Sveikos
Aš taip pat nesenai pradėjau dirbti su individualios veiklos pažyma-draudimo tarpininkė
Tad paskutiniu metu domėjausi visais mokesčių klausimais.
QUOTE(murka2008 @ 2009 11 24, 13:42)
cia jei tik du vaikus turi ar ir viena? pirma kart girdziu
Pasiskaitykite Sodros puslapyje,kas yra draudžiami valstybės lėšomis,ten yra punktas tiems,kurie turi mažamečių vaikų.
Esmė ta,kad šiaip Sodrai reiktų mokėti po 72lt kas mėnesį ir skirtumą iki 9% nuo pajamų kasmet po deklaravimo,tačiau tų 72lt kas mėnesį nereikia mokėti tiems,kurie ir taip jau yra draudžiami - visi dirbantys asmenys pagal normalią darbo sutartį,pvz jei dirbate normalų darbą ir tuo pačiu užsiimate individulia veikla,tai jums nebereikia antrąkart mokėti; asmenys,draudžiami valstybės lėšomis - studentai,moksleiviai,tėvai turintys mažamečių vaikų ir t.t.Visko nepamenu,tad smulkiau nebevardinsiu,geriau pasitikslinti internete.
O kad VMI ir Sodra savo nuostatose patys grybauja,tai jau seniai aišku
Aš nuėjau į VMI deklaruoti,kad savo veikloje naudosiu telefoną,kompiuterį ir t.t.,kažko tos darbuotojos paklausiau,tai nežinojo,ką man atsakyti,pradėjau jai pati pasakoti,tai ji padėjo man didžiausią segtuvą,pačiai pasiskaityti ir tyliai numykė,kad iš tikrųjų tai labai nesigilina į tas deklaracijas,svarbiausia deklaruoti,kad aš apskritai savo veikloje naudosiu tas priemones,kad poto galėčiau išskaičiuoti išlaidas
QUOTE(Neffertite_ @ 2009 12 01, 18:07)
*Kadangi esu DB registruota - man nuolaida priklausys išimant verslo liudijimą arba individualios veiklos pažymėjimą.
**Jeigu išlaidos viršija pajamas - nieko ir nemoku niekam?
1. Na, supratau dar kad sveikatos draudimas privalomas. Bet kai kur mokamas jis 72 lt per mėnesį, kai kur rašoma - 9% nuo pajamų.
2. Sodros mokestis. Jį sudaro 10 proc. nuo pajamų?! Geriau mokėti kas mėnesį ar metų gale? Nuo sausio mėn. jau jis padidės?
3. Pelno mokestis. Jis sudaro 15 proc nuo pajamų?
***O aš pradžioje turiu iš pajamų išminusuoti išlaidas ir tik tada nuo tos sumos kuri gausis moketi šiuos visus procentus?
*Individualios veiklos pažyma išduodama nemokamai.
**Geriau pasitikslinti,kiek kokių išlaidų galima išskaičiuoti.Pvz,jei neklystu,tai už telefoną galima išskaičiuoti iki 80% sumos, ir t.t.Man atrodo,buvau radusi tokį punktą,kad lyg ir negali išlaidos viršyti pajamas.
1.Draudimas mokamas kas mėnesį 72lt + skirtumas iki 9% kasmet nuo gautų pajamų.Tuos 72lt reikia mokėti tuo atveju,jei nedirbate jokio kito darbo (kuriame jau ir taip mokate už soc.draudimą), jei neauginate mažamečių vaikų,jei nesate studentė ir t.t.Šią įmoką 72lt turite sumokėti iki to mėnesio pabaigos.
O skirtumą iki 9% turite sumokėti po deklaracijos pateikimo kasmet.Pvz,per metus uždirbote 10 000lt pajamų, ir kas mėnesį mokėjote p o72lt soc. draudimo.Tai gaunasi,kad už soc.draudimą kas mėnesį viso sumokėjote 864lt. O nuo 10 000lt 9% gautųsi 900lt, tai jūs po deklaracijos pateikimo turite sumokėti tik tą skirtumą 900-864 lygu 36lt.
2.Sodros mokestį mokate vienąkart per metus po deklaracijos pateikimo.Jis apskaičiuojamas 10% nuo jūsų gautų pajamų.
3.Ne pelno mokestis,o GPM-gyventojų pajamų mokestis,jis taip pat mokamas kartą per metus po deklaracijos pateikimo.
Pelno mokestį moka tik tie veiklos vykdytojai,kurių pajamos viršija 100 000 Lt.
***Taip,pirma iš savo gautų pajamų išskaičiuojate patirtas išlaidas ir tik tada apskaičiuojate mokesčius.
QUOTE(Inga N @ 2009 12 02, 10:12)
Tiesa, aš apskritai niekur neradau įstatymo ar nuostatos, kurioje aiškiai būtų apibrėžta, kad nėštumo ir gimdymo atostogų metu privaloma įregistruoti individualios veiklos nutraukimą. Tai iš kur žinoti?
Tai kaip yra iš tiesų,būtina registruoti veiklos sustabdymą nėštumo ir vaiko auginimo metu?
Šito nežinojau ir net nesusimąčiau dėl to,galvojau,kad užtenka deklaruoti 0 Lt pajamų ir išlaidų.
QUOTE(Inga N @ 2009 12 02, 10:45)
O dabar skaitau, kad turėjau pildyti privalomai individualios veiklos pajamųišlaidų apskaitos žurnalą. Ar jį man turėjo išduoti mokesčių inspekcijoje, ar aš jį turėjau nusipirkti? Ar paskui jį kam nors reikia pateikti, ar tiesiog sau ten viską registruoji?
Jokių nemokamų knygelių VMI neišduoda
Jei gerai supratau iš jūsų pateiktos informacijos,tai jūs viską gerai mokėjote ir viskas tvarkoj pas jus.
Vienas labai svarbus dalykas yra dėl kurio daugelis susipainioja,kaip matau dėl to ir jūs pasimetėte,bet čia kalta VMI,kad normaliai nepaaiškina.O tas dalykas yra toks,kad vykdant individualią veiklą mokesčius galima mokėti dvejopai.
1.Pildote tik pajamų buhalterinę knygą ir kasmet po deklaracijos susimokate 15% mokesčių (tiksliai nesidomėjau,kaip skirstosi),ir nesukate sau daugiau galvos.Dar 72lt soc.draudimo mokate kas mėnesį,bet čia jau kaip aiškinau auksčiau.
2.Pildote pajamų-išlaidų knygą, po deklaracijos kasmet mokate 15% GPM, 10% Sodra,+ 72lt kasmėnesį ir skirtumas iki 9% kasmet nuo pajamų.Šiuo atveju turite rinkti visus dokumentus,įrodančius jūsų patirtas išlaidas (sąskaitos-faktūros ir pan.).Šituos dokumentus reikia saugoti 10 metų.
Iš esmės,VMI netikrina šitų "čekiukų",bet yra teorinė galimybė,kad gali patikrinti,užtat reikia saugoti.Bet nesu girdėjusi dar,kad kada nors tikrintų.Aišku,jei deklaraciją pildysite VMI skyriuje su VMI darbuotojos pagalba ir atsinešite savo dokumentus,tai ji gali pasikabinėti ir nenurašyti kai kurių išlaidų.Pvz,jei neturite faktūros ar kito dokumento įrodančio,kad tą prekę tikrai jūs pirkote,o turite paprastą čekiuką,tai kaži ar tokiu atveju praleistų.Bet šiaip,jei deklaraciją pildote pati,maža tikimybė,kad kam nors prireiks parodyti tuos "čekiukus".Primokiau negražių dalykų Aišku,geriau viską vykdyti ir mokėti skaidriai,kad galvos neskaudėtų
Visas buhalterines knygas reikia nusipirkti pačiai,jų būna parduodamų blankų ir pan. parduotuvėse,bent Šiauliuose ir Panevėžyje tokios parduotuvytės yra įsikūrusios šalia VMI.
Padėjau,kiek galėjau,tikiuosi aiškiau bent kiek pasidarė
O mano atveju,tai aš mokėsiu taip.Kadangi esu dieninio skyriaus studentė,tai už mane soc.draudimą ir taip moka valstybė.Aš pildau pajamų-išlaidų knygą,renku "čekiukus",pajamų gavimo kvitus.Po deklaracijos man reikės mokėti 10% Sodrai,15% GPM, ir 9% soc.draudimas.
O nėštumo ir vaiko auginimo atveju,tai individualios veiklos vykdytojai turi teisę gauti pašalpas,jei jie yra susimokėję soc.draudimą.Kokią sumą sumokėjote,už tiek mėnesių ir gaunate darbo stažą.Pvz,mokėjote rugsėjo,spalio ir lapkričio mėnesiais 72Lt,tai ir turite 3mėn. stažą.Mano atveju,kadangi aš moku tik 9% nuo metinių pajamų,tai po deklaracijos pateikimo aš susimokėsiu pvz. nuo 1000lt pajamų 90lt soc.draudimo mokestį,tai aš skaitysiuosi įgavusi šiek tiek daugiau nei 1 mėn. stažą.O jau vėliau automatiškai nuo to stažo ir skaičiuojasi pašalpos nėštumo atveju.Aš kadangi esu studentė man privalomojo (12mėn.) darbo stažo nereikia,bet aš vistiek gausiu pašalpas.