Vištos toj Sodroj sėdi... Kažkaip VMI visada viską žino (ką jiems priklauso žinoti).
Dėl SAV lauksim Nasturcijos komentaro, nes man irgi buvo kilęs klausimas, ar Sodra nepasakys, kad pašalpą paskaičiuos, kai bus deklaracija. Nasturcija sakė, kad Sodra pripažįsta SAV.
Aš kitą savaitę keliausiu į Sodrą, irgi parašysiu, kas ir kaip.
Labai lauksiu žinių
Tai, kad SODRA nepripazinsta SAV pranesimo yra kazkoks absurdas Nuo kada- gal rimtai nuo naujuju metu.
Zodziu as mokejau imokas avansu, teikiau SAV uz 2009 m. I, II ketv. Jie buvo priimti ir pajamos itrauktos i mano soc. draudimo pajamas. Uz 2009 m. III ketv. imoka sumokejau, bet SAV nepateikiau. Galvojau dabar dar iki 01.15 d. uz IV ketv. sumoketi ir pateikti SAV uz du ketvircius.
Ir neisivaizduoju, kad kazkokios SODROS darbuotojos tam sutrukdytu Istatymams virsenybe
Valstybinio socialinio draudimo istatymas
Šio įstatymo 4 straipsnio 3 dalyje nurodytų asmenų socialinio draudimo įmokos mokamos kartą per ketvirtį, ne vėliau kaip iki kito ketvirčio pirmo mėnesio 15 dienos, išskyrus šioje dalyje nustatytą išimtį. Šių asmenų, išskyrus ūkininkus ir jų partnerius, mėnesio socialinio draudimo įmokos gali būti avansu apskaičiuojamos ir sumokamos nuo jų pačių pasirinktos sumos, bet ne mažesnės nei 0,8 minimaliosios mėnesinės algos dydžio per mėnesį.
Va prasau pacio SODROS direktoriaus isakymas
http://www3.lrs.lt/p...c_l?p_id=340391
SAV pranešimą apie savarankiškai dirbančius asmenis (toliau SAV pranešimas) užpildyti ir pateikti Fondo valdybos teritoriniam skyriui privalo:
asmenys, kurie verčiasi individualia veikla, kaip ji apibrėžta Gyventojų pajamų mokesčio įstatyme, išskyrus verslo liudijimus turinčius asmenis, kai socialinio draudimo įmokas avansu apskaičiuoja ir sumoka nuo jų pačių pasirinktos sumos;
S6 stulpelyje nurodoma SAV pranešimo prieduose pateikta deklaruojamų pajamų suma:
Taigi istatymai galioja, o kodel SODRA tokia nekompetetinga Buciau as ten, buciau pasigincijus. Juo labiau skambinau uzvakar klaust iki kada uz 4 ketv. sumoket ir pateikt SAV, pasake iki 01.15.
Dar. Senokai, bet siu metu vasara skambinau i SODROS Valdyba del galimo dekteto ir jei jis bus metu viduryje. Buvo taip atsakyta.
jei iseini po delkaracijos pateikimo, pvz. 2010 m. birzeli, tai turi sumoket visas imokas uz 2009 m. ir matys pajamas, pagal jas skaiciuos dekreta. Uz 2010 m. 01-05 menesi turi sumoket imokas avansu, jas itrauks. O jei veliau deklaracijoje skirsis, automatiskai perskaiciuos.
Atitinkamai, jei iseinu i dekreta pvz. 2010 kova. Tai velgi uz 2009 m. viska moku avansu, tai matys pajamas, o jei deklaracijoje skirsis man automatiskai bus perskaiciuojama 2010 m. geguze, kai jau bus gauta deklaracija.Uz 2010 m. 01-02 tas pats.
As del to ir mokejau avansu. Jei avansu nemoki, tai jie jokiu pajamu nematys ir gales paskaiciuot tik po deklaracijos pateikimo
Papildyta:
SODRA ne tik, kad pripazista SAV, ji pati ji parenge, patvirtino isakymu
Zodziu as mokejau imokas avansu, teikiau SAV uz 2009 m. I, II ketv. Jie buvo priimti ir pajamos itrauktos i mano soc. draudimo pajamas. Uz 2009 m. III ketv. imoka sumokejau, bet SAV nepateikiau. Galvojau dabar dar iki 01.15 d. uz IV ketv. sumoketi ir pateikti SAV uz du ketvircius.
Ir neisivaizduoju, kad kazkokios SODROS darbuotojos tam sutrukdytu Istatymams virsenybe
Valstybinio socialinio draudimo istatymas
Šio įstatymo 4 straipsnio 3 dalyje nurodytų asmenų socialinio draudimo įmokos mokamos kartą per ketvirtį, ne vėliau kaip iki kito ketvirčio pirmo mėnesio 15 dienos, išskyrus šioje dalyje nustatytą išimtį. Šių asmenų, išskyrus ūkininkus ir jų partnerius, mėnesio socialinio draudimo įmokos gali būti avansu apskaičiuojamos ir sumokamos nuo jų pačių pasirinktos sumos, bet ne mažesnės nei 0,8 minimaliosios mėnesinės algos dydžio per mėnesį.
Va prasau pacio SODROS direktoriaus isakymas
http://www3.lrs.lt/p...c_l?p_id=340391
SAV pranešimą apie savarankiškai dirbančius asmenis (toliau SAV pranešimas) užpildyti ir pateikti Fondo valdybos teritoriniam skyriui privalo:
asmenys, kurie verčiasi individualia veikla, kaip ji apibrėžta Gyventojų pajamų mokesčio įstatyme, išskyrus verslo liudijimus turinčius asmenis, kai socialinio draudimo įmokas avansu apskaičiuoja ir sumoka nuo jų pačių pasirinktos sumos;
S6 stulpelyje nurodoma SAV pranešimo prieduose pateikta deklaruojamų pajamų suma:
Taigi istatymai galioja, o kodel SODRA tokia nekompetetinga Buciau as ten, buciau pasigincijus. Juo labiau skambinau uzvakar klaust iki kada uz 4 ketv. sumoket ir pateikt SAV, pasake iki 01.15.
Dar. Senokai, bet siu metu vasara skambinau i SODROS Valdyba del galimo dekteto ir jei jis bus metu viduryje. Buvo taip atsakyta.
jei iseini po delkaracijos pateikimo, pvz. 2010 m. birzeli, tai turi sumoket visas imokas uz 2009 m. ir matys pajamas, pagal jas skaiciuos dekreta. Uz 2010 m. 01-05 menesi turi sumoket imokas avansu, jas itrauks. O jei veliau deklaracijoje skirsis, automatiskai perskaiciuos.
Atitinkamai, jei iseinu i dekreta pvz. 2010 kova. Tai velgi uz 2009 m. viska moku avansu, tai matys pajamas, o jei deklaracijoje skirsis man automatiskai bus perskaiciuojama 2010 m. geguze, kai jau bus gauta deklaracija.Uz 2010 m. 01-02 tas pats.
As del to ir mokejau avansu. Jei avansu nemoki, tai jie jokiu pajamu nematys ir gales paskaiciuot tik po deklaracijos pateikimo
Papildyta:
QUOTE(saulala @ 2010 01 08, 18:46)
Vištos toj Sodroj sėdi... Kažkaip VMI visada viską žino (ką jiems priklauso žinoti).
Dėl SAV lauksim Nasturcijos komentaro, nes man irgi buvo kilęs klausimas, ar Sodra nepasakys, kad pašalpą paskaičiuos, kai bus deklaracija. Nasturcija sakė, kad Sodra pripažįsta SAV.
SODRA ne tik, kad pripazista SAV, ji pati ji parenge, patvirtino isakymu
Aš iki šiol pagal ind. veiklos pažymą nedirbus, visą darbinį gyvenimėlį tik pagal autorines sutartis, tai ir nieko neišmanau apie tuos SAV.
Ačiū, Nasturcija. Aš tavo kompetentingumu pasitikiu, tu ne kokia l'eau, kur vaizduoja visažinę ir šneka net apie tai, ko neišmano.
Vat naujiena tai buvo, kad už einamuosius metus pašalpa bus paskaičiuota, jei įmokos bus mokėtos avansu. Tai jeigu aš kas ketvirtį už praėjusį laikotarpį susimokėsiu VSD ir pateiksiu SAV, taip netiks?
Parašiau ir susimąsčiau: gal aš neteisingai suprantu, kas yra avansas? Ar tai suma, sumokama iki pajamų gavimo, ar po pajamų gavimo, bet iki deklaracijos teikimo? Ai, einu skaityti.
Ačiū, Nasturcija. Aš tavo kompetentingumu pasitikiu, tu ne kokia l'eau, kur vaizduoja visažinę ir šneka net apie tai, ko neišmano.
Vat naujiena tai buvo, kad už einamuosius metus pašalpa bus paskaičiuota, jei įmokos bus mokėtos avansu. Tai jeigu aš kas ketvirtį už praėjusį laikotarpį susimokėsiu VSD ir pateiksiu SAV, taip netiks?
Parašiau ir susimąsčiau: gal aš neteisingai suprantu, kas yra avansas? Ar tai suma, sumokama iki pajamų gavimo, ar po pajamų gavimo, bet iki deklaracijos teikimo? Ai, einu skaityti.
QUOTE(saulala @ 2010 01 08, 20:49)
Aš iki šiol pagal ind. veiklos pažymą nedirbus, visą darbinį gyvenimėlį tik pagal autorines sutartis, tai ir nieko neišmanau apie tuos SAV.
Avansas siuo atveju yra kai imokos mokamas uz einamuosius metus kas ketvirti, o ne karta per metus, iki metines deklaracijos pateikimo.
Jei uz 2009 m. moki iki 2010 m. geguzes 1 d. viena karta- tai iprastas mokejimas
o jei uz 2009 m. moki 2009 m. kas ketvirti imokas nuo pasirinktos sumos (nuo siu metu kas menesi), tai mokejimas avansu
Nasturcija, labai ačiū už išsamią informaciją.
Pasiimsiu teisės aktus ir keliausiu vėl į Sodrą. Galvoju, gal ne ten kreipiausi... Informacijoje mane nusiuntė pas man paskirtą konsultantę. Tai gal kartais ne jai reikia teikti tą SAV pranešimą, o kuriame nors kitame skyriuje?
Pasiimsiu teisės aktus ir keliausiu vėl į Sodrą. Galvoju, gal ne ten kreipiausi... Informacijoje mane nusiuntė pas man paskirtą konsultantę. Tai gal kartais ne jai reikia teikti tą SAV pranešimą, o kuriame nors kitame skyriuje?
Nasturcija, matau esi super pasikausciusi siame reikale!
As dirbu UAB + turiu individualios veiklos pazymejima. I dekreta tureciau iseiti balandzio vidury. Uz 2009 metus visus mokescius susimokesiu darydama deklaracija, taciau net nenumanau kaip ir kur turiu dabar susimoketi mokescius uz 2010-tu metu kelis men iki dektreto. Zinau tik kaip ir kur susimoketu tuos 72 Lt kas menesi...
Individualia veikla uzsiemu tik nuo 2009 metu geguzes men. Taip, kad apie jokius mokescius iki siol ir nesidomejau, o dabar laukiuosi, tai norisi viska susitvarkyti kuo geriau...
Gal galetum kokia nuoroda atsiust kur galeciau rasti info.. kaip dabar ir kur uz 2010 metus susimoketi mokescius sodrai ir pajamu mokesti? Kas tas SAV?
Dar viena klausima turiu.
Sodroj isaiskino jog motinystes ismoka nuo individualios veiklos skaiciuosis taip: gautos pajamos * 0.35 / 12 (gauta suma tai suma kuria gausiu kas menesi).
Taciau idomu dabar labai, jie ims pajamas paskutiniu 12 menesiu? ar kaip? jei as i dekreta iseinu balandi tai jie tures skaiciuot 2010 metu 3 pirmus menesiu ir 2009 metu 9 paskutinius menesius ar kaip?
Ar jie mato kuri menesi kiek pajamu gaunu is individualios veiklos?
Ziauriai sunku susigaudyti, as kur beklausciau man visur skirtingai aiskina.
Sodroj sako viena, sodros telefonu kita... nuvaziavau i kito miesto sodra ten vel kitaip aiskina
Zodziu tragedija ...
Labai lauksiu atsakymo ir is anksto labai dekoju.
As dirbu UAB + turiu individualios veiklos pazymejima. I dekreta tureciau iseiti balandzio vidury. Uz 2009 metus visus mokescius susimokesiu darydama deklaracija, taciau net nenumanau kaip ir kur turiu dabar susimoketi mokescius uz 2010-tu metu kelis men iki dektreto. Zinau tik kaip ir kur susimoketu tuos 72 Lt kas menesi...
Individualia veikla uzsiemu tik nuo 2009 metu geguzes men. Taip, kad apie jokius mokescius iki siol ir nesidomejau, o dabar laukiuosi, tai norisi viska susitvarkyti kuo geriau...
Gal galetum kokia nuoroda atsiust kur galeciau rasti info.. kaip dabar ir kur uz 2010 metus susimoketi mokescius sodrai ir pajamu mokesti? Kas tas SAV?
Sodroj isaiskino jog motinystes ismoka nuo individualios veiklos skaiciuosis taip: gautos pajamos * 0.35 / 12 (gauta suma tai suma kuria gausiu kas menesi).
Taciau idomu dabar labai, jie ims pajamas paskutiniu 12 menesiu? ar kaip? jei as i dekreta iseinu balandi tai jie tures skaiciuot 2010 metu 3 pirmus menesiu ir 2009 metu 9 paskutinius menesius ar kaip?
Sodroj sako viena, sodros telefonu kita... nuvaziavau i kito miesto sodra ten vel kitaip aiskina
Zodziu tragedija ...
QUOTE(Rioma @ 2010 01 11, 15:54)
Nasturcija, matau esi super pasikausciusi siame reikale!
Zodziu tragedija ...
Zodziu tragedija ...
Na kiek as nusimaniau, tuoj paaiskinsiu. Taciau man kazkaip kyla itarimas ar tik Sodra nekisa pagaliu ind. veikla uzsiimantiems ivairiais aiskinimais. Todel reikia gerai isstudijuot istatymus.
Jei i dekreta iseinat balandzio viduryje, tai ims 2009 m. balandzio-2010 m. kovo pajamas. Ims Jusu alga UAB, na kaip iprastai ir uz 2009 m. geguze-2010 m. kova ind. veiklos pajamas. Jos sumuojasi prie UAB algos. UZ 2009 m. taikys 0,3509 koeficenta. Jei uzdirbot 1000 per men, priskaiciuos 350,90 Lt tam men. 2010 m. jau ims 50 proc. draudziamuju pajamu. Jei uzdirbot 1000, skaiciuos 500.
Sodra Jusu algos kas menesi nemato, nebent mokat mokescius uz ketvircius. Bet kaip supratau nemokejot. Tai dabar uz 2009 m. pateiksit deklaracija ir nuo uzdirbtu pajamu-pajamu mokestis 15 proc. (tarkim 12000-1800=10200) sumokesit 10 proc. pajamu mokesti ir sios pajamos 10200*0,3509/12=298,27 Lt uz men. prisumuos prie algos UABe) Jei nespesit tai padaryt iki dekreto, tai kai pateiksit deklaracija, dekretines Jums perskaiciuos).
Uz 2010 m. siulau moket kas menesi Sodrai 28,5 pros. nuo puses uzdirbtu pajamu). Uzdirbot 1000- mokat 28,5 nuo 500=142,5 kas menesi ir 500 lt Jums keliauja i to menesio pajamas.
Aisku po to uz 2010 m. pateikus deklaracija ir jei bus kokiu neatitikimu, tai Sodra vel gales perskaicuot pagal deklaracijos pajamas.
Cia aisku visiems aktualu- na tarkim as uz 2010 m. kelis menesius moku avansu ir nurodau pati pajamas. Sodra privalo manim pasitiket, nes as jas deklaruot galesiu tik 2011 m. geguze. Na negu dabar laukti visus metus, kad paskaicuotu mano pajamas. tai nesamone butu Kaip minejau vasara man taip ir aikino, gal dabar kas Ju mastyme pasikeite ir jie nenori dalint pasalpu ind. veikla vykdantiems
Sveikutes
Norejau pasiteirauti ar teisingai esu supratusi visa situacija del individualios veiklos nuo 2010m.
Sakykim jei gaunu 1100Lt. pelno atimu galimas islaidas sakykim 100Lt. Lieka 1000Lt, kurios vadinamos kaip apmokestinamosios pajamos.
Tuomet sumoku mokescius (jei iki 800Lt pelno, tai mokami 72Lt. kas menesi, jei pelnas virsija 800Lt reikia padengti skirtuma), kadangi 1000Lt. tai iskart skaiciuoju 9% sveikatos draudimo mokesti ir 28,5% socialinio draudimo mokesti, vadinasi 37,5% mokesciu sodrai skaiciuoju nuo 50% apmokestinamuju pajamu, t.y. siuo atveju:
500Lt*37,5%=187,5Lt.
Tuomet dar turiu susimoketi pelno mokesti, kuris yra 15%. Tai as is tu apmokestinamuju pajamu galiu atimti tuos mokescius sodrai?
Ir man skaiciuoti 1000-187,5(sodros mokesciai)*15%= 121,87Lt
ar negalima atimti tu sodros mokesciu ir pelno mokestis yra 1000Lt*15%=150Lt.
Visa skambinejau su tiek konsultantu prakalbejau ir vis visi skirtingai kalba
Na, bet ir mokesciu Zmogus bando uzsidirbti tai valstybe vistiek paskutines kelnes nori numauti
Norejau pasiteirauti ar teisingai esu supratusi visa situacija del individualios veiklos nuo 2010m.
Sakykim jei gaunu 1100Lt. pelno atimu galimas islaidas sakykim 100Lt. Lieka 1000Lt, kurios vadinamos kaip apmokestinamosios pajamos.
Tuomet sumoku mokescius (jei iki 800Lt pelno, tai mokami 72Lt. kas menesi, jei pelnas virsija 800Lt reikia padengti skirtuma), kadangi 1000Lt. tai iskart skaiciuoju 9% sveikatos draudimo mokesti ir 28,5% socialinio draudimo mokesti, vadinasi 37,5% mokesciu sodrai skaiciuoju nuo 50% apmokestinamuju pajamu, t.y. siuo atveju:
500Lt*37,5%=187,5Lt.
Tuomet dar turiu susimoketi pelno mokesti, kuris yra 15%. Tai as is tu apmokestinamuju pajamu galiu atimti tuos mokescius sodrai?
Ir man skaiciuoti 1000-187,5(sodros mokesciai)*15%= 121,87Lt
ar negalima atimti tu sodros mokesciu ir pelno mokestis yra 1000Lt*15%=150Lt.
Visa skambinejau su tiek konsultantu prakalbejau ir vis visi skirtingai kalba
Na, bet ir mokesciu Zmogus bando uzsidirbti tai valstybe vistiek paskutines kelnes nori numauti
Aciu Nasturcija!
Taip ir padarysiu, mokesiu dabar iki dekreto kas menesi.
O sakyk iki kada turiu susimoketi sodrai uz sausi, iki sekancio men 15 d, taip?
Ir kur turiu tai padaryti? I sodra eiti? Rasei, dar kad kazkoki SAV reikia pildyti?
O kaip su pajamu mokesciu? uz 2010 metus susimokesiu tik 2011 metais darydama deklaracija?
Aciu dar karteli, cia daug lengviau, daug greiciau ir daug suprantamiau, nei kreiptis i sodra ten kazkokios vistos sedi
Ir kur turiu tai padaryti? I sodra eiti? Rasei, dar kad kazkoki SAV reikia pildyti?
O kaip su pajamu mokesciu? uz 2010 metus susimokesiu tik 2011 metais darydama deklaracija?
Aciu dar karteli, cia daug lengviau, daug greiciau ir daug suprantamiau, nei kreiptis i sodra ten kazkokios vistos sedi
QUOTE(Rioma @ 2010 01 12, 17:52)
Aciu Nasturcija!
Uz sausi iki 01.31 reikia sumoket
Asmenų, kurie verčiasi individualia veikla, kaip ji apibrėžta Gyventojų pajamų mokesčio įstatyme, mėnesio 28,5 proc. dydžio valstybinio socialinio draudimo įmokos gali būti avansu apskaičiuojamos ir sumokamos nuo jų pačių pasirinktos sumos. Šios avansu apskaičiuotos valstybinio socialinio draudimo įmokos mokamos kartą per mėnesį ne vėliau kaip iki einamojo mėnesio paskutinės dienos. Avansu sumokėtos valstybinio socialinio draudimo įmokos negrąžinamos.
Reikia sumoket banke, internetu i SODROS saskaita.
Imokos kodas 292
Saskaitos va cia
http://www.sodra.lt/...osios_saskaitos
Asmenys, kurie verčiasi individualia veikla, kaip ji apibrėžta Gyventojų pajamų mokesčio įstatyme, Fondo valdybos teritoriniam skyriui turi pateikti SAV pranešimą apie savarankiškai dirbančius asmenis už ataskaitinį mėnesį iki kito mėnesio penkioliktos dienos, kai valstybinio socialinio draudimo įmokas, išskyrus sveikatos draudimo įmokas, apskaičiuoja ir sumoka avansu.
Forma galima rasti internete
http://www.sodra.lt/...portalas/formos, Yra ir sodroje blanku.
Pajamu mokesti uz siuos metus mokesit tik iki 2011 m. geguzes 1 d. ir pateiksite deklaracija.
Lieku skoloj !
Aciu
Nasturcija, sorry, kad as tokia ziopla, bet va dar dabar beskaiciuojant vienas klausimas iskilo
Nuo kurios sumos as turiu skaiciuoti mokescius sodrai?
Nuo gautu pinigu ar nuo gautu pinigu atemus pajamu mokesti?
Tarkim si men uzdirbau 1000 Lt
Tai sodrai kaip skaiciuot?
1. 1000 * 50% * 28.5% = 142.5 Lt
2. 1000 - 15% (pajamu mokestis) = 850 ir tada 850 * 50% * 28.5%= 121.13 Lt
Kuris variantas teisingas?
Aciu
Nasturcija, sorry, kad as tokia ziopla, bet va dar dabar beskaiciuojant vienas klausimas iskilo
Nuo kurios sumos as turiu skaiciuoti mokescius sodrai?
Nuo gautu pinigu ar nuo gautu pinigu atemus pajamu mokesti?
Tarkim si men uzdirbau 1000 Lt
Tai sodrai kaip skaiciuot?
1. 1000 * 50% * 28.5% = 142.5 Lt
2. 1000 - 15% (pajamu mokestis) = 850 ir tada 850 * 50% * 28.5%= 121.13 Lt
Kuris variantas teisingas?