Ką galit patarti?
turiu anketas ir reikia jas apdoroti su spss. Bet iškilo tokia problema: apklausiau 3 grupes respondentų:
1. 13 mokyklos vadovų
2. 55 pedagogus
3. 117 mokinių
Anketos visiems jiems nėra vienodos, ta prasme kad maždaug 10 klausimų yra tie patys, o likusieji klausimai skiriasi: vienoki pedagogams, kitokie mokiniams.
Tai aš ir galvoju kaip man su spss daryti. Gaunasi trigubas darbas. Nes visų respondentų atsakymus reikia atskirai susivesti, juk į vieną visko supilti tai negaliu
Ta prasme, kad atskirai susivedu mokyklos vadovų anketos klausimus ir atsakymus. Po to mokytojų. Po to mokinių. Bet jei bus trys dokumentai atskiri, tai aš nepalyginsiu nieko
nežinau net kaip daryti
QUOTE(aistutėlė @ 2010 01 24, 13:52)
Ką galit patarti?
turiu anketas ir reikia jas apdoroti su spss. Bet iškilo tokia problema: apklausiau 3 grupes respondentų:
1. 13 mokyklos vadovų
2. 55 pedagogus
3. 117 mokinių
Anketos visiems jiems nėra vienodos, ta prasme kad maždaug 10 klausimų yra tie patys, o likusieji klausimai skiriasi: vienoki pedagogams, kitokie mokiniams.
Tai aš ir galvoju kaip man su spss daryti. Gaunasi trigubas darbas. Nes visų respondentų atsakymus reikia atskirai susivesti, juk į vieną visko supilti tai negaliu
Ta prasme, kad atskirai susivedu mokyklos vadovų anketos klausimus ir atsakymus. Po to mokytojų. Po to mokinių. Bet jei bus trys dokumentai atskiri, tai aš nepalyginsiu nieko
nežinau net kaip daryti
Labai lengva - padarysi ketvirtą failiuką, kuriame paprasčiausiu copy-paste būdu sukelsi tuos klausimus ir atsakymus, kurie visoms respondentų grupėms yra vienodi, ir tokiu būdu galėsi juos palyginti
QUOTE(Roberta25 @ 2010 01 24, 14:22)
Sveiki,
Gal žinote žmogų, galintį TIK apdoroti duomenis SSPS programa??? Rašykite AŽ.
Ačiū.
Gal žinote žmogų, galintį TIK apdoroti duomenis SSPS programa??? Rašykite AŽ.
Ačiū.
Aš esu toks žmogus!!!
Parašiau į AŽ
QUOTE(Pimkie @ 2010 01 24, 19:00)
Labai lengva - padarysi ketvirtą failiuką, kuriame paprasčiausiu copy-paste būdu sukelsi tuos klausimus ir atsakymus, kurie visoms respondentų grupėms yra vienodi, ir tokiu būdu galėsi juos palyginti
aciu
Ir dar klausimas: reikejo pravesti interviu ir dabar reikia atlikti tokią užduotį: kokybinių duomenų kokybinė kontentinė analizė.
tuos visus pravestus interviu reikia išanalizuoti, suskirstant viską į kategorijas, subkategorijas, suteikiant atitinkamus kodus ir pan.
Bet aš nesuprantu, kur reikia daryti tą lentelę (ar spss, ar word lange), kurioje ir bus atsakymai į interviu klausimus, tos kategorijos, subkategorijos ir pan.
gal internete kokia knyga yra, kur apie tai galima pasiskaityti?
ačiū
QUOTE(aistutėlė @ 2010 01 25, 12:53)
aciu
Ir dar klausimas: reikejo pravesti interviu ir dabar reikia atlikti tokią užduotį: kokybinių duomenų kokybinė kontentinė analizė.
tuos visus pravestus interviu reikia išanalizuoti, suskirstant viską į kategorijas, subkategorijas, suteikiant atitinkamus kodus ir pan.
Bet aš nesuprantu, kur reikia daryti tą lentelę (ar spss, ar word lange), kurioje ir bus atsakymai į interviu klausimus, tos kategorijos, subkategorijos ir pan.
ačiū
ačiū
Na, kadangi SPSS'as negali atlikti kokybinių duomenų analizės, natūralu, kad juos reikia paversti kiekybiniais, jei norime patikrinti tam tikrus ryšius statistiškai.
Lentelė, apie kurią kalbi, bus tik kaip pagalbinė aiškinamoji priemonė Tavo darbo skaitytojui, joje (Word'e) paaiškinsi, kuo remdamasi vienus ar kitus duomenis priskyrei tam tikrai kategorijai ar subkategorijai.
Pavyzdžiui, jei savo interviu respondentų klausei, iš kur jie gauna informaciją apie stojimo į aukštąsias mokyklas sąlygas. Atsakymai buvo įvairūs: iš puslapio www.aikos.lt, iš aukštųjų mokyklų lankstinukų, iš klasės auklėtojo, iš interneto, iš leidinio "Kur stoti 2010", iš tėvų, iš klasės draugų, iš tinklapio www.kurstoti.lt, iš mamos ir t.t.
Visų šių atsakymų negali vesti į SPSS, nes nebus jokių dėsningumų. Taigi Tu suskirstai į pagrindines tris kategorijas: internetas - 1, artimi asmenys - 2, spausdinti leidiniai - 3, ir remdamasi tokia kodavimo sistema suvedi respondentų atsakymus į SPSS. Tokiu pačiu principu sukoduoji subkategorijas, tarkim, 2, artimųjų kategorijai: tėvai - 2.1, draugai - 2.2, pedagogai - 2.3.
Vėliau, remdamasi tokia kategorizacija, galėsi atlikti statistinę analizę SPSS'u.
Sėkmės
nu dabar man kvaišai paaiškinkite
1. Atlikus tiek apklausą raštu, tiek interviu juk yra gaunami kokybiniai duomenys? Ar taip? Kai tie kokybiniai duomenys susisteminami ir išreiškiami skaičiais, tada jie virsta kiekybiniais duomenimis? taip?
2. man reikia apskaičiuoti Chi kvadratą. Yra nurodyta, kad būtinai turi būti du kintamieji ir abu kokybiniai (ranginiai ir nominaliniai). Kaip suprasti abu kokybiniai?
PVZ: iš anketos pasirenku tokį nominalinis kintamąjį:
Kokia Jūsų lytis?
1. moteris
2. vyras
O ranginis kintamasis būtų toks:
Kokios Jūsų nuostatos į lito įvedimą?
1. teigiamos
2. vidutinės
3. neigiamos
ČIA TEISINGAI AŠ PARINKAU TUOS KINTAMUOSIUS??
Man krito į akį tie žodžiai, kad abu kintamieji turi būti kokybiniai, tai aš pagalvojau, kad tai turi būti tam tikri anketos klausimai, į kuriuos neturi būti pateikta galimų atsakymų. Respondentai patys turi parašyti, na pvz. Kokia Jūsų lytis? ................. (palikta eilutė, kad galėtų įrašyti.
LABAI PRAŠAU, KAS GALIT ATSAKYKITE , nes man gryna vargo vakarienė su tuo SPSS.
1. Atlikus tiek apklausą raštu, tiek interviu juk yra gaunami kokybiniai duomenys? Ar taip? Kai tie kokybiniai duomenys susisteminami ir išreiškiami skaičiais, tada jie virsta kiekybiniais duomenimis? taip?
2. man reikia apskaičiuoti Chi kvadratą. Yra nurodyta, kad būtinai turi būti du kintamieji ir abu kokybiniai (ranginiai ir nominaliniai). Kaip suprasti abu kokybiniai?
Kokia Jūsų lytis?
1. moteris
2. vyras
1. teigiamos
2. vidutinės
3. neigiamos
Man krito į akį tie žodžiai, kad abu kintamieji turi būti kokybiniai, tai aš pagalvojau, kad tai turi būti tam tikri anketos klausimai, į kuriuos neturi būti pateikta galimų atsakymų. Respondentai patys turi parašyti, na pvz. Kokia Jūsų lytis? ................. (palikta eilutė, kad galėtų įrašyti.
QUOTE(aistutėlė @ 2010 01 25, 14:26)
nu dabar man kvaišai paaiškinkite
Po Tavo klausimo dar kartą perskaičiau savo ankstesnį atsakymą ir pamačiau, kad mažumėlę sumakalavau sąvokas, todėl prašau savęs kvaiša nei vadinti, nei laikyti. Ačiū.
Reiškiniai skirstomi į kiekybinius ir kokybinius pagal matuojamo reiškinio prigimtį. Kiekybinio kintamojo reikšmė - tai atsakymas, kiek tiriamo požymio turi objektas. Kokybiniai kintamieji nusako dydžius, kurių neįmanoma įvertinti skaičiais matematikoje įprasta prasme, tačiau norėdami atlikti statistinę analizė SPSS'u mes juos vis viena užkoduojame skaičiukais.
Kokia Jūsų lytis?
1. moteris
2. vyras
1. teigiamos
2. vidutinės
3. neigiamos
Kokia Jūsų lytis?
1. moteris
2. vyras
1. teigiamos
2. vidutinės
3. neigiamos
Teisingai!!!
Ne, lytis jokiais būdais nebus kiekybinis kintamasis, nes su juo negalima atlikti jokių matematinių veiksmų, o, pvz., amžius - kiekybinis, galima apskaičiuoti amžiaus vidurkį ir pan.
Atsiprašau, kad subalamutinau ten su tais kokybiniais - kiekybiniais, norėjau pasakyti, kad atvirų klausimų atsakymus reikia užkoduoti į skaitmeninę išraišką, o parašiau "kiekybinis". Tavo supratimas apie kintamųjų matavimo skales yra teisingas
Ačiū Pimkie
Papildyta:
Dar klausimas
Vedu visus duomenis į SPSS. Noriu įvesti anketos klausimą "Ar pritariate, kad tai neigiamai veikia Jus?" Klausimo gale galima dėti klaustuką????
Papildyta:
Dar klausimas
Vedu visus duomenis į SPSS. Noriu įvesti anketos klausimą "Ar pritariate, kad tai neigiamai veikia Jus?" Klausimo gale galima dėti klaustuką????
QUOTE(aistutėlė @ 2010 01 25, 14:56)
Ačiū Pimkie
Papildyta:
Dar klausimas
Papildyta:
Dar klausimas
Prašom!
Ne, SPSS'as neleidžia tokių simbolių, kaip klaustukas. Apskritai visi tie klausimų pavadinimai reikalingi tik Tau pačiai, kad nesusimaišytum ir nesusipainiotum, paprastai stengiuosi negaišti daug laiko su klausimų pavadinimais, trumpinu, pvz.: neigiamai_veikia, ir pan.
QUOTE(Pimkie @ 2010 01 25, 15:32)
Prašom!
Ne, SPSS'as neleidžia tokių simbolių, kaip klaustukas. Apskritai visi tie klausimų pavadinimai reikalingi tik Tau pačiai, kad nesusimaišytum ir nesusipainiotum, paprastai stengiuosi negaišti daug laiko su klausimų pavadinimais, trumpinu, pvz.: neigiamai_veikia, ir pan.
eina sau , aš visus klausimus suvedžiau kaip turi būti, ta prasme su klaustuku gale Tiek dirbau....
Gal galima paimti ir paprasčiausiai nutrinti??
Ar vėl viską iš naujo turėsiu daryti...
gal galite pažiūrėti, ar teisingai pasirinkau:
1. skaičiuoju Chi kvadratą, pasirinkau tokius anketos klausimus:
Kokia Jūsų lytis?
1. moteris
2. vyras
Kaip vertinate etosą, vyraujantį Jūsų mokykloje?
1. gerai
2. patenkinamai
3. blogai
2. Skaičiuosiu Mann - Whitney kriterijų, tad pasirinkau tokius klausimus:
Kokia Jūsų lytis?
1. moteris
2. vyras
Ar pritariate teiginiui, jog m - kloje vyraujantis etosas labiausiai priklauso nuo m - klos vadovo bendravimo stiliaus?
1. pritariu
2. iš dalies pritariu
3. nepritariu
4. visiškai nepritariu
5. nežinau
AR NEREIKIA ATLIKTI TRANSFORMACIJOS?
QUOTE(aistutėlė @ 2010 01 25, 16:21)
eina sau , aš visus klausimus suvedžiau kaip turi būti, ta prasme su klaustuku gale Tiek dirbau....
Kaip tai? Leido rašyti klaustuką? Kalbi apie variable name ar label?
Nieko trinti tikrai nereikia, tiesiog į name neleistų rašyti tokio simbolio, kaip ?. Neieškok problemų, kur jų nėra
QUOTE(aistutėlė @ 2010 01 25, 16:21)
gal galite pažiūrėti, ar teisingai pasirinkau:
Kokia Jūsų lytis?
1. moteris
2. vyras
1. gerai
2. patenkinamai
3. blogai
Kokia Jūsų lytis?
1. moteris
2. vyras
Ar pritariate teiginiui, jog m - kloje vyraujantis etosas labiausiai priklauso nuo m - klos vadovo bendravimo stiliaus?
1. pritariu
2. iš dalies pritariu
3. nepritariu
4. visiškai nepritariu
5. nežinau
Kokia Jūsų lytis?
1. moteris
2. vyras
1. gerai
2. patenkinamai
3. blogai
Kokia Jūsų lytis?
1. moteris
2. vyras
1. pritariu
2. iš dalies pritariu
3. nepritariu
4. visiškai nepritariu
5. nežinau
Viskas gerai. Paskutiniame klausime atsakymas "nežinau" nėra išreiškiantis didžiausią nepritarimą, todėl atlikčiau transformaciją 1->1, 2->2, 3->4, 4->5, 5->3.
QUOTE(Pimkie @ 2010 01 25, 16:47)
Kaip tai? Leido rašyti klaustuką? Kalbi apie variable name ar label?
Nieko trinti tikrai nereikia, tiesiog į name neleistų rašyti tokio simbolio, kaip ?. Neieškok problemų, kur jų nėra
Aš į LABEL rašiau anketos tikslų klausimą (kai kuriuos trumpinau) ir gale dėjau klaustuką. Juk gerai, ar ne? Nieko čia tokio
Papildyta:
Pimkie ačiū tau labai , labai man padedi su atsakymais į mano klausimus. Iš tikro aš pirmą kartą prisėdau prie šios programos, turiu ir knygų, kurias skaitau, bet kadangi nesu susidūrusi anksčiau su SPSS, tai gana nelengav, viskas labai pradeda maišytis.
Va, dar vienas klausimukas
Skaičiuosiu Kruskal - Wallis kriterijų: nominaliniu kriterijum pasirinkau tokį anketos klausimą (labai abejoju, ar teisingai pasirinkau, bet juk gali būti 4 mokinių grupės (tie, kurie mokosi 9 kl., kiti - 10 kl. ir t.t.):
Kurioje klasėje mokaisi?
1. 9 klasėje
2. 10 klasėje
3. 11 klasėje
4. 12 klasėje
O ranginis bus toks:
Ar pritariate teiginiui, jog netinkamas m - klos vadovo bendravimo stilius sąlygoja negatyvų etosą mokykloje?
1. pritariu
2. is dalies pritariu
3. nepritariu
4. visikai nepritariu
5. nezinau
P.S. cia vėl reiks atlikti transformaciją
Kaip manai Pimkie, ar teisingai pasirinkau?
Šitas visas užduotis padarytas reiks dėstytojai pateikti, dėl to ir klausinėju, nes labai svarbu tinkamai pasirinkti anketos klausimus...., o su analize tai jau nebus taip blogai....