Įkraunama...
Įkraunama...

Verslo liudijimas (patentas), individuali veikla

QUOTE(Killing_me_softly @ 2009 12 03, 18:02)
Nors individualios veiklos vykdyme esu naujokė, bet mano supratimu, neteisingai šitą dalyką išaiškinote.

Tie 72 Lt kas mėnesį (9% nuo pajamų pasibaigus metams) yra privalomojo sveikatos draudimo mokestis, kuris suteikia teisę nemokamai lankytis poliklinikoje, ligoninėje.
O socialinio draudimo mokestis yra 10% (2009 metais) nuo pajamų. Mokamas kas ketvirtį (lyg tai galima ir už visus praėjusius metus sumokėti iš karto). Stažas apskaičiuojamas pagal tai, nuo kokios sumos buvo mokamas tas soc.draudimo mokestis, t.y. jei sumokama nuo minimalios algos sumos, įgyjamas 1 mėn stažas. Žodžiu, norint įgyti 12 mėn stažą, reikia sumokėti 10% bent jau nuo 9600 Lt (12x800Lt).

Pataisykite kas nors, jei klystu  4u.gif

Būtent taip ir yra drinks_cheers.gif
Myliukas šitoj vietoj biški neteisingai buvo parašius ax.gif
Pirmadienį buvau Sodroj, o prieš tai daug kartų skambinausi tuo nemokamu numeriu į Vilnių..Būtent dėl to, kokio išmokos tikėtis susilaukus vaikiuko- nieko man konkrečiai nepasakė, tik tiek kad nėra kolkas nutarimo kaip tas išmokas paskaičiuoti doh.gif
Nes daklaracija bus tik kitais metais..tai kaip žinoti, kokios pajamos ir kiek man reiks mokėti sodrai( 10%) g.gif
Atsakyti
pasiskaitykit temose apie nestumo ir gimdymo atostogas virsuje ir praieta gal, kazkas rase apie individualia veikla ir autorines, kad ismoka galima gauti, bet kazkaip ten suma dalinasi is triju, nes mokama tik 10 proc, o kiti juk moka 30 proc 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Adrien @ 2009 12 03, 16:54)
skaiciau.viena tu zinuciu, kur siek tiek aiskiau, bet tie klausimai, kuriuos uzdaviau man vis tiek like neaiskus.

Na kitaip jau nebemoku išaiškinti blush2.gif

QUOTE(Killing_me_softly @ 2009 12 03, 17:02)
Nors individualios veiklos vykdyme esu naujokė, bet mano supratimu, neteisingai šitą dalyką išaiškinote.

Tie 72 Lt kas mėnesį (9% nuo pajamų pasibaigus metams) yra privalomojo sveikatos draudimo mokestis, kuris suteikia teisę nemokamai lankytis poliklinikoje, ligoninėje.
O socialinio draudimo mokestis yra 10% (2009 metais) nuo pajamų. Mokamas kas ketvirtį (lyg tai galima ir už visus praėjusius metus sumokėti iš karto). Stažas apskaičiuojamas pagal tai, nuo kokios sumos buvo mokamas tas soc.draudimo mokestis, t.y. jei sumokama nuo minimalios algos sumos, įgyjamas 1 mėn stažas. Žodžiu, norint įgyti 12 mėn stažą, reikia sumokėti 10% bent jau nuo 9600 Lt (12x800Lt).

Na galbūt sumaišiau pavadinimus blush2.gif
Privalomas sveikatos draudimas yra 72lt kas mėnesį + skirtumas iki 9% nuo pajamų kasmet.
O soc.draudimas bent kiek aš žinau ir kiek man pasakojo VMI darbuotoja tai mokamas kartą per metus po deklaracijos unsure.gif Arba ji man tiesiog nedasakė,kad ir kas ketvirtį galima.Bet tada tokiu atveju ir kas ketvirtį turi deklaruoti gautas pajamas,nes kaip kitaip atskaičiuos tą mokestį?Irgi kažkokia nesąmonė gaunasi g.gif

QUOTE(murka2008 @ 2009 12 03, 17:09)
nors po myliuko posto man jau visai galva susisuko, nes bent jau man nieks nesake, kad jei islaidos bus reikes tiek moekti, o jei nebus tai tiek.
sake, kad visiems reikes sumoketi 34 proc metu gale. tik jei turi vaika ar pagrindini dabra tai 72lt nereikia moketi kas menesi.

Kažkodėl VMI akcentuoja tik viena mokėjimų tipą,o kad galima dar ir kitu būdu mokėti,tai kažkodėl nutyli.Aš kai pirmą kartą nuėjau į VMI,buvau šiek tiek jau pasiskaičiusi,tai irgi ji man pradėjo tik apie vieną būdą pasakoti,tai aš tada pati jai pradėjau sakyti,kad aš noriu kitaip mokėti,tai ji tada kažką tik numykė "ai,jo,jo galima ir taip" lotuliukas.gif
Sodros internetiniame psl. yra išdėstyta,kam priklauso nemokamas sveikatos draudimas. mirksiukas.gif

QUOTE(Adrien @ 2009 12 03, 17:15)
siaip man labiausiai neramu del to, kad reik metu gale susimoketi. as buciau uz tai, kad man kiekviena menesi patys nusiskaiciuotu  blush2.gif  nes taip isiena, kad tau perveda piniglius, bet jie kol kas ne visi yra tavo.  g.gif

ir dar su tais islaidu - pajamu zurnalais?....

Myliukas, kazka minejai apie tuos atsakitymus (tel saskaita, pc ir pan) gal gali placiau apie tai pakomentuoti?

Kaip jie gali jums išskaičiuoti,jeigu jūs pajamas deklaruosite tik kartą per metus?Tai iš kur jie žinos,kiek,ko ir iš kur jūs gaunate? biggrin.gif
Na taip ir išeina,kad gauni pajamas tai pati kažkiek turit atsidėti,kad poto nebūtų taip,jog gaunasi nemaža suma mokesčių,kuriuos reikia sumokėti iškart po deklaracijos,o tokios sumos iškart neturite unsure.gif Čia gan didelis minusas viso šito,nes vistiek pajamas dažniausiai gauname periodiškai,o mokesčius po deklaracijos reikia mokėti iškart visą sumą doh.gif
Betkokiu atveju jūs turite pildyti arba pajamų-išlaidų žurnalą arba tik pajamų žurnalą (jei neatskaitinėsite išlaidų).Nes jūs turite pagrįsti savo duomenis -pajamas,išlaidas.
Supraskit,tai yra individuali veikla ir čia visas pajamas,išlaidas kontroliuojate pačios,kitaip tariant,jūs esate pačios sau buhalterės.

VMI puslapyje rašo konkrečiai,kokios išlaidos gali būti išskaičiuojamos iš bendros gautų pajamų sumos,o kokios negali.Gali būti nuskaičiuojamos tos išlaidos,kurios yra patiriamos vykdant savo individualią veiklą.Visko neišvardinsiu,bet tokios išlaidos gali būti - telefonų sąskaitos, pc/spausdintuvų remontas,mašinų eksploatacija,kanceliarinės išlaidos,spauda,internetas ir daugelis kitų išlaidų.Reikėtų pasidomėti,kiek ko konkrečiai galima atskaičiuoti.Pvz,jei neklystu už telefoną galima atskaičiuoti iki 80% .Tokias veikloje naudojamas priemones kaip - telefonas,kompiuteris,spausdintuvas,automobilis,netgi butas ir kiti stambesni daiktai turi būti deklaruotas VMI,kad jūs naudosite juos savo veikloje.Betkada nueinate į VMI ir užpildote prašymą,kad jūs savo veikloje naudosite šitą turtą.Pvz.,galima butą deklaruoti,jeigu jūs priimate klientus pas save namuose,tai galima kažkiek procentaliai atskaičiuoti patirtas išlaidas už elektrą,šildymą ir pan.
Geriau nueiti pačioms į VMI ir rimtai "prispirti" tas darbuotojas,kad jums normaliai išaiškintų visą šitą informaciją.Nebijokit,ir taip neturi jos ten ką veikti,tad jei psuvalanduką "pakankinsit" joms tik į naudą bus biggrin.gif Aišku,prieš einant geriau pačioms pasiskaitinėti,pasirinkti informacijos,vat kaip ir dabar,kad nenueitumėt visai "žalios",nes jau kaip matom iš mūsų visų patirties,jeigu konkrečiai jų nepaklausi tai ir nesužinosi doh.gif
Atsakyti
QUOTE(Myliukas` @ 2009 12 03, 20:21)
O soc.draudimas bent kiek aš žinau ir kiek man pasakojo VMI darbuotoja tai mokamas kartą per metus po deklaracijos  unsure.gif Arba ji man tiesiog nedasakė,kad ir kas ketvirtį galima.Bet tada tokiu atveju ir kas ketvirtį turi deklaruoti gautas pajamas,nes kaip kitaip atskaičiuos tą mokestį?Irgi kažkokia nesąmonė gaunasi  g.gif

Dar tiksliai neišsiaiškinau, bet kiek suprantu, mokant soc. draudimo mokestį kas ketvirtį, yra pateikiamos ketvirtinės ataskaitos apie gautas pajamas. Nuo jų ir mokamas mokestis.
Atsakyti
QUOTE(labamba @ 2009 12 03, 00:07)
ta zurnala reikia nusipirkti,jo neduoda uz aciu,ji galima rasti rastines reikmenys ar biuro dokumentai,blankai,daug kur yra ju ax.gif ten ne tik islaidas reikia surasyti,kuriu sakete nturite,jis vadinasi pajamu ir islaidu zurnalas,tai ir pajamas turite kiekvienos dienos irasyti i ji,aisku galima nepildyti jo kiekviena diena,ti butina iki menesio paskutines dienos uzsipildyti 4u.gif nieko ten sunkaus,merginos rase,kad tuos lapus su kompu pasidaro ir atsiprintina bigsmile.gif
cia paaiskinta kaip pildyti
My Webpage

Bet ar tikrai legalu imti siaip is interneto pavyzdi ir paciai su kompu atsiprintinti? Kam paskui ta zurnala rodote, ar ten kokie "stampai" ar patikrinimai, parasai is VMI yra? As pavyzdziui pateikiu elektronine deklaracija ir niekas manes nieko nepraso, o sumos, kurias gavau is individualios veiklos pacios isiraso i isankstine deklaracija.

Atsakyti
QUOTE(Inga N @ 2009 12 04, 21:29)
Bet ar tikrai legalu imti siaip is interneto pavyzdi ir paciai su kompu atsiprintinti? Kam paskui ta zurnala rodote, ar ten kokie "stampai" ar patikrinimai, parasai is VMI yra? As pavyzdziui pateikiu elektronine deklaracija ir niekas manes nieko nepraso, o sumos, kurias gavau is individualios veiklos pacios isiraso i isankstine deklaracija.

Tikrai galit pati atsispausdinti,ir viskas bus legalu.Bet iš tikrųjų,tai tos buhalterinės knygos nedaug kainuoja,aš Šiauliuose berods 4lt mokėjau,o Panevėžy sakė lyg ir apie 7lt,nu žodžiu iki 10lt grubiai tariant. (perkant net ir tą knygą galit nurašyt į išlaidas).Iš tikrjųjų gal būtų patogiau nusipirkti,nereiktų vargti pačiai,nes ta knyga,bent jau pajamų-išlaidų,tai tokia kaip piešimo sąsuvinis į plotį išsiplėtusi,tai spausdinantis su printeriu man per vieną lapą netilpo,būtų tekę klijuoti,žodžiu,vargas doh.gif
O tų knygų niekas nežiūri,jūs pildot kaip ir pati sau.Šiaip yra teorinė galimybė,kad VMI gali patikrinti tuos dokumentus,bet kiek girdjėau tokių atvejų dar nėr buvę,turi jie didesnių "žuvelių" tikrinti biggrin.gif Šiuos dokumentus reikia saugoti 10 metų.
Taip,jei užpildytumėt elektroninę deklaraciją,tai niekas ir nepamatytų,ką ten prikeverzojot,bet aišku,teisingumo ir savo sąžinės ramumo dėlei,geriau viską formintis teisingai ir sąžiningai.
Visą deklaraciją-pajamų sumą,išlaidų sumą,surašot pati.Bet kadangi deklaracijas pateikti turi apskritai visos įmonės Lietuvoje,tai VMI tikrai gaus informaciją apie jūsų gautas pajamas.Pvz,aš dirbu draudimo tarpininke,ta aš savo deklaracijoj užsipildau pati,bet negaliu nugrybaut niekur į šoną,nes VMI taip pat turi deklaraciją ir iš mano draudimo kompanijos,kuri taip pat deklaruoja,kam ką išmokėjo ir kokias pajamas gaunasi. mirksiukas.gif Esmė ta,kad VMI tik nelabai gali sureguliuoti išlaidų,o pajamas,jei jos buvo oficialiai sumokėtos,tai tikrai atras biggrin.gif
Atsakyti
Tai vat butent kad vmi ir taip visas pajamas susizino, nes imones irgi deklaruoja. Man tas ir patinka, kad isankstinej deklaracijoj jau buna sumeles surasytos ka ir is kur gavai, tik pasitikrini pagal savo kvitu knygele ir tiek. Jei del saves ta zurnala pildyti, tai cia tiems, kurie daug veiklos vykdo, kad ko nors nepamirstu, o kai ta veikla nedidele, pasiziuri i savo kvitu knygele ir viskas aisku smile.gif

Papildyta:
[Čia aš klausiau 4u.gif Dabar žinosiu,kadbetkokiu atveju geriau nueiti į VMI pasišnekėti ir ten jau pasakys,ką konkrečiai daryti,ar nieko nedaryti.Visiems individualios veiklos vykdytojams turėtų būti priskirta konkreti VMI darbuotoja.Bent jau man yra priskirta,tai ta pati darbuotoja pas kurią patį pirmą kartą pildžiau prašymą pažymos išdavimui. smile.gif Tai kaip supratau,kad visus reikalus aš turėčiau tvarkyti su ja ir ji man turi padėti. smile.gif

Jei jus cia turite omeny del individualios veiklos nutraukimo nestumo ir gimdymo atostogu metu, tai i VMI net neverta eiti, VMI nereikalauja nutraukti veiklos nestumo ir gimdymo atostogu metu, atsake man tvirtai ir aiskiai, bet nezinojo, kaip tai gali paveikti "Sodros" ismokas ir nukreipe ten kreiptis. O "Sodra" to reikalauja, kaip jau minejau, remdamasi nezinia kuo.

Beje, kiek kalbejau su VMI darbuotojoms, visos pajamos, gautos is individualios veiklos, paaiskeja tik pries metines deklaracijos pateikima, kai imones deklaruoja savo islaidas ir pan.
O kaip yra su autorinemis sutartimis? Kada sitie duomenys suplaukia, kas ketvirti?
Atsakyti
QUOTE(Myliukas` @ 2009 12 03, 21:21)
pačioms pasiskaitinėti,pasirinkti informacijos,vat kaip ir dabar,kad nenueitumėt visai "žalios",nes jau kaip matom iš mūsų visų patirties,jeigu konkrečiai jų nepaklausi tai ir nesužinosi  doh.gif

aciu 4u.gif viska supratau. dar radau pakankamai aisku straipsni su lentelem ir panasiai verslo ziniose, tik nezinau, kaip cia ji butu galima prisegti (pdf formatu turiu) ax.gif blush2.gif

nat suprantu, kad jie suzinos tik po metu ir kad turi ta suma moket iskart. o kadangi dar tik ruosiuosi pradet, tai tas ir nerami, kad reiks pasiskaiciuot bent min kiek reikia palikti ir t.t. g.gif kaip as sakau, siek tiek baisu, nes gan didele atsakomybe. biggrin.gif bet po to jau turbut tikrai galesiu vadintis savarankiska. thumbup.gif na, as visad is teigiamos puses bandau pazvelgti. 4u.gif
pirmadieni vyksiu i vmi, jau daugmaz viska supratau, tai bus tik oficialus patvirtinimas, na ir pasiimsiu pazyma. 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Adrien @ 2009 12 04, 22:45)
nat suprantu, kad jie suzinos tik po metu ir kad turi ta suma moket iskart.

Na tas tai tikrai nemažas minusas,čia jau tada reikia save kontroliuoti,kad visgi gavus pajamų,jų visų neišleisti,nes vėliau,kai reikės iškart visus mokesčius sumokėt,tai pasijaus ryškiai,ypač,jei nebus pataupyta jiems doh.gif
Jei nepaslaptis,kokioj srity vykdysite veiklą? ax.gif
Papildyta:
QUOTE(Inga N @ 2009 12 04, 22:19)
Jei jus cia turite omeny del individualios  veiklos nutraukimo nestumo ir gimdymo atostogu metu, tai i VMI net neverta eiti, VMI nereikalauja nutraukti veiklos nestumo ir gimdymo atostogu metu, atsake man tvirtai ir aiskiai, bet nezinojo, kaip tai gali paveikti "Sodros" ismokas ir nukreipe ten kreiptis. O "Sodra" to reikalauja, kaip jau minejau, remdamasi nezinia kuo.

Beje, kiek kalbejau su VMI darbuotojoms, visos pajamos, gautos is individualios veiklos, paaiskeja tik pries metines deklaracijos pateikima, kai imones deklaruoja savo islaidas ir pan.
O kaip yra su autorinemis sutartimis? Kada sitie duomenys suplaukia, kas ketvirti?

Tą ir turėjau omeny dėl nėštumo.Tai vadinasi,asmeniškai mano atveju net nereiktų niekur eiti dėl veiklos nutraukimo ar sustabdymo,nes aš esu studentė mane betkokiu atveju valstybė draudžia.O kitiems asmenims tikrai reikėtų pasidomėti,ko ta Sodra nori.Nes šiaip logiškai mąstant,tai sveikatos draudimą Sodrai reikia mokėti 72lt kas mėnesį,o jeigu išeini į dekretą,tai kaži kaip tokiu atveju g.gif Mano mąstymu,tai turėtų nebereikėti nėštumo laikotarpiu ir kol vaikas mažametis,nes gi tada jau turėtų drausti valstybė. Čia vėlgi žiūrim į tą nuostatą,kur Sodroje rašoma,kas yra ir nėra draudžiamas valstybės lėšomis smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Myliukas`: 04 gruodžio 2009 - 22:56
Tą ir turėjau omeny dėl nėštumo.Tai vadinasi,asmeniškai mano atveju net nereiktų niekur eiti dėl veiklos nutraukimo ar sustabdymo,nes aš esu studentė mane betkokiu atveju valstybė draudžia.O kitiems asmenims tikrai reikėtų pasidomėti,ko ta Sodra nori.Nes šiaip logiškai mąstant,tai sveikatos draudimą Sodrai reikia mokėti 72lt kas mėnesį,o jeigu išeini į dekretą,tai kaži kaip tokiu atveju g.gif Mano mąstymu,tai turėtų nebereikėti nėštumo laikotarpiu ir kol vaikas mažametis,nes gi tada jau turėtų drausti valstybė. Čia vėlgi žiūrim į tą nuostatą,kur Sodroje rašoma,kas yra ir nėra draudžiamas valstybės lėšomis smile.gif
[/quote]

Dar ir kaip reiketu. Nes as irgi dirbu normalu darba, esu apdrausta pagal darbo santykius, gaunu alga ir pakankamai nuo jos atskaiciuoja mokesciams. Taip kad man kaip ir priklausytu normali ismoka pagal darbo santykius, bet va eme ir prisikabino del individualios veiklos. Net neabejoju, kad ir jusu atveju vis tiek "Sodra" prisikabintu, kad veikla reikia nutraukti, kaip irodyma, kad nestumo atostogu metu neturejote pajamu.
Atsakyti
QUOTE(Inga N @ 2009 12 05, 18:23)
Dar ir kaip reiketu. Nes as irgi dirbu normalu darba, esu apdrausta pagal darbo santykius, gaunu alga ir pakankamai nuo jos atskaiciuoja mokesciams. Taip kad man kaip ir priklausytu normali ismoka pagal darbo santykius, bet va eme ir prisikabino del individualios veiklos. Net neabejoju, kad ir jusu atveju vis tiek "Sodra" prisikabintu, kad veikla reikia nutraukti, kaip irodyma, kad nestumo atostogu metu neturejote pajamu.

Ačiū už patarimus visoms drinks_cheers.gif Visgi pasiskaičiau jūsų patarimų ir jei būtų nėštumas nueičiau betkokiu atveju pasitarti,ką man daryti.Gerai,kad prakalbom ta tema,nes pati net nesusimąsčiau apie tai,tikrai maniau,kd užtektų deklaruoti 0lt pajamų smile.gif
Atsakyti
QUOTE(murka2008 @ 2009 12 03, 18:26)
zurnala pildyti butina, kaip ir kvitukus arba fakturas rasyti  4u.gif

nieko rasyti nera butina smile.gif
tik pati zurnala uzpildyti reikia
kvitu tikrai nereikia jaigu nenori,nebent pirkejas papraso tai gali israsyti
Atsakyti