Įkraunama...
Įkraunama...

SPSS programa

QUOTE(bagyraxxx @ 2009 10 26, 15:38)
Tai tarkim kiekvienam atsakymui pazymeti 1-taip, 0-ne ir taikyti chi-kvadrat kiekvienam atsakymui?
O nera kokio metodo kad iskart visa klausima palygintu? nes reikia palyginti tarp dvieju miestu ar skiriasi atsakymai.
4u.gif

Jei pas tave galimi keli atsakymai į klausimą, tau reikia juos apjungti per Analyze->Multiple Response->Define variable sets ir tada jau lyginti tuos multiple response sets tarp miestų.
Papildyta:
QUOTE(krishana @ 2009 10 18, 15:30)
Na gerai, Radau Bo B1 B2 ir B3 , o ka vietoj X rasyti? t.y. cia vidurki istatyti i formule ar ka? nezinau koki butent skaiciu imti

Regresijoje X1, X2, X3 yra nepriklausomi kintamieji, t.y. tie duomenys, kuriuos turi ir analizuoji, kaip nuo jų priklauso tavo prognozuojamas kintamasis. O B1, B2, B3 yra koeficientai, kuriuos paskaičiuoja programa ir jie pasako, kokiu mastu tie nepriklausomi kintamieji nusako tavo prognozuojamajį kintamajį.
Papildyta:
QUOTE(Gute444 @ 2009 10 02, 17:04)
Laba dienas, gal kas nors galite rekomenduoti is kur atsisiusti spss programa? Atsiunciau is zMule's, bet ji 'galios' tik 14, o reikes jos man gerokai ilgiau... O gal kaz zinote kaip apieti ta dalyka? Is anksto aciu uz atsakymus 4u.gif

Pradžiai atsisiųsk iš www.spss.com/statistics, ten dabar yra naujausia 18 versija ir galioja 21 diena. Jei to laiko neužteks, gali legalią SPSS programa įsigyti už 25 Lt per mėn. be PVM jei esi studentė. Detalės į AŽ.
Atsakyti
QUOTE(Katia @ 2009 11 02, 10:18)
Jei pas tave galimi keli atsakymai į klausimą, tau reikia juos apjungti per Analyze->Multiple Response->Define variable sets ir tada jau lyginti tuos multiple response sets tarp miestų.

Pradžiai atsisiųsk iš www.spss.com/statistics, ten dabar yra naujausia 18 versija ir galioja 21 diena. Jei to laiko neužteks, gali legalią SPSS programa įsigyti už 25 Lt per mėn. be PVM jei esi studentė. Detalės į AŽ.

O tada galima paskaiciuoti p reiksme lyginant tarp miestu ar patikimai skiriasi? (cia apie klausimus kuriuose galimi keli atsakymo variantai)

Dar noreciau info apie legalia spss 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(bagyraxxx @ 2009 11 02, 09:43)
O tada galima paskaiciuoti p reiksme lyginant tarp miestu ar patikimai skiriasi? (cia apie klausimus kuriuose galimi keli atsakymo variantai)

Jei daryti per analyze->multiple response, paskui galesi daryti tik kryžmynę lentelę ir dažnio lentelę.

Jei reikia palyginamosios, naudokis Custom Tables papildomo modulio funkcionalumu, ji rasi prie Analyze-Tables

1. pirma apjunk duomenis per Analyze->Tables->Multiple Response Sets
2. sukurk lentele su test statistics pasirinktimi per Analyze->Tables->Custom Tables
a. prie kintamųjų pamatysi naujai sukurtą multiple response set'ą, jį tempk į lentelės eilutę
b. į lentelės stulpelį nutemk kintamąjį pagal kurį lyginsi, pvz. miestas.
c. nueik i test statistics tab'ą ir sužymėk varneles kur reikia (aš paprastai visus 3 variantus pažymiu (t-tests, z-tests, chi-square), o SPSS tegul atrenka ko galima) ir ten kur kalbama kad būtina žymėti multiple response set'ams.

Tau outpute turi duoti 3 lenteles - pačią lentelę su duomenimis, pearsono statistiką, kuri parodys ar statistiškai reikšmingai skiriasi ir comparison of column proportions, kur parodys konkrečiai kurie kintamieji atsakingi už reikšmingus skirtumus.

Detalią info apie comparison of column proportions rezultatų interpretavimą rasi per Help->Topics ir į Search įrašyk: Comparing Column Proportions
Papildyta:
QUOTE(bagyraxxx @ 2009 11 02, 09:43)
Dar noreciau info apie legalia spss  4u.gif

Legalų SPSS galima įsigyti iš SPSS atstovybės Lietuvoje. Jei esi studentė tai už 25 Lt/mėn be PVM gali įsigyti. Ten tuo pačiu gali parodyti kaip ką padaryti SPSS'e. Jų kontaktus gali rasti www.insol.lt puslapyje.
Atsakyti
Sveikos smile.gif Labai ieskau mamytes (ar nebutinai), kuri galetu apdoroti duometis magistriniam darbui su SPSS. Veiksmas vyktu Vilniuje. Pati esu visai zalia, tad butu idealu, jei darba galetume daryti kartu ar bent po to gauciau issamu paaiskinima kas ten prie ko bigsmile.gif atsilyginciau blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(blondhead @ 2009 11 05, 13:55)
Sveikos smile.gif Labai ieskau mamytes (ar nebutinai), kuri galetu apdoroti duometis magistriniam darbui su SPSS. Veiksmas vyktu Vilniuje. Pati esu visai zalia, tad butu idealu, jei darba galetume daryti kartu ar bent po to gauciau issamu paaiskinima kas ten prie ko  bigsmile.gif  atsilyginciau  blush2.gif

Labas!
Jau ne vienerius metus padedu merginoms iš SuperMamų įveikti klaidžius SPSS analizės vingius, jei nori - galim bendradarbiauti! Esu ne iš Vilniaus, bet nemanau, kad tai turėtų būti kliūtis (ką tik pabaigiau darbelį merginai iš Danijos ax.gif ), visus savo veiksmus suprantamai paaiškinu el. paštu.
Jei susidomėjai - rašyk į AŽ!
Sėkmės!!!
Atsakyti
Sveikos, damos.

Prasau pagalbos. ar galetumete kas patarti kokius skaiciavimus, skirstinius, koeficientus ir pan naudoti skaiciavimuose?

ziauriai nieko nesuprantu, bet noriu pati viska padaryti.
Mano anketoje visi klausimai turi po tris atsakymus: "taip", "ne", ir "is dalies".
tik du paskutiniai yra amzius ir lytis.
is esmes, pats tyrimas yra "nuomone".

kiek suprantu man aktualiausia yra Chi kvadrato skirstinys, bet ka butent man su juo daryti? Ar galiu kazka daryti su regresine analize ar nominaline skale.

Ar viska reiktu daryti SPSS? Ar susitvarkyciau su excel programa?

labai prasau pagalbos uzvedant ant kelio...
Atsakyti
QUOTE(Padnoske @ 2009 11 10, 14:33)
Sveikos, damos.

Prasau pagalbos. ar galetumete kas patarti kokius skaiciavimus, skirstinius, koeficientus ir pan naudoti skaiciavimuose?

ziauriai nieko nesuprantu, bet noriu pati viska padaryti.
Mano anketoje visi klausimai turi po tris atsakymus: "taip", "ne", ir "is dalies".
tik du paskutiniai yra amzius ir lytis.
is esmes, pats tyrimas yra "nuomone".

kiek suprantu man aktualiausia yra Chi kvadrato skirstinys, bet ka butent man su juo daryti? Ar galiu kazka daryti su regresine analize ar nominaline skale.

Ar viska reiktu daryti SPSS? Ar susitvarkyciau su excel programa?

labai prasau pagalbos uzvedant ant kelio...

labai noreciau padeti, bet jus net neisivaizduojate kiek reikia laiko, kad tiesiog paaiskinti. kai dar konkrecius klausimus uzduoda, galima atsakyti, bet kai reikia paaiskinti VISKA, man tai skamba kaip utopija... unsure.gif
Atsakyti
gal tada gali kiek kitaip pagelbeti.
tarkime noriu ieskoti rysio (koreliacija) tarp kintamuju. Tarkime noriu suzinoti ar priklauso nuo amziaus ir nuo lyties ju atsakymai i klausimus. ar galiu tai excelyje padaryti? ir kaip ta priklausomybe tada daryti? ta prasme man reikia ivertinti balais tiek amziu tiek lyti? mano atsakymai taip, ne , is dalies atitinkamai yra 3, 1, 2 balai
Atsakyti
QUOTE(Padnoske @ 2009 11 10, 19:40)
gal tada gali kiek kitaip pagelbeti.
tarkime noriu ieskoti rysio (koreliacija) tarp kintamuju. Tarkime noriu suzinoti ar priklauso nuo amziaus ir nuo lyties ju atsakymai i klausimus. ar galiu tai excelyje padaryti? ir kaip ta priklausomybe tada daryti? ta prasme man reikia ivertinti balais tiek amziu tiek lyti? mano atsakymai taip, ne , is dalies atitinkamai yra 3, 1, 2 balai

pirmiausiai reikia susigaudyti savokose smile.gif
koreliacija (rysys) parodo kiek du kintamieji yra panasus. jei tarp ju yra teigiama koreliacija, reiskia, kad vienam kintamajam didejant, dideja ir kitas kintamasis. o jei koreliacija neigiama, reiskia, kad vienam kintamajam dideja, kitas mazeja.
pvz., amzius ir ugis. tarp siu kintamuju yra teigiama koreliacija - kuo didesnis amzius, tuo didesnis ugis (aisku, iki tam tikros ribos).
amzius ir nervu lastelius skaicius - tarp ju yra neigiama koreliacija, t.y. kuo didesnis amzius, tuo maziau yra sveiku nervu lasteliu smile.gif

Jei tu nori suzinoti ar nuo lyties priklauso kazkokie atsakymai, tai tu ieskai visai ne koreliacijos, o is tikruju ieskai ar yra skirtumai tarp dvieju grupiu - vyru ir moteru. t.y. ar vyru ir moteru atsakymai skiriasi.

jei ieskai ar atsakymai priklauso nuo amziaus, tada reikia ziureti kaip butent tu gavai atsakymus apie amziu. gali buti, kad ten bus imanoma paskaiciuoti koreliacija, gali buti, kad ir kitokia statistika. tai priklauso nuo to kokius duomenis tu turi.

TAIGI, pirmiausia ka reikia issiaiskinti - kokius duomenis turi ir ka is tikruju nori paskaiciuoti. kiek suprantu, tu turi atsakymus "taip", "ne", "is dalies". tokie atsakymai vadinasi kategoriniai ir jiems ko gero gali taikyti tik chi-kvadrata. gali paskaiciuoti ar skiriasi sie atsakymai priklausomai nuo lyties.
jei nori paskaiciuoti nuo amziaus, tuomet tau reikia ivesti amziaus kategorijas. pvz., 1 grupe - amzius iki 30 metu, 2 grupe - amzius nuo 30 iki 45 m., 3 grupe - nuo 45 iki 60 m. ir t.t. kuo maziau grupiu, tuo geriau. tuomet irgi galesi taikyti chi-kvadrata.

kaip skaiciuoti? atsakyma "taip" koduoji kaip 1, atsakyma "ne" kaip 2, atsakyma "is dalies" - kaip 3. lyti irgi koduoji - vyrus kaip 1, moteris kaip 2. suvedi duomenis i spss ir tada taikai chi-kvadrata cool.gif isivaizduoju, kad tau tai nieko nesako. bet ar bent zinosi kaip ivesti duomenis? tuomet parasyciau kur surasti chi-kvadrata... smile.gif
Atsakyti
QUOTE(*plepute* @ 2009 11 10, 21:40)
pirmiausiai reikia susigaudyti savokose smile.gif
koreliacija (rysys) parodo kiek du kintamieji yra panasus. jei tarp ju yra teigiama koreliacija, reiskia, kad vienam kintamajam didejant, dideja ir kitas kintamasis. o jei koreliacija neigiama, reiskia, kad vienam kintamajam dideja, kitas mazeja.
pvz., amzius ir ugis. tarp siu kintamuju yra teigiama koreliacija - kuo didesnis amzius, tuo didesnis ugis (aisku, iki tam tikros ribos).
amzius ir nervu lastelius skaicius - tarp ju yra neigiama koreliacija, t.y. kuo didesnis amzius, tuo maziau yra sveiku nervu lasteliu smile.gif

Jei tu nori suzinoti ar nuo lyties priklauso kazkokie atsakymai, tai tu ieskai visai ne koreliacijos, o is tikruju ieskai ar yra skirtumai tarp dvieju grupiu - vyru ir moteru. t.y. ar vyru ir moteru atsakymai skiriasi.

jei ieskai ar atsakymai priklauso nuo amziaus, tada reikia ziureti kaip butent tu gavai atsakymus apie amziu. gali buti, kad ten bus imanoma paskaiciuoti koreliacija, gali buti, kad ir kitokia statistika. tai priklauso nuo to kokius duomenis tu turi.

TAIGI, pirmiausia ka reikia issiaiskinti - kokius duomenis turi ir ka is tikruju nori paskaiciuoti. kiek suprantu, tu turi atsakymus "taip", "ne", "is dalies". tokie atsakymai vadinasi kategoriniai ir jiems ko gero gali taikyti tik chi-kvadrata. gali paskaiciuoti ar skiriasi sie atsakymai priklausomai nuo lyties.
jei nori paskaiciuoti nuo amziaus, tuomet tau reikia ivesti amziaus kategorijas. pvz., 1 grupe - amzius iki 30 metu, 2 grupe - amzius nuo 30 iki 45 m., 3 grupe - nuo 45 iki 60 m. ir t.t. kuo maziau grupiu, tuo geriau. tuomet irgi galesi taikyti chi-kvadrata.

kaip skaiciuoti? atsakyma "taip" koduoji kaip 1, atsakyma "ne" kaip 2, atsakyma "is dalies" - kaip 3. lyti irgi koduoji - vyrus kaip 1, moteris kaip 2. suvedi duomenis i spss ir tada taikai chi-kvadrata cool.gif isivaizduoju, kad tau tai nieko nesako. bet ar bent zinosi kaip ivesti duomenis? tuomet parasyciau kur surasti chi-kvadrata... smile.gif

turiu viska excelyje, bandziau perkopinti i SPSS, kazkas lygi ir pavyko. bet manau kiek pasedejusi GAL ir rasiu kaip ten ka suvesti. o nieko jei pas mane balai sudelioti kiek kitaip? Taip - 3, is dalies -2 , ne - 1? ar turi buti taip kaip jus surasete?
Atsakyti
QUOTE(Padnoske @ 2009 11 10, 21:06)
turiu viska excelyje, bandziau perkopinti i SPSS, kazkas lygi ir pavyko. bet manau kiek pasedejusi GAL ir rasiu kaip ten ka suvesti. o nieko jei pas mane balai sudelioti kiek kitaip? Taip - 3, is dalies -2 , ne - 1? ar turi buti taip kaip jus surasete?

gali buti ir taip. svarbu, kad jus pati zinotumete ka kokie balai reiskia smile.gif
jei viska suvedete, einate analyze -> descriptives statistics -> crosstabs.
i rows perkeliate klausima, kurio atsakymai yra taip, ne, is dalies ir kuri norite paskaiciuoti, o i columns perkeliate stulpeli, kuriame suvesta lytis.
einate i skiti "statistics" ir ten uzdedate varnele prie chi-square.
ir tada spaudziate OK.
Atsakyti
Visus duomenis susikeliau ir susivedziau.

Plepute, tai ar protinga daryti, tarkim, koreliacija siekiant issiaiskinti ar yra rysys tarp pirmo klausimo ir kitu septyniu?

pvz.: pirmas klausimas "kaip vertinate" atsakymai yra teigiamai, neigiamai arba vidutiniskai, o tie kiti kur minejau yra smulkesni "ar pritariate", kuriu atsakymai yra taip, is dalies, ne.
Tai ar as galiu rasti rysi ar priklauso pirmo klausimo atsakymai nuo tu kitu atsakymu?

ir dar kvailokas klausimas, tai kokiu ten reikalu taikomas chi kvadratas? ka as galiu su juo suzinoti?
Atsakyti