaitę būtų paskirta šeštadienį arba sekmadienį.
Atsakyti
214 straipsnis. Papildomos lengvatos asmenims, auginantiems vaikus
Darbuotojams, auginantiems neįgalų vaiką iki aštuoniolikos metų arba du vaikus iki dvylikos metų, suteikiama viena papildoma poilsio diena per mėnesį (arba sutrumpinamas darbo laikas dviem valandomis per savaitę), o auginantiems tris ir daugiau vaikų iki dvylikos metų – dvi dienos per mėnesį (arba atitinkamai sutrumpinamas darbo laikas keturiomis valandomis per savaitę), mokant darbuotojui jo vidutinį darbo užmokestį.

Kodėl ne, rašote prašymą ir tiek. smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Marija5 @ 2009 06 20, 16:39)
214 straipsnis. Papildomos lengvatos asmenims, auginantiems vaikus
Darbuotojams, auginantiems neįgalų vaiką iki aštuoniolikos metų arba du vaikus iki dvylikos metų, suteikiama viena papildoma poilsio diena per mėnesį (arba sutrumpinamas darbo laikas dviem valandomis per savaitę), o auginantiems tris ir daugiau vaikų iki dvylikos metų – dvi dienos per mėnesį (arba atitinkamai sutrumpinamas darbo laikas keturiomis valandomis per savaitę), mokant darbuotojui jo vidutinį darbo užmokestį.

Kodėl ne, rašote prašymą ir tiek.  smile.gif

Papildoma išeiginė man suteikiama, bet ar galiu reikalaut kad išeiginės būtų ne pirmadieniais, o šeštadieniais arba sekmadieniais.
Atsakyti
O pas jus Šešt.ir sekm. darbo dienos?
Jeigu taip, manau, galite. Rašote prašymą vadovui ir viskas.
Atsakyti
sveikutės,

ieškau patarimo, nežinau ką daryt

Esu vaiko priežiūros atostogose iki 3-jų metų. Mažajai dabar 2.6 metų. Planavau grįžt į darbą, bet man pasakė, kad duos vieno mėn. išeitinę kompensaciją ir paliuosuos, nes kadangi po poros mėn. sako, kad įmonė bankrotuos. Bet aš dabar vėl pastojau ir nežinau ką man daryt ar man priklauso kokios nors kompensacijos ar ne, nors ir sėdžiu su mažąja namie ir dar negrįžau į tą darbą. Ar man tiesiog išeiti ir paimti tą vieno mėn. kompensaciją ir eiti į kitą darbą

Ačiū.
Atsakyti
gal kas zino kaip yra su papeikimais? pas mane darbovietej pradejo svaistytis jais, nesvarbu, kad jie neteisingi. Jei nepasirasai ir nesutinki - vistiek papeikimas galioja? doh.gif kokia tvarka uzgincyt? rasyt direktoriui prasyma, kad panaikintu? Nes cia jau principo reikalas. papeikima parase "nes yra xxx", nors realiai yra "yyy". Kazkas kazko nesusiziurejo, generaliniui blogus duomenis dave, ko pasekoj - daugumai ipaise papeikimus.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo zvaigzdut: 26 birželio 2009 - 19:02
QUOTE(Butė @ 2009 06 17, 14:29)
Pradėjus dirbti kol vaikučiui nėra dvejų metukų- Sodros išmokos nutraukiamos.

labai klystate, išmoka nemokama tik tuo atveju, jei darbo užmokestis didesnis už pašalpą, o jei darbo užmokestis mažesnis už paskaičiuotą pašalpą, tuomet sodra moka skirtumą. nebent būna nutraukiamos vaiko priežiūros atostogos, tik tokiu atveju pašalpos mokėjimas tikrai nutraukiamas
Papildyta:
QUOTE(naujoke123 @ 2009 06 22, 13:44)
sveikutės,

ieškau patarimo, nežinau ką daryt

Esu vaiko priežiūros atostogose iki 3-jų metų. Mažajai dabar 2.6 metų. Planavau grįžt į darbą, bet man pasakė, kad duos vieno mėn. išeitinę kompensaciją ir paliuosuos, nes kadangi po poros mėn. sako, kad įmonė bankrotuos. Bet aš dabar vėl pastojau ir nežinau ką man daryt ar man priklauso kokios nors kompensacijos ar ne, nors ir sėdžiu su mažąja namie ir dar negrįžau į tą darbą. Ar man tiesiog išeiti ir paimti tą vieno mėn. kompensaciją ir eiti į kitą darbą

Ačiū.

gal geriau jums būti atostogose tol kol vaikui sueis 3 metai. tuomet manau išeitinė priklausys vis viena, jei įmonė bankrutuos, gal net gi ir naudingiau gausis. o jei šiuo metu laukiatės, tai būtinai turėsite susirasti kitą darbą, jei espėsite išeiti į dekretą dabartiniame darbe, nes išeinant į dekretą būtina būti dirbančiai
Atsakyti
QUOTE(voveriukstis @ 2009 06 28, 09:33)
labai klystate, išmoka nemokama tik tuo atveju, jei darbo užmokestis didesnis už pašalpą, o jei darbo užmokestis mažesnis už paskaičiuotą pašalpą, tuomet sodra moka skirtumą. nebent būna nutraukiamos vaiko priežiūros atostogos, tik tokiu atveju pašalpos mokėjimas tikrai nutraukiamas
Papildyta:

gal geriau jums būti atostogose tol kol vaikui sueis 3 metai. tuomet manau išeitinė priklausys vis viena, jei įmonė bankrutuos, gal net gi ir naudingiau gausis. o jei šiuo metu laukiatės, tai būtinai turėsite susirasti kitą darbą, jei espėsite išeiti į dekretą dabartiniame darbe, nes išeinant į dekretą būtina būti dirbančiai

O šiuo atveju šitas str, netaikomas?
4. Moteriai, atleistai iš darbo nėštumo metu arba nėštumo ir gimdymo atostogų metu dėl įmonės, įstaigos, organizacijos likvidavimo ar bankroto, taip pat dėl to, kad pasibaigė terminuotos darbo sutarties terminas arba Valstybės tarnybos įstatyme, Valstybės politikų ir valstybės pareigūnų darbo apmokėjimo įstatyme ir Teisėjų atlyginimų įstatyme nurodytų asmenų paskyrimo į pareigas terminas ar įgaliojimų laikas, ir turinčiai šio straipsnio 1 dalyje nurodytą ligos ir motinystės socialinio draudimo stažą, motinystės pašalpa mokama šio įstatymo 17 straipsnyje nustatyta tvarka.
Atsakyti
Norejau paklausti, jei as dabar grisiu is dekreto i darba(turiu du mazamecius vaikus), ar mane gales atleisti is darbo ar ne?imone nebankrutuoja, gerai laikosi, bet jiems darbuotoju nereikia nauju, o as jau 3 metai kaip nedirbau pas juos
Atsakyti