Įkraunama...
Įkraunama...

Verslo liudijimas (patentas), individuali veikla

QUOTE(Inga N @ 2009 12 02, 10:45)
Mergaitės, dar norėjau paklausti vieno dalyko. Kai įregistravau individualią veiklą pagal pažymą (sritis - profesinis mokymas), man išdavė kvitų knygelę. Tai aš gražiai ją ir pildžiau atsiskaitinėdama už suteiktas paslaugas (o kažkokių ten išlaidų mano veikloje ir nėra), o kai ateidavo laikas deklaracijai, išankstinėje elektroninėje  deklaracijoje jau būdavo įrašytos tos sumos, kurias aš gavau iš šitos veiklos, aš tik susimokėdavau 15 proc. pajamų mokesčio ir viskas buvo ok. O dabar skaitau, kad turėjau pildyti privalomai individualios veiklos pajamų–išlaidų apskaitos žurnalą. Ar jį man turėjo išduoti mokesčių inspekcijoje, ar aš jį turėjau nusipirkti? Ar paskui jį kam nors reikia pateikti, ar tiesiog sau ten viską registruoji?

ta zurnala reikia nusipirkti,jo neduoda uz aciu,ji galima rasti rastines reikmenys ar biuro dokumentai,blankai,daug kur yra ju ax.gif ten ne tik islaidas reikia surasyti,kuriu sakete nturite,jis vadinasi pajamu ir islaidu zurnalas,tai ir pajamas turite kiekvienos dienos irasyti i ji,aisku galima nepildyti jo kiekviena diena,ti butina iki menesio paskutines dienos uzsipildyti 4u.gif nieko ten sunkaus,merginos rase,kad tuos lapus su kompu pasidaro ir atsiprintina bigsmile.gif
cia paaiskinta kaip pildyti
My Webpage
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo labamba: 03 gruodžio 2009 - 00:12
Sveikos 4u.gif
Aš taip pat nesenai pradėjau dirbti su individualios veiklos pažyma-draudimo tarpininkė ax.gif Tad paskutiniu metu domėjausi visais mokesčių klausimais. smile.gif

QUOTE(murka2008 @ 2009 11 24, 13:42)
cia jei tik du vaikus turi ar ir viena? pirma kart girdziu  blink.gif

Pasiskaitykite Sodros puslapyje,kas yra draudžiami valstybės lėšomis,ten yra punktas tiems,kurie turi mažamečių vaikų. mirksiukas.gif Esmė ta,kad šiaip Sodrai reiktų mokėti po 72lt kas mėnesį ir skirtumą iki 9% nuo pajamų kasmet po deklaravimo,tačiau tų 72lt kas mėnesį nereikia mokėti tiems,kurie ir taip jau yra draudžiami - visi dirbantys asmenys pagal normalią darbo sutartį,pvz jei dirbate normalų darbą ir tuo pačiu užsiimate individulia veikla,tai jums nebereikia antrąkart mokėti; asmenys,draudžiami valstybės lėšomis - studentai,moksleiviai,tėvai turintys mažamečių vaikų ir t.t.Visko nepamenu,tad smulkiau nebevardinsiu,geriau pasitikslinti internete.
O kad VMI ir Sodra savo nuostatose patys grybauja,tai jau seniai aišku doh.gif Aš nuėjau į VMI deklaruoti,kad savo veikloje naudosiu telefoną,kompiuterį ir t.t.,kažko tos darbuotojos paklausiau,tai nežinojo,ką man atsakyti,pradėjau jai pati pasakoti,tai ji padėjo man didžiausią segtuvą,pačiai pasiskaityti ir tyliai numykė,kad iš tikrųjų tai labai nesigilina į tas deklaracijas,svarbiausia deklaruoti,kad aš apskritai savo veikloje naudosiu tas priemones,kad poto galėčiau išskaičiuoti išlaidas doh.gif

QUOTE(Neffertite_ @ 2009 12 01, 18:07)
*Kadangi esu DB registruota - man nuolaida priklausys išimant verslo liudijimą arba individualios veiklos pažymėjimą.
**Jeigu išlaidos viršija pajamas - nieko ir nemoku niekam?
1. Na, supratau dar kad sveikatos draudimas privalomas. Bet kai kur mokamas jis 72 lt per mėnesį, kai kur rašoma - 9% nuo pajamų.
2. Sodros mokestis. Jį sudaro 10 proc. nuo pajamų?! Geriau mokėti kas mėnesį ar metų gale? Nuo sausio mėn. jau jis padidės?
3. Pelno mokestis. Jis sudaro 15 proc nuo pajamų?
***O aš pradžioje turiu iš pajamų išminusuoti išlaidas ir tik tada nuo tos sumos kuri gausis moketi šiuos visus procentus?

*Individualios veiklos pažyma išduodama nemokamai.
**Geriau pasitikslinti,kiek kokių išlaidų galima išskaičiuoti.Pvz,jei neklystu,tai už telefoną galima išskaičiuoti iki 80% sumos, ir t.t.Man atrodo,buvau radusi tokį punktą,kad lyg ir negali išlaidos viršyti pajamas. g.gif
1.Draudimas mokamas kas mėnesį 72lt + skirtumas iki 9% kasmet nuo gautų pajamų.Tuos 72lt reikia mokėti tuo atveju,jei nedirbate jokio kito darbo (kuriame jau ir taip mokate už soc.draudimą), jei neauginate mažamečių vaikų,jei nesate studentė ir t.t.Šią įmoką 72lt turite sumokėti iki to mėnesio pabaigos.
O skirtumą iki 9% turite sumokėti po deklaracijos pateikimo kasmet.Pvz,per metus uždirbote 10 000lt pajamų, ir kas mėnesį mokėjote p o72lt soc. draudimo.Tai gaunasi,kad už soc.draudimą kas mėnesį viso sumokėjote 864lt. O nuo 10 000lt 9% gautųsi 900lt, tai jūs po deklaracijos pateikimo turite sumokėti tik tą skirtumą 900-864 lygu 36lt.
2.Sodros mokestį mokate vienąkart per metus po deklaracijos pateikimo.Jis apskaičiuojamas 10% nuo jūsų gautų pajamų.
3.Ne pelno mokestis,o GPM-gyventojų pajamų mokestis,jis taip pat mokamas kartą per metus po deklaracijos pateikimo.
Pelno mokestį moka tik tie veiklos vykdytojai,kurių pajamos viršija 100 000 Lt.
***Taip,pirma iš savo gautų pajamų išskaičiuojate patirtas išlaidas ir tik tada apskaičiuojate mokesčius.

QUOTE(Inga N @ 2009 12 02, 10:12)
Tiesa, aš apskritai niekur neradau įstatymo ar nuostatos, kurioje aiškiai būtų apibrėžta, kad nėštumo ir gimdymo atostogų metu privaloma įregistruoti individualios veiklos nutraukimą. Tai iš kur žinoti?

Tai kaip yra iš tiesų,būtina registruoti veiklos sustabdymą nėštumo ir vaiko auginimo metu? g.gif Šito nežinojau ir net nesusimąčiau dėl to,galvojau,kad užtenka deklaruoti 0 Lt pajamų ir išlaidų. doh.gif

QUOTE(Inga N @ 2009 12 02, 10:45)
O dabar skaitau, kad turėjau pildyti privalomai individualios veiklos pajamų–išlaidų apskaitos žurnalą. Ar jį man turėjo išduoti mokesčių inspekcijoje, ar aš jį turėjau nusipirkti? Ar paskui jį kam nors reikia pateikti, ar tiesiog sau ten viską registruoji?

Jokių nemokamų knygelių VMI neišduoda schmoll.gif
Jei gerai supratau iš jūsų pateiktos informacijos,tai jūs viską gerai mokėjote ir viskas tvarkoj pas jus. mirksiukas.gif
Vienas labai svarbus dalykas yra dėl kurio daugelis susipainioja,kaip matau dėl to ir jūs pasimetėte,bet čia kalta VMI,kad normaliai nepaaiškina.O tas dalykas yra toks,kad vykdant individualią veiklą mokesčius galima mokėti dvejopai.
1.Pildote tik pajamų buhalterinę knygą ir kasmet po deklaracijos susimokate 15% mokesčių (tiksliai nesidomėjau,kaip skirstosi),ir nesukate sau daugiau galvos.Dar 72lt soc.draudimo mokate kas mėnesį,bet čia jau kaip aiškinau auksčiau.
2.Pildote pajamų-išlaidų knygą, po deklaracijos kasmet mokate 15% GPM, 10% Sodra,+ 72lt kasmėnesį ir skirtumas iki 9% kasmet nuo pajamų.Šiuo atveju turite rinkti visus dokumentus,įrodančius jūsų patirtas išlaidas (sąskaitos-faktūros ir pan.).Šituos dokumentus reikia saugoti 10 metų.Iš esmės,VMI netikrina šitų "čekiukų",bet yra teorinė galimybė,kad gali patikrinti,užtat reikia saugoti.Bet nesu girdėjusi dar,kad kada nors tikrintų.Aišku,jei deklaraciją pildysite VMI skyriuje su VMI darbuotojos pagalba ir atsinešite savo dokumentus,tai ji gali pasikabinėti ir nenurašyti kai kurių išlaidų.Pvz,jei neturite faktūros ar kito dokumento įrodančio,kad tą prekę tikrai jūs pirkote,o turite paprastą čekiuką,tai kaži ar tokiu atveju praleistų.Bet šiaip,jei deklaraciją pildote pati,maža tikimybė,kad kam nors prireiks parodyti tuos "čekiukus".Primokiau negražių dalykų blush2.gif Aišku,geriau viską vykdyti ir mokėti skaidriai,kad galvos neskaudėtų biggrin.gif

Visas buhalterines knygas reikia nusipirkti pačiai,jų būna parduodamų blankų ir pan. parduotuvėse,bent Šiauliuose ir Panevėžyje tokios parduotuvytės yra įsikūrusios šalia VMI.

Padėjau,kiek galėjau,tikiuosi aiškiau bent kiek pasidarė biggrin.gif

O mano atveju,tai aš mokėsiu taip.Kadangi esu dieninio skyriaus studentė,tai už mane soc.draudimą ir taip moka valstybė.Aš pildau pajamų-išlaidų knygą,renku "čekiukus",pajamų gavimo kvitus.Po deklaracijos man reikės mokėti 10% Sodrai,15% GPM, ir 9% soc.draudimas.

O nėštumo ir vaiko auginimo atveju,tai individualios veiklos vykdytojai turi teisę gauti pašalpas,jei jie yra susimokėję soc.draudimą.Kokią sumą sumokėjote,už tiek mėnesių ir gaunate darbo stažą.Pvz,mokėjote rugsėjo,spalio ir lapkričio mėnesiais 72Lt,tai ir turite 3mėn. stažą.Mano atveju,kadangi aš moku tik 9% nuo metinių pajamų,tai po deklaracijos pateikimo aš susimokėsiu pvz. nuo 1000lt pajamų 90lt soc.draudimo mokestį,tai aš skaitysiuosi įgavusi šiek tiek daugiau nei 1 mėn. stažą.O jau vėliau automatiškai nuo to stažo ir skaičiuojasi pašalpos nėštumo atveju.Aš kadangi esu studentė man privalomojo (12mėn.) darbo stažo nereikia,bet aš vistiek gausiu pašalpas. smile.gif
Atsakyti
sveiki,
o jei esi bedarbe, bet neregistruota darbo birzoje, kiek tada kainuoja issimti individualios veiklos pazymejima?
Atsakyti
Ačiū visoms mergaitėms už konsultacijas, kad netingite taip išsamiai paaiškinti ir pasidalinti patirtimi.

"Tai kaip yra iš tiesų,būtina registruoti veiklos sustabdymą nėštumo ir vaiko auginimo metu? Šito nežinojau ir net nesusimąčiau dėl to,galvojau,kad užtenka deklaruoti 0 Lt pajamų ir išlaidų. "

Atsakau Labambai: "Sodros" darbuotoja sake, kad taip, bet tai tik žodinis pareiškimas, kurio niekur neradau išreikšto raštiškai - taip ir neaišku, kaip ten yra iš tikrųjų perknisau įstatymus ir jų papildymus viską ką radau, ką pati "Sodra" savo puslapyje rašo. Kadangi jų sprendimą nemokėti man dalies išmokos vien dėl to, kad buvo neįregistruotas individualios veiklos nutraukimas VMI (o VMI tai tikrai to nereikalauja, ten zinokit vis tiek lengviau ir operatyviau galima gauti konsultacija nei Sodroj) aš vis tiek apskųsiu, kai tik gausiu iš jų laišką apie sprendimą, tai būtinai papasakosiu, kaip ten yra. Bandysiu pristatyti savo individualios veiklos apskaitos dokumentus, kurie rodo, kad draudžiamųjų pajamų neturėjau. "Sodros" darbuotoja pareiškė, kad jie neturi jokios reikšmės, jie pripažįsta tik metinę deklaraciją, bet kaip gali nepripažinti, jei šie dokumentai yra įstatymų pripažinti? Todėl netikiu tuo, ką ji sako man, tiesiogt kreipsiuosi raštu į valdybą ir tiek.

Kadangi aš esu apdrausta pagal darbo santykius, PSD įmokas turėsiu sumokėti tik pateikdama metinę deklaraciją, man nereikia mokėti kas mėnesį, juo labiau, kad ir pajamos nereguliarios.
Atsakyti
Aš dar norėjau paklausti merginų, nes matau, kad labai kompetetingos.
Kažkada įregistravau individualią veiklą pagal pažymą, nes to reikalavo užsakovas. Sutartyje su užsakovu aiškiai nurodyta, kad aš teikiu paslaugas kaip asmuo, vykdantis individualią veiklą pagal tokią ir tokią pažymą. Pagal tą sutartį dirbau ir gavau pajamas, išlaidų neturėjau, pati išrašinėjau jiems čekius iš tos kvitų knygelės, o deklaruodama pajamas as susimokėdavau pati 15 proc. pajamų mokesčio (na, tai buvo iki 2009 metų).

Vėliau turėjau paslaugų sutartį su kitu užsakovu, bet tai tebuvo vienkartinis paslaugos suteikimas. Ši sutartis yra kitokia nei prieš tai buvusi, nes joje aš nesu įvardijama kaip asmuo, vykdantis individualią veiklą. Esu apibrėžiama kaip asmuo su tokiu ir tokiu asmens kodu, veikianti pagal tam tikrą projektą. Aš suteikiu jiems paslaugą, jie sumoka man atlyginimą ir be to, jie patys nuo tos mano uždirbtos sumos sumokėjo 24 proc. pajamų mokestį, patys ir paslaugų priėmimo-perdavimo aktą surašė, nereikėjo mano rašyti to kvituko.
Dabar iškilo būtinybė išsiaiškinti ir norėjau su jumis pasitarti. Ar aš teisingai suprantu, kad ši sutartis buvo kaip ir autorinė sutartis (parašyta ant jos tiesiog "paslaugų sutartis"), t.y. pajamos, gautos iš šios sutarties, nėra individualios veiklos pajamos ir aš neprivalau jų registruoti savo individualios veiklos pajamų-išlaidų žurnale? Kaip suprantu, jas vis tiek reikės kažkaip deklaruoti. Bet pajamų mokestis už jas jau sumokėtas. Kaip tuomet? Kadangi pinigėliai įkrito jau po 2009 sausio mėn. ko gero reikės susimokėti PSD įmoką 9 proc.?
Ačiū, jei kas padės susigaudyti.
Atsakyti
Sveikos mielosios 4u.gif

prisijungsiu prie jusu diskusijos. smile.gif

tai va. sudomino mane vienas darbelis, nuvykau i pokalbi ir paaiskejo, jog dirbciau su individualios veiklos pazyma. hm... kadangi mn tai pirma karta girdima savoka, pasitikslinau ka tai reikstu. darbdavys paaiskino, jog nuvykus i vmi pasiimciau ta pazyma, tada paciai kas menesi reiktu moketi 72 lt ir dar nuskaiciuotu 33 ar 34 proc mokesciu. blush2.gif

gryzau namo, pasiskaitinejau sen, ten ir galima sakyti nieko panasaus neradau. g.gif

supratau tiek, kad pazyma nemokama. cia turbut vienintelis geras dalykas.

po to, jog moki kas menesi 72 lt. taip pat, kad po metines deklaracijos reiktu arba primoketi, arba ne (cia tie 9 proc.)

o kam tie 10 proc.?

po to, dar yra 15 proc. pajamu mokestis, tiesa? tai yra, metu gale deklaruoju pajamas ir nuo ju nuskaiciuoja 15 proc.?

man nieko neminejo apie jokius islaidu pildymo zurnalus, ar gali buti, jog ju nereikia? unsure.gif

skambinausi i vmi kaune, dave numeriuka, perskambinau, tai mergyte taip neuztikrintai kazka vapejo, be to, rysys dar nekoks.. verysad.gif zodziu, paklausiau ar galima tiesiog atvykti ir gauti konsultacija, tai nurode juozapaviciaus pr., bet kai ten skambinau gi dave tel. nr. is konstitucijos pr. tai kazi arnuvykus i ta juozapaviciaus pr. gauciau konsultacija? unsure.gif

vat, jei kuri galetu padeti susigaudyti, buciau dekinga. smile.gif
Atsakyti
QUOTE(I@I @ 2009 12 03, 08:05)
sveiki,
o jei esi bedarbe, bet neregistruota darbo birzoje, kiek tada kainuoja issimti individualios veiklos pazymejima?

Visiems,nesvarbu,dirbantis ar nedirbantis,ar studentas ir t.t. individualios veiklos pažymos išdavimas ir su ja susiję visi reikalai yra nemokami.

QUOTE(Inga N @ 2009 12 03, 12:50)
"Tai kaip yra iš tiesų,būtina registruoti veiklos sustabdymą nėštumo ir vaiko auginimo metu?  Šito nežinojau ir net nesusimąčiau dėl to,galvojau,kad užtenka deklaruoti 0 Lt pajamų ir išlaidų.  "
Atsakau Labambai

Čia aš klausiau 4u.gif Dabar žinosiu,kadbetkokiu atveju geriau nueiti į VMI pasišnekėti ir ten jau pasakys,ką konkrečiai daryti,ar nieko nedaryti.Visiems individualios veiklos vykdytojams turėtų būti priskirta konkreti VMI darbuotoja.Bent jau man yra priskirta,tai ta pati darbuotoja pas kurią patį pirmą kartą pildžiau prašymą pažymos išdavimui. smile.gif Tai kaip supratau,kad visus reikalus aš turėčiau tvarkyti su ja ir ji man turi padėti. smile.gif

QUOTE(Inga N @ 2009 12 03, 13:06)
Aš dar norėjau paklausti merginų, nes matau, kad labai kompetetingos.

Mano supratimu tai čia turėtų būti traktuojamas,kaip vienkartinis autorinis darbas.Jei jūsų indiv.pažymoj esanti veikla skiriasi nuo šito autorinio darbo,tai manau,kad jo ir prie indiv.veiklos nereiktų priskirti.VMI puslapyje kažką panašaus esu skaičiusi. g.gif

QUOTE(Adrien @ 2009 12 03, 14:13)
tai va. sudomino mane vienas darbelis, nuvykau i pokalbi ir paaiskejo, jog dirbciau su individualios veiklos pazyma.

Pasiskaitykit kelis kartus mano plačią žinutę keliais postais aukščiau.Ten gan aiškiai išdėsčiau,kaip skirstosi ir kada mokėti visus šiuos mokesčius. mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Myliukas` @ 2009 12 03, 17:33)
Pasiskaitykit kelis kartus mano plačią žinutę keliais postais aukščiau.Ten gan aiškiai išdėsčiau,kaip skirstosi ir kada mokėti visus šiuos mokesčius.  mirksiukas.gif

skaiciau 4u.gif viena tu zinuciu, kur siek tiek aiskiau, bet tie klausimai, kuriuos uzdaviau man vis tiek like neaiskus blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(Myliukas` @ 2009 12 03, 01:48)
O nėštumo ir vaiko auginimo atveju,tai individualios veiklos vykdytojai turi teisę gauti pašalpas,jei jie yra susimokėję soc.draudimą.Kokią sumą sumokėjote,už tiek mėnesių ir gaunate darbo stažą.Pvz,mokėjote rugsėjo,spalio ir lapkričio mėnesiais 72Lt,tai ir turite 3mėn. stažą.Mano atveju,kadangi aš moku tik 9% nuo metinių pajamų,tai po deklaracijos pateikimo aš susimokėsiu pvz. nuo 1000lt pajamų 90lt soc.draudimo mokestį,tai aš skaitysiuosi įgavusi šiek tiek daugiau nei 1 mėn. stažą.O jau vėliau automatiškai nuo to stažo ir skaičiuojasi pašalpos nėštumo atveju.Aš kadangi esu studentė man privalomojo (12mėn.) darbo stažo nereikia,bet aš vistiek gausiu pašalpas. smile.gif

Nors individualios veiklos vykdyme esu naujokė, bet mano supratimu, neteisingai šitą dalyką išaiškinote.

Tie 72 Lt kas mėnesį (9% nuo pajamų pasibaigus metams) yra privalomojo sveikatos draudimo mokestis, kuris suteikia teisę nemokamai lankytis poliklinikoje, ligoninėje.
O socialinio draudimo mokestis yra 10% (2009 metais) nuo pajamų. Mokamas kas ketvirtį (lyg tai galima ir už visus praėjusius metus sumokėti iš karto). Stažas apskaičiuojamas pagal tai, nuo kokios sumos buvo mokamas tas soc.draudimo mokestis, t.y. jei sumokama nuo minimalios algos sumos, įgyjamas 1 mėn stažas. Žodžiu, norint įgyti 12 mėn stažą, reikia sumokėti 10% bent jau nuo 9600 Lt (12x800Lt).

Pataisykite kas nors, jei klystu 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Killing_me_softly: 03 gruodžio 2009 - 17:04
adrien, sudek visus mokescius ir gausi tuos 34 proc.
10+15+9, bus 34 proc. tiek reikes sumoketi metu gale nuo gautu pajamu 4u.gif

siaip vmiorganizuoja kursus ir bent jau vilniuje yra konsultacijos atvykus i vieta, tai ten placiau paaiskina.

nors po myliuko posto man jau visai galva susisuko, nes bent jau man nieks nesake, kad jei islaidos bus reikes tiek moekti, o jei nebus tai tiek.

sake, kad visiems reikes sumoketi 34 proc metu gale. tik jei turi vaika ar pagrindini dabra tai 72lt nereikia moketi kas menesi.
Atsakyti
siaip man labiausiai neramu del to, kad reik metu gale susimoketi. as buciau uz tai, kad man kiekviena menesi patys nusiskaiciuotu blush2.gif nes taip isiena, kad tau perveda piniglius, bet jie kol kas ne visi yra tavo. g.gif

ir dar su tais islaidu - pajamu zurnalais?....

Myliukas, kazka minejai apie tuos atsakitymus (tel saskaita, pc ir pan) gal gali placiau apie tai pakomentuoti?
Atsakyti
zurnala pildyti butina, kaip ir kvitukus arba fakturas rasyti 4u.gif
Atsakyti