Įkraunama...
Įkraunama...

Darbo teisė, darbo sutartys ir kita, įvairūs klaus

Dėl darbo inspekcijos (Kauno sk.) konsultacijų turiu asmeninės patirties, kad jie tiksliai neatsako. Aš padaviau prašymą konsultacijai, pridėjau visus dokumentus ir pagrindinis mano klausimas buvo, ar gali darbdavys nesuteikti vaiko auginimo atostogų iki 3 m., kai yra sudaryta terminuota darbo sutartis. O gavau beveik po mėnesio atsakymą, kad darbdavys gali nutraukti terminuotą sutartį, kai moteris yra vaiko auginimo atostogose iki vaikui sueis 3 m. Tai ar čia atsakyta į klausimą?
Atsakyti
Labas,
Turiu trumpą klausimą.
Įmonės vadovas atleistas, darbuotojas X skiriamas laikinai eiti jo pareigas (papildomai prie jo tiesioginio darbo), kol bus paskirtas kitas vadovas. Ar tai turi būti įrašyta į jo darbo sutartį? Ar už tokį papildomą darbą privalo būti mokama?
Atsakyti
QUOTE(gesa @ 2009 06 15, 19:59)
Labas,
Turiu trumpą klausimą.
Įmonės vadovas atleistas, darbuotojas X skiriamas laikinai eiti jo pareigas (papildomai prie jo tiesioginio darbo), kol bus paskirtas kitas vadovas. Ar tai turi būti įrašyta į jo darbo sutartį? Ar už tokį papildomą darbą privalo būti mokama?

DS to įrašyti nėra būtina. Pakanka akcininkų sprendimo.
Na DK nurodyta, mkad padidėjus darbo krūviui mokama proporcingai smile.gif
Atsakyti
sveiki,
noriu paklausti kaip tureciau suformuluoti prasyma atleisti is darbo pagal 128 str. ?
paskutinis parasas detas, kad gavau avansa uz kovo men.

ir dar vienas klausimas: ar galiu reikalauti is darbdavio parasyti isipareigojima, kad iki sutartos datos ismokes visus man priklausancius pinigus? ar toks isipareigojimas turetu kokios nors teisines galios? tikrai zinau, kad paskutine darbo diena visu pinigu neatgausiu.
Atsakyti
QUOTE(peliucka @ 2009 06 15, 23:28)
sveiki,
noriu paklausti kaip tureciau suformuluoti prasyma atleisti is darbo pagal 128 str. ?
paskutinis parasas detas, kad gavau avansa uz kovo men.

ir dar vienas klausimas: ar galiu reikalauti is darbdavio parasyti isipareigojima, kad iki sutartos datos ismokes visus man priklausancius pinigus? ar toks isipareigojimas turetu kokios nors teisines galios? tikrai zinau, kad paskutine darbo diena visu pinigu neatgausiu.

141 str. numato, kad darbdavys privalo visiškai atsiskaityti su atleidžiamu iš darbo darbuotoju jo atleidimo dieną, jeigu įstatymais ar darbdavio ir darbuotojo susitarimu nenustatyta kitokia atsiskaitymo tvarka. Darbdavys atsiskaitymo su darbuotoju dieną privalo išmokėti visas jam priklausančias pinigų sumas, nustatyta tvarka užpildyti darbuotojo darbo sutartį. Galit sudaryt atskirą susitarimą su darbdaviu, kuriame aptarsite pinigėlių išmokėjimo klausimą su tiksliomis ir aiškiai apibrėžtomis datomis.
Kreipiantis į teismą galima reikalauti išmokėti nesumokėtą darbo užmokestį bei delspinigius už pavėluotai išmokamą darbo užmokestį.
Pagal LR Delspinigių nustatymo už išmokų, susijusių su darbo santykiais, pavėluotą mokėjimą įstatymą kartu su ne dėl darbuotojo kaltės pavėluotai išmokamo darbo užmokesčiu sumokami delspinigiai.
Turėk omeny, kad atleidus iš darbo pagal DK 128 str. darbuotojui priklauso gauti išeitinę išmoka tik jo vidut. darbo užmokesčio 2 mėn. dydžio ir tik tuo atveju, kai darbuotojui nebuvo mokamas visas darbo užmokestis du mėnesius iš eilės. Jei tau mokėjo bent kažkokias atlyginimo dalis už tam tikrus mėnesius, tuomet šios išmokos papraščiausiai negausi.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Butė: 15 birželio 2009 - 23:01
Turėk omeny, kad atleidus iš darbo pagal DK 128 str. darbuotojui priklauso gauti išeitinę išmoka tik jo vidut. darbo užmokesčio 2 mėn. dydžio ir tik tuo atveju, kai darbuotojui nebuvo mokamas visas darbo užmokestis du mėnesius iš eilės. Jei tau mokėjo bent kažkokias atlyginimo dalis už tam tikrus mėnesius, tuomet šios išmokos papraščiausiai negausi.
[/quote]

aciu uz informacija. ar gerai supratau?:
tai sakykim, jei tik praita savaite gavau avansa uz kovo men. tai tampa nebesvarbu, kad nesu gavusi beveik triju atlyginimu?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo peliucka: 15 birželio 2009 - 23:13
QUOTE(peliucka @ 2009 06 16, 00:09)
aciu uz informacija. ar gerai supratau?:
tai sakykim, jei tik praita savaite gavau avansa uz kovo men. tai tampa nebesvarbu, kad nesu gavusi beveik triju atlyginimu?

Pagal 128 str atleidimas iš darbo forminamas nuo dėl darbuotojo nepriklausančių aplinkybių. Taigi, tam kad tave atleistų iš darbo pagal 128 str darbdavys turi nemokėti tau pareiginės algos du ir daugiau mėnesių. Tai, kad konkrečiu atveju gavai avansą už kovą - rodo darbdavio bent minimalų įsipareigojimų savo darbuotojui vykdymą. Realiai paskaičiavus esi pilnos algos negavusi už balandį. Nežinau kokios yra tavo konkrečios sąlygos dėl atlyginimo išmokėjimo už praėjusį mėnesį datos. Pasižiūrėk savo darbo sutartį, tuomet matysi iki kada joje darbdavys įsipareigojęs išmokėti atlyginimą už praėjusį mėnesį. Bus aišku, ar jis tau jau skolingas už gegužės mėnesį ar ne.

Tavo minėtu atveju aš pasirašyčiau su darbdaviu atskirą susitarimą, kuriame aiškiai ir konkrečiai aptarčiau datas, kada jis tau planuoja išmokėti visus pinigėlius. Priešingu atveju, jei pas tave yra darbe profesinė sąjunga -kreipčiausi į ją pagalbos. Nes už delsimą mokėti atlyginimą yra numatyti delspinigiai darbdaviui 0,06 procento (jei gerai pamenu, reikėtų tikslinti), už kiekvieną pradelstą dieną.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Butė: 16 birželio 2009 - 08:17
4u.gif aciu labai uz konsultacija.
dar karta isitikinau, kad niekad nereikia skubeti schmoll.gif , o ypac kai reikalas susijes su teise. dabar paaiskejo, kad jei rasyciau pareiskima, likciau ne tik be darbo bet ir be pinigu verysad.gif , nes nepriklauso nei kompensacija, nei pasalpa is darbo birzos (truksta stazo).
esu labai dekinga uz teisinga isaiskinima 4u.gif
Atsakyti
Laba diena,

Norėjau sužinoti kaip turi būti forminamas pasiaiškinimas? Man liepė rašyti pasiaiškinimą, tačiau nežinau kaip turi būti apie tai informuota ir kokios nuobaudos?
Ar gali liepti rašyti pasiaiškinimą po kelių dienų kitą? Ir jeigu atleis už nuobaudas kaip vyksta visa procedūra?
Atsakyti
Jeigu kažką padarėte, aišku darbdavys gali prašyti pasiaiškinimo.
Darbdavys raštu turi pareikalauti pasiaiškinti. Pasiaiškinimas rašomas laisva forma. Jeigu po kelių dienų padarėte vėl nusižengimą, tai gali prašyti pasiaiškinti dar kartą. Rašykite pasiaiškinimus 2 egz. ir tegul darbdavys pažymi, kad gavo.
http://verslas_banga...r/3cd6858f9154a

QUOTE(V*i*k*a @ 2009 06 16, 11:21)
Laba diena,

Norėjau sužinoti kaip turi būti forminamas pasiaiškinimas? Man liepė rašyti pasiaiškinimą, tačiau nežinau kaip turi būti apie tai informuota ir kokios nuobaudos?
Ar gali liepti rašyti pasiaiškinimą po kelių dienų kitą? Ir jeigu atleis už nuobaudas kaip vyksta visa procedūra?

Atsakyti
Sveiki, gal galit padet su tokiu trumpui klausimeliu, DK parasyta kad darbdavys negali atleisti darbuotojo auginancio vaika iki treju metu, tai kaip suprantu jei as esu vaiko prieziuros atostogose, tai jis skaitosi kaip auginantis vaika iki treju metu ir jo negali atleisti, o jei as dar tik laukiuosi? ar gali ji tokiu atveju atleisti? aciu is anksto blush2.gif
Atsakyti
Juk ne jis laukiasi. ax.gif

QUOTE(techno @ 2009 06 16, 11:55)
Sveiki, gal galit padet su tokiu trumpui klausimeliu, DK parasyta kad darbdavys negali atleisti darbuotojo auginancio vaika iki treju metu, tai kaip suprantu jei as esu vaiko prieziuros atostogose, tai jis skaitosi kaip auginantis vaika iki treju metu ir jo negali atleisti, o jei as dar tik laukiuosi? ar gali ji tokiu atveju atleisti? aciu is anksto  blush2.gif

Atsakyti