Murka, bet pagal tokią tavo logiką ir antraeilėse pareigose dirbančio žmogaus apmokestinti negalima.
Antra vertus, dirbantys pagal darbo sutartį už VL sumoka mažiau, nei nedirbantys.
O jeigu dar "trečia vertus", tai mano nuomone savarankiško darbo (VL, IV, autorinių) apskritai nederėjo ant darbo sutarties kurpalio per prievartą tempti. Darbo santykių nėra, santykius reglamentuoja Civilinis kodeksas, bet mokesčiai kaip už pajamas iš darbo santykių (beje, NPD vis tiek netaikomas, draudimas tik pensijai ir motinystei/tėvystei). Aišku, gerai, kad kažkas padėjo atsikvošėti ir PSD bei VSD nutarė apmokestinti tik pusę pajamų.
Labai viliuosi, kad pagaliau leis ramiai dirbti ir daugiau JOKIŲ pataisų nebebus.
Pamačiau, kad Killing me softly temą skaito ir prisiminiau: ar tik ne su tavimi metų pradžioje diskutavome apie motinystės pašalpą pagal ind. veiklą? Na, kad reikia kas mėnesį šiais metais VSD mokėti ir SAV pranešimus teikti.
Taigi man priskirta Sodros darbuotoja paaiškino, kad VSD mokėti turiu nuo visų pajamų. Nesvarbu, kad pagal įstatymą VSD mokama tik nuo pusės apmokestinamųjų pajamų. Nu blin, to tai tikrai nedarysiu. Juk kitais metais man Sodra permokos negrąžins.
Nuo birželio 3 man priklausytų į dekretą. Eisiu aiškintis, ar ką nors gausiu išėjusi. Praeitų metų pajamos vien autorinės, stažas yra (pagal tą logiką, kad jei per mėnesį uždirbai 800 lt, tai turi 1 mėn. stažo). Ir dėl vaiko priežiūros pašalpos įdomu neišpasakytai. Jei šiemet VSD nemoku, bet kitais metais, deklaravusi pajamas, susimokėsiu: ar Sodra man atgaline tvarka išmokės pašalpą, kuri priklausė?
QUOTE(saulala @ 2010 04 21, 18:43)
Pamačiau, kad Killing me softly temą skaito ir prisiminiau: ar tik ne su tavimi metų pradžioje diskutavome apie motinystės pašalpą pagal ind. veiklą? Na, kad reikia kas mėnesį šiais metais VSD mokėti ir SAV pranešimus teikti.
Taigi man priskirta Sodros darbuotoja paaiškino, kad VSD mokėti turiu nuo visų pajamų. Nesvarbu, kad pagal įstatymą VSD mokama tik nuo pusės apmokestinamųjų pajamų. Nu blin, to tai tikrai nedarysiu. Juk kitais metais man Sodra permokos negrąžins.
Nuo birželio 3 man priklausytų į dekretą. Eisiu aiškintis, ar ką nors gausiu išėjusi. Praeitų metų pajamos vien autorinės, stažas yra (pagal tą logiką, kad jei per mėnesį uždirbai 800 lt, tai turi 1 mėn. stažo). Ir dėl vaiko priežiūros pašalpos įdomu neišpasakytai. Jei šiemet VSD nemoku, bet kitais metais, deklaravusi pajamas, susimokėsiu: ar Sodra man atgaline tvarka išmokės pašalpą, kuri priklausė?
Visgi pavyko man išeiti į dekretines "iš individualios veiklos" ir netgi išmoką gauti Iš šių metų man į pašalpą skaičiavo sausio ir vasario pajamas. Už šiuos mėn. mokėjau socialinio draudimo įmokas nuo 50% pajamų, pateikiau SAV pranešimus. Tvarkantis dokumentus dėl dekretinių pasirašiau kažkokį pasižadėjimą, kad suvokiu, jog Sodrai gavus duomenis iš VMI ir paaiškėjus, kad buvo paskaičiuota per didelė išmoka, įsipareigoju grąžinti tą permoką.
O kokiu pagrindu ta darbuotoja nurodo mokėti įmokas nuo visų pajamų?
Tai kas ten per višta mane konsultavo? Na, jauna jinai, bet tai galėjo bent kitų pasiklausti, jei pati neišmano.
Ačiū už info, reiks tada vėl grūstis aiškintis.
Tiesa, dar ji sakė, kad SAV galima teikti tik tada, kai per mėnesį bent 800 lt gavai. Kažin, teisybė? Dabar jau viskuo abejoju, ką ji man sakė.
Tiesa, dar ji sakė, kad SAV galima teikti tik tada, kai per mėnesį bent 800 lt gavai. Kažin, teisybė? Dabar jau viskuo abejoju, ką ji man sakė.
QUOTE(saulala @ 2010 04 21, 20:20)
Tai kas ten per višta mane konsultavo? Na, jauna jinai, bet tai galėjo bent kitų pasiklausti, jei pati neišmano.
Turbūt panašaus lygio kaip ir maniškė konsultantė Man nemažai teko "pakariauti", kol tuos SAV pranešimus priimdavo. Po to dar daug telefonu skambinėti, kol mano įmokas užskaitydavo, nes gi pasikeitė įstatymas nuo naujų metų ir jos nežino, kaip elgtis.
Dabar tiksliai neprisimenu, bet man atrodo, kad nuo šių metų soc.draudimo avansinės įmokos mokamos nuo asmens pasirinktos sumos, t.y. nėra jokių minimumų. O jei jau sumoki avansinę įmoką, tai privalai pateikti SAV pranešimą. Bent jau taip numatyta SAV pranešimo pateikimo taisyklėse.
Na ką, bandysiu ir aš su Sodra muštis
Jei kas bus neaišku, kreipsiuosi į tave
Jei kas bus neaišku, kreipsiuosi į tave
QUOTE(saulala @ 2010 04 21, 22:14)
Sekmės ir kantrybės
QUOTE(Killing_me_softly @ 2010 04 21, 21:19)
Turbūt panašaus lygio kaip ir maniškė konsultantė Man nemažai teko "pakariauti", kol tuos SAV pranešimus priimdavo. Po to dar daug telefonu skambinėti, kol mano įmokas užskaitydavo, nes gi pasikeitė įstatymas nuo naujų metų ir jos nežino, kaip elgtis.
Dabar tiksliai neprisimenu, bet man atrodo, kad nuo šių metų soc.draudimo avansinės įmokos mokamos nuo asmens pasirinktos sumos, t.y. nėra jokių minimumų. O jei jau sumoki avansinę įmoką, tai privalai pateikti SAV pranešimą. Bent jau taip numatyta SAV pranešimo pateikimo taisyklėse.
Na taip ir turejo buti.
Siaip privalo, net bobute parduodanti uogas ar geles is sodo prie parduotuves privalo. Visi kas turi pajamu turetu iforminti oficialiai viska, bet ar kas tai daro, tai kitas klausimas
QUOTE(Killing_me_softly @ 2010 04 22, 09:02)
Killing me softly, turiu tau klausimeli
Sekancia sav iseinu i dekreta, turejau individualia veikla pagal pazymejima. Man labai idomu, kaip apskaiciuojami pinigeliai uz nestumo ir gimdymo atostogas...
Kiek procentaliai ar pagal kazkokia formule tureciau gauti pingeliu, nuo paskutiniu 12 men uzdirbtu pajamu?
Kiek zinau motinystes ismokos kas menesi po to bus skaiciuojamos taip:
vidutinis paskutiniu 12 men atlyginimas * 35% = menesine ismoka.
Tik va del nestumo ir gimdymo atostogu kazkaip niekur nerandu info...
Aciu
ar grazinamas mokesciu permokos uz v.liudijima, idomu ar visiems, nes as deklaravau v.liudijima man niekas nieko nesake ar bus grazinta permoka . Skambinu as jiems, o ten visi konsultantai uzimti
QUOTE(Aristokratė @ 2010 04 29, 07:38)
ar grazinamas mokesciu permokos uz v.liudijima, idomu ar visiems, nes as deklaravau v.liudijima man niekas nieko nesake ar bus grazinta permoka . Skambinu as jiems, o ten visi konsultantai uzimti
Tau niekas ir nepasakys ar grąžins ką nors ar ne. Pinigėlių tikrai niekas nepasiūlys, tik pasiims tai būtinai . Pati turi aiškintis, priklauso kas ar ne. Jei deklaravai teisingai, tai turėjai matyt kas pas tave deklaracijos 33 eilutės parašyta. Jei su pliusu, tai kažką grąžins, jei su minusu, tai turėsi sumokėt. Ir 46 eilutė irgi svarbi, jei ten su pliusu, tai grąžins, jei su minusu, tai teks sumokėti.
Ir išvis neįsivaizduoju ar būna permokos dirbantiems su verslo liudijimu (patentas taip?). Man rodos nebūna. Net ir psd dar būtinai reikia susimokėt, net jei dirbai kažkur kitur.