Na ką, apsilankiau Sodroj ir man pasidarė dar neaiškiau, nei buvo iki apsilankymo
Susimokėjau socialinio draudimo įmoką už 2009 m. 4 ketvirtį ir norėjau pateikti SAV pranešimą, nes jei moki tas avansines-ketvirtines įmokas, jį kaip ir privaloma pateikti. Tačiau to pranešimo nepriėmė iš manęs, nes atseit mano įmokos negali įskaityti, kol nedeklaravau pajamų VMI. O preliminarios deklaracijos bus tik apie kovo mėn. Tai nelabai įsivaizduoju kaip įgyvendint tą reikalavimą, kad mokant avansinę soc.draudimo įmoką už kevirtį, tai reikia padaryti iki kito ketvirčio 15 dienos ir iki tada pateikti SAV pranešimą
Nuo šių metų avansinės socialinio draudimo įmokos mokamos kas mėnesį, bet ar sumokėjus reikia pildyti kažkokias formas - neaišku. Galbūt tinka ir tas pats SAV pranešimas. Nors vėlgi, jei jie negali įskaityti soc.draudimo įmokų, kol VMI nepateikta deklaracija, tai nelabai įsivaizduoju, kaip apskaičiuotų dekretinių išmoką, jei išeini tarkim vidury metų...
Į kitus klausimus atsakymai buvo: "gal", "turėtų būti", "man atrodo" ir pan. Argumentas toks, kad čia viskas nuo naujų metų pasikeitė ir jos dar nespėjo nieko įsigilinti/suprasti/išmokti ir pan.
Vienintelis lyg ir užtikrintas dalykas tai, kad išeinant motinystės atostogų nėra privaloma atsisakyti individualios veiklos pažymėjimo (tą teigia ir VMI), tiesiog reikia pasirašyti pasižadėjimą, kad atostogų metu nevykdysi individualios veiklos, o jeigu gausi pajamų, tai pasižadi grąžinti permoką ar kažkas panašaus.
Taigi išvada tokia, kad teisė į išmoką egzistuoja, tik niekas nenori paaiškinti, kaip ja pasinaudoti
Būtų labai gerai, jei atsilieptų mamytė, dirbusi pagal individualios veiklos pažymą ir jau išėjusi motinystės atsotogų bei sugebėjusi susitvarkyti dokumentus dėl išmokos (arba tokia, kuriai pavyko išsiaiškinti visą sistemą)