Radau idomu straipsniuka
Maistas ligos paūmėjimo metu
Kasos uždegimo paūmėjimo metu patariama valgyti garuose paruošto trinto maisto, liesos varškės, liesos mėsos ir žuvies, liesos paukštienos be odelės, patiekalų iš kruopų, išskyrus kviečių, troškintų vaisių ir daržovių. Galima valgyti vegetariškos daržovių sriubos, išskyrus kopūstų, nes jie sukelia vidurių pūtimą. Patartina valgyti 5-6 kartus per dieną, nepersivalgyti.
Pagrindinis kasos uždegimo požymis skausmas, kuris atsiranda staiga, dažniausiai suvalgius riebaus ar aštraus maisto, išgėrus alkoholinių gėrimų.
Maistas turi būti pagamintas iš šviežių, gerų produktų. Daržovių ir vaisių daug nevalgykite.
Patariama mažiau vartoti cukraus, medaus, uogienių. Paūmėjus kasos uždegimui per dieną suvalgykite ne daugiau 70 g cukraus bei 10 g druskos. Dažnai netinka saldus pienas. Patariama vengti kefyro, rūgpienio, pasukų.
Negalima vartoti alkoholio, rūkyti, dirbti sunkų fizinį darbą. Negalima valgyti kepto ir riebaus maisto, mėsos ir žuvies sultinių, šaltienos, konservuoto maisto, kepenėlių ir smegenėlių, grybų, ikrų, majonezo, aštrių prieskonių, riebios tešlos kepinių, šviežios juodos duonos, pyragaičių su kremu, šokolado, kakavos, stiprios arbatos, kavos, rūgščių vaisių ir uogų, griežčių, ropių, ridikėlių, rūgštynių, špinatų, svogūnų, salotų, ankštinių kultūrų, bananų, ledų, gazuoto vandens.
Vaistiniai augalai
Sergant pankreatitu patartina vartoti šiuos vaistinius augalus: trūkažolės ir kiaulpienės šaknis, mėlynių, bruknių ir žemuogių lapus, jūros kopūstus, erškėtrožių vaisius, ramunėles, jonažoles, sukatžoles ir mėtas.
Gal kam pravers