Įkraunama...
Įkraunama...

"svetimi" vardai mūsų Lietuvoje...

rolleyes.gif [quote=mamagitana,2005 08 26, 22:29]
reniote, o Onos ir kaime maloniai Anelėm, Aneliukėm vadintos...

mamagitana, man atrodo kad su siuo pavyzdziu tu truputi suklydai blush2.gif, nes ona ir anele du skirtingi vardai paziurek:
Ona – hebrajų (sen. žydų): „patraukli, žavi“,
Anelė – graikų: „pranešėja, -as“ (iš Angelė, Angelius),
be to zinau is sava patirties, nes mano mociute buvo ona, o jos kaimyne anele ir ne viena kitos nevadindavo savo kaimynes mazybine forma t.y. ona nevadino aneles onele ir t.t.
nu cia tai tas pats kaip milda vadinti maloniai mortele (manau tu supratai rolleyes.gif ).
siaip 100 % pritariu reniotes nuomonei drinks_cheers.gif
Atsakyti
Na, mane tie "užsienietiški" vardai neitin žavi, bet čia tėvų reikalas. Jei jiems gražu, jaučiasi laimingi, vaiko niekas nekamuoja ir nepravardžiuoja - čia visiškai jų valia ir laisvė. Nors man Džonai, Amandos ir Džesikos ir rėžia ausį...
Beje, savo sūnų norėjau pavadint Vykintu (mūsų giminės visi lietuviški vardai, daug senovinių), bet buv.vyras ir jo šeima užprotestavo. Jo mama siūlė vardą Adrianas wacko.gif bet čia jau aš nenusileidau ax.gif Tai kompromisas gavosi Audrius smile.gif lietuviškas vardas, bet įprastas, "nekeistas" doh.gif

Tik keista buvo klausytis pažįstamos, kuri užsipuolė mano draugę, kam ši pavadino dukrą Svetlanos vardu (o jos vyras - ukrainietis), sako, kaip galėjai rusišku vardu pavadint. O jos pačios sūnus - Armandas blink.gif mirksiukas.gif
Atsakyti
deive, tikiuos, kad pasistengusi supratau smile.gif Buvo nelengva smile.gif
Sutinku dėl Anelės kaip atskiro vardo, lieku ( kol kas smile.gif ) prie savo teiginio dėl Anelės, kaip vieno iš Onos mažybinių -malonybinių pakaitalų. Kad ilgai ir nuobodžiai savo įsitikinimo neįrodinėt, siūlau plg. rus. Šura ( mot.vardas) galimus pradinius variantus. Pagalvojus dar ką rasčiau, bet jau persitempiau mąstyklę, besistengdama suprast , ką liepei 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(mamagitana @ 2005 08 27, 16:22)
Sutinku dėl Anelės kaip atskiro vardo, lieku  ( kol kas smile.gif ) prie savo teiginio dėl Anelės, kaip vieno iš Onos mažybinių -malonybinių pakaitalų.,

Is vardu zinyno:
Vardo ONA formos - Ana. Aniko', Anita (ir Johanai tinka), Anja, Anje. Anka, Anke, Ann, Anna, Anne, Annelie, Annette, Annett, Anni, Annika, Annina, Anny, Antje, Anula, Anuska...
Ta pati galima rasti Marijai, Elenai, Barborai ar Elzbietai...Taip sakant, kiek pasiknisus, labai tu imantrumu sumazetu.
Atsakyti
QUOTE(klopedija @ 2005 08 26, 10:41)
Pvz. kažkur čia skaičiau, kad Pijus (l. gražus vardas) kažkam asocijavosi su pijoku.

Kai atlikinėjau praktiką vienoj mokykloj tai mergaitę labai gražiu vardu Agilė vaikai pravardžiavo vagile unsure.gif

QUOTE(Nete @ 2005 08 26, 12:45)
Pusesere savo sunui dave Arijaus varda, ish pradzhiu reze ausi, dabar jau pripratom. Uzhaugs bus Aras, visai grazhu smile.gif

O mes turim draugą Arijų, tai jį vadina artoju, čia aišku iš durnumo.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Erina: 28 rugpjūčio 2005 - 12:41
QUOTE(mamagitana @ 2005 08 26, 21:29)
Vardai, kaip nežiūrėk, yra susitarimas, kaip vadinti vieną iš genties narių. Žinant kitų civilizacijų pavyzdžius ( galime kitomis kultūromis vadinti), nereiks taip labai teisti "novatorių"-dažniausiai jie eina seniai pramintu keliu-daro, gamina vardus iš bendrinių žodžių, įvardijančių jiems svarbius, reikšmingus  dalykus: jėgą ar išmintį, grožį ar gėrį, mylimas vietas ar žmones...Kai kurie imasi filologinių žaidimų, pasiduodami garsų magijai smile.gif , matyt, tiki, kad gavęs negirdėtą, egzotiškai skambantį vardą vaikelis išsiplėš iš kasdienybės, kurioje  , ko gero, įklimpę tėvai. Vardai visada turėjo maginę reikšmę, net jei to nebesuvokiame "grynu" protu, kažkokie to tikėjimo atgarsiai pasireiškia...Kartais keistokai smile.gif

thumbup.gif
Manau, visi tevai, rinkdami savo vaikui varda, vadovaujasi skirtingais kriterijais, skirtingai tuos vardus girdi, skirtingai suvokia ju parsme ir zavesi. As visada galvojau, kad neduosiu savo vaikui "reiksminio" vardo. Be abejo visi vardai turi prasme ir reiksme, bet kai kuriu reiksme "veinareiskmiska". Pvz., Dziuljeta. Isgirde si varda pasamonej kuriam sekpyriskai romatiska paveiksleli. Ir kokia gi tu Dziuljeta, jei, kol apie tave apeisi, dvi barankas suvalgyti suspesi. Arba Azuolas. Koks gi tu Azuolas, jei snarglys iki keliu ir ugio tu zemutis. Tuomet vardas salia savo "seiminko" juokingai skamba. Bet kartais buna ir labai zaviu atitikimu.
O, kaip jau buvo pastebeta, tie lietuviski vardai irgi tik saliginai lietuviski. Visi noretu sakyti, kad Jonas, Petras ir Mykolas tai jau baisi lietuvybe. Bet gi ne.
Atsakyti
QUOTE(Fire @ 2005 08 27, 14:46)
Tai kompromisas gavosi Audrius  smile.gif  lietuviškas vardas, bet įprastas, "nekeistas"  doh.gif

Idomu, ar sis vardas yra grynai lietuviskas g.gif Nes moteriskas vardas "Audra" yra prancuziskas, o as visad laikiau ji lietuvisku.
Atsakyti
QUOTE(Neapsisprendusi @ 2005 08 26, 09:08)
Na ir uzsieny siaip masine "durnu vardu" lyga prasidejo  g.gif Na pvz. Gwyneth Paltrow, kuri pavadino savo dukra Apple jei neklystu ... Na nzn, pavadinti savo dukra Obuoliu ( na gerai net ir Obuoliuku) -man nelabai vykusi ideja

Yra toks vardas April (kas nežino - angl. mėnuo balandis), tariamas Eipril. Man labai labai gražu (skambesys), nors prasmė keistoka (kaip su tuo obuoliu). Savo mergaitei neduočiau tokio vardo, bet tik todėl, kad ji xxx-iūtė. O prie kokios angliškos pavardės man labai gražu. tongue.gif

QUOTE(Linux @ 2005 08 28, 23:20)
thumbup.gif
Manau, visi tevai, rinkdami savo vaikui varda, vadovaujasi skirtingais kriterijais, skirtingai tuos vardus girdi, skirtingai suvokia ju parsme ir zavesi. As visada galvojau, kad neduosiu savo vaikui "reiksminio" vardo. Be abejo visi vardai turi prasme ir reiksme, bet kai kuriu reiksme "veinareiskmiska". Pvz., Dziuljeta. Isgirde si varda pasamonej kuriam sekpyriskai romatiska paveiksleli. Ir kokia gi tu Dziuljeta, jei, kol apie tave apeisi, dvi barankas suvalgyti suspesi. Arba Azuolas. Koks gi tu Azuolas, jei snarglys iki keliu ir ugio tu zemutis. Tuomet vardas salia savo "seiminko" juokingai skamba. Bet kartais buna ir labai zaviu atitikimu.
O, kaip jau buvo pastebeta, tie lietuviski vardai irgi tik saliginai lietuviski. Visi noretu sakyti, kad Jonas, Petras ir Mykolas tai jau baisi lietuvybe. Bet gi ne.

Gimus vaikui negali žinoti, ar ji atitiks Džuljetos "standartus", ar labiau tiks kokia nors Vyrė-mūrė-ąžuolė. Ir nepulsiu aš parintis, kaip čia tas mano vaikas atrodys, juo labiau, kad skirtingiems žmonėms - skirtingos asociacijos. Tą supratau, kai rinkom su vyru vardą savo berniukui. Nepatikėsite - nuo vaikystės pažįstamas kamynas girtuoklis - daug stipresnė asociacija, negu vardo reikšmė, pateikiama vardyne.
Beje, Klaudijus turi reikšmę "šlubas". Ar tą prisimeni, kai žiūri filmecą su Klaudija Kardinale? Ir Napoleonas buvo žemutis, tik snarglys turbūt iki kelių nekabojo. Beveik visi vardai turi konkrečią reikšmę, tik daugelio mes nežinome, todėl jos tarsi nekliūna.....

QUOTE(baltic*girl @ 2005 08 29, 06:16)
Idomu, ar sis vardas yra grynai lietuviskas g.gif Nes moteriskas vardas "Audra" yra prancuziskas, o as visad laikiau ji lietuvisku.

Visada galvojau, kad Audronės trumpinys, įprastas lietuvaičių ausiai ir patogus liežuviui.... Gal konkretizuotum, iš kokio prancūziško kilęs Audra?
Atsakyti
QUOTE(safarikids @ 2005 08 29, 09:24)
Visada galvojau, kad Audronės trumpinys, įprastas lietuvaičių ausiai ir patogus liežuviui.... Gal konkretizuotum, iš kokio prancūziško kilęs Audra?

yra prancuziskas vardas Audrey (Odri). O lietuviskas Audra, Audrone. musu kalboj galima si varda sieti su gamtos reiskiniu, lygiai kaip vardus Ruta, Ieva, Saulius. siems vardams galima lengvai priburt lietuviska reiksme, nors is tikro ju kilme visai kitokia.
Atsakyti
QUOTE(Dios @ 2005 08 29, 09:53)
yra prancuziskas vardas Audrey (Odri). O lietuviskas Audra, Audrone. musu kalboj galima si varda sieti su gamtos reiskiniu, lygiai kaip vardus Ruta, Ieva, Saulius. siems vardams galima lengvai priburt lietuviska reiksme, nors is tikro ju kilme visai kitokia.

Taip ir galvojau, kad Audra bus kildinama iš Odrės, bet net jeigu taip, ko gero, jis nebūtų toks populiarus mūsuose, jei nebūtų toks įprastas, nesvarbu, kad "atėjęs" ne tuo keliu....
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo safarikids: 29 rugpjūčio 2005 - 10:04
Linux,2005 08 29, 00:20

Taigi sakau, kad Traidenis ir Treniota - tikri lietuviški vardai! hah.gif Bet ar duotumėte tokį vardą savo vaikui? Aš - ne. nono.gif
Atsakyti
Na jau sieti Audrą su Audrey - išsidirbinėjimas...
Atsakyti