QUOTE(Adrien @ 2009 12 03, 16:54)
skaiciau.viena tu zinuciu, kur siek tiek aiskiau, bet tie klausimai, kuriuos uzdaviau man vis tiek like neaiskus.
Na kitaip jau nebemoku išaiškinti
QUOTE(Killing_me_softly @ 2009 12 03, 17:02)
Nors individualios veiklos vykdyme esu naujokė, bet mano supratimu, neteisingai šitą dalyką išaiškinote.
Tie 72 Lt kas mėnesį (9% nuo pajamų pasibaigus metams) yra privalomojo sveikatos draudimo mokestis, kuris suteikia teisę nemokamai lankytis poliklinikoje, ligoninėje.
O socialinio draudimo mokestis yra 10% (2009 metais) nuo pajamų. Mokamas kas ketvirtį (lyg tai galima ir už visus praėjusius metus sumokėti iš karto). Stažas apskaičiuojamas pagal tai, nuo kokios sumos buvo mokamas tas soc.draudimo mokestis, t.y. jei sumokama nuo minimalios algos sumos, įgyjamas 1 mėn stažas. Žodžiu, norint įgyti 12 mėn stažą, reikia sumokėti 10% bent jau nuo 9600 Lt (12x800Lt).
Na galbūt sumaišiau pavadinimus
Privalomas sveikatos draudimas yra 72lt kas mėnesį + skirtumas iki 9% nuo pajamų kasmet.
O soc.draudimas bent kiek aš žinau ir kiek man pasakojo VMI darbuotoja tai mokamas kartą per metus po deklaracijos
Arba ji man tiesiog nedasakė,kad ir kas ketvirtį galima.Bet tada tokiu atveju ir kas ketvirtį turi deklaruoti gautas pajamas,nes kaip kitaip atskaičiuos tą mokestį?Irgi kažkokia nesąmonė gaunasi
QUOTE(murka2008 @ 2009 12 03, 17:09)
nors po myliuko posto man jau visai galva susisuko, nes bent jau man nieks nesake, kad jei islaidos bus reikes tiek moekti, o jei nebus tai tiek.
sake, kad visiems reikes sumoketi 34 proc metu gale. tik jei turi vaika ar pagrindini dabra tai 72lt nereikia moketi kas menesi.
Kažkodėl VMI akcentuoja tik viena mokėjimų tipą,o kad galima dar ir kitu būdu mokėti,tai kažkodėl nutyli.Aš kai pirmą kartą nuėjau į VMI,buvau šiek tiek jau pasiskaičiusi,tai irgi ji man pradėjo tik apie vieną būdą pasakoti,tai aš tada pati jai pradėjau sakyti,kad aš noriu kitaip mokėti,tai ji tada kažką tik numykė "ai,jo,jo galima ir taip"
Sodros internetiniame psl. yra išdėstyta,kam priklauso nemokamas sveikatos draudimas.
QUOTE(Adrien @ 2009 12 03, 17:15)
siaip man labiausiai neramu del to, kad reik metu gale susimoketi. as buciau uz tai, kad man kiekviena menesi patys nusiskaiciuotu
nes taip isiena, kad tau perveda piniglius, bet jie kol kas ne visi yra tavo.
ir dar su tais islaidu - pajamu zurnalais?....
Myliukas, kazka minejai apie tuos atsakitymus (tel saskaita, pc ir pan) gal gali placiau apie tai pakomentuoti?
Kaip jie gali jums išskaičiuoti,jeigu jūs pajamas deklaruosite tik kartą per metus?Tai iš kur jie žinos,kiek,ko ir iš kur jūs gaunate?
Na taip ir išeina,kad gauni pajamas tai pati kažkiek turit atsidėti,kad poto nebūtų taip,jog gaunasi nemaža suma mokesčių,kuriuos reikia sumokėti iškart po deklaracijos,o tokios sumos iškart neturite
Čia gan didelis minusas viso šito,nes vistiek pajamas dažniausiai gauname periodiškai,o mokesčius po deklaracijos reikia mokėti iškart visą sumą
Betkokiu atveju jūs turite pildyti arba pajamų-išlaidų žurnalą arba tik pajamų žurnalą (jei neatskaitinėsite išlaidų).Nes jūs turite pagrįsti savo duomenis -pajamas,išlaidas.
Supraskit,tai yra
individuali veikla ir čia visas pajamas,išlaidas kontroliuojate pačios,kitaip tariant,jūs esate
pačios sau buhalterės.
VMI puslapyje rašo konkrečiai,kokios išlaidos gali būti išskaičiuojamos iš bendros gautų pajamų sumos,o kokios negali.Gali būti nuskaičiuojamos tos išlaidos,kurios yra patiriamos vykdant savo individualią veiklą.Visko neišvardinsiu,bet tokios išlaidos gali būti - telefonų sąskaitos, pc/spausdintuvų remontas,mašinų eksploatacija,kanceliarinės išlaidos,spauda,internetas ir daugelis kitų išlaidų.Reikėtų pasidomėti,kiek ko konkrečiai galima atskaičiuoti.Pvz,jei neklystu už telefoną galima atskaičiuoti iki 80% .Tokias veikloje naudojamas priemones kaip - telefonas,kompiuteris,spausdintuvas,automobilis,netgi butas ir kiti stambesni daiktai turi būti deklaruotas VMI,kad jūs naudosite juos savo veikloje.Betkada nueinate į VMI ir užpildote prašymą,kad jūs savo veikloje naudosite šitą turtą.Pvz.,galima butą deklaruoti,jeigu jūs priimate klientus pas save namuose,tai galima kažkiek procentaliai atskaičiuoti patirtas išlaidas už elektrą,šildymą ir pan.
Geriau nueiti pačioms į VMI ir rimtai "prispirti" tas darbuotojas,kad jums normaliai išaiškintų visą šitą informaciją.Nebijokit,ir taip neturi jos ten ką veikti,tad jei psuvalanduką "pakankinsit" joms tik į naudą bus
Aišku,prieš einant geriau pačioms pasiskaitinėti,pasirinkti informacijos,vat kaip ir dabar,kad nenueitumėt visai "žalios",nes jau kaip matom iš mūsų visų patirties,jeigu konkrečiai jų nepaklausi tai ir nesužinosi