Įkraunama...
Įkraunama...

Darbo teisė, darbo sutartys ir kita, įvairūs klaus

QUOTE(mafijozė @ 2009 05 31, 22:52)
va čia jau gera naujiena smile.gif Gal žinot, kur apie tai tiksliai rašo ir būtų galima paskaityt?

Darbo santykius reguliuoja DARBO KODEKSAS mirksiukas.gif
127 straipsnis. Darbo sutarties nutraukimas darbuotojo pareiškimu

1. Darbuotojas turi teisę nutraukti neterminuotą, taip pat ir terminuotą darbo sutartį iki jos termino pabaigos, apie tai raštu įspėjęs darbdavį ne vėliau kaip prieš keturiolika dienų. Kolektyvinėje sutartyje gali būti nustatytas ir kitoks įspėjimo terminas, bet jis negali viršyti vieno mėnesio. Įspėjimo terminui pasibaigus, darbuotojas turi teisę nutraukti darbą, o darbdavys privalo įforminti darbo sutarties nutraukimą ir atsiskaityti su darbuotoju.

2. Darbuotojas turi teisę nutraukti neterminuotą, taip pat ir terminuotą darbo sutartį iki jos termino pabaigos, apie tai įspėjęs darbdavį ne vėliau kaip prieš tris darbo dienas nuo prašymo padavimo dienos, jei reikalavimas nutraukti darbo sutartį pagrįstas darbuotojo liga ar neįgalumu, trukdančiu tinkamai atlikti darbą, arba kitomis svarbiomis priežastimis, nustatytomis kolektyvinėje sutartyje, arba jei darbdavys nevykdo įsipareigojimų pagal darbo sutartį, pažeidžia įstatymus ar kolektyvinę sutartį. Darbuotojas turi teisę nutraukti neterminuotą darbo sutartį, apie tai įspėjęs darbdavį ne vėliau kaip prieš tris darbo dienas, jeigu jis jau yra įgijęs teisę į visą senatvės pensiją arba ją gauna. Darbo sutartis tokiais atvejais turi būti nutraukiama nuo darbuotojo prašyme nurodytos dienos.

3. (Neteko galios nuo 2005 gegužės 28 d.)

4. Darbuotojas turi teisę atšaukti prašymą nutraukti darbo sutartį ne vėliau kaip per tris dienas nuo prašymo padavimo dienos. Po to jis gali atšaukti prašymą tik darbdavio sutikimu.

Papildyta:
QUOTE(Saulytele @ 2009 05 31, 22:56)
Aga, dekui, pareigos issaugomos, o darbo grafikas? (darbas tam tikromis savaites dienomis) g.gif Jauciu ne...  schmoll.gif

Gal galetumet patikslinti klausimą? Prie ko čia darbo grafikas? g.gif
Darbo laikas yra aptartas darbo sutartyje, be jūsų sutikimo darbo sutarties keisti negalima smile.gif
Atsakyti
Deja ne, sutarty tikrai nenurodomas darbo grafikas... Nes mano prasymu darbo grafikas buvo keiciamas ne viena ir ne du kartus, o darbo sutartis perrasama nebuvo... Kadangi dirbau poliklinikoj, kiek maciau darbo grafikus turi vyr sesuo...o sudaromi su administracija (mano atveju - su vyr gydytoja) suderinus...

Klausimas kyla del to, kad iki vaiko prieziuros atostogu dirbau 2 skirtinuose darbuose, antr, penkt - 1 darbe, trec, ketv - 2 darbe... Abejoju, ar grafikas isliks tas pats, o jei dienos sutaps (turiu tom abejonem priezasciu )? g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Saulytele: 31 gegužės 2009 - 22:10
QUOTE(Saulytele @ 2009 05 31, 23:07)
Deja ne, tikrai nera aptarta darbo sutarty... Nes mano prasymu darbo laikas buvo keiciamas ne viena ir ne du kartus, o darbo sutartis perrasama nebuvo... Kadangi dirbau poliklinikoj, kiek maciau darbo grafikus turi vyr sesuo...o sudaromi su administracija suderinus...

Klausimas kyla del to, kad iki vaiko prieziuros atostogu dirbau 2 skirtinuose darbuose, antr, penkt - 1 darbe, trec, ketv - 2 darbe... Abejoju, ar grafikas isliks tas pats, o jei dienos sutaps (turiu tom abejonem priezasciu )?  g.gif

O kodėl manote, kad dabar neišeis susitarti? g.gif 4u.gif
Šiaip jus privalote iš pagrindinės darbovietės pateikti antraeilei darbo grafiką ir tada joje sudaromas darbo grafikas.
Atsakyti
QUOTE(Marija5 @ 2009 05 31, 22:13)
O kodėl manote, kad dabar neišeis susitarti?  g.gif  4u.gif
Šiaip jus privalote iš pagrindinės darbovietės pateikti antraeilei darbo grafiką ir tada joje sudaromas darbo grafikas.

Yra priezasciu taip manyt, nes nelabai masnes nori tuose darbuose lotuliukas.gif .

Tai gerai, pristatau darbo grafika is pagrindinio darbo. Ir tada man PRIVALO sudaryt darbo grafika kitomis dienomis antraeiliame darbe, ar ne? Kaip supratau pristacius tokia pazyma darbo dienos darbuovietese neturetu sutampti...
Atsakyti
QUOTE(Saulytele @ 2009 06 01, 08:00)
Yra priezasciu taip manyt, nes nelabai masnes nori  tuose darbuose lotuliukas.gif .

Tai gerai, pristatau darbo grafika is pagrindinio darbo. Ir tada man PRIVALO sudaryt darbo grafika kitomis dienomis antraeiliame darbe, ar ne? Kaip supratau pristacius tokia pazyma darbo dienos darbuovietese neturetu sutampti...

Na dėl PRIVALO abejoju smile.gif
Tas grafikas reikalingas tam, kad jus neviršitumet nustatyto LR DK darbo laiko trukmės, kurį negali viršyti 40 val. per savaitę.
Dienos gali ir sutapti, pirmoje dirbate iš ryto, antroje - po pietų pvz.

Na nori ten jus ar nenori, nesvarbu, atleisti jus iš darbo bus gana sunku. 4u.gif
Atsakyti
Bet jei bus Susikertancios darbo valandos, vienam is tu darbu man paciai teks atsisakyt... doh.gif
Atsakyti
QUOTE(Saulytele @ 2009 06 01, 10:20)
Bet jei bus Susikertancios darbo valandos, vienam is tu darbu man paciai teks atsisakyt...  doh.gif

Pagal pagrindines darbovietes darbo grafika kita darboviete tures sudaryti grafika taip, kad bendros darbo valandos nevirsytu 40 val. per savaite ir 12 val. per diena.
Atsakyti
O gal kas tokiu klausimu pakonsultuos?
Yra parašytas prašymas atleisti iš darbo. Ant prašymo direktoriaus viza, kad sutinka atleisti. Tačiau darbuotojas nėra nei atleistas, nei išmokėtas darbo už mokestis. Direktorius nekelia ragelio, įstaigoje taip pat neįmanoma jo rasti. Ką daryti?
Atsakyti
QUOTE(poison @ 2009 06 01, 13:57)
O gal kas tokiu klausimu pakonsultuos?
Yra parašytas prašymas atleisti iš darbo. Ant prašymo direktoriaus viza, kad sutinka atleisti. Tačiau darbuotojas nėra nei atleistas, nei išmokėtas darbo už mokestis. Direktorius nekelia ragelio, įstaigoje taip pat neįmanoma jo rasti. Ką daryti?

Paskambinkite VDI. Daugiau nieko ir nepadarysite, dėja. verysad.gif
Atsakyti
Laba diena, gal kas galėsite pakonsultuoti. Aš dirbu valstybinėje įmonėje (grįžtu iš vaiko priežiūros atostogų į darbą šio mėnesio pabaigoje). Turiu 2 vaikus-vienam 2 metai, kitam 6 metai. Žinau, kad mažins mūsų poskyrio etatus: šiuo metu mes dirbame dviese, turėsime linkti kažkuri viena. Aš žinau, kad turint vaiką iki 3 metų saugo DK. Tačiau mano kolegė yra 55 metų -ją taip pat saugo DK. kolegė yra valstybės tarnautoja (įmonėje dirba 10m), jos vaikai dideli (virš 20m), o aš įmonėje dirbu pagal neterminuotą darbo sutartį 4 metus. Kuri iš mūsų turėtų pasilikti darbe? Ačiū.
Atsakyti
135 straipsnis. Pirmenybės teisė būti paliktam dirbti, kai mažinamas darbuotojų skaičius
1. Kai dėl ekonominių ar technologinių priežasčių arba dėl darbovietės struktūrinių pertvarkymų mažinamas darbuotojų skaičius, pirmenybės teisę būti palikti dirbti turi darbuotojai:
1) kurie toje darbovietėje buvo sužaloti arba susirgo profesine liga;
2) kurie vieni augina vaikus (įvaikius) iki šešiolikos metų arba prižiūri kitus šeimos narius, kuriems nustatytas sunkaus ar vidutinio neįgalumo lygis arba mažesnio negu 55 procentai darbingumo lygis, arba šeimos narius, sukakusius senatvės pensijos amžių, kuriems teisės aktų nustatyta tvarka nustatytas didelių ar vidutinių specialiųjų poreikių lygis;
3) kurie turi ne mažiau kaip dešimties metų nepertraukiamąjį darbo stažą toje darbovietėje, išskyrus darbuotojus, įgijusius teisę į visą senatvės pensiją arba ją gaunančius;
4) kuriems iki senatvės pensijos liko ne daugiau kaip treji metai;
5) kuriems tokia teisė nustatyta kolektyvinėje sutartyje;
6) kurie yra išrinkti į darbuotojų atstovaujamuosius organus (Kodekso 19 straipsnis).
2. Šio straipsnio 1 dalies 2, 3, 4 ir 5 punktuose nustatyta pirmenybė likti darbe taikoma tik tiems darbuotojams, kurių kvalifikacija nėra žemesnė už kitų tos pačios specialybės darbuotojų, dirbančių toje įmonėje, įstaigoje, organizacijoje, kvalifikaciją.

132 straipsnis. Garantijos nėščioms moterims ir darbuotojams, auginantiems vaikus
1. Darbo sutartis negali būti nutraukta su nėščia moterimi nuo tos dienos, kai darbdaviui buvo pateikta medicinos pažyma apie nėštumą, ir dar vieną mėnesį pasibaigus nėštumo ir gimdymo atostogoms, išskyrus šio Kodekso 136 straipsnio 1 ir 2 dalyse nustatytus atvejus, taip pat laikinąją darbo sutartį pasibaigus jos terminui.
2. Su darbuotojais, auginančiais vaiką (vaikus) iki trejų metų, darbo sutartis negali būti nutraukta, jei nėra darbuotojo kaltės (Kodekso 129 straipsnis).
Atsakyti
sigb, tai tavo kolegei turbtūt galioja valstybės tarnybos įstatymas....
Analizuojant DK straipsnius, kuriuos Marija ką tik atkopijavo, reikėtų paanalizuoti ir ten.
Tada geriau situaciją įsivaizduotum 4u.gif
Atsakyti